Martin Luther King-biográfia és egy déli krimi is szerepel Obama nyári olvasmányai között

Martin Luther King-biográfia és egy déli krimi is szerepel Obama nyári olvasmányai között

Az egykori amerikai elnök legkedvesebb kötetei közt az Egyesült Államokban jelen lévő szegénység okait kutató szociográfia, és a Kisasszonyok című klasszikus előtt tisztelgő regény is szerepel.

Vass Norbert | 2023. július 21. |

Ahogy évek óta mindig, Barack Obama idén is közzétette legfontosabb nyári olvasmányait. A személyes Twitter-fiókján keresztül megosztott címek között nem találtunk már magyar nyelven is elérhető kötetet, vannak azonban szerzők, akik a hazai olvasók körében sem ismeretlenek.

Például a Titokzatos folyó és a Vihar-sziget írója, Dennis Lehane, akinek a legújabb, Small Mercies című kötete a hetvenes évek Bostonjába kalauzol, és az iskolai szegregációval, a szervezett bűnözéssel, a hatalommal, valamint a rasszizmussal kapcsolatban tesz fel kérdéseket.  A déli noir egyik legfontosabb szerzőjeként számon tartott S. A. Cosby All the Sinners Bleed című krimije egy Virgina állambéli megye első fekete sheriffjének történetét dolgozza fel, aki egy kegyetlen sorozatgyilkos nyomába ered. Tiffany Clarke Harrison Blue Hour című regényének elbeszélőjének viszont a halál helyett a születéssel van dolga,

hiszen az anyasággal kapcsolatos ambivalens viszonyát tárja az olvasók elé.

Oprah Winfrey könyvklubjának ajánlásával jelent meg Ann Napolitano családregénye, a Hello Beautiful, amely Louisa May Alcott Kisasszonyok című klasszikusa előtt tiszteleg, Eleanor Catton Birnam Wood című pszichológiai thrillere egy gerillakertészettel foglalkozó aktivista csoport és egy rejtélyes milliárdos történetét dolgozza fel, a ghánai származású DK Nnuro What Napoleon Could Not Do című regénye pedig három Afrikához kötődő főhős az Egyesült Államokkal kapcsolatos reményeit, vágyait és csalódásait járja körül.

Afroamerikai kolóniában játszódik a Kisasszonyok újragondolt változata

Bethany C. Morrow új regényt írt Louisa May Alcott ikonikus regényéből, a Kisasszonyokból. A több, mint 150 éve megjelent regényből már számos filmes adaptáció készült, de úgy tűnik, hogy a 19. századi történet még aktuális és újdonsággal tud szolgálni - írta az NPR.

Tovább olvasok

A Megfojtott virágok című, Martin Scorsese idén Cannes-ban bemutatott filmjének alapjául szolgáló kötet írója, David Grann sem ismeretlen a hazai olvasók között ‒ ő az egyik legfontosabb tengerentúli non-fiction szerzőnek számít manapság. The Wager című, tavasszal megjelent könyvében egy 18. századi hajótörés történetét tárja fel lebilincselő részletességgel. A korábban Muhammad Aliról is kitűnő biográfiát jegyző Jonathan Elg ezúttal a polgárjogi aktivista Martin Luther King életét dolgozta fel.

Magától értetődő, hogy a King: A Life című életrajzi kötet is az egykori elnök olvasmánylistáján szerepel.

Az ismert szociológus, Matthew Desmond Poverty, by America című nagy ívű munkájában nemcsak a világ leggazdagabb országában jelenlévő szegénység okait kutatja, hanem megoldási javaslatokkal is előáll.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Obama szót emelt a könyvbetiltások ellen

Az Egyesült Államok volt elnöke nyílt levelet írt az amerikai könyvtárosoknak, és megjelent a TikTokon is, hogy helytelenítse a jobboldali cenzúra nyomását. Levelében bírálta a "mélyen elhibázott" jobboldali erőfeszítéseket, melyek célja egyes könyvek kitiltása az állami iskolák könyvtáraiból. 

...
Hírek

Obama tényleg elolvassa azokat a könyveket, amiket ajánlani szokott?

A címben feltett kérdésre az Esquire magazin újságírója keresett választ, oknyomozása közben kiadói embereket, a volt amerikai elnök egykori munkatársait és írókat is megszólaltatott.

...
Kritika

Obama memoárjában az is érdekes, amit nem mond el

Obama augusztusban 60 éves lett, hétvégén lesz a 20. évfordulója az al-Káida Amerika elleni terrortámadásainak, az afganisztáni események pedig újra magukra irányították a világ figyelmét. Három ok, hogy elővegyük a volt elnök memoárját. Az Egy ígéret földje a hét könyve.

...
Hírek

Barack Obama ezeket a könyveket ajánlja az idei nyárra

Megérkezett a volt amerikai elnök szokásos nyári könyvajánlója, érdemes végigböngészni, mik voltak az idén Obama kedvencei. 

...
Hírek

Barack Obama Franzent és Ishigurót is olvasott 2021-ben

Már hagyománynak számít, hogy az év utolsó napjaiban Barack Obama megosztja, mik voltak számára a legmeghatározóbb könyvek. 

...
Hírek

Barack Obama ezeket a könyveket ajánlja a nyárra!

Barack Obama szokásához híven idén is megmutatta, milyen könyvekkel készül a nyárra.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Zöld

Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott!

...
Hírek

John Scalzi: Szabados Áginak nem kell bocsánatot kérnie tőlem

...
Hírek

Filléres zsebkönyvként gondolta újra a kedvenc filmjeit egy grafikus

...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie