Az oroszok számára az olvasás az új ellenállás - de mit olvasnak?

Az oroszok számára az olvasás az új ellenállás - de mit olvasnak?

A bestseller könyvek arról is mesélnek, hogyan dolgozzák fel az oroszok a háborút. Népszerű olvasmányaikból következtetni lehet arra, mi zajlik most a fejekben. Erről írt cikket Andrej Vlagyimirovics Kolesnikov orosz újságíró és az orosz politika szakértője, a Carnegie Moscow Center főmunkatársa. 

ko | 2023. május 16. |

Amikor Oroszország elindította azt a háborút, amelyet az oroszok nem nevezhetnek háborúnak – csak a Kreml szóhasználata szerint „különleges katonai műveletnek” –, sok orosz azonnal felismerte azt az orwelli valóságot, amelyben most él. Ahogy a tiltott nyelvet felváltották a hivatalos eufemizmusok, és a hatóságok egyre keményebb fellépést indítottak az ellenvélemény ellen, sok orosznak támadt déjà vu érzése. George Orwell 1984 című disztópiája az örökös háború állapotában lévő totalitárius rendszerről hirtelen a legnépszerűbb szépirodalmi könyv lett. 

Az 1984-ben olyan az élet, mintha lépni próbálnánk a sakktáblán, pedig már rég mattot kaptunk
Az 1984-ben olyan az élet, mintha lépni próbálnánk a sakktáblán, pedig már rég mattot kaptunk

Újraolvasó rovatunkban olyan klasszikusokat veszünk elő, melyeknek szállóigéit, felejthetetlen hőseit, emlékezetes fordulatait mindenki ismeri. Ezúttal egy sokat idézett regényt olvastunk újra, mert a szerző születésének 120. évfordulóját ünnepeljük, és mert a Nagy Testvér, a Gondolatrendőrség, a 101-es szoba közös kulturális tudásunk alapvető részei. George Orwell disztópiája, az 1984 a rovat áprilisi könyve.

Tovább olvasok

De nem az 1984 az egyetlen könyv az oroszok háborús olvasmánylistáján, amely betekintést enged abba, hogyan dolgozza fel az olvasóközönség az egyre inkább militarista és totalitárius fordulatot. Ahogy a gazdaság hanyatlott, az ellenzék elleni törvények szigorodtak, és Oroszország ukrajnai katonai kudarcairól szóló hírek kezdtek szivárogni, az emberek észrevehetően kevesebb üzleti és önfejlesztő témát és egyre több szépirodalmat vásároltak. Nagy volt a kereslet az eszképizmus iránt, az oroszok hátat akartak fordítani a valóságnak: különösen sokat adtak el romantikus, fantasy, science fiction és detektív könyvekből. Az idei évben megugrott a kémekről és kémkedésről szóló könyvek, filmek és tévéműsorok iránti érdeklődés. A hidegháborús pszichológia visszatért, mivel a Kreml azt mondja az oroszoknak, hogy nem Ukrajnával, hanem a „teljes Nyugattal” harcolnak. A műfaj népszerűsége azt is tükrözi, hogy Vlagyimir Putyin elnök Oroszországában egyre erősödő kémmánia és paranoia uralkodik. De az orosz olvasmánylista legérdekesebb része nem a szépirodalmi oldalon található. A háború 2022 februári kitörése után körülbelül két hónapig az Ozon online piacterén a bestseller az osztrák pszichiáter és a holokauszt-túlélő Viktor Frankl könyve, Az élet értelméről orosz fordítása volt. Ebben az eredetileg 1946-ban megjelent kötetben Frankl olyan módszereket keres, amelyek segítségével

erőt és kitartást találhatunk a legszörnyűbb viszontagságok és elnyomás közepette. 

Az orosz olvasók körében megnőtt az érdeklődés a náci Németország iránt – és egyáltalán nem a Nagy Honvédő Háború miatt. A művelt oroszok körében a bestsellerek közé tartoznak az újonnan fordított művek, például Sebastian Haffner Egy német története – Emlékeim című műve, amely a harmincas években Németországban végbement átalakulásokat mutatja be egy fiatal jogász szemével. Egész sor párhuzam található, amelyeket az orosz olvasók biztosan felismernek, amikor megtapasztalják Putyin tekintélyelvű rezsimjének hibrid totalitáriussá alakulását. Nicholas Stargardt Der deutsche krieg című könyvének orosz fordítása szintén bestseller lett, mert a könyv a háború alatti tömegviselkedést vizsgálja.  

