Április végén érkezik a Normális emberek, nézzétek meg az előzetesét!

Most már hivatalos: április végén jön a Sally Rooney sikerregényéből készült minisorozat, a Normális emberek. Az első hivatalos előzetes alapján igazán izgalmas feldolgozás született a könyvből, ami tele van intim és gyönyörű pillanatokkal, és nem vesztek el a feszült párbeszédek sem.

Forgách Kinga | 2020. április 01. |

Már az első bejelentés óta nyomon követjük, hogyan alakul Marianne és Connell történetének feldolgozása. Megírtuk az első infókat, megmutattuk a forgatásról készült első képeket és az első előzetest is. Már csak azt nem lehetett tudni, hogy pontosan mikor is mutatják be a BBC által készített sorozatot. Most viszont itt a jó hír, megérkezett a hivatalos trailer, és kiderült az is, mikor nézhetjük meg az első részt: a BBC Three-n április 26-én, a Hulun április 29-én debütál az adaptáció. Ismétlésképpen most pár pontban összeszedtük, mit érdemes tudni a sorozatról:

Miről szól a Normális emberek?

Normális emberek középpontjában két egyetemi éveit kezdő fiatal, Marianne és Connell bizonytalan, traumákkal terhelt kapcsolata áll. Bár nagyon szeretik egymást és nagy vonzalom is van köztük, az elköteleződés és egymás felvállalása már nehezebben megy nekik, mivel más-más társadalmi rétegekhez tartoznak.  Ahogy azt a kritikánkban is írtuk, Sally Rooney regénye azért válhatott ilyen sikeressé, mert nagyon jól eltalálta az y-generáció életérzését és azokat a szorongásokat, amelyek miatt a mai fiatal felnőttek félnek az intimitástól és az elköteleződés minden formájától: „Rooney regénye a mai huszonéves fiatalok két nagy keresztjét állítja elénk: az értelmes élet keresését és az intimitástól való félelmet.”

Hogyan zajlott a forgatás?

Normális emberek adaptációjában az egyik legizgalmasabb dolog az, hogy Sally Rooney maga is aktívan részt vett benne. Nemcsak, hogy együtt dolgozott a forgatókönyvírókkal (Alice Birch és Mark O'Rowe), de ő volt az egyik producere is a sorozatnak, így van rá esély, hogy a végeredmény hű maradt a regényhez. Az író egyébként azt nyilatkozta a forgatásról, hogy az első alkalom olyan volt „mintha besétált volna a saját fejébe”.

Kik alakítják Marianne-t és Connellt?

Az egyik legfontosabb kérdés minden könyvadaptációnál, hogy kik testesítik meg azokat a szereplőket, akikről az olvasók képzeletében már kialakult egy összetett kép. Marianne-t a Világok harcának színésznője, Daisy Edgar-Jones alakítja, Connellt pedig egy újonc, Paul Mescal játssza. Az előzetes alapján megvan köztük a kémia és a feszültség is. A sorozatban mellettük olyan színészeket láthatunk, mint Eliot Salt (Joanna), Desmond Eastwood (Niall) és India Mullen (Peggy).

Ki rendezte a sorozatot?

Az Oscar-jelölt Lenny Abrahamson (Room, The Little Stranger, Frank) és a díjnyertes rendező, Hettie McDonald (Howard’s End). A forgatás részben Írországban, részben Olaszországban volt.

Lesz sorozat a Baráti beszélgetésekből is?

Igen! 12 részes sorozatot készít Sally Rooney első könyvéből, a Baráti beszélgetésekből is a BBC. A regény adaptációjának gyártása egyelőre még nem kezdődött el, így nincs hír arról, kik fogják játszani Francest, Bobbit, Nicket és Melissát. Sally Rooney viszont saját bevallása szerint nagyon izgatottan várja, hogy újra együtt dolgozhasson Lenny Abrahamsonnal a produkción és lássa, hogyan önt formát az alkotási folyamat. A hír bejelentésekor azt nyilatkozta, biztos benne, hogy meg fogják találni a módját annak, hogy frissen és érdekesen mutassák be a regényben lévő dinamikákat. A Baráti beszélgetésekről szóló kritikánk ITT olvasható.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Sorozat készül Sally Rooney debütáló regényéből

A Normális emberek után a Baráti beszélgetésből is tizenkét részes minisorozatot forgat a BBC. 

...
Kritika

Sally Rooney az y-generáció félelmeinek mélyére fúrt

A Baráti beszélgetések titka a jól felépített, sajátos testi-lelki sérüléseket cipelő karakterekben rejlik, és az izgalmasan megrajzolt kapcsolati dinamikákban, amelyek egy szerelmi négyszög hátterében húzódnak meg.

...
Beleolvasó

Sally Rooney szerint a nők közötti barátság komoly bonyodalmakhoz vezethet

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

A hír mellé két könyvet ajánlunk a járványok történelemformáló hatásáról.

Hírek
...
Szórakozás

A Dűne: Prófécia nővérei boszorkányok vagy megmentők? Nézd meg az új előzetest!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

...
Szórakozás

A sógunt 25 kategóriában jelölték Emmy-díjra

...
Hírek

A Trónok harca írója hoppon maradt, vele sem kivételezik a Worldcon

...
Hírek

Grecsó Krisztián eddigi legszemélyesebb könyve ősszel érkezik

...
Nagy

Továbbra sem tudjuk, honnan ered az „OK” szó