Ma még a „régi” magyar érettségit írják a diákok

Ma még a „régi” magyar érettségit írják a diákok

A magyarral ma elindul a 2022-es érettségi szezon – idén már nem lesznek olyan szigorú járványügyi szabályok, mint tavaly, így nem kötelező a maszk az iskolákban, nincs létszámstop a termekben, és megtartják a szóbeli vizsgákat is. Magyarból több mint 73 ezren érettségiznek, többségük középszinten.

ro | 2022. május 02. |

Idén és jövőre még a „régi” magyar érettségit írják a diákok, 2024-től viszont változik a rendszer, új szabályok lépnek életbe. Az Eduline összeállítása szerint akkortól kezdve műveltségi teszt és sok magolás vár a vizsgázókra. Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke az Eduline-nak azt mondta, hogy az új szabályozással egy mozdulattal lesöpörték mindazt, amit az irodalomtanítás módszertanában az elmúlt harminc, sőt ötven évben történt.

Akik ma és jövőre érettségiznek magyarból, azoknak három feladatsort kell megoldaniuk középszinten: ebben van szövegértés, érvelés vagy egy hétköznapi műfajú szöveg megírása (ez lehet például egy levél), ezután pedig két műelemző feladat közül választhatnak. 2024-től a szövegértési feladatsor nyelvtani kérdésekkel fog kiegészülni, és eltörlik a gyakorlati szövegalkotást és az érvelést, helyette egy irodalmi-műveltségi tesztet kell majd kitölteniük a diákoknak.

Arató László szerint az új érettségi már nem azt méri, hogy egy diák mennyire vált értő olvasóvá, és mennyire képes egy irodalomi szöveget értelmezni, csak bemagolt ismereteket kér. Ráadásul szerinte a teszt „Damoklész kardjaként” lebeg majd a diákok és a tanárok feje fölött, „mert valójában senki nem tudja, mi lesz benne”. Beszélt arról is, hogy az új vizsgakövetelmények bebetonozzák a túlzsúfolt, megtaníthatatlan és megtanulhatatlan mennyiségű ismeretet tartalmazó tantervet. A szóbeli vizsgakövetelményekről elhangzott az is, hogy azokra a múltba fordulás jellemző, kevesebb lesz a 20. századi és a kortárs irodalom, miközben például bekerült a tételsorba egy régi magyar irodalmi tétel.

Az új NAT szerint amúgy életműtétel lesz jövőre Herczeg Ferenc is, ez pedig már a bejelentéskor nagy felűnést keltett. Az életműtétel azt jelenti, hogy az ország összes középiskolájának összes osztályában tanítani kell, minden évben szerepelnie kell minden érettségiző osztály tételsorában. (Herczeg először a következő tanévben kerül majd terítékre a középiskolákban, mivel az új NAT-ot is felmenő rendszerben vezették be 2020-ban, az író pedig a tizenegyedikes tananyagban szerepel.) Ugyanakkor Herczeg gyakorlatilag teljesen ismeretlen a diákok számára, sőt valószínűleg a tanárok egy része sem olvasott tőle semmit.

Forrás: Eduline

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nyolcvanéves visszalépést jelent az érettségi átalakítása a Magyartanárok Egyesülete szerint

Hibás és káros lépés az érettségi feladatok átalakítása a Magyartanárok Egyesülete szerint. A szervezet állásfoglalást tett közzé arról, szerintük mi a gond a változtatásokkal

...
Hírek

A magyar érettségin a Könyvesblog interjúját elemzik

...
Hírek

Jókai Mór is előkerült a magyarérettségin

Az 1848-as nagy szónokokról kaptak cikket a diákok a mai magyarérettségin – adta hírül az Eduline.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

...

Ezt senki nem mondta – Szabó T. Anna és Dragomán György: Azt terveztük, hogy szabad gyerekeket fogunk nevelni

...

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

Daniel Kraus Bálnahullás című thrillerében az óceán és egy ámbráscet gyomrának hátborzongató mélyén egy kamaszfiú küzd az életben maradásért, miközben végiggondolja apjához fűződő kapcsolatát is. Lélegzetelállítóan izgalmas könyv, melyben nemcsak az óceán, de a lélek mélységei is feltárulnak.

...
Podcast

Anyaság, apaság, az érzések kavalkádja – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk hatodik adásában Szabó T. Anna és Dragomán György voltak a vendégek, a beszélgetésükhöz pedig könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Nagy

Vérfertőző, wannabe-sátán és kölyökmedve-tulajdonos – 10 érdekesség a 200 éve elhunyt Byronról

George Byron mindent megvalósított, amit egy romantikus költő ismérvének gondolunk. Halálának 200. évfordulóján tíz érdekességet gyűjtöttünk össze a lírájáról és a botrányairól.

...
Nagy

Borbély András: Rafi Lajos verse lyukat üt a világon [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Borbély András költő, szerkesztő Rafi Lajos egyik versét választotta.

...
Nagy

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

A pszichológiát és a sötét rejtélyt kiválóan ötvöző krimi, A doboz után a héten került a boltokba A szekta, Läckberg és Fexeus közös regénytrilógiájának második része. Ez alkalomból beszélgettünk a szerzőpárossal.

...
Nagy

Miért hasonlítanak a roma mesék a kortárs versekre?

Hogyan mozgatnak meg egy kortárs költőt a roma mesék? Miben fedez fel hasonlóságot az archaikus történetek és generációja meghatározó irodalmi témái között? És miképpen válik a mesékből költészet? Veszprémi Szilveszter cikkében a Vijjogók munkacímű verseskötetéről mesél.

Hírek
...
Hírek

Itt az kamera, ami képek helyett verset ír

...
Nagy

Megmutatjuk a világ 10 leggyönyörűbb könyvtárát – nézz be te is!

...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

...
Nagy

5 áprilisban megjelent regény, amit érdemes elolvasni

...
Alkotótárs

Kiderült, ki lett a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj 10 döntőse

...
Hírek

Introvertált vagy? Mutatjuk a neked való könyvklubot

...
Így döntöttek ők

Nyáry Luca: Adèle Párizsba készül

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

...
Szórakozás

Kik a szenvedő költők Taylor Swift új albumán?