Nádasdy Ádám megnyitja a 95. Ünnepi Könyvhetet - konyvesmagazin.hu

Nádasdy Ádám a Könyvhéten: A gazdagokat nem megítélni kell, hanem megírni

Elkezdődött a 95. Ünnepi Könyvhét,  a megnyitón Nádasdy Ádám pénzről és mecénásokról beszélt, és témát is javasolt írótársainak.

ki | 2024. június 14. |

Június 13-án elkezdődött a 95. Ünnepi Könyvhét és a 23. Gyermekkönyvnapok a budapesti Vörösmarty téren. A megnyitón Ne legyünk gyávák! címmel mondott beszédet Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, aki beszélt pénzről, mecénásokról és méltányosságról is.

Pénz és lélektan

Mivel Nádasdy évtizedekig az ELTE Bölcsészettudományi Karán, az angol szakon tanított, jól ismeri az angolszász kultúrát, és annak egyik legérdekesebb elemét, mely a pénz és az ahhoz való hozzáállás. Azt mondta, az angolok büszkén szeretik a pénzt, és büszkék arra, hogy adni tudnak, ezért az adakozás természetes, a hétköznapok része. Hazánkban „inkább úgy vagyunk a pénzzel, mint egy szeretővel: jó, ha gyakran találkozunk, ő csak tegye a dolgát, de aztán menjen, ne követeljen részt az életünkből”, fogalmazott Nádasdy. 

Úgy gondolja, hogy az irodalom meg kellene, hogy mutassa a pénz világát,

és bár akadnak példák, de nem elég. Ezért arra kérte a kollégáit, hogy foglalkozzanak a gazdagokkal is, mert kevés mű szól a leggazdagabbak világáról, míg a nyomorgókról talán túl sok is. „Van ott is baj elég. (...) Nem megítélni kell őket, hanem megírni”, mondta a legfelsőbb körökről. Példaként Shakespeare-t hozta fel, aki kizárólag gazdag emberekről írt, mégis képes volt őket lélektani hűséggel ábrázolni.

Nem kell rokonszenvezni

Ezzel ráadásul, úgy gondolja, megnyílhat az út afelé is, hogy a milliomosok szánjanak pénzt az irodalomra.

„Sokukban van hajlandóság adakozni, csak többnyire – főleg az újgazdagok – nem tudják, hogyan kell.

Tanítsuk meg őket okosan megírt, nekik dedikált regényekkel, melyekből számukra is kiderül, milyen szép dolog az adakozás”, fogalmazott Nádasdy Ádám.

Szerinte nagyon fontos volna, hogy újra legyenek mecénások, akik áldoznak az irodalomra, és nem az a lényeg, hogy az író személyesen mit gondol arról, aki a pénzt adja. Felidézte a zsidó és homoszexuális Baumgarten Ferencet a 20. század elejéről, aki bizonyára nem volt mindenkinek szimpatikus, az általa alapított díjjal mégis évtizedekig táplálta az irodalmat.

Most is szükség lenne olyan irodalmi magándíjakra, amelyekért a művek érték alapon versenyeznek, a közérdeklődést is felkeltve. Ehhez is mecénások kellenek, mutatott rá.

Nádasdy beszélt arról is, hogy sem Baumgarten, sem a másik nagy mecénás, Soros György nem várta el, hogy hajbókoljanak előtte az írók.

A mecénás a saját pénzét adja, szemben az állami kitüntetésekkel, amelyeket a kormányzat az adófizetők pénzéből ad. Utóbbit nagyon helyesnek tartja, ő is kapott ilyet, örült neki. Szerinte „az élet már csak ilyen, hogy a kormánytisztviselők főleg a nekik rokonszenves írókat díjazzák”. Ettől függetlenül úgy véli, ha adnak, el kell fogadni a díjat. Egyúttal méltányosságot kért a díjazottakkal szemben is, mondván: „nem mindenki rossz író, aki állami kitüntetést kap”.

Beszédét azzal zárta: semmilyen körülmények között ne hagyjuk, hogy politikai rokon- vagy ellenszenvünk rátelepedjen irodalmi ítéletünkre.

(MTI, Litera, Index, kép: Litera Youtube)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Nádasdy Ádám: Lássa az a gyerek, hogy én is ember vagyok

Új podcastunk címe Ezt senki nem mondta!, a meghívott írókkal Ott Anna beszélget anyaságról, apaságról, a szülői lét buktatóiról, a gyereknevelés és az alkotás kapcsolatáról. A harmadik rész vendége Nádasdy Ádám.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Hírek
...
Beleolvasó

Cecelia Ahern főhőse belelát mások lelkébe, de magát nem találja – Olvass bele!

...
Beleolvasó

Budapest polgármestere vagy Horthy rúgott először focilabdába hazánkban?

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Nagy

Márquez boncolt, most 600 oldalon mutatják be rajongását az orvoslás iránt

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson lesz a Könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Letartóztatták az amerikai bestsellerírót, miután gyerekpornót talált nála a rendőrség

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.

Kiemeltek
...
Hírek

Ez a 21. század 10 legjobb könyve a New York Times szerint

A dobogó mindhárom fokán nők állnak, ráadásul európai szerző az első. Mutatjuk az első tízet a legjobb könyvek közül.

...
Nagy

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

Mennyit tudott a kanadai irodalmi élet Alice Munro és lánya szakításának valódi okáról? Hogyan olvassuk ezek után Munro írásait a nők elfojtott érzéseiről és a családi drámákról?

...
Kritika

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

A Tom Lake, Ann Patchett csodálatos érzékenységgel megírt regénye egy nyári színházba és egy cseresznyéskertbe repíti olvasóit, hogy feltárja a főszereplő Lara fordulatokban gazdag, reményteli életét.