Márai Lola naplója igazi irodalmi szenzáció

A Könyvhétre jelenik meg Márai Ilona naplója, a Betűbe zárva. Márai Sándor felesége, Lola a 40-es évek végétől három évtizeden át vezette a feljegyzéseit, amelyek révén izgalmas képet kaphatunk a házaspár életéről.

fk | 2022. május 06. |

Márai Sándor 1986 márciusában azt jegyezte fel naplójába, hogy elhunyt feleségétől, Lolától álmában üzenetet kapott: „Te másoknak írtad a naplót, én neked.” Ekkor döntött úgy, hogy megkeresi feleségének 1948-tól írott naplóit, füzeteit, és elolvassa őket. A naplók révén lélekben újra át tudta élni az együtt töltött éveket.

Márai Ilona
Betűbe zárva - Napló I-II. 
Helikon, 2022, 1688 oldal
Márai Ilona: Betűbe zárva - Napló I.-II. kötet könyv

Márai Sándorné Matzner Ilona, azaz Lola huszonéves korától írt naplót. Három évtizednyi szorgalmasan írt bejegyzés maradt fenn férje hagyatékában. A Helikon Kiadó gondozásában az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Betűbe zárva címmel Márai Ilona naplója két kötetben (1948–1964 és 1965–1979). Lola több mint harminc éven át írt naplóinak szerkesztett változata izgalmas háttérdokumentum, igazi irodalmi szenzáció, egy nagy író hagyatékának felbecsülhetetlen alkotóeleme, ami most kerül először az olvasók elé.

A Nyugatitér blogon Ötvös Anna foglalta össze, hogy mit érdemes tudni a naplóról. Cikkében azt írta, ő maga a 2000-es évek elején olvasott először arról, hogy Lola is írt naplót, ami kíváncsivá tette. „Milyen ember volt, milyen személyiség, milyen nő és feleség? Több mint hatvan évig volt Márai Sándor társa, és az irodalomtörténet szinte semmit sem tudott róla. Ebből a kíváncsiságból született meg családtörténete, a Lola könyve, és ez a kötet nyitott utat a naplóihoz” – írta.

A bejegyzésben mesélt arról is, mikortól, milyen helyzetből indulnak a naplók, hogy mit tudunk meg az emigrációról, és hogy miként egészítik ki Márai Ilona feljegyzései férjének naplóit. „A naplókon keresztül Lola szemszögéből látjuk a körülöttük lévő világot 1948-tól 1979-ig, megismerjük a közvetlen környezetüket, olvasunk a világban zajló eseményekről, a szürke hétköznapokról, és azokról az emberekről, akikkel baráti, rokoni, munka- vagy egyéb kapcsolatban voltak. Napra pontosan követhetjük Márai Sándor emigrációban született munkáinak sorsát, az írástól a kiadásig, sőt betekintést kapunk a művek terjesztésébe is.”

A teljes cikket ITT lehet elolvasni.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

5 Márai-könyv az októberi Nincs időm olvasni kihívásra

...
Nagy

A magyar nyelv szerelmetes lovagja – Márai 30

...
Nagy

10 érdekesség a harminc éve elhunyt Márai Sándor életéről

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.

Olvass!
...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

 A Keserű víz Milbacher Róbert eddigi legszemélyesebb és legkatartikusabb könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

Nádasdy Ádám visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, és az, hogy milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Thomas Erikson: Aki engem fáraszt, lehet, hogy másnak szimpatikus

...
Zöld

Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén

...
Zöld

Jane Goodall: A családomban női ágon öröklődik a bátorság

Polc

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...

Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről

...