Márai Lola naplója igazi irodalmi szenzáció

A Könyvhétre jelenik meg Márai Ilona naplója, a Betűbe zárva. Márai Sándor felesége, Lola a 40-es évek végétől három évtizeden át vezette a feljegyzéseit, amelyek révén izgalmas képet kaphatunk a házaspár életéről.

fk | 2022. május 06. |

Márai Sándor 1986 márciusában azt jegyezte fel naplójába, hogy elhunyt feleségétől, Lolától álmában üzenetet kapott: „Te másoknak írtad a naplót, én neked.” Ekkor döntött úgy, hogy megkeresi feleségének 1948-tól írott naplóit, füzeteit, és elolvassa őket. A naplók révén lélekben újra át tudta élni az együtt töltött éveket.

Márai Ilona
Betűbe zárva - Napló I-II. 
Helikon, 2022, 1688 oldal
Márai Ilona: Betűbe zárva - Napló I.-II. kötet könyv

Márai Sándorné Matzner Ilona, azaz Lola huszonéves korától írt naplót. Három évtizednyi szorgalmasan írt bejegyzés maradt fenn férje hagyatékában. A Helikon Kiadó gondozásában az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Betűbe zárva címmel Márai Ilona naplója két kötetben (1948–1964 és 1965–1979). Lola több mint harminc éven át írt naplóinak szerkesztett változata izgalmas háttérdokumentum, igazi irodalmi szenzáció, egy nagy író hagyatékának felbecsülhetetlen alkotóeleme, ami most kerül először az olvasók elé.

A Nyugatitér blogon Ötvös Anna foglalta össze, hogy mit érdemes tudni a naplóról. Cikkében azt írta, ő maga a 2000-es évek elején olvasott először arról, hogy Lola is írt naplót, ami kíváncsivá tette. „Milyen ember volt, milyen személyiség, milyen nő és feleség? Több mint hatvan évig volt Márai Sándor társa, és az irodalomtörténet szinte semmit sem tudott róla. Ebből a kíváncsiságból született meg családtörténete, a Lola könyve, és ez a kötet nyitott utat a naplóihoz” – írta.

A bejegyzésben mesélt arról is, mikortól, milyen helyzetből indulnak a naplók, hogy mit tudunk meg az emigrációról, és hogy miként egészítik ki Márai Ilona feljegyzései férjének naplóit. „A naplókon keresztül Lola szemszögéből látjuk a körülöttük lévő világot 1948-tól 1979-ig, megismerjük a közvetlen környezetüket, olvasunk a világban zajló eseményekről, a szürke hétköznapokról, és azokról az emberekről, akikkel baráti, rokoni, munka- vagy egyéb kapcsolatban voltak. Napra pontosan követhetjük Márai Sándor emigrációban született munkáinak sorsát, az írástól a kiadásig, sőt betekintést kapunk a művek terjesztésébe is.”

A teljes cikket ITT lehet elolvasni.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

5 Márai-könyv az októberi Nincs időm olvasni kihívásra

...
Nagy

A magyar nyelv szerelmetes lovagja – Márai 30

...
Nagy

10 érdekesség a harminc éve elhunyt Márai Sándor életéről

A hét könyve
Kritika
A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel
...
Hírek

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

Idén hetedik alkalommal osztották ki a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. 2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.

Olvass!
...
Beleolvasó

Vigh Bori könyve hasznos tanácsok sorával segít turistából utazóvá válni

A Túl a plafonon podcastsorozat májusi vendége Vigh Bori digitális nomád, akinek az utazás az élete. Olvass bele Hogyan menjünk világgá című könyvébe!

...
Beleolvasó

Szeifert Natália Örökpanorámája egy képzeletbeli falu keletkezését és pusztulását kíséri nyomon

Szeifert Natália negyedik könyve varázslatos teret épít olvasója köré, ahol az emberi élet végső kérdései olyan hangtalanul, összetetten, mégis természetesen vannak jelen, akárcsak maga a táj. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Lesújt az istenek haragja, amikor egy boszorkány beleszeret Lokiba

A megindító, elsöprő erejű történet újragondolja az északi mitológiát. Olvass bele!

AZ OLVASÓK ORSZÁGA
...
Nagy

Ha eltévedsz az információs dzsungelben, már nem hiszel el semmit - és pont ez a cél

...
Podcast

Hogyan teremthetünk jobb Magyarországot 2030-ra?

...
Nagy

A nőiesség kultusza még ma is sok nőt hátráltat az önmegvalósításban

Polc

Shakespeare legfontosabb drámáját nem ő, hanem egy pusztító járvány írta

...

A Hogyan történt? a magyar holokauszt egyik legkorábbi és legrészletesebb dokumentációja

...

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

...

Bruck Edith regénye a tanúságtétel és az újrakezdés könyve

...