Nádas Péter könyveit ajánljuk a Pesti Srácok újságírójának figyelmébe

Nádas Péter könyveit ajánljuk a Pesti Srácok újságírójának figyelmébe

Jeszenszky Zsolt vezércikkben gondolkodott el Nádas Péter és a magyarországi antiszemitizmus kapcsolatáról. Írásában kreténnek nevezte az írót, de minősítésével elsősorban önmagát mutatta be. 

ko | 2024. május 22. |

A Pesti Srácokon publikált és a Telex által kiszúrt cikk legfontosabb állítása, hogy az orbánozó zsidók miatt lesz egyre erősebb az antiszemitizmus Magyarországon. Nádas Pétert a Kik tesznek a legtöbbet az antiszemitizmusért? című írás szerzője, Jeszenszky Zsolt több dolog miatt bírálta, míg végül eljutott az egyszerre bántó és nem túl stílusos kretén kifejezésig.

Világ Kultúráinak Háza Nemzetközi Irodalmi Díj

A vezércikk apropója az a hír volt, mely szerint a német Világ Kultúráinak Házának (Haus der Kulturen der Welt) 35 ezer eurós, rangos Nemzetközi Irodalmi Díja (Internationaler Literaturpreis) esetében a kiválasztás menete során a identitáspolitikai kérdések megkérdőjelezhető módon írtak felül esztétikai szempontokat. Erről itt írtunk bővebben:

Kitakarja az identitás az irodalmat? – Nádas Péter és Sarr esete a német PC-vel
Kitakarja az identitás az irodalmat? – Nádas Péter és Sarr esete a német PC-vel

Hogy nem kapott Nádas Péter német irodalmi díjat, és hogyan írt és beszélt az ilyen helyzetekről a nyertes Sarr már évekkel korábban.

Tovább olvasok

A cikkíró szerint Nádas erősíti az antiszemitizmust

Jeszenszky cikkében azt állítja, hogy míg például Kertész Imre és Orbán Viktor sokat tettek és tesznek az antiszemitizmus ellen, az olyanok, mint Nádas Péter épp annak erősödéséért felelősek. Szerinte amikor zsigeri gyűlölettel orbánoznak a Vásárhelyi Máriák, Juszt Lászlók, Dés Lászlók, akkor egy kicsit visszaerősödik az antiszemitizmus”. „És most Nádas Péter a legújabb, aki beállt a sorba” - teszi hozzá.

Jó író-e Nádas?

Az elemzőnek tűnő cikk mélypontja az, amikor teljes magabiztonsággal kijelenti: Hogy jó író-e Nádas Péter? Fogalmam sincs. Tőlem aztán íróként lehet akár jó is. De emberileg egy kretén.” Ezt a következtetést Nádas 2022-ben a Neue Zürcher Zeitungnak adott nyilatkozatából vonja le, de nem ez az érdekes, hanem maga a megállapítás, napjaink egyik legnagyobb írójának (aki nem mellesleg külföldön is irodalmi elismerések sorát és jó hírnevet szerzett az országnak) foghegyről odavetett minősítése, ami mellett lehetetlen elmenni szó nélkül.

Szívesen segítünk, ha az a kérdés, jó író-e Nádas Péter.

Igen, jó író, a legnagyobbak egyike.

Érdemes az életművével való ismerkedést mondjuk a huszadik század egyik legfontosabb regényével, az Emlékiratok könyvével elkezdeni. De a Párhuzamos történetek, a Világló részletek vagy a Rémtörténetek is bevezethetnek abba

az írói univerzumba, mely pontosságáról és érzékenységéről híres,

hiszen Nádasnak a létezés minden pillanata és aspektusa információt nyújt.

Az író könyvei többek között éppen azt mutatják meg, mennyi együttérzés és nagyfokú szenzibilitás szükséges ahhoz, hogy megragadhassuk a lényeget. 

Ha azonban Nádas nagyregényei túlságosan sok időt vennének igénybe, javasoljuk a 2023-as, Saját erdő című portréfilmet, mely lassúságával és meditatív jellegével talán arra is felhívja a figyelmet, hogy érdemes elidőzni a gondolatokon, mielőtt elhamarkodott, átgondolatlan, felületes és bántó ítéleteket hozunk a világról vagy másokról. Jó olvasást és tapasztalatszerzést kívánunk a Pesti Srácok újságírójának!

(TelexPesti Srácok)

Nyitókép: Valuska Gábor

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nádas Péter Rémtörténetekje német díjra esélyes

Szeptember elején derül ki, ki kapja a 35 ezer euró összdíjazású irodalmi elismerést.

...
Nagy

Kitakarja az identitás az irodalmat? – Nádas Péter és Sarr esete a német PC-vel

Hogy nem kapott Nádas Péter német irodalmi díjat, és hogyan írt és beszélt az ilyen helyzetekről a nyertes Sarr már évekkel korábban.

...
Podcast

„Merész ötlet volt, magam sem értem, hogy jutott eszembe” – Károlyi Csaba egy évig beszélgetett Nádas Péterrel

Károlyi Csaba Egy teljes év. Beszélgetések Nádas Péterrel című interjúkötetét tavaly ősszel mutatták be a Margón, ahol szó esett írói olvasmányélményekről, képzőművészetről és fagyizásról is. Most a teljes beszélgetést visszahallgathatod.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

Nézd meg az első fotót a Hét Királyság lovagjáról a Trónok harca spin-offban

...
Szórakozás

Nézd meg az 1901-es, legkeményebb Dickens-adaptációt az utcaseprővel

...
Beleolvasó

A terápián ülők nem is sejtik, hogy valaki mindent tud a titkaikról – Olvass bele Jen Beagin vicces regényébe!

...
Hírek

Tényleg börtönbe zárhatnak egy indiai írót politikai kijelentése miatt?

...
Nagy

6 botrányos dolog, amit egy új életrajz állít Beckhamékről

...
Szórakozás

Anthony Bourdain képregényének szusiséfje animációs sorozatot kap

...
Nagy

Egy gyilkosságról szóló könyvben helyet kell kapnia az életnek is

A Cervantes Intézetben mutatták be a Pulitzer-díjas Cristina Rivera Garza kötetét. A Liliana legyőzhetetlen nyara a szerző 30 éve megölt testvérének történetét meséli el. Szó esett gyászról, utazásról és arról is, hogy teremthet egy gyilkosság közösséget és nyelvet.

Szerzőink

...
hhz

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

...
Sándor Anna

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...
vl

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Kiemeltek
...
Zöld

A dohányzás veszélyeit komolyan vettük, a közösségi média veszélyeit miért nem?

A fiatalok mentális egészsége érdekében figyelmeztető feliratokkal kéne ellátni a közösségi média platformokat – írja az amerikai tiszti főorvos. A hírhez négy könyvet is ajánlunk.

...
Kritika

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

Daniel Kehlmann a német rendezőóriásról, G. W. Pabstról mesél, aki a Harmadik Birodalomban rekedve próbált jó művész maradni. A Mozgóképben a német expresszionista film szivárog be az irodalomba. Ez a hét könyve.

...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex