Így változtatta meg egy amerikai kamasz életét a Monte Cristo grófja

William Brittain középiskolás, a Tennessee állambeli Franklin Classical High School tanulója. TEDx-videójában arról mesél, mit adott neki az olvasás egy olyan világban, amely az azonnali örömszerzésre fókuszál.

ro | 2022. április 13. |

William Brittain az Irodalom elveszett művészete című előadásában elmesélte, hogy bár annak idején valami könnyedebbre számított, az iskolájában egyszer a Monte Cristo grófját adták fel nyári olvasmánynak, egy 1300 oldalas regényt, amelynek a hangoskönyv változatát is 52 óráig tart végighallgatni – ha például valaki New Yorkból Alaszkáig utazna autóval, nagyjából a végére is érne. Először büntetésként élte meg, hogy egy ilyen hosszú könyvet kell elolvasnia – ami aztán felemésztette az egész vakációját. Végeredményben viszont az egyik legélvezetesebb nyara is lett épp emiatt. Hiszen miután elkezdte olvasni, rájött, hogy képtelen letenni. Napi két-három órát olvasott, annyira magával ragadta a regény. A korábbi tapasztalataival ellentétben ezúttal nagy figyelmet fordított a részletekre és az író művészi kifejezőeszközeire. Amikor befejezte a könyvet, azt érezte, mintha lefutotta volna a maratont. Az analógiánál maradva úgy vélte, hogy egy versenyhez idő és eltökéltség szükséges, ám az instant örömszerzés világában, ahol az ember mindent a zsebében hord – mondta és azzal elővette a mobiltelefonját –, nagyon

nehéz időt szakítani az igazán időtlen dolgok felfedezésére.

Brittain nem tagadja, hogy nehéz munka elkezdeni egy könyv olvasását, hiszen minden esetben a kezdés a legnehezebb. Ugyanakkor egy felmérést idézve hozzátette azt is, hogy az amerikai felnőttek közel negyede az elmúlt évben egyetlen könyvet sem olvasott el. 1978 óta a nem-olvasók száma közel háromszorosára nőtt. Egy másik felmérés szerint az amerikai kamaszoknak mindössze 20 százaléka olvas csak azért, mert az örömet okoz neki – William Brittain elismerte, hogy ő is abba a 80 százalékba tartozott, akinek nem ment az örömolvasás. A fordulópontot a Monte Cristo grófja jelentette az életében. Szerinte az olvasás azért kopik ki az életünkből, mert egyszerűen nem szakítunk rá időt, és részben a passzívabb médiafogyasztás felé való elmozdulás okolható ezért. Az amerikai felnőttek 80 százaléka fent van valamilyen közösségi oldalon, és az ember nagyon könnyen azon kapja magát, hogy vég nélkül pörgeti az oldalakat. Szerinte ugyanez elmondható azokra a műsorokra, filmekre is, amelyektől az ember nem tud elszakadni, és folyamatosan darálja őket. Ezzel viszont elhitetjük magunkkal azt is, hogy a szórakozás egyetlen igazi módja az, ha rengeteg filmet és médiatartalmat nézünk és fogyasztunk.

Az irodalom ugyanakkor jó hatással van a kognitív képességekre, akárcsak az olyan érzelmi és pszichológiai zavarokra, mint amilyen a szorongás. Példaként hozta még fel a biblioterápiát, amelyet egyre gyakrabban alkalmaznak a szorongás és depresszió enyhítésére. A biblioterápia kimutathatóan csökkenti a stresszt, és fokozza az empátiát. Brittain esetében a Monte Cristo grófja nemcsak olyan könyv volt, amelyet szívesen olvasott, hanem a személyes viszonyaiban is segített, javult például a szüleivel való kapcsolata. Brittain szerint biztosan lesznek olyanok, akik azt mondják, hogy nekik egészen egyszerűen nincs idejük olvasni, ő viszont azt mondja, ha valakinek van ideje arra, hogy egyfolytában a közösségi oldalakon lógjon vagy folyamatosan netflixezzen,

akkor van ideje egy könyvre is.

A teljes előadás angol nyelven itt visszanézhető:

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

110 éve beöltöztetett kiscicákkal ösztönözték a gyerekeket az olvasásra

A 21. században bármikor belefuthatunk az interneten egy vicces macskás mémbe, Eulaile Osgood Grover 1911-ben megjelent Kittens and Cats: A First Reader című művében a cicák azonban nemcsak szórakoztattak, hanem ösztönözték is a gyerekeket az olvasás gyakorlására. 

...
Hírek

Az olvasásra kötelezett fiatal nenonáci jobban szereti Shakespeare-t Austennél

Angol klasszikusok olvasására kötelezett a bíróság egy brit neonáci fiatalt, akinek a napokban kellett számot adnia olvasmányélményeiről.

...
Nagy

Baráth Katalin: Ijesztőnek találom az olvasási és szövegértési készségek foszladozását

Baráth Katalin a Dávid Veron-krimik és a kortárs thriller után nyelvészeti sci-fit írt Afázia címmel. A kezdődő totális űrháborúban a megőrzött nyelv fegyver és drog is, mellyel vissza is élnek. Az íróval beszélgettünk új kötetéről.

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

...
Nagy

Boldizsár Ildikó: A jó kérdés kapu a megoldás felé

Boldizsár Ildikó hatvanéves lett, ez alkalomból köszöntötték őt barátai, pályatársai és olvasói, valamint legújabb kötetét is bemutatták a Puskin moziban rendezett ünnepségen. 

...
Nagy

Jónás Tamás: Nincs időm a mellébeszélésre és a tabura

Hosszú hallgatás után új kötettel jelentkezik Jónás Tamás, akit önéletrajziságról, fájdalomról, szeretetről és Istenről kérdeztünk. 

Hírek
...
Hírek

Szabó Borbála: Petőfi zseniális, humoros, izgága [Petőfi200]

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Nagy

Kutyarágta kézirat, egy váratlan Batman-inspiráció, és egy író, aki utálta a saját könyvét

...
Hírek

„Rákországban” kezelik Paul Austert

...
Panodyssey

Kiss Gabriella: Pótlás [Panodyssey]

...
Hírek

Könyvesblokk: Odüsszeusz hű feleségétől Virginia Woolfon át az olasz hegyekig

...
Zöld

Megölt újságíróról és őslakos szakértőről neveztek el két élesztőgombafajt

...
Hírek

Dr. Máté Gábor a depresszió szorításában fordult először a terápia felé