Ma még a „régi” magyar érettségit írják a diákok

Ma még a „régi” magyar érettségit írják a diákok

A magyarral ma elindul a 2022-es érettségi szezon – idén már nem lesznek olyan szigorú járványügyi szabályok, mint tavaly, így nem kötelező a maszk az iskolákban, nincs létszámstop a termekben, és megtartják a szóbeli vizsgákat is. Magyarból több mint 73 ezren érettségiznek, többségük középszinten.

ro | 2022. május 02. |

Idén és jövőre még a „régi” magyar érettségit írják a diákok, 2024-től viszont változik a rendszer, új szabályok lépnek életbe. Az Eduline összeállítása szerint akkortól kezdve műveltségi teszt és sok magolás vár a vizsgázókra. Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke az Eduline-nak azt mondta, hogy az új szabályozással egy mozdulattal lesöpörték mindazt, amit az irodalomtanítás módszertanában az elmúlt harminc, sőt ötven évben történt.

Akik ma és jövőre érettségiznek magyarból, azoknak három feladatsort kell megoldaniuk középszinten: ebben van szövegértés, érvelés vagy egy hétköznapi műfajú szöveg megírása (ez lehet például egy levél), ezután pedig két műelemző feladat közül választhatnak. 2024-től a szövegértési feladatsor nyelvtani kérdésekkel fog kiegészülni, és eltörlik a gyakorlati szövegalkotást és az érvelést, helyette egy irodalmi-műveltségi tesztet kell majd kitölteniük a diákoknak.

Arató László szerint az új érettségi már nem azt méri, hogy egy diák mennyire vált értő olvasóvá, és mennyire képes egy irodalomi szöveget értelmezni, csak bemagolt ismereteket kér. Ráadásul szerinte a teszt „Damoklész kardjaként” lebeg majd a diákok és a tanárok feje fölött, „mert valójában senki nem tudja, mi lesz benne”. Beszélt arról is, hogy az új vizsgakövetelmények bebetonozzák a túlzsúfolt, megtaníthatatlan és megtanulhatatlan mennyiségű ismeretet tartalmazó tantervet. A szóbeli vizsgakövetelményekről elhangzott az is, hogy azokra a múltba fordulás jellemző, kevesebb lesz a 20. századi és a kortárs irodalom, miközben például bekerült a tételsorba egy régi magyar irodalmi tétel.

Az új NAT szerint amúgy életműtétel lesz jövőre Herczeg Ferenc is, ez pedig már a bejelentéskor nagy felűnést keltett. Az életműtétel azt jelenti, hogy az ország összes középiskolájának összes osztályában tanítani kell, minden évben szerepelnie kell minden érettségiző osztály tételsorában. (Herczeg először a következő tanévben kerül majd terítékre a középiskolákban, mivel az új NAT-ot is felmenő rendszerben vezették be 2020-ban, az író pedig a tizenegyedikes tananyagban szerepel.) Ugyanakkor Herczeg gyakorlatilag teljesen ismeretlen a diákok számára, sőt valószínűleg a tanárok egy része sem olvasott tőle semmit.

Forrás: Eduline

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nyolcvanéves visszalépést jelent az érettségi átalakítása a Magyartanárok Egyesülete szerint

Hibás és káros lépés az érettségi feladatok átalakítása a Magyartanárok Egyesülete szerint. A szervezet állásfoglalást tett közzé arról, szerintük mi a gond a változtatásokkal

...
Hírek

A magyar érettségin a Könyvesblog interjúját elemzik

...
Hírek

Jókai Mór is előkerült a magyarérettségin

Az 1848-as nagy szónokokról kaptak cikket a diákok a mai magyarérettségin – adta hírül az Eduline.

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét