Hírek lista olvasmány

Mi a közös Ferrantében, Tolsztojban és Kobe Bryantben?

Egy lap listába szedte azt a 80 könyvet, amit a szerkesztők szerint mindenkinek el kellene olvasnia.

ro | 2022. július 13. |

Mindig érdekes látni, hogy mások miket tartanak elolvasásra érdemes könyvnek. Az Esquire egyszer már megégette magát, amikor 2015-ben összeállította a „80 könyv, amelyet mindenkinek el kellene olvasnia” című listáját. A lap szerkesztői kaptak hideget-meleget, a listán ugyanis főleg fehér férfiak által írt könyvek domináltak (a 80 kötet közé egyetlen női szerző által írt könyv fért be), emiatt a rákövetkező évben közzétettek egy frissített listát, amelynek készítésébe olyan irodalmi nagyágyúkat is bevontak, mint a New York Times könyvkritikai rovatát évekig vezető Michiko Kakutani vagy A rossz feministát jegyző Roxane Gay.

Az Esquire szerkesztői ugyanakkor nem adták fel, idén újra nekirugaszkodtak a feladatnak, és közzétették az új listájukat, rajta 80 könyvvel: van közöttük tényirodalom és verseskötet, a szerzők között pedig akadnak Nobel-díjasok és „elfeledett zsenik”. Az elsőre is látszik, hogy a listán az angolszász művek dominálnak: az ajánlottak között megtalálható Margaret Atwood klasszikusa (A Szolgálólány meséje) éppúgy, mint Ian Fleming 007-es könyve (Csak kétszer élsz) vagy Kobe Bryant kosaras könyve (The Mamba Mentality), de ott van Ulysses S. Grant egykori amerikai elnök memoárja, Emily Dickinson verseskötete vagy épp a Dűne Frank Herberttől.

A nem angolszász szerzők közül a szerkesztők beválogatták Alexandre Dumas-tól a Monte Cristo grófját, Elena Ferrantétől a Briliáns barátnőmet. A listán található japán (Natsuo Kirino: Kín), koreai (Min Jin Lee: Pacsinkó) és orosz kötet is (Lev Tolsztoj: Anna Karenina).

A teljes listát ITT lehet végigböngészni.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tompa Andrea és Nemes Nagy Ágnes kötete is felkerült egy rangos német toplistára

Tompa Andrea Omertája, valamint Nemes Nagy Ágnes németül megjelent verseskötete, a Mein Hirn: ein See (Agyvelőm: tó) is felkerült a Südwestrundfunk (SWR) havi toplistájára.

...
Hírek

Lejátszási lista készült Maksai Kinga thrilleréhez

Maksai Kinga thrilleréhez készült egy 12 dalból álló lejátszási lista: ezek egy része szerepel a könyvben, a többi hangulatban vagy szövegben passzol a regényhez.

...
Hírek

Sally Rooney az egyetlen író idén a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listáján

Idén is megjelent a TIME magazin szokásos listája, amelyen a világ 100 legbefolyásosabb emberét szokták összegyűjteni.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

Hírek
...
Zöld

A fenntartható fesztiválozás a konyhádban kezdődik

...
Hírek

A Rushdie elleni támadás után első lett A sátáni versek az Amazonon

...
Hírek

Komikusból hadvezér, Chaplinből Churchill – újabb Zelenszkij biográfia jelent meg

...
Hírek

Az iráni kormány szerint Rushdie magának köszönheti, ami vele történt

...
Hírek

Rushdie megtámadása után Rowlingot is halálosan megfenyegették

...
Hírek

Rangos kiadvány tárgyalja Kondor Vilmos krimijeit

...
Szórakozás

A lázadásról és a zsenialitásról mesél az Emily Brontë életét bemutató új film

...
Hírek

Varázslatos kiadvány lesz Alan Rickman naplója!

...
Hírek

Könyvesblokk: A Szürke Embertől F. Scott Fitzgerald második könyvéig

...
Hírek

89 éves korában elhunyt Jean-Jacques Sempé, a Kis Nicolas illusztrátora

...
Promóció

Így válasszuk ki az online kaszinót

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága