Így változtatta meg egy amerikai kamasz életét a Monte Cristo grófja

William Brittain középiskolás, a Tennessee állambeli Franklin Classical High School tanulója. TEDx-videójában arról mesél, mit adott neki az olvasás egy olyan világban, amely az azonnali örömszerzésre fókuszál.

ro | 2022. április 13. |

William Brittain az Irodalom elveszett művészete című előadásában elmesélte, hogy bár annak idején valami könnyedebbre számított, az iskolájában egyszer a Monte Cristo grófját adták fel nyári olvasmánynak, egy 1300 oldalas regényt, amelynek a hangoskönyv változatát is 52 óráig tart végighallgatni – ha például valaki New Yorkból Alaszkáig utazna autóval, nagyjából a végére is érne. Először büntetésként élte meg, hogy egy ilyen hosszú könyvet kell elolvasnia – ami aztán felemésztette az egész vakációját. Végeredményben viszont az egyik legélvezetesebb nyara is lett épp emiatt. Hiszen miután elkezdte olvasni, rájött, hogy képtelen letenni. Napi két-három órát olvasott, annyira magával ragadta a regény. A korábbi tapasztalataival ellentétben ezúttal nagy figyelmet fordított a részletekre és az író művészi kifejezőeszközeire. Amikor befejezte a könyvet, azt érezte, mintha lefutotta volna a maratont. Az analógiánál maradva úgy vélte, hogy egy versenyhez idő és eltökéltség szükséges, ám az instant örömszerzés világában, ahol az ember mindent a zsebében hord – mondta és azzal elővette a mobiltelefonját –, nagyon

nehéz időt szakítani az igazán időtlen dolgok felfedezésére.

Brittain nem tagadja, hogy nehéz munka elkezdeni egy könyv olvasását, hiszen minden esetben a kezdés a legnehezebb. Ugyanakkor egy felmérést idézve hozzátette azt is, hogy az amerikai felnőttek közel negyede az elmúlt évben egyetlen könyvet sem olvasott el. 1978 óta a nem-olvasók száma közel háromszorosára nőtt. Egy másik felmérés szerint az amerikai kamaszoknak mindössze 20 százaléka olvas csak azért, mert az örömet okoz neki – William Brittain elismerte, hogy ő is abba a 80 százalékba tartozott, akinek nem ment az örömolvasás. A fordulópontot a Monte Cristo grófja jelentette az életében. Szerinte az olvasás azért kopik ki az életünkből, mert egyszerűen nem szakítunk rá időt, és részben a passzívabb médiafogyasztás felé való elmozdulás okolható ezért. Az amerikai felnőttek 80 százaléka fent van valamilyen közösségi oldalon, és az ember nagyon könnyen azon kapja magát, hogy vég nélkül pörgeti az oldalakat. Szerinte ugyanez elmondható azokra a műsorokra, filmekre is, amelyektől az ember nem tud elszakadni, és folyamatosan darálja őket. Ezzel viszont elhitetjük magunkkal azt is, hogy a szórakozás egyetlen igazi módja az, ha rengeteg filmet és médiatartalmat nézünk és fogyasztunk.

Az irodalom ugyanakkor jó hatással van a kognitív képességekre, akárcsak az olyan érzelmi és pszichológiai zavarokra, mint amilyen a szorongás. Példaként hozta még fel a biblioterápiát, amelyet egyre gyakrabban alkalmaznak a szorongás és depresszió enyhítésére. A biblioterápia kimutathatóan csökkenti a stresszt, és fokozza az empátiát. Brittain esetében a Monte Cristo grófja nemcsak olyan könyv volt, amelyet szívesen olvasott, hanem a személyes viszonyaiban is segített, javult például a szüleivel való kapcsolata. Brittain szerint biztosan lesznek olyanok, akik azt mondják, hogy nekik egészen egyszerűen nincs idejük olvasni, ő viszont azt mondja, ha valakinek van ideje arra, hogy egyfolytában a közösségi oldalakon lógjon vagy folyamatosan netflixezzen,

akkor van ideje egy könyvre is.

A teljes előadás angol nyelven itt visszanézhető:

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

110 éve beöltöztetett kiscicákkal ösztönözték a gyerekeket az olvasásra

A 21. században bármikor belefuthatunk az interneten egy vicces macskás mémbe, Eulaile Osgood Grover 1911-ben megjelent Kittens and Cats: A First Reader című művében a cicák azonban nemcsak szórakoztattak, hanem ösztönözték is a gyerekeket az olvasás gyakorlására. 

...
Hírek

Az olvasásra kötelezett fiatal nenonáci jobban szereti Shakespeare-t Austennél

Angol klasszikusok olvasására kötelezett a bíróság egy brit neonáci fiatalt, akinek a napokban kellett számot adnia olvasmányélményeiről.

...
Nagy

Baráth Katalin: Ijesztőnek találom az olvasási és szövegértési készségek foszladozását

Baráth Katalin a Dávid Veron-krimik és a kortárs thriller után nyelvészeti sci-fit írt Afázia címmel. A kezdődő totális űrháborúban a megőrzött nyelv fegyver és drog is, mellyel vissza is élnek. Az íróval beszélgettünk új kötetéről.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

ADVENT
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Könyves Advent

A kis Miri elhatározza, hogy meglesi az angyalokat egy karácsonyi éjszakán

A Miri-történetekben Fenyvesi Orsolya hétköznapi helyzetekről mesél, meghintve varázsporral. Ki hitte volna, hogy a karácsonyi angyalok ilyen huncutok, és hogy a telihold segít legyűrni a szomorúságot? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

Visszanyerhető-e az ősállapot? Át- vagy fölülírható-e egy végzetes hiba? Karácsonyi válogatásunkban friss hangokat ajánlunk, de terítékre kerülnek a magyar költészet klasszikusainak kötetei is.

...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

Olvass!
...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

Mustafa Suleyman egy úttörő MI-fejlesztő vállalkozás, az immár a Google alá tartozó DeepMind egyik alapítójaként közvetlen közelről láthatja a mesterséges intelligencia forradalmát. Olvass bele a könyvébe! 

...
Beleolvasó

Cserna-Szabó: Összebékülhetnek egy emberen belül ennyire különböző múltak és kultúrák?

A dán Hassan Preisler A barna ember terhe című könyvéhez Cserna-Szabó András írt utószót. Olvasd el!

...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2023 legjobb könyvei 40-31.

Könyvek, amik megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket – nekünk ezek voltak 2023 legemlékezetesebb olvasmányai. Íme, az év végi listánk újabb tízese.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.

Hírek
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

...
Hírek

Eredményes volt a sztrájk: fizetésemelés és bónusz Hollywoodban

...
Hírek

Szvoren Edina és Kukorelly Endre kapta idén a Füst Milán-díjat

...
Panodyssey

Kihirdették a Panodyssey legújabb pályázatának rövidlistáját

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

...
Nagy

Kiss Edina: Az írás számomra életismeret