Neil Gaiman engedélyt adott, hogy online felolvassák a műveit

Az amerikai LeVar Burton nem talált olyan novellákat, amelyeket jogsértés nélkül olvashatott fel. Neil Gaiman sietett a segítségére.

.konyves. | 2020. március 26. |

A karantén egyértelműen az olvasás és felolvasás ideje, az internet tele van olyan videókkal és élő közvetítésekkel, ahol színészek tolmácsolásában hallgathatunk meg jobbnál jobb műveket. Patrick Stewart például minden nap fel fog olvasni egy Shakespeare-szonettet, de neki bizonyos szempontból könnyű dolga van, hiszen ezek már rég nem jogdíjas művek, bárki felhasználhatja azokat. LeVar Burton amerikai színésznek (aki nem mellesleg Stewart mellett szintén játszott a Star Trek: Az új nemzedék sorozatban, ő volt Geordi La Forge) viszont elég nagy fejtörést okozott, hogy olyan irodalmi szöveget találjon, amelyet anélkül olvashatna fel, hogy jogsértést követne el.

A virtuális mentőövet végül Neil Gaiman dobta felé, aki nagylelkűen megengedte, hogy a színész felolvassa a műveit a LeVar Burton Reads című élő közvetítései alkalmával. LeVarnak amúgy van már egy podcast-sorozata ezen a címen, amelyben olyan íróktól olvas fel, mint Michael Chabon vagy Ken Liu (érdemes belehallgatni, eszelősen jó hangja van, az angolul tanulóknak külön hasznos lehet!), ez viszont egy livestream-adás lenne, amelyre novellákat akart felkutatni. Mindenesetre Neil Gaimanon már nem fog múlni a vállalkozás sikere. 

Forrás: CBR

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Jane Austen és a penicillin - Maradj otthon #7

Állítólag, amikor véget ért a II. világháború és megkérdezték Winston Churchillt, hogy mi segítette a győzelem kivívásában, tömören csak ennyit válaszolt: Jane Austen és a penicillin! Pár éve már tudományosan is bizonyított tény Austen regényeinek gyógyító ereje, ami a társadalmi távolságtartás heteiben kimondottan jól jöhet.

...
Hírek

Patrick Stewart mindennap felolvas egy Shakespeare-szonettet

Patrick Stewart színészlegendán nem fog múlni, hogy 154 napra meglegyen a mindennapi Shakespeare-adagunk.

...
Kritika

Ha a járványokról nem is, a várakozásról és a türelemről sokat tud mesélni Márquez regénye

 A bezártság óráit jobb a hírek folyamatos görgetése helyett lenyűgöző olvasmányokkal kitölteni. Ilyen lebilincselő, magával ragadó könyv a Szerelem a kolera idején is.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Hírek

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

...
Hírek

Népmesék, megelevenedő nevek és a víz történetei [Programajánló]

...
Gyerekirodalom

Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai

...
Hírek

Munkába állnak a hollywoodi forgatókönyvírók

...
Hírek

Bret Easton Ellis: Minden könyvemet magamnak írtam, soha nem másoknak

...
Hírek

Bödőcs Tibor: A népi-urbánus vita itt zajlik, bennem

...
Hírek

Múló idő, várandósság és beszélgetés önmagunkkal - magyar irodalom a Könyvfesztiválon

...
Gyerekirodalom

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics” - Idén tízévesek a kuflik