Így változtatta meg egy amerikai kamasz életét a Monte Cristo grófja

William Brittain középiskolás, a Tennessee állambeli Franklin Classical High School tanulója. TEDx-videójában arról mesél, mit adott neki az olvasás egy olyan világban, amely az azonnali örömszerzésre fókuszál.

ro | 2022. április 13. |

William Brittain az Irodalom elveszett művészete című előadásában elmesélte, hogy bár annak idején valami könnyedebbre számított, az iskolájában egyszer a Monte Cristo grófját adták fel nyári olvasmánynak, egy 1300 oldalas regényt, amelynek a hangoskönyv változatát is 52 óráig tart végighallgatni – ha például valaki New Yorkból Alaszkáig utazna autóval, nagyjából a végére is érne. Először büntetésként élte meg, hogy egy ilyen hosszú könyvet kell elolvasnia – ami aztán felemésztette az egész vakációját. Végeredményben viszont az egyik legélvezetesebb nyara is lett épp emiatt. Hiszen miután elkezdte olvasni, rájött, hogy képtelen letenni. Napi két-három órát olvasott, annyira magával ragadta a regény. A korábbi tapasztalataival ellentétben ezúttal nagy figyelmet fordított a részletekre és az író művészi kifejezőeszközeire. Amikor befejezte a könyvet, azt érezte, mintha lefutotta volna a maratont. Az analógiánál maradva úgy vélte, hogy egy versenyhez idő és eltökéltség szükséges, ám az instant örömszerzés világában, ahol az ember mindent a zsebében hord – mondta és azzal elővette a mobiltelefonját –, nagyon

nehéz időt szakítani az igazán időtlen dolgok felfedezésére.

Brittain nem tagadja, hogy nehéz munka elkezdeni egy könyv olvasását, hiszen minden esetben a kezdés a legnehezebb. Ugyanakkor egy felmérést idézve hozzátette azt is, hogy az amerikai felnőttek közel negyede az elmúlt évben egyetlen könyvet sem olvasott el. 1978 óta a nem-olvasók száma közel háromszorosára nőtt. Egy másik felmérés szerint az amerikai kamaszoknak mindössze 20 százaléka olvas csak azért, mert az örömet okoz neki – William Brittain elismerte, hogy ő is abba a 80 százalékba tartozott, akinek nem ment az örömolvasás. A fordulópontot a Monte Cristo grófja jelentette az életében. Szerinte az olvasás azért kopik ki az életünkből, mert egyszerűen nem szakítunk rá időt, és részben a passzívabb médiafogyasztás felé való elmozdulás okolható ezért. Az amerikai felnőttek 80 százaléka fent van valamilyen közösségi oldalon, és az ember nagyon könnyen azon kapja magát, hogy vég nélkül pörgeti az oldalakat. Szerinte ugyanez elmondható azokra a műsorokra, filmekre is, amelyektől az ember nem tud elszakadni, és folyamatosan darálja őket. Ezzel viszont elhitetjük magunkkal azt is, hogy a szórakozás egyetlen igazi módja az, ha rengeteg filmet és médiatartalmat nézünk és fogyasztunk.

Az irodalom ugyanakkor jó hatással van a kognitív képességekre, akárcsak az olyan érzelmi és pszichológiai zavarokra, mint amilyen a szorongás. Példaként hozta még fel a biblioterápiát, amelyet egyre gyakrabban alkalmaznak a szorongás és depresszió enyhítésére. A biblioterápia kimutathatóan csökkenti a stresszt, és fokozza az empátiát. Brittain esetében a Monte Cristo grófja nemcsak olyan könyv volt, amelyet szívesen olvasott, hanem a személyes viszonyaiban is segített, javult például a szüleivel való kapcsolata. Brittain szerint biztosan lesznek olyanok, akik azt mondják, hogy nekik egészen egyszerűen nincs idejük olvasni, ő viszont azt mondja, ha valakinek van ideje arra, hogy egyfolytában a közösségi oldalakon lógjon vagy folyamatosan netflixezzen,

akkor van ideje egy könyvre is.

A teljes előadás angol nyelven itt visszanézhető:

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

110 éve beöltöztetett kiscicákkal ösztönözték a gyerekeket az olvasásra

A 21. században bármikor belefuthatunk az interneten egy vicces macskás mémbe, Eulaile Osgood Grover 1911-ben megjelent Kittens and Cats: A First Reader című művében a cicák azonban nemcsak szórakoztattak, hanem ösztönözték is a gyerekeket az olvasás gyakorlására. 

...
Hírek

Az olvasásra kötelezett fiatal nenonáci jobban szereti Shakespeare-t Austennél

Angol klasszikusok olvasására kötelezett a bíróság egy brit neonáci fiatalt, akinek a napokban kellett számot adnia olvasmányélményeiről.

...
Nagy

Baráth Katalin: Ijesztőnek találom az olvasási és szövegértési készségek foszladozását

Baráth Katalin a Dávid Veron-krimik és a kortárs thriller után nyelvészeti sci-fit írt Afázia címmel. A kezdődő totális űrháborúban a megőrzött nyelv fegyver és drog is, mellyel vissza is élnek. Az íróval beszélgettünk új kötetéről.

Olvass!
...
Beleolvasó

Vigh Bori könyve hasznos tanácsok sorával segít turistából utazóvá válni

A Túl a plafonon podcastsorozat májusi vendége Vigh Bori digitális nomád, akinek az utazás az élete. Olvass bele Hogyan menjünk világgá című könyvébe!

...
Beleolvasó

Szeifert Natália Örökpanorámája egy képzeletbeli falu keletkezését és pusztulását kíséri nyomon

Szeifert Natália negyedik könyve varázslatos teret épít olvasója köré, ahol az emberi élet végső kérdései olyan hangtalanul, összetetten, mégis természetesen vannak jelen, akárcsak maga a táj. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Lesújt az istenek haragja, amikor egy boszorkány beleszeret Lokiba

A megindító, elsöprő erejű történet újragondolja az északi mitológiát. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

Hírek
...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

...
Hírek

Nádas Péter a Világló részletekért elnyerte a Berman Irodalmi Díjat

...
Hírek

Meghalt Vangelis

...
Hírek

Megmenekült és megújult a Hévíz folyóirat

...
Szórakozás

Megvan, ki játssza Coriolanus Snow-t az Éhezők viadala előzményfilmjében

...
Hírek

Mi történne a világgal méhek nélkül?

...
Szórakozás

Julianne Moore főszereplésével készül az új Atwood-adaptáció

...
Hírek

Ősszel jelennek meg Alan Rickman naplói

...
Beleolvasó

Szeifert Natália Örökpanorámája egy képzeletbeli falu keletkezését és pusztulását kíséri nyomon

...
Hírek

Orbán Viktor a mindennapos olvasásra buzdít

...
Hírek

Libri-díj, Nick Cave-doksi, Irodalmi Diszkó [Programajánló]

...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!