Pont neked! #1

Pont neked!

Régóta terveztük már, hogy egyszer majd közvetlenül mi ajánlunk nektek könyveket. Morbid lenne azt mondani, hogy ezennel elérkezett a remek alkalom, de tény, hogy a koronavírus világszintű elterjedése olyan helyzeteket teremtett, amire senki sem volt felkészülve, és amiben a legbölcsebben akkor járunk el, ha minimalizáljuk a társas érintkezéseket, egyszerűen otthon maradunk.

Könyves Magazin | 2020. április 07. |

Ez az első pár napban még jó bulinak tűnhet, egy hét elteltével viszont már inkább kihívásnak. Mivel térben nem ajánlatos most mozogni, utazz legalább képzeletben - a brit tudósok is ezt javasolják!

Ha netalántán tanácstalan vagy, hogy merre “indulj”, mi szívesen adunk ötleteket! Írd meg nekünk az info[KUKAC]konyvesmagazin[PONT]hu címre korod, hogy milyen könyveket szeretsz, legalább 3-4 kedvenc köteted, akár sorozatokat, filmeket, amiknek hangulatában szívesen elmerülnél újra. Mi pedig ajánlunkés itt az oldalon válaszolunk kéréseitekre (kizárólag keresztnévvel jelezve). 

Réka (26)
26 éves vagyok, van egy autista kisfiam. Főleg a pszichológiai, önismereti, emberismereti, igaz történetű, a traumák és az agy működéséről szóló könyveket szeretem.

Mindenkori kedvenceim: Bruce D. Perry - A ketrecbe zárt fiú, Philip Zimbardo - Időparadoxon, Időperspektíva a gyakorlatban, Elaine N. Aron - Szuperérzékeny vagyok?, Péterfy-Novák Éva - Egyasszony, Edith Éva Eger - A döntés, Beau Lotto - Láss csodát, Christopher Mcdougall - Futni születtünk.dea

F. Várkonyi Zsuzsa
Férfiidők lányregénye
Libri, 2020, 328 oldal

F. Várkonyi Zsuzsától a Férfiidők lányregénye a túlélés és az összekapaszkodás könyve, szinte valamennyi fenti kritériumnak megfelel. Hasonlóan Dragomán György Máglya című regénye, ami családtörténet és történelmi tabló is egyben. Míg Dragomán könyvének szereplői a romániai diktatúra összeomlását követő törékeny időszakban kénytelenek szembenézni és feldolgozni a múltbéli tragédiákat, addig Tompa Andrea Libri irodalmi díjas Omertája az ’50-60-as évek Romániáját meséli végig négy „talált ember” perspektívájából. Finy Petra Marlenkája a nemzedékeken át hurcolt, soha ki nem beszélt traumákról szól. Könyve nem csak egy család, de egy egész városrész, a budapesti Városmajor identitástörténete is egyben.

Finy Petra
Marlenka
Athenaeum Kiadó, 2019, 304 oldal

A lehetetlen teljesítése, az elviselhetetlen túlélése és saját magunk legteljesebb alávetettsége a fő vezérmotívumai Christoph Ransmayr Cox vagy az idő múlása című könyvének, ami a 18. századi Kínába kalauzol. Sarah Perry Az essexi kígyó című regényében racionalitás csap össze a természetfelettiekben való hittel, hőse pedig egy olyan egyedülálló asszony, aki a 19. század kereteit kitolva keresi saját boldogulását, de a külsőségektől eltekintve élhetne akár a 21. században is.

Daniel Tammet autista, savant-szindrómás és zseni; a közismert film, az Esőember Raymond Babbitjához hasonló figura. Kék napon születtem című könyve egy  önéletrajzi regény, születésétől egészen a megírás idejéig kalauzol végig életében, részletesen bemutatva történetét, sorsát, különös adottságának előnyeit és árnyoldalait.

Daniel Tammet
Kék napon születtem
Európa Könyvkiadó, 2019, 272 oldal

Viola Stern Fischer - Veronika H. Tóth: A Mengele-lány (interjúnk ITT) Stern Rózsa Ibolya történetét meséli el, aki egyike volt azon keveseknek, akik túlélték Josef Mengele kísérleteit. Elveszítette mindenét: otthonát, családját, szeretteit. De soha nem veszítette el a reményt, és volt benne elég erő ahhoz, hogy megkockáztassa a szökést.

Önmagunk működésének jobb megismeréséről szól Dan Ariely Zseniálisan irracionális könyve, ami az ésszerűtlenség életünkre gyakorolt meglepő hatásait tárja fel. Nem csak a saját magunkról alkotott képünket változtatja meg, hanem árnyalja az “irracionális” sokszor inkább negatív definícióját is.Dr. Dean Burnett neurobiológus pedig agyunk működésének furcsaságait és azok magyarázatát szedte össze Az idióta agy című könyvében olyan kérdéseket vetve fel, mint hogy az emberek memóriája tényleg öntelt és egoista? Az összeesküvés-elméletek és a babonák valóban az egészséges agy elkerülhetetlen hatásai? Tényleg igaz, hogy az alkohol javíthatja a memóriát?

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Fiala Borcsa hőse mindennapi túlélésre és medvetámadás esetére is ad hasznos tippeket

Fiala Borcsa ifjúsági regényében a hírhedt Bodrogközi Rém borzolja Dani és a nagypapája idegeit. Mire fény derül a több évtizedes rejtélyre, megtudhatjuk azt is, hogy, miért jó, ha van kéznél egy kis szárított rozmaring, tárkony vagy épp macskaalom. Olvass bele!

...
Nagy

A Félőlény nincs egyedül - Kiállítás nyílt Rátkai Kornél illusztrációiból

Rátkai Kornél illusztrált már bolygóvadászokat, elszánt magyar nőket, sárkányovisokat, és készített már történelmi szelfiket is. Grafikáiból pénteken nyílt kiállítás, amelyet Orosz Anett nyitott meg.

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

Holden Rose ifjúsági regénye borzongató nyári olvasmány, amelyben egy szellemalak keseríti meg a főhős életét, de a fantasy szálon kívül fontos témája még a kötetnek a zaklatás, a barátság és a bizalom is.