Mivel egyre több orosz gondolkodik el a kollektív bűnösség és felelősség fogalmán, a német pszichiáter és filozófus, Karl Jaspers 1945-ben tartott előadás-sorozata, A bűnösség kérdése szintén nagyon időszerű most számukra. Mi a különbség a bűntudat és a felelősség között? Többet kellett volna tenniük vagy tehettek volna Putyin ellen? Számtalan egyéb kérdés mellett ezeket is felveti az olvasmány. 

Az orosz civil társadalom nem olyan reménytelen, mint azt egyesek hinnék, ha ezek a viták tényleg zajlanak, és olyan könyveket olvasnak, mint Jaspers és Haffner. Mivel mindenféle nyilvános tiltakozás tilos, az olvasás is az ellenállás egyik formájává vált: e könyvek megvásárlásával az oroszok Putyin rezsimjét a totalitarizmus legrosszabb példáihoz hasonlítják. Érdekes módon a náci Németországban keresnek párhuzamokat, pedig számtalan hasonlóság van saját jelenük és múltjuk között. Az egyik ok, amiért az oroszok Hitlerről olvasnak, nem pedig Sztálinról, az lehet, hogy a Szovjetunióban nem sok népszerű irodalmi mű szól arról a korszakról (tudományos munkák igen, de azokat csak egy nagyon szűk réteg olvassa). Más szovjet utódállamoktól – például a balti országoktól és Ukrajnától – eltérően Oroszországban ma még sem ismerik tömegesen az ország saját történelmének sötét oldalát, valószínűleg ez is közrejátszik abban, hogy a nagyközönség inkább külföldi párhuzamokat keres. 

De nemcsak a múlt európai diktatúráiról olvasnak, hogy megértsék jelenüket. Alexander Baunov új könyve, az orosz közönség számára írt The End of the Regime: How Three European Dictatorships Ended (A rendszer vége: Hogyan ért véget három európai diktatúra) a spanyolországi Franco-diktatúra, a portugáliai Salazar-rezsim és a görögországi katonai junta bukásáról szól. Noha a könyv nem tesz említést Putyinról, az orosz olvasók látják és értik a párhuzamokat, miközben arról álmodoznak, hogy a Putyin-rezsim is véget ér egyszer, vagy legalábbis egy kevésbé kemény kormányzási formává válik. Baunov könyvében az olvasók párhuzamokat keresnek – és ébren tarthatják magukban a reményt.

A Kreml egyik saját célkitűzése akaratlanul is a könyveladások felpörgetése lehet. A külföldi ügynökségek jogállásáról szóló törvény 2022-es módosítása előírja, hogy minden könyvet, cikket vagy egyéb, külföldi támogatással készült kiadványt jól láthatóan külföldi ügynökség munkájaként kell feltüntetni. Ha igaz a mondás, hogy a tiltott gyümölcs mindig édesebb, ez a címke reklámként fog működni, és vonzani fogja az olvasókat. A címkét a legjobb és legnépszerűbb orosz szépirodalmi és ismeretterjesztő szerzők közül sokan használják, köztük Borisz Akunyin, Ljudmila Ulickaja, Dmitrij Glukhovszkij és Dmitrij Bykov.

A szovjet időkre emlékeztet, hogy az olvasásnak ismét politikai szerepe van.

Mivel nem tudnak nyíltan tiltakozni, az emberek másfajta ellenállást fejeznek ki azzal, hogy olyan irodalmat olvasnak, amely tiltott vagy kedvezőtlen fényt vet a rezsimre. Első pillantásra az ellenállásnak ez a fajtája nem tűnik különösebben jelentősnek,  mégsem szabad félvállról venni, hiszen Oroszország távolabbi jövője szempontjából mindenképpen számít, hogy állampolgárai milyen könyveket olvasnak, és milyen világnézetet alakítanak ki. 

