Lassan megvakul, ezért döntést hozott hatalmas könyvtáráról

Lassan megvakul, ezért döntést hozott hatalmas könyvtáráról

Egy kanadai férfi 3450 kötetes könyvtárának darabjait szeretné jó kezekben tudni, mielőtt teljesen elveszíti a látását. 

ko | 2024. május 08. |

Bár John William az elmúlt tíz évben, miközben látása folyamatosan romlott, új módszereket talált az olvasásra, lassan olyan állapotba kerül, hogy búcsút kell vennie hatalmas könyvtárától.

Már semmilyen segítséggel nem tud olvasni

A férfi sokáig erős szemüveget, majd később egy olyan nagyítót, használt, mely megvilágította az oldalakat, de eljött az a pont, hogy már így sem tud olvasni.

De nem szeretné, ha a könyvei is elvesznének azzal, hogy ő megvakul.

Sok könyvritkasága is van, és tovább akarja adni őket másoknak. Ha egy 30-40 év körüli ember megveszi egy könyvét, akkor 20-30 évig megőrzi, utána pedig talán ő is továbbadja valakinek, osztotta meg a szerinte is optimista elképzelést William.

A férfi egy helyi, adásvételi Facebook-csoportban tette közzé könyvgyűjteményét és egy hatalmas táblázatot is készített, amelyben részletesen leírja az egyes eladásra kerülő címeket. Már több száz könyvének talált új gazdát, köztük egyetemistáknak és magántanuló gyerekeknek is adott el köteteket.

Az idősödő generáció könyvei

A John William köteteivel is foglalkozó antikvárius szerint a használt könyvek piacát egyre inkább elárasztják az idősödő generációk nagy gyűjteményei. Hamar kiderül, hogy a házi könyvtárak mely kötetei állják ki az idő próbáját vagy mely könyvek elég aktuálisak ahhoz, hogy még mindig legyen közönségük.

Néha olyan könyvtáraknak is alig van értékük, amelyeknek a felhalmozására sok pénzt és időt fordítottak, de van, hogy ez épp fordítva igaz, mondja a kereskedő.

William saját könyvei

A kanadai férfi otthonában szinte mindenhol könyvespolcok sorakoznak, melyeken az ExxonMobil olajóriás profiljával, a hidegháborúval foglalkozó könyvekkel, de akár egy fákról szóló zsebkönyvvel is találkozhatunk. A szépirodalmi kötetek sokkal ritkábbak ebben a könyvtárban, hacsak nem az olyan klasszikusokról van szó, mint például Lev Tolsztoj Háború és békéje. 

A 68 éves, angol irodalom és filozófia szakos végzettséggel rendelkező férfi egyébként előnyben részesíti a kisebb könyvesboltokat a nagyobb könyvkereskedelmi láncokkal szemben, mert szerinte a kis üzletekben a könyveket szerető emberek számára állítják össze a választékot. 

A férfi azt mondja, beletörődött abba, hogy hamarosan már nem láthatja őket, de reméli, hogy jó kezekbe kerülnek a könyvei.

(CBC)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Megmutatjuk a világ 10 leggyönyörűbb könyvtárát – nézz be te is!

A könyv világnapja alkalmából tíz lélegzetelállító könyvtárat mutatunk.

...
Zöld

Darwin hatalmas könyvtára már online is elérhető

Charles Darwin lenyűgözően nagy és sokszínű könyvtárának teljes katalogizálása most ért véget, a könyveket és cikkeket tételesen összegyűjtő kiadvány 300 oldal terjedelmű. 

...
Hírek

A kulturális örökség pusztítása mint háborús taktika: legalább 13 könyvtár semmisült meg Gázában

A 2023. októbere óta a gázai övezetben az izraeli fegyveres erők által lerombolt könyvtárakról, múzeumokról és levéltárakról tett közzé jelentést a palesztinokkal szolidaritást vállaló Könyvtárosok és Levéltárosok Palesztinával (Librarians and Archivists with Palestine) nevű szervezet.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Hírek

A Trónok harca írója szerint az adaptáció szinte mindig rosszabb a könyvnél

...
Hírek

Ezeket a tanácsokat fogadd meg, ha könyvklubot indítanál

...
Szórakozás

Bombadil Toma végre szerephez jut A Gyűrűk Ura-sorozatban

...
Szórakozás

A Netflixen ezeket az adaptációkat nézték a legtöbben 2023 második felében

...
Hírek

Legszívesebben belelapoznánk ezekbe a könyvekbe – csakhogy márványból vannak

...
Hírek

Gyerekrajzokra bukkantak Pompeiiben

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

A megosztó pszichiáter, Dr. Csernus Imre bemutatta hamarosan megjelenő új kötetét, melyben azt próbálja megfejteni, mit jelent ma magyarnak lenni.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Szórakozás

„Ez már hosszabb, mint egy házasság” – Megnéztük az 55 éves Kalákáról szóló filmet

Kaláka: a Kárpátoktól a Karib-tengerig nem egyszerűen a zenekar történetét meséli el, hanem egy kontinenseken átívelő út krónikája is.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

...
Horányi Hanna Zelma

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...
sa

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón