Márai Lola naplója igazi irodalmi szenzáció

A Könyvhétre jelenik meg Márai Ilona naplója, a Betűbe zárva. Márai Sándor felesége, Lola a 40-es évek végétől három évtizeden át vezette a feljegyzéseit, amelyek révén izgalmas képet kaphatunk a házaspár életéről.

fk | 2022. május 06. |

Márai Sándor 1986 márciusában azt jegyezte fel naplójába, hogy elhunyt feleségétől, Lolától álmában üzenetet kapott: „Te másoknak írtad a naplót, én neked.” Ekkor döntött úgy, hogy megkeresi feleségének 1948-tól írott naplóit, füzeteit, és elolvassa őket. A naplók révén lélekben újra át tudta élni az együtt töltött éveket.

Márai Ilona
Betűbe zárva - Napló I-II. 
Helikon, 2022, 1688 oldal
Márai Ilona: Betűbe zárva - Napló I.-II. kötet könyv

Márai Sándorné Matzner Ilona, azaz Lola huszonéves korától írt naplót. Három évtizednyi szorgalmasan írt bejegyzés maradt fenn férje hagyatékában. A Helikon Kiadó gondozásában az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Betűbe zárva címmel Márai Ilona naplója két kötetben (1948–1964 és 1965–1979). Lola több mint harminc éven át írt naplóinak szerkesztett változata izgalmas háttérdokumentum, igazi irodalmi szenzáció, egy nagy író hagyatékának felbecsülhetetlen alkotóeleme, ami most kerül először az olvasók elé.

A Nyugatitér blogon Ötvös Anna foglalta össze, hogy mit érdemes tudni a naplóról. Cikkében azt írta, ő maga a 2000-es évek elején olvasott először arról, hogy Lola is írt naplót, ami kíváncsivá tette. „Milyen ember volt, milyen személyiség, milyen nő és feleség? Több mint hatvan évig volt Márai Sándor társa, és az irodalomtörténet szinte semmit sem tudott róla. Ebből a kíváncsiságból született meg családtörténete, a Lola könyve, és ez a kötet nyitott utat a naplóihoz” – írta.

A bejegyzésben mesélt arról is, mikortól, milyen helyzetből indulnak a naplók, hogy mit tudunk meg az emigrációról, és hogy miként egészítik ki Márai Ilona feljegyzései férjének naplóit. „A naplókon keresztül Lola szemszögéből látjuk a körülöttük lévő világot 1948-tól 1979-ig, megismerjük a közvetlen környezetüket, olvasunk a világban zajló eseményekről, a szürke hétköznapokról, és azokról az emberekről, akikkel baráti, rokoni, munka- vagy egyéb kapcsolatban voltak. Napra pontosan követhetjük Márai Sándor emigrációban született munkáinak sorsát, az írástól a kiadásig, sőt betekintést kapunk a művek terjesztésébe is.”

A teljes cikket ITT lehet elolvasni.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

5 Márai-könyv az októberi Nincs időm olvasni kihívásra

...
Nagy

A magyar nyelv szerelmetes lovagja – Márai 30

...
Nagy

10 érdekesség a harminc éve elhunyt Márai Sándor életéről

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

Olvass!
...
Beleolvasó

Nick Hornby a futball miatt maradt vissza a fejlődésben – Olvass bele a Focilázba!

Az angol író, Nick Hornby gyerekkora óta az Arsenal szurkolója, és a döntő pillanat még azt is felülírja, ha mellette elájul valaki a focimeccsen. Most elolvashatsz egy részletet a könyvből.

...
Beleolvasó

Marco Rossi egy mániákus őrülttől tanulta az edzősködést

Rossi elmondja, milyen edzői habitusok, gondolkodások határozták meg saját kapitányi koncepcióját, illetve kiderült, mit lesett el a legendás Marcelo Bielsától és a vízilabdás Farago Tamás olimpiai bajnoktól?  

...
Beleolvasó

Jó volt a szex, de mégsem akkora buli a szívtiprónál ébredni - Olvass bele Kollár Betti új könyvébe!

Két laza ismerős: az egyik épp szakított, a másik nem tud elköteleződni. Hirtelen ötlettől vezérelve összeköltöznek, amikor szembesülniük kell az elkerülhetetlennel. Olvass bele Kollár Betti új könyvébe! 

Polc

Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben

...

A gyásznak teremt nyelvet Cristina Rivera Garza Pulitzer-díjas kötete

...

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

...