A Megfojtott virágok fontos lépést tett az Oscar felé

A Megfojtott virágok fontos lépést tett az Oscar felé

Martin Scorsese David Grann könyve alapján készült filmje a legjobb rendezésért, a legjobb színésznői alakításért és a legjobb operatőri munkáért járó elismerést is bezsebelte a Nemzeti Kritikai Bizottság hagyományosan az Oscar előhírnőkének tekintett gáláján.

Nyitókép: UIP-Duna Film/Universal

vn | 2023. december 10. |
David Grann
Megfojtott virágok
Ford. Babits Péter, Trubadúr, 2023, 360 oldal
-

A Nemzeti Kritikai Bizottság (National Board of Review) egy 1909-ben alapított, New York környéki filmrajongókból álló nonprofit szervezet, amely évről évre decemberben nevezi meg a tagjai által legfontosabbnak ítélt filmeket. A 2023-ban általuk legjobbnak választott, és a kritikusok körében is népszerű Megfojtott virágok a kasszáknál is sikeres volt –  eddig világszerte több mint 150 millió dolláros bevételt hozott.

Scorsese legközelebb hajótörésről és lázadásról forgat a Megfojtott virágok szerzőjével
Scorsese legközelebb hajótörésről és lázadásról forgat a Megfojtott virágok szerzőjével
Tovább olvasok

A Megfojtott virágok David Grann 2017-ben, a Doubleday kiadónál megjelent kötete alapján készült, amely egy az 1920-as években elkövetett gyilkosságsorozat kivizsgálását, és egyszersmind az FBI megszületésének történetét meséli el. Az adaptációt Martin Scorsese rendezte, a főbb szerepekben Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone és Jesse Plemons láthatók. A National Board of Review nemcsak a legfontosabb elismerést adta idén a Megfojtott virágoknak, hanem Scorsesét (legjobb rendező), Gladstone-t (a legjobb színésznő)

és Rodrigo Prietót (a legjobb operatőri teljesítmény) is díjazta.

Mi azt írtuk a filmről a Könyvesen, hogy „az olajból meggazdagodó osszázsok elleni gyilkosságsorozatot tárja fel, Scorsesénél viszont az őslakosok inkább csak hátteret nyújtanak ahhoz, hogy újra kedvenc témájával foglalkozzon”. David Grann kötetét és a sztori történelmi hátterét is bemutató cikkünk ide kattintva olvasható:

Scorsese nem tudott mit kezdeni az indiánokkal, inkább forgatott egy újabb filmet az árulásról
Scorsese nem tudott mit kezdeni az indiánokkal, inkább forgatott egy újabb filmet az árulásról

Bemutatták Martin Scorsese várva várt filmjét, amiben a rendező Leonardo DiCaprióval és Robert De Niróval a főszerepben vezet az amerikai múlt és az emberi aljasság bugyraiba. De miben hasonlít az olajból meggazdagodó indiánok tragédiája a tulsai mészárlásra? Kik írtak először az oszázsok történetéről? Milyen David Grann kötete, ami alapján a Megfojtott virágokat forgatták? Mit nem sikerült megugrania a rendezőnek? És milyen csendes generációváltásnak lehetünk szemtanúi a vásznon? Megnéztük Scorsese új filmjét.

Fotók: UIP-Duna Film/Universal, Wikipedia

Tovább olvasok

Nem a Megfojtott virágok volt a gálán az egyetlen adaptáció. Az Alasdair Gray 1992-es Poor Things című regénye alapján készült Szegény párák a legjobb férfi mellékszereplő (Mark Ruffalo) és a legjobb adaptált forgatókönyv (Tony McNamara) díját vitte haza, és az év legjobb tíz filmje közé választották a Kai Bird és Martin J. Sherwin Amerikai Prométheusz című műve alapján készült, Christopher Nolan rendezte Oppenheimert is.

Forrás: Kirkus, Variety.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Martin Scorsese gazdag indiánok elleni sorozatgyilkosságról forgat

Az 1920-as években Oklahomában történt sorozatgyilkosságról forgat thrillert Martin Scorsese Oscar-díjas rendező Leonardo DiCaprio, Robert De Niro és Lily Gladstone szereposztással.

...
Hírek

Martin Luther King-biográfia és egy déli krimi is szerepel Obama nyári olvasmányai között

Az egykori amerikai elnök legkedvesebb kötetei közt az Egyesült Államokban jelen lévő szegénység okait kutató szociográfia, és a Kisasszonyok című klasszikus előtt tisztelgő regény is szerepel.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

...
Valuska László

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...
sa

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Természetesen olvasok
...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Zöld

Az isteneknek szánt fohászt őriz a legrégibb vaszkón nyelvű felirat

...
Zöld

Tányérunkon a változás - a konyhádban is törődhetsz a bolygóval

...
Zöld

Az apák új nemzedéke szívvel-lélekkel vesz részt a gyermeknevelésben

...
Zöld

Darwin hatalmas könyvtára már online is elérhető

...
Zöld

Bosszantani az idősebbeket? Az az emberszabású kölyköknek is nagyon megy

...
Zöld

Nézd meg az Örökölt sors horvát borítóját!

...
Zöld

„Az a labor egy nap múzeum lesz” – Karikó Katalin könyvét méltatja a Guardian

...
Zöld

Fontosabb, hogy jól aludj, mint hogy mennyit, ha a 30-40-es éveidben jársz