Nagyot nőttek a könyveladások, mégis kevesebbet olvasnak az emberek Amerikában

Érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet a Lithub: a legfrissebb számok szerint a könyvkiadás virágzik, a nyomtatott könyvek eladásai 8,9%-kal nőttek 2020-hoz képest, viszont nem tudni, ki olvassa el ezt a sok könyvet, a felmérések szerint az amerikaiak ugyanis évről évre egyre kevesebbet olvasnak.

fk | 2022. január 13. |

Az amerikai könyvpiac virágzik. A Publishers Weekly információi 2021-ben 825.7 millió nyomtatott könyvet adtak el az Egyesült Államokban, 8,9%-kal többet, mint a megelőző évben (akkor 757.9 millió könyvet értékesítettek, 2019-ben pedig 693.7 milliót). Szinte minden műfaj nagyon jól fogyott tavaly, főként a szépirodalom és a young adult ment nagyot.

Az izlandiak még mindig sokat olvasnak, de a statisztikát a nők húzzák fel
Az izlandiak még mindig sokat olvasnak, de a statisztikát a nők húzzák fel

Izland hagyományosan irodalmi nemzet - korábban már cikkeztünk a jólabókaflóð-nak nevezett karácsonyi könyvcunamiról, az izlandi focisikerek és a könyvkiadás kapcsolatáról, ahogy az izlandiak írásszenvedélyéről is. Egy friss felmérés szerint az izlandiak továbbra is könyvmolyok.

Tovább olvasok

Hogy mit csinálnak az emberek ezzel a sok új könyvvel, az már más kérdés. Mert a Gallup legutóbbi közvélemény-kutatása szerint nem olvassák őket. Az amerikaiak ma kevesebbet olvasnak, mint harminc éve, sőt, igazából évről évre egyre kevesebb könyvet olvasnak el. A felmérés szerint 2021-ben átlagosan 12,6 könyvet olvastak el (részben vagy teljesen), 2016-ban ez a szám még 15,6 volt, 1999-ben pedig még 18,5. Az egyre csökkenő számokat a kutatás szerint nem az okozza, hogy kevesebb amerikai olvas, hanem az, hogy azok, akik rendszeresen szoktak olvasni, most kevesebb könyvön rágják át magukat. Az amerikai felnőttek 17%-a mondta azt, hogy egyetlen könyvet sem olvasott el tavaly és csak 27% volt azoknak az aránya, akik 10-nél több könyvet elolvastak (2016-ban ez még 35% volt).

A magyarok fele soha nem vásárol könyvet
A magyarok fele soha nem vásárol könyvet

Az elmúlt tizenöt évben Magyarországon több mint tíz százalékkal csökkent a könyvolvasó felnőttek aránya – derült ki egy friss felmérésből.

Tovább olvasok

A magyar olvasókra is igaz sajnos, hogy egyre kevesebben olvasnak rendszeresen könyvet. Tizenöt év alatt több mint tíz százalékkal csökkent a rendszeresen olvasók aránya Magyarországon. Míg 2005-ben a felnőtt magyar lakosság 25 %-a olvasott rendszeresen (azaz legalább hetente), addig 2020-ban ez az arány mindössze 13 % volt. 2020-ban a megkérdezettek több mint fele (58%) azt mondta, hogy soha vagy szinte soha nem vásárol könyvet. Bővebben erről ITT írtunk.

Ezek pedig Dragomán György tanácsai, hogyan olvassunk többet és rendszeresen.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Baráth Katalin: Ijesztőnek találom az olvasási és szövegértési készségek foszladozását

Baráth Katalin a Dávid Veron-krimik és a kortárs thriller után nyelvészeti sci-fit írt Afázia címmel. A kezdődő totális űrháborúban a megőrzött nyelv fegyver és drog is, mellyel vissza is élnek. Az íróval beszélgettünk új kötetéről.

...
Szívünk rajta

Hogyan lehet meghozni a kamaszok kedvét az olvasáshoz?

Mi a szerepe az illusztrációknak, mi alapján választanak könyvet a kamaszok, és hogyan lehet visszatéríteni őket az olvasáshoz? Mutier Uszámát, a Szívünk rajta új zsűritagját kérdeztük.

...
Hírek

Az izlandiak még mindig sokat olvasnak, de a statisztikát a nők húzzák fel

Izland hagyományosan irodalmi nemzet, szeretnek olvasni, és még mindig előszeretettel ajándékoznak egymásnak könyveket.

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

...
Kritika

Loki visszaadja egy boszorkány szívét és ezzel elkezdődik a világvége

A skandináv mitológia történeteit meséli újra női szemszögből Genevieve Gornichec regénye, A boszorkány szíve, amely a Ragnarököt övező északi mondák izgalmas újragondolása. A világvége-vízió mesél szerelemről, sorsról, árulásról, hatalomról, bűnhődésről és az önmagunkhoz való visszatalálás erejéről is.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről