Nagyot nőttek a könyveladások, mégis kevesebbet olvasnak az emberek Amerikában

Érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet a Lithub: a legfrissebb számok szerint a könyvkiadás virágzik, a nyomtatott könyvek eladásai 8,9%-kal nőttek 2020-hoz képest, viszont nem tudni, ki olvassa el ezt a sok könyvet, a felmérések szerint az amerikaiak ugyanis évről évre egyre kevesebbet olvasnak.

fk | 2022. január 13. |

Az amerikai könyvpiac virágzik. A Publishers Weekly információi 2021-ben 825.7 millió nyomtatott könyvet adtak el az Egyesült Államokban, 8,9%-kal többet, mint a megelőző évben (akkor 757.9 millió könyvet értékesítettek, 2019-ben pedig 693.7 milliót). Szinte minden műfaj nagyon jól fogyott tavaly, főként a szépirodalom és a young adult ment nagyot.

Az izlandiak még mindig sokat olvasnak, de a statisztikát a nők húzzák fel
Az izlandiak még mindig sokat olvasnak, de a statisztikát a nők húzzák fel

Izland hagyományosan irodalmi nemzet - korábban már cikkeztünk a jólabókaflóð-nak nevezett karácsonyi könyvcunamiról, az izlandi focisikerek és a könyvkiadás kapcsolatáról, ahogy az izlandiak írásszenvedélyéről is. Egy friss felmérés szerint az izlandiak továbbra is könyvmolyok.

Tovább olvasok

Hogy mit csinálnak az emberek ezzel a sok új könyvvel, az már más kérdés. Mert a Gallup legutóbbi közvélemény-kutatása szerint nem olvassák őket. Az amerikaiak ma kevesebbet olvasnak, mint harminc éve, sőt, igazából évről évre egyre kevesebb könyvet olvasnak el. A felmérés szerint 2021-ben átlagosan 12,6 könyvet olvastak el (részben vagy teljesen), 2016-ban ez a szám még 15,6 volt, 1999-ben pedig még 18,5. Az egyre csökkenő számokat a kutatás szerint nem az okozza, hogy kevesebb amerikai olvas, hanem az, hogy azok, akik rendszeresen szoktak olvasni, most kevesebb könyvön rágják át magukat. Az amerikai felnőttek 17%-a mondta azt, hogy egyetlen könyvet sem olvasott el tavaly és csak 27% volt azoknak az aránya, akik 10-nél több könyvet elolvastak (2016-ban ez még 35% volt).

A magyarok fele soha nem vásárol könyvet
A magyarok fele soha nem vásárol könyvet

Az elmúlt tizenöt évben Magyarországon több mint tíz százalékkal csökkent a könyvolvasó felnőttek aránya – derült ki egy friss felmérésből.

Tovább olvasok

A magyar olvasókra is igaz sajnos, hogy egyre kevesebben olvasnak rendszeresen könyvet. Tizenöt év alatt több mint tíz százalékkal csökkent a rendszeresen olvasók aránya Magyarországon. Míg 2005-ben a felnőtt magyar lakosság 25 %-a olvasott rendszeresen (azaz legalább hetente), addig 2020-ban ez az arány mindössze 13 % volt. 2020-ban a megkérdezettek több mint fele (58%) azt mondta, hogy soha vagy szinte soha nem vásárol könyvet. Bővebben erről ITT írtunk.

Ezek pedig Dragomán György tanácsai, hogyan olvassunk többet és rendszeresen.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Baráth Katalin: Ijesztőnek találom az olvasási és szövegértési készségek foszladozását

Baráth Katalin a Dávid Veron-krimik és a kortárs thriller után nyelvészeti sci-fit írt Afázia címmel. A kezdődő totális űrháborúban a megőrzött nyelv fegyver és drog is, mellyel vissza is élnek. Az íróval beszélgettünk új kötetéről.

...
Szívünk rajta

Hogyan lehet meghozni a kamaszok kedvét az olvasáshoz?

Mi a szerepe az illusztrációknak, mi alapján választanak könyvet a kamaszok, és hogyan lehet visszatéríteni őket az olvasáshoz? Mutier Uszámát, a Szívünk rajta új zsűritagját kérdeztük.

...
Hírek

Az izlandiak még mindig sokat olvasnak, de a statisztikát a nők húzzák fel

Izland hagyományosan irodalmi nemzet, szeretnek olvasni, és még mindig előszeretettel ajándékoznak egymásnak könyveket.

A hét könyve
Kritika
A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek
...
Nagy

Hegyi Ede: Az úszóverseny (9.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez a kilencedik része.

...
Kritika

A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek

Az utóbbi idők egyik legfelkavaróbb és legzavarbaejtőbb könyve Marieke Lucas Rijneveld regénye, amely egy tízéves lány szemszögéből meséli el, mi történik egy családdal, amelyben bekövetkezik az elképzelhető legnagyobb tragédia. Az este kín a hét könyve.

Szerzőink

...
Hegyi Ede

Hegyi Ede: Az úszóverseny (9.)

...
Ruff Orsolya

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

...
Szeder Kata

Dobozba zárt szerelem kilenc magas C-vel

Olvass!
...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

2020-ban  Marieke Lucas Rijneveld Az este kín című könyve nyerte el a Nemzetközi Booker-díjat. A regény gyerekszemszögből mesél el egy tragédiát, illetve azt, hogy milyen hatással van a gyász egy olyan családra, amelyben a szeretet helyett a büntetés jelenti a fő köteléket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Oleg Navalnij kalandjai az Orosz Postával - avagy amikor Brezsnyev még mozgatta a szemöldökét

Oleg és Alekszej Navalnijt a bíróság 2014 decemberében ítélte el sikkasztás vádjával.  Az Emberi Jogok Európai Bírósága az ítéletet megalapozatlannak találta, ám Oleg leülte a teljes büntetést - 1278 napot. Könyvének nagy részét a munkatáborban írta, részletes illusztrációkkal látva el fanyar humorú beszámolóját. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szellemek iróniával mesél arról, milyen a harmincasok élete

Dolly Alderton szókimondó könyvének főhőse a harmincas éveiben járó Nina Dean, aki bár szakmailag egész jól halad, a szerelmi életén még van mit javítani. Olvass bele!