Forrás: Foreign Policy

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Mihail Siskin orosz író levele egy ismeretlen ukránhoz

Mihail Siskin orosz író egy ismeretlen ukránhoz címzett fiktív levélben fejtette ki véleményét a több, mint egy éve tartó orosz-ukrán háborúról. 

...
Nagy

A megszállók célja az ukrán kultúra elpusztítása – Egy éve támadta meg Oroszország Ukrajnát

Egy éve Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen, a szomszédos országban zajló háború és annak következményei pedig mindannyiunk valóságává váltak. Az évfordulón ukrán kiadókat kerestünk meg, mondják el tapasztalataikat, cikkünkben emellett kísérletet teszünk rá, hogy könyves szempontból áttekintsük a mögöttünk álló háborús évet.

...
Hírek

Feketelistára került Neil Gaiman és Stephen King az orosz könyvtárakban?

Egy cirill betűs lista szerint egy rakás író könyvét veszélyesnek nyilvánították, és nem elérhetőek az orosz könyvtárakban.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

...
Zöld

Litkai Gergely: A szemetesünk a legjobb tükör, hogy lássuk, min kell változtatnunk // Dobd ki a szemetest!

A Bookline Zöld új podcastjában Tóth Andi Dobd ki a szemetest! című könyvéről beszélget Litkai Gergely és Szebenyi Péter, a Klímapolitikai Intézet munkatársa, környezetvédelmi influenszer.

Hírek
...
Hírek

Traumák hosszú sora – Készül a József Attila-film

...
Hírek

Micimackót, Tandorit és Parti Nagyot posztoltak a költészet napján a művészek

...
Zöld

A békák tudnak sikoltani – csak mi nem halljuk őket

...
Hírek

Alekszej Navalnij posztumusz memoárja még idén megjelenik

...
Hírek

Mutatjuk Szép Heléna elrablását egy Pompejiben most feltárt freskón

...
Gyerekirodalom

Berg Judit két kis dínója a Holdra téved – Olvass bele!

...
Szórakozás

A Bridgerton 3. évadában egy váratlan szerelmi szál borzolja a kedélyeket

...
Nagy

Eredics Lilla: Balogh Attila versei kitágították az önértelmezés dimenzióját [ROMA IRODALOM]

...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Még több olvasnivaló
...
Nagy

10 videó, amiben cigány írók, költők beszélnek [ROMA IRODALOM]

Szeretet, fájdalom, vér, béklyók, család, idegenség. A Roma Hetek alkalmából összegyűjtöttünk tíz videót, amelyek a roma irodalom kiemelkedő íróit és költőit mutatják be az elmúlt évtizedekből.

...
Hírek

Az úttörő CIA-ügynök szerint a Bond-filmek borzasztóan ábrázolják a női kémeket

Jonna Mendez önéletrajzában megírta, milyen volt 27 évig titkosügynökként dolgozni és nőként feljebb jutni a ranglétrán, de a Bond-filmek és Hollywood is megkapta a magáét.

...
Nagy

Fehér Renátó: Holdosinál a szégyen leginkább viaskodás [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Fehér Renátó Holdosi József egyik regényéről írt.

...
Nagy

5 könyv, amit valószínűleg nem olvastál, mégis azt mondod, hogy igen

Vannak könyvek, melyek egyebek mellett arról is híresek, hogy sokkal többen vannak, akik úgy tesznek, mintha olvasták volna őket, mint amennyien valójában olvasták. Nézd meg, melyik az az öt, ami egész biztosan közöttük van. 

...
Nagy

Judith Butler: A gender kifejezést világszerte a félelemkeltés eszközeként használják

A genderelmélet egyik megalkotója, Judith Butler eredeti, nagy hatású könyve után 34 évvel újra a genderről írt, ám ezúttal azt vizsgálja, mi lett ebből a kifejezésből olyanok keze között, akik szerint társadalmilag konstruált nemekről beszélni veszélyes.

...
Nagy

Amber Smith bátran ír a traumáról, ami felszabdal egy lányt

Amber Smith debütáló könyve, az Amilyen akkor voltam a nemi erőszak traumájáról ír szívszorító pontossággal.

A hét könyve
Kritika
Anyává válni egy korábbi világ darabokra törését is jelenti
...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Lapis József, Rékai Anett és Simon Bettina válaszai és szövege.