Nádas Péter Rémtörténetekje német díjra esélyes

Nádas Péter Rémtörténetekje német díjra esélyes

ro | 2023. augusztus 18. |

A Nemzetközi Irodalmi Díjjal (Internationaler Literaturpreis) évről évre a Németországban fordításban megjelent műveket ismerik el. A szervező HKW (Haus der Kulturen der Welt) idén tizenötödik alkalommal ítéli oda a díjat, amelyre 2023-ban 151 könyvet neveztek. A zsűri ebből a körből választotta ki a rövidlistás műveket, amelyek között megtalálható Nádas Péter Rémtörténetek című regénye is - németül Schauergeschichten címmel jelent meg Heinrich Eisterer fordításában.

Nádas Péter
Rémtörténetek
Jelenkor, 2022, 480 oldal
-

A Rémtörténetek korábban a hét könyve volt nálunk; a regényhez Nádas már a hetvenes években kezdett jegyzeteket készíteni, amelyeket vissza kellett kérnie a berlini levéltárból. „Vissza nem adhatták, mert az akadémiai archívum leltározott anyaga lett belőle, másolatot kaptam” - mondta interjúnkban. Az íróról elnevezett archívumot tavaly októberben nyitották meg a német fővárosban, az ünnepségen Nádas németül olvasott fel a Rémtörténetekből. A kötet tavaly novemberben első lett a német SWR irodalmi sikerlistáján.

A Nemzetközi Irodalmi Díj mostani rövidlistáján spanyol, barbadosi és orosz művek is találhatók, és szintén versenyben van Mohamed Mbougar Sarr, aki Az emberek legtitkosabb emlékezete című könyvével a tavaly őszi Margó vendége volt. Hogy a rövidlistára került nyolc író és könyve közül ki nyeri idén a rangos német elismerést, az szeptember 9-én derül ki. A díjjal 35 ezer euró is jár, ebből 20 ezer a szerzőt, 15 ezer pedig a műfordítót illeti.

Forrás: HKW

Nyitókép: Valuska Gábor

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.