A magyarok fele soha nem vásárol könyvet

A magyarok fele soha nem vásárol könyvet

Az elmúlt tizenöt évben Magyarországon több mint tíz százalékkal csökkent a könyvolvasó felnőttek aránya – derült ki egy friss felmérésből.

Könyves Magazin | 2020. szeptember 23. |

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) szakmai és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) anyagi támogatásával  a TÁRKI 2020 nyarán végzett kutatást az olvasásról. Ebből az derül ki, hogy a 2005-ös eredményekhez viszonyítva 12 százalékkal esett vissza a könyvolvasó felnőttek aránya: míg 2020-ban a felnőtt magyar lakosság 13%-a olvas rendszeresen (legalább hetente), addig 2005-ben ez az arány 25% volt.

Az országos átlagnál nagyobb arányban olvasnak rendszeresen a nők, a fiatal felnőttek (18-39 évesek) és a 60 évnél idősebbek, valamint a legalább középfokú végzettséggel rendelkezők, a budapestiek és az aktívkorú inaktívak, azaz a munkanélküliek, a tanulók, valamint a szülési vagy gyermekgondozási szabadságon lévők.

Az eleve csak a könyvolvasókra fókuszáló online kérdőív kitöltői átlagosan 37 könyvet olvasnak egy évben: a könyvolvasást hobbiként űzők legfeljebb 10 könyvet olvasnak évente (az online válaszadók 21%-a), míg a válaszadók hatoda (18%-a) ötvennél is több könyvet jelölt meg.

Továbbra is a szépirodalom és a szórakoztató irodalom számít a legnépszerűbbnek: a könyvolvasók 72%-a olvas szépirodalmat (2005-ben ez az arány 76% volt), ugyanakkor többségben vannak köztük az „alkalmanként” olvasók. Akik soha nem olvasnak, a legtöbbször azt hozták fel okként, hogy egyszerűen nem szeretnek olvasni (45%), míg a második leggyakrabban említett indok az időhiány (33%).

2020-ban a magyarországi felnőtt népesség több mint fele (58%) soha vagy szinte soha nem vásárol könyvet. A lakosság negyede (25%) évente néhány alkalommal, 9%-a legalább félévente, 7%-a legalább negyedévente vásárol könyvet, és csupán 1% azoknak az aránya, akik havi rendszerességgel teszik ezt.

A kutatás kitért a költési szokásokra is, amit a kifejezetten könyvkedvelők online kérdőívében mértek fel (hiszen elsődlegesen ők jelennek meg vásárlóként a könyvpiacon). Ebból kiderült, hogy a kitöltést megelőző egy hónapban a vásárlók – és háztartásaik – átlagosan 12.661 forintot költöttek könyvre (a legalacsonyabb említett összeg 300 forint, a legmagasabb pedig 100.000 forint volt). A legkevesebbet a községekben élők, legtöbbet pedig a budapesti háztartások költenek könyvre egy évben.

A magyarok továbbra is előszeretettel vesznek papíralapú könyvet: az elmúlt egy évben a kifejezetten könyvkedvelő online válaszadók 97%-a vásárolt nyomtatott könyvet, miközben e-könyvet 29%, hangoskönyvet pedig 8% vásárolt. És hogy mi ösztönzi vásárlásra a magyar olvasót? Leginkább az egyszeri leértékelések, szezonális kiárusítások, melyeket a kifejezetten könyvkedvelő online válaszadók 85%-a használ ki tudatosan. Az online kitöltők közel fele (49%) elsősorban akciós áron vásárol (könyvesboltban vagy interneten) új kiadású könyveket, miközben egyhatoduk (18%) elsősorban a könyvtárból szerzi be az olvasnivalót.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tippek ahhoz, hogyan olvassunk többet

A modern élet sokszor túlságosan gyors és kaotikus ahhoz, hogy az ember elmélyedjen egy-egy könyvben. Éppen ezért jók az olyan tippek és stratégiák, amelyek segítenek abban, hogy az olvasást beépítsük a napjainkba.

...
Hírek

Fontos, hogy egy gyerek mennyi könyv között nő fel

Az otthoni könyvtárak méretének nagyobb szerepe van a gyerekek fejlődésében, mint gondoltuk, egy új kutatás szerint legalábbis nagyobb eséllyel tesznek szert fontos képességekre azok, akik sok könyv között nőnek fel. 

...
Hírek

A férfiak sokkal könnyebben félbehagyják a könyveket, mint a nők

Egy friss kutatás szerint, amelyben az Egyesült Királyságban élők ekönyv-olvasási szokásait vizsgálták, arra jutottak, hogy a férfiak könnyebben félretesznek egy könyvet, mint a nők.

...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

...
Laborczi Dóra

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

...
Forgách Kinga

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

Olvass!
...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Minden azzal kezdődött, amikor a várost elérte a tánciskolák iránti lázas rajongás

Egy kis galíciai településen él Jacobo Pliniak és a felesége, Juliáa. Egy határmenti fogadót üzemeltetnek, hogy ennek álcája alatt Jacobo segíthessen az egyre szaporodó pogromok elől menekülő zsidóknak átjutni a határon. Olvass bele Mario Bellatin különleges regényébe.