Végre saját nevük alatt jelennek meg a női szerzők klasszikusai

Végre saját nevük alatt jelennek meg a női szerzők klasszikusai

Könyves Magazin | 2020. augusztus 13. |

A könyvkiadásban számos példa van rá, amikor a női szerzők férfinév alatt jelentették (vagy jelentethették) meg a könyveiket. Angliában a női irodalmi díj egyik legfőbb szponzorának számító Baileys úgy döntött, hogy az elismerés 25. évfordulójára visszaadja ezeknek a női szerzőknek az eredeti nevüket, és megjelentetett egy 25 részes könyvsorozatot, amelyben az írók végre a saját nevükön szerepelnek.

A Middlemarch című klasszikus például 150 év óta először nem George Eliot, hanem Mary Ann Evans neve alatt jelenik meg, az Indiana című regényt pedig először olvashatják úgy, hogy Amandine Aurore Dupin neve szerepel a borítón – George Sand helyett. A válogatásban vannak kevésbé ismert művek is – például egy feminista elbeszélés-gyűjtemény a 19. század végéről –, de akad köztük verseskötet és életrajz is – utóbbit (The Life of Martin R Delaney) Frances Rollin Whipper írta Frank A Rollin álnév alatt, és ő volt az első afroamerikai szerző, aki életrajzot publikált.

A könyvek ingyenesen letölthetők (angolul) pdf-ként és e-könyvként is, pont azért, mert a szervezők azt remélik, hogy a szerzők így végre láthatóvá válnak és megkapják azt az elismerést, ami jár nekik.

A válogatáshoz amúgy a Baileys megbízásából 3 ezer álnéven alkotó szerző műveit nézte át egy csapat; a díjalapító Kate Mosse pedig elmondta, hogy a nők annak idején a legváltozatosabb okokból választottak maguknak szerzői álnevet: volt, aki annak idején azzal indokolta, hogy a nőknek nem volt ildomos a nyilvánosság előtt alkotó emberként fellépniük, más az üldöztetéstől félt, attól, hogy az írásaival bajba kerülhet, és akadt olyan is, aki pusztán azt szerette volna, hogy a könyvet ne fogadják előítéletesen, hanem csak és kizárólag az érdemei szerint ítéljék meg.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Bán Zsófia: A nyelv sohasem ártatlan, mindig hordozza a kultúrát, amelyben működik

Bán Zsófia az Élet és irodalomban közölt esszét a nők és az irodalom viszonyáról, strukturális problémákról, illetve arról a Hézagról, ahol a nők megjelenhetnek. Az interjúban közoktatásról, olvasói szocializációról, nemzetközi trendekről kérdeztük az írót.

...
Nagy

Sajnos a cicijeim nem végeztek magyar szakot - Dolgok, amiket csak női írók hallanak

...
Hírek

Tóth Krisztina: A próza a mai napig a férfiírók körbepisilt földterülete maradt

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A kis Nicolas világa maga a jólfésült káosz [Bookline Kids]

A kis Nicolas semmit sem öregszik, a René Goscinny és Jean-Jacques Sempé szerzőpáros könyvei töretlenül népszerűek. De mi a titok? A Bookline Kids podcastsorozatában ennek jártunk utána.

...
Gyerekirodalom

Shona Innes meséje arról szól, hogyan és miért érdemes lassítani

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Olvass bele A gondolatok kertjébe!

...
Gyerekirodalom

Dolák-Saly Róbert a világ leghosszabb nyakú zsiráfjáról mesél

Dolák-Saly Róbert új könyvében félszáz vers és mese állatkertből ismert főszereplői vallanak magukról és rólunk, emberekről komoly-komolytalansággal vagy fordítva. Olvass bele!

Hírek
...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

...
Hírek

Nádas Péter a Világló részletekért elnyerte a Berman Irodalmi Díjat

...
Hírek

Meghalt Vangelis

...
Hírek

Megmenekült és megújult a Hévíz folyóirat

...
Szórakozás

Megvan, ki játssza Coriolanus Snow-t az Éhezők viadala előzményfilmjében

...
Hírek

Mi történne a világgal méhek nélkül?

...
Szórakozás

Julianne Moore főszereplésével készül az új Atwood-adaptáció

...
Hírek

Ősszel jelennek meg Alan Rickman naplói

...
Beleolvasó

Szeifert Natália Örökpanorámája egy képzeletbeli falu keletkezését és pusztulását kíséri nyomon

...
Hírek

Orbán Viktor a mindennapos olvasásra buzdít

...
Hírek

Libri-díj, Nick Cave-doksi, Irodalmi Diszkó [Programajánló]

...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!