Nádas Péter Rémtörténetekje német díjra esélyes

Nádas Péter Rémtörténetekje német díjra esélyes

ro | 2023. augusztus 18. |

A Nemzetközi Irodalmi Díjjal (Internationaler Literaturpreis) évről évre a Németországban fordításban megjelent műveket ismerik el. A szervező HKW (Haus der Kulturen der Welt) idén tizenötödik alkalommal ítéli oda a díjat, amelyre 2023-ban 151 könyvet neveztek. A zsűri ebből a körből választotta ki a rövidlistás műveket, amelyek között megtalálható Nádas Péter Rémtörténetek című regénye is - németül Schauergeschichten címmel jelent meg Heinrich Eisterer fordításában.

Nádas Péter
Rémtörténetek
Jelenkor, 2022, 480 oldal
-

A Rémtörténetek korábban a hét könyve volt nálunk; a regényhez Nádas már a hetvenes években kezdett jegyzeteket készíteni, amelyeket vissza kellett kérnie a berlini levéltárból. „Vissza nem adhatták, mert az akadémiai archívum leltározott anyaga lett belőle, másolatot kaptam” - mondta interjúnkban. Az íróról elnevezett archívumot tavaly októberben nyitották meg a német fővárosban, az ünnepségen Nádas németül olvasott fel a Rémtörténetekből. A kötet tavaly novemberben első lett a német SWR irodalmi sikerlistáján.

A Nemzetközi Irodalmi Díj mostani rövidlistáján spanyol, barbadosi és orosz művek is találhatók, és szintén versenyben van Mohamed Mbougar Sarr, aki Az emberek legtitkosabb emlékezete című könyvével a tavaly őszi Margó vendége volt. Hogy a rövidlistára került nyolc író és könyve közül ki nyeri idén a rangos német elismerést, az szeptember 9-én derül ki. A díjjal 35 ezer euró is jár, ebből 20 ezer a szerzőt, 15 ezer pedig a műfordítót illeti.

Forrás: HKW

Nyitókép: Valuska Gábor

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.