Tényleg megmérgezték Pablo Nerudát a halála előtt, mutatta ki a törvényszéki vizsgálat

Tényleg megmérgezték Pablo Nerudát a halála előtt, mutatta ki a törvényszéki vizsgálat

sa | 2023. február 15. |

Pablo Neruda Latin-Amerika egyik legjelentősebb lírikusa és a Chilei Kommunista Párt szenátora volt. Szerelmes versei és a Canto General című kötete révén ismerte meg a világ. 1971-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki - amit kommunista nézetei miatt majdnem meg sem kapott. A baloldali költő műveit Pinochet katonai diktatúrájának ideje alatt, 1973 és 1990 között betiltották Chilében.

Mivel halálának körülményei sokáig tisztázatlanok voltak, és évtizedekig tartotta magát a gyanú, hogy esetleg meggyilkolták, 2013-ban exhumálták, és négy ország törvényszéki szakértői laboratóriumaiban vizsgálták a csontmintáit azzal a céllal, hogy megállapítsák, felgyorsította-e mérgezés a halálát.

Leégett Pablo Neruda gyerekkori otthona Chilében
Tovább olvasok

A hivatalos változat szerint Neruda prosztatarák és alultápláltság miatt halt meg 12 nappal azután, hogy 1973-ban a katonai puccs megdöntötte Chilében a Salvador Allende vezette, demokratikusan megválasztott szocialista kormányt. Neruda unokaöccse, Rodolfo Reyes szerint a költőt azért ölték meg, mert ellenezte Augusto Pinochet induló diktatúráját. Az USA által támogatott puccsban Allende is meghalt, Neruda pedig azt tervezte, hogy Mexikóba menekül. Viszont napokkal az indulása előtt kórházba kellett szállítani, ahol a négy évvel azelőtt felfedezett prosztatarák miatt kezelték.

Tíz éve egy chilei bíró azután rendelte el az exhumálást, hogy Neruda egykori sofőrje, Manuel Araya elárulta, hogy néhány órával a halála előtt a költő nyugtalankodva hívta fel a kórházból azzal, hogy 

valaki injekciót adott be neki, miközben aludt.

A Neruda maradványaiból vett minták vizsgálata után, 2015-ben a chilei kormány azt nyilatkozta, hogy “nagyon valószínű, hogy harmadik fél” felelős a költő haláláért. Két évvel később egy nemzetközi tudóscsapat azt nyilatkozta, hogy “száz százalék”, hogy a költő nem a prosztatarákba halt bele.

Hétfőn az unokaöccs, Reyes azt állította, hogy a tudományos tesztek kimutatták a clostridium botulinum toxint. A szakértői vizsgálat eredményeit szerdán hozzák nyilvánosságra.

A Clostridium botulinum termeli azt az idegmérget, ami a botulizmust okozza, a baktériumot pedig 2017-ben megtalálták a költő fogain. A kanadai McMaster University és a Koppenhágai Egyetem szakemberei kizárták, hogy a baktérium a koporsón keresztül került Neruda testébe.

(Guardian)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Újra eltemetik Pablo Neruda maradványait Chilében

...
Hírek

Leégett Pablo Neruda gyerekkori otthona Chilében

A benne lévő múzeum komoly értéket képviselt.

...
Hírek

Kommunista nézetei miatt Neruda majdnem nem kapta meg a Nobel-díjat

Ötven év titkosítás után a napokban fedte fel a Svéd Királyi Akadémia, hogy 1971-ben kiket jelöltek az irodalni Nobel-díjra. Ezzel együtt kiderült az is, hogy a későbbi nyertessel, Pablo Nerudával szemben volt, aki erős fenntartásait hangoztatta.

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

Szerzőink

...
Vass Norbert

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

...
vl

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

...
Sándor Anna

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

...

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk.