Ma még a „régi” magyar érettségit írják a diákok

Ma még a „régi” magyar érettségit írják a diákok

A magyarral ma elindul a 2022-es érettségi szezon – idén már nem lesznek olyan szigorú járványügyi szabályok, mint tavaly, így nem kötelező a maszk az iskolákban, nincs létszámstop a termekben, és megtartják a szóbeli vizsgákat is. Magyarból több mint 73 ezren érettségiznek, többségük középszinten.

ro | 2022. május 02. |

Idén és jövőre még a „régi” magyar érettségit írják a diákok, 2024-től viszont változik a rendszer, új szabályok lépnek életbe. Az Eduline összeállítása szerint akkortól kezdve műveltségi teszt és sok magolás vár a vizsgázókra. Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke az Eduline-nak azt mondta, hogy az új szabályozással egy mozdulattal lesöpörték mindazt, amit az irodalomtanítás módszertanában az elmúlt harminc, sőt ötven évben történt.

Akik ma és jövőre érettségiznek magyarból, azoknak három feladatsort kell megoldaniuk középszinten: ebben van szövegértés, érvelés vagy egy hétköznapi műfajú szöveg megírása (ez lehet például egy levél), ezután pedig két műelemző feladat közül választhatnak. 2024-től a szövegértési feladatsor nyelvtani kérdésekkel fog kiegészülni, és eltörlik a gyakorlati szövegalkotást és az érvelést, helyette egy irodalmi-műveltségi tesztet kell majd kitölteniük a diákoknak.

Arató László szerint az új érettségi már nem azt méri, hogy egy diák mennyire vált értő olvasóvá, és mennyire képes egy irodalomi szöveget értelmezni, csak bemagolt ismereteket kér. Ráadásul szerinte a teszt „Damoklész kardjaként” lebeg majd a diákok és a tanárok feje fölött, „mert valójában senki nem tudja, mi lesz benne”. Beszélt arról is, hogy az új vizsgakövetelmények bebetonozzák a túlzsúfolt, megtaníthatatlan és megtanulhatatlan mennyiségű ismeretet tartalmazó tantervet. A szóbeli vizsgakövetelményekről elhangzott az is, hogy azokra a múltba fordulás jellemző, kevesebb lesz a 20. századi és a kortárs irodalom, miközben például bekerült a tételsorba egy régi magyar irodalmi tétel.

Az új NAT szerint amúgy életműtétel lesz jövőre Herczeg Ferenc is, ez pedig már a bejelentéskor nagy felűnést keltett. Az életműtétel azt jelenti, hogy az ország összes középiskolájának összes osztályában tanítani kell, minden évben szerepelnie kell minden érettségiző osztály tételsorában. (Herczeg először a következő tanévben kerül majd terítékre a középiskolákban, mivel az új NAT-ot is felmenő rendszerben vezették be 2020-ban, az író pedig a tizenegyedikes tananyagban szerepel.) Ugyanakkor Herczeg gyakorlatilag teljesen ismeretlen a diákok számára, sőt valószínűleg a tanárok egy része sem olvasott tőle semmit.

Forrás: Eduline

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nyolcvanéves visszalépést jelent az érettségi átalakítása a Magyartanárok Egyesülete szerint

Hibás és káros lépés az érettségi feladatok átalakítása a Magyartanárok Egyesülete szerint. A szervezet állásfoglalást tett közzé arról, szerintük mi a gond a változtatásokkal

...
Hírek

A magyar érettségin a Könyvesblog interjúját elemzik

...
Hírek

Jókai Mór is előkerült a magyarérettségin

Az 1848-as nagy szónokokról kaptak cikket a diákok a mai magyarérettségin – adta hírül az Eduline.

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

...

Sandman: jót tett a sorozatnak, hogy Gaiman sokszor nem kötött kompromisszumot

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Vlagyimir Szorokin: Alulértékeltem Putyin őrültségét

„Tragikus időkben nehéz az oroszoknak az orosz irodalomról beszélni” – Vlagyimir Szorokin és M. Nagy Miklós mégis erre tettek kísérletet tegnap este a Három Hollóban. A beszélgetés során az emigráns orosz írók tragédiája, az oroszok és az erőszak viszonya, valamint a szerző magyarul megjelent szövegei is előkerültek. Beszámolónk.

...
Nagy

Visky András: Van, amikor az Isten egy elveszett gyermek

Az 1956-os forradalom után Visky András református lelkész édesapját huszonkét év börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítélték, édesanyját – hét gyermekükkel együtt – kitelepítették a Duna-deltával határos Bărăgan sztyeppe egyik lágerébe, majd a Lăteşti lágerbe. Kitelepítés című regényének alapját az otthon és az apa elvesztése, valamint a gyerekkori lágerbeli emlékei adják, melyben biblikus narratíva keveredik az elbeszélő hangján testvérei, valamint az édesanya történeteivel. 

...
Kritika

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

Hogyan fér meg egymás mellett az irodalom magánya és az élet? Erre a kérdésre kereste a választ Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író, aki regényével tavaly elnyerte a Goncourt-díjat. Az emberek legtitkosabb emlékezete a hét könyve, amely egy titokzatos afrikai íróról, egy kánonból kimaradt zseniális botránykönyvről és a nagy mű létrejöttének útvesztőjéről mesél.

Hírek
...
Nagy

Vámos Miklós új könyvében a múltbéli üzenetek nemcsak kordokumentumok, ma is frissek és aktuálisak

...
Szórakozás

Ismerd meg sétálva Nádas Péter Budapestjét!

...
Gyerekirodalom

Asterix kutyája saját képregénysorozatot kapott

...
Zöld

Kiplingnek igaza volt: a farkasok akár a kutyáknál is jobban tudnak kötődni az emberhez

...
Szórakozás

Tom Hanks új regénye egy szuperhősfilm kulisszái mögé visz

...
Podcast

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...
Hírek

Harry Potter varázspálcájára is lehet licitálni Londonban

...
Hírek

Bereményi Géza Széna tér című költeménye végigfut majd az új emlékparkban

...
Hírek

Tízezer Nádas-kötetet kapnak a diákok az író 80. születésnapja alkalmából

...
Hírek

Alan Rickman felhívta Rowlingot a forgatás előtt, hogy többet tudjon meg Pitonról

...
Hírek

Orosz állampolgárságot kapott Edward Snowden

...
Hírek

Gárdos Péter nem forgathatott filmet, ezért könyvet írt Semmelweisről