Végre saját nevük alatt jelennek meg a női szerzők klasszikusai

Végre saját nevük alatt jelennek meg a női szerzők klasszikusai

Könyves Magazin | 2020. augusztus 13. |

A könyvkiadásban számos példa van rá, amikor a női szerzők férfinév alatt jelentették (vagy jelentethették) meg a könyveiket. Angliában a női irodalmi díj egyik legfőbb szponzorának számító Baileys úgy döntött, hogy az elismerés 25. évfordulójára visszaadja ezeknek a női szerzőknek az eredeti nevüket, és megjelentetett egy 25 részes könyvsorozatot, amelyben az írók végre a saját nevükön szerepelnek.

A Middlemarch című klasszikus például 150 év óta először nem George Eliot, hanem Mary Ann Evans neve alatt jelenik meg, az Indiana című regényt pedig először olvashatják úgy, hogy Amandine Aurore Dupin neve szerepel a borítón – George Sand helyett. A válogatásban vannak kevésbé ismert művek is – például egy feminista elbeszélés-gyűjtemény a 19. század végéről –, de akad köztük verseskötet és életrajz is – utóbbit (The Life of Martin R Delaney) Frances Rollin Whipper írta Frank A Rollin álnév alatt, és ő volt az első afroamerikai szerző, aki életrajzot publikált.

A könyvek ingyenesen letölthetők (angolul) pdf-ként és e-könyvként is, pont azért, mert a szervezők azt remélik, hogy a szerzők így végre láthatóvá válnak és megkapják azt az elismerést, ami jár nekik.

A válogatáshoz amúgy a Baileys megbízásából 3 ezer álnéven alkotó szerző műveit nézte át egy csapat; a díjalapító Kate Mosse pedig elmondta, hogy a nők annak idején a legváltozatosabb okokból választottak maguknak szerzői álnevet: volt, aki annak idején azzal indokolta, hogy a nőknek nem volt ildomos a nyilvánosság előtt alkotó emberként fellépniük, más az üldöztetéstől félt, attól, hogy az írásaival bajba kerülhet, és akadt olyan is, aki pusztán azt szerette volna, hogy a könyvet ne fogadják előítéletesen, hanem csak és kizárólag az érdemei szerint ítéljék meg.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Bán Zsófia: A nyelv sohasem ártatlan, mindig hordozza a kultúrát, amelyben működik

Bán Zsófia az Élet és irodalomban közölt esszét a nők és az irodalom viszonyáról, strukturális problémákról, illetve arról a Hézagról, ahol a nők megjelenhetnek. Az interjúban közoktatásról, olvasói szocializációról, nemzetközi trendekről kérdeztük az írót.

...
Nagy

Sajnos a cicijeim nem végeztek magyar szakot - Dolgok, amiket csak női írók hallanak

...
Hírek

Tóth Krisztina: A próza a mai napig a férfiírók körbepisilt földterülete maradt

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Vicces, kalandos, klasszikus belépők a versek világába

A Szívünk rajta könyvei közül ezúttal három olyan verseskötetet választottunk, amelyeket szívesen bevinnénk az iskolába.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. A felnövés millió kihívásával küszködő tizenéves hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Mutatunk pár könyvet, ami segíti az elfogadást, hiszen lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, tudni kell, hogy a testünk ugyanolyan értékes.

Hírek
...
Hírek

Jövőre jön a Presser-könyv folytatása

...
Hírek

A magyarok fele soha nem vásárol könyvet

...
Hírek

Umbridge-es Harry Potter-idézettel üzennek az SzFE-sek

...
Hírek

Nemes Z. Márió kapja idén a FISZ Csáth Géza-díját

...
Nagy

Szegedet két nagy katasztrófa alakította - Vaktérkép // Szeged

...
Hírek

Tóth Kinga elnyerte a Pompidou Központ irodalmi díját

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

Akunyin szeretné megérteni, hogy Oroszország miért olyan, amilyen

...
Hírek

J.K. Rowling új krimije a brit toplista élén