Meghalt egy mianmari költő, miután kihallgatásra vitték

Szombaton elvitték kihallgatni a mianmari költőt, Khet Thit, aki versekkel küzdött a katonai junta uralma ellen. Vasárnap a családja már csak a holttestét kapta vissza, a belső szerveit eltávolították – írta a Reuters.

fk | 2021. május 10. |

A junta szóvivője egyelőre nem válaszolt a költő halálával kapcsolatos kérdésekre. Khet Thi 45 éves volt. Tőle származott többek közt ez a sor is: „Fejbe lőnek, mert nem tudják, hogy a forradalom a szívedben van.”

Khet Thi felesége azt mondta, szombaton mindkettejüket fegyveres katonák és rendőrök hurcolták el kihallgatásra az ellenállás egyik központjának számító Shwebo városából. „Azt mondták, hogy a kihallgató központban van. De nem jött vissza, csak a holtteste” – nyilatkozta felesége, Chaw Su a BBC-nek, hozzátéve, reggel hívták, hogy találkozhat vele a Monywa kórházban, de amikor megérkezett, a férje már a hullaházban volt, belső szerveit eltávolították. A kórház azt mondta, szívproblémái voltak, de szerinte ez nem igaz.

Khet Thi nem az egyetlen költő, aki meghalt a három hónapja tartó tüntetéssorozatban, a kulturális élet más szereplői is életüket veszették. A 39 éves K Za Win költőt is egy tüntetésen lőtték le márciusban.

Khet Thi korábban mérnökként dolgozott, a munkáját 2012-ben hagyta ott, hogy a költészetre tudjon koncentrálni, emellett tortákat sütött és árult. Két héttel ezelőtt ezeket a sorokat írta: „Nem akarok hős lenni, nem akarok mártír lenni, nem akarok nyápic lenni, nem akarok bolond lenni. Nem akarom támogatni az igazságtalanságot. Ha már csak egy percig élek, azt akarom, hogy a lelkiismeretem tiszta legyen abban a percben.”

Forrás: Reuters

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Meghalt Lengyel Anna dramaturg, aki néven nevezte a gyilkosát

Lengyel Anna személyében rettenthetetlen, elvhű színházi alkotó távozott, aki bátran szembenézett nemcsak a magyar társadalom és közélet nehéz témáival, de a saját betegségével is.

...
Hírek

Meghalt Törőcsik Mari

A háromszoros Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznő,  érdemes és kiváló művész a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja volt. Nyolcvanöt évesen, egy hónapja került kórházba.

...
Hírek

Meghalt Gyulai Líviusz grafikusművész

Életének 84. évében elhunyt Gyulai Líviusz grafikusművész, a nemzet művésze – írta az MTI.

A hét könyve
Kritika
Gerlóczynál a család elhallgatásokkal teli fikció
...
Kritika

Gerlóczynál a család elhallgatásokkal teli fikció

A család egy nagy elbeszélés, fikció, ami alakít minket, állítja Gerlóczy Márton tavaly júniusban megjelent regényében, ami egy többkötetes projekt első része: Fikció - A katlan. 

...
Nagy

10 érdekesség, amit talán nem tudtál Virginia Woolf életéről

140 éve született Virginia Woolf, a 20. századi modern irodalom egyik legfontosabb írója, a Mrs. Dalloway, az OrlandoA világítótorony és a Felvonások között szerzője. Születésének évfordulója alkalmából tíz érdekességet gyűjtöttünk össze az életéről.

Szerzőink

...
Valuska László

Gerlóczynál a család elhallgatásokkal teli fikció

...
fk

10+1 külföldi könyvújdonság, amire 2022-ben érdemes figyelni

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

Olvass!
...
Beleolvasó

Erdős Virág megmutatja, hogyan hat a biciklis futárkodás a költészetre

Erdős Virág az első karanténidőszakban biciklis futárként dolgozott, új verseskötete ennek a tapasztalatnak a lenyomata. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A V-2 a szabotázs és a kémkedés regénye a náci rakétatámadások árnyékában

Az első rakéta öt perc múlva becsapódik Londonba. Hat perced van, hogy megállítsd a másodikat. Olvass bele Robert Harris könyvébe!

...
Beleolvasó

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

Boldizsár Ildikó mesekutató, író szerkesztő, kritikus, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója lesz a Túl a plafonon podcast második vendége. Hangolódásként olvass bele Életválságok meséi - Mesekalauz útkeresőknek című kötetébe!

...

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

...

Alex Schulman: Minden írásomban megbocsátok az anyámnak

...

Kalapos Éva Veronika: Egy életen át írni fogom a szüleimet [PODCAST]

...

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal