Darwin hatalmas könyvtára már online is elérhető
ko

Darwin hatalmas könyvtára már online is elérhető

A legendás tudós hatalmas könyvtára rendkívül sokszínű, az epilepsziás tengerimalacokról szóló tanulmánytól az általa nagyon kedvelt Elizabeth Gaskell-regényig mindenféle munkát tartalmaz. A könyvtári anyagot részletező 300 oldalas katalógus összeállítása közel két évtizedes, fáradságos munkával járt, ennyi idő kellett ahhoz, hogy felkutassák a természettudós könyvtárában található több ezer könyvet, folyóiratot, füzetet és cikket. A könyvtár online is elérhető tartalmát Darwin 215. születésnapján tették közzé. 

A projektet irányító tudós, John van Wyhe szerint a könyvtár tartalmának sokfélesége azt bizonyítja, hogy Darwin rendkívül sokat foglalkozott mások kutatásaival, más tudósok munkájával. „Ez is mutatja, milyen őrülten eklektikus volt Darwin” – tette hozzá. „Tengernyi dolog van ebben a könyvtárban, melyek között lehet egy amerikai vagy német hírkivágás egy kacsáról vagy invazív szöcskékről.”

A Darwin Online által kiadott katalógus 7400 címet részletez 13 000 tételben, beleértve a folyóiratokat, brosúrákat és ismertetőket. Néhány könyv még Darwin iskoláskorából származik, ilyen például Oliver Goldsmith Anglia története című munkája, amelyet díjként nyert, vagy egykori igazgatójának az ókori földrajzról szóló tankönyve.

A kutatók aukciók adatait is felhasználták a katalógus összeállításához. Például egy 2019-es árverésen bukkant fel Elizabeth Gaskell Feleségek és lányok című regénye, melyben az alábbi megjegyzés volt olvasható:

„Ez a könyv Charles Darwin nagy kedvence volt, egyben az utolsó, amit felolvastak neki.”

A korábbi listák arról, hogy mi volt Darwin könyvtárában, csak körülbelül 15%-át fedték le annak, amit valójában tartalmazott. Az új lista azt mutatja, hogy Darwinnak szédítően sok témában volt kötete, beleértve a biológiát, geológiát, filozófiát, pszichológiát, vallást, gazdálkodást, művészetet és történelmet. 

A művek több mint fele angol, a többi pedig német, francia, olasz, spanyol, holland és dán nyelven íródott. Az egyik tétel egy német folyóirat, amely az első ismert baktériumfotót tartalmazza, de Egy négylábú csirke anatómiája vagy Epilepsziás tengerimalacok című tanulmány is található a számos anyag között. 

Hívei szerint senki sem befolyásolta jobban a természetről alkotott ismereteinket, mint Darwin. 1859-ben írt mesterműve, A fajok eredete lefektette azt az elméletet, amely megmagyarázza, hogyan alakult ki az élet a Földön. A könyvre azóta is úgy tekintenek, mint olyan műre, mely megváltoztatta a világot. 

Lelleiné Kovács Eszter: A megismerés határai, avagy veszélyes-e Darwin ideája?
Lelleiné Kovács Eszter: A megismerés határai, avagy veszélyes-e Darwin ideája?

Charles Darwin evolúcióelmélete a mai napig az egyik legizgalmasabb kérdése nemcsak a biológiának, hanem számos más tudományterületnek is. Hogy miért vált ki vitákat még manapság is, ez Daniel C. Dennett filozófus kissé provokatív könyvét olvasva világosodott meg előttem, melyet nálunk 2008-ban adott ki a Typotex Kiadó.

Tovább olvasok

Van Wyhe, a Szingapúri Egyetem tudománytörténésze és a Darwin Online igazgatója szerint mindez azt mutatja, hogy Darwin „nem elszigetelt figura volt, aki egyedül dolgozott, hanem korának szakértője, aki mások munkáira, tudására is épített”. A könyvtárban található művek száma és sokfélesége bizonyítja, hogy nagyon is komolyan vette kutatásaiban mások eredményeit. 

Képregény készült Darwin életéről
Tovább olvasok

(Guardian)