Márai Lola naplója igazi irodalmi szenzáció

A Könyvhétre jelenik meg Márai Ilona naplója, a Betűbe zárva. Márai Sándor felesége, Lola a 40-es évek végétől három évtizeden át vezette a feljegyzéseit, amelyek révén izgalmas képet kaphatunk a házaspár életéről.

fk | 2022. május 06. |

Márai Sándor 1986 márciusában azt jegyezte fel naplójába, hogy elhunyt feleségétől, Lolától álmában üzenetet kapott: „Te másoknak írtad a naplót, én neked.” Ekkor döntött úgy, hogy megkeresi feleségének 1948-tól írott naplóit, füzeteit, és elolvassa őket. A naplók révén lélekben újra át tudta élni az együtt töltött éveket.

Márai Ilona
Betűbe zárva - Napló I-II. 
Helikon, 2022, 1688 oldal
Márai Ilona: Betűbe zárva - Napló I.-II. kötet könyv

Márai Sándorné Matzner Ilona, azaz Lola huszonéves korától írt naplót. Három évtizednyi szorgalmasan írt bejegyzés maradt fenn férje hagyatékában. A Helikon Kiadó gondozásában az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Betűbe zárva címmel Márai Ilona naplója két kötetben (1948–1964 és 1965–1979). Lola több mint harminc éven át írt naplóinak szerkesztett változata izgalmas háttérdokumentum, igazi irodalmi szenzáció, egy nagy író hagyatékának felbecsülhetetlen alkotóeleme, ami most kerül először az olvasók elé.

A Nyugatitér blogon Ötvös Anna foglalta össze, hogy mit érdemes tudni a naplóról. Cikkében azt írta, ő maga a 2000-es évek elején olvasott először arról, hogy Lola is írt naplót, ami kíváncsivá tette. „Milyen ember volt, milyen személyiség, milyen nő és feleség? Több mint hatvan évig volt Márai Sándor társa, és az irodalomtörténet szinte semmit sem tudott róla. Ebből a kíváncsiságból született meg családtörténete, a Lola könyve, és ez a kötet nyitott utat a naplóihoz” – írta.

A bejegyzésben mesélt arról is, mikortól, milyen helyzetből indulnak a naplók, hogy mit tudunk meg az emigrációról, és hogy miként egészítik ki Márai Ilona feljegyzései férjének naplóit. „A naplókon keresztül Lola szemszögéből látjuk a körülöttük lévő világot 1948-tól 1979-ig, megismerjük a közvetlen környezetüket, olvasunk a világban zajló eseményekről, a szürke hétköznapokról, és azokról az emberekről, akikkel baráti, rokoni, munka- vagy egyéb kapcsolatban voltak. Napra pontosan követhetjük Márai Sándor emigrációban született munkáinak sorsát, az írástól a kiadásig, sőt betekintést kapunk a művek terjesztésébe is.”

A teljes cikket ITT lehet elolvasni.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

5 Márai-könyv az októberi Nincs időm olvasni kihívásra

...
Nagy

A magyar nyelv szerelmetes lovagja – Márai 30

...
Nagy

10 érdekesség a harminc éve elhunyt Márai Sándor életéről

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Podcast

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

Záró epizódjához érkezett a Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk. Utolsó vendégünk Pető Andrea történész, a 20. századi társadalomtörténet és a társadalmi nemek történetének nemzetközileg ismert kutatója. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig 45 különböző helyszínt és a hozzájuk tartozó igaz meséket mutatja be legújabb könyve oldalain Kordos Szabolcs. Olvasd el az Arizona mulató történetét!

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

A Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk utolsó vendége Pető Andrea történész, egyetemi tanár, az MTA doktora, a 20. századi társadalomtörténet nemzetközileg ismert kutatója. Olvass bele Árnyékban című könyvébe!

...
Beleolvasó

A magányos élet váratlan örömeiről, kikerülhetetlen buktatóiról és hétköznapi csodáiról szól a Tó

Az utóbbi évek egyik legerősebb brit debütálásában Claire-Louise Bennett húsz összefüggő történetben keres nyelvet a magánytapasztalatnak.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

...
Zöld

Miért nem tudják a megújuló energiaforrások megmenteni a Földet?

...
Zöld

Az ország első erdei olvasókabinja Fekete István örökségéhez is kapcsolódik

Polc

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...

Stanley Tucci a főzés-ízlelés-evés hármasán szűri át az életet

...

A Szív utca szerzőjének új könyvében a megszállott szenvedélyé a főszerep

...