Milyen az, amikor a politika működteti a popzenét?

A rendszerváltás előtti magyar poptörténetbe nyújt betekintést Lévai Balázs friss interjúkötete, az Azok a régi csibészek. A színpadon rögzített életútinterjúkból megismerhetjük a nyolcvanas évek popzenei szcénájának működését, viszonyát a politikához és a társadalomhoz. Az online könyvbemutatót ajánljuk.

vl | 2020. július 30. |

Lévai Balázs évek óta foglalkozik zenével: írt könyvet Lovasi Andrásról, fikciós művet Beállás címmel, rendezett dokumentumfilmet a Most múlik pontosanról, a pécsi zenei életről és Juliról is, annak idején a tévében a Dob+basszust készítette. A Rockmúzeum élő beszélgetéseket vezet, amelyeknek a szerkesztett leiratai gyűjtötték most kötetbe. A zenetörténeti beszélgetések során már eljutottak a rendszerváltásig, az utolsó zenekar az Első emelet, amely még a nyolcvanas években kezdte működését, de a rendszerváltás után fejezte be.

Lévai Balázs
Azok a régi csibészek
Kossuth Kiadó, 2020, 330 oldal

"A befutott popsztárok életét vizsgáltuk meg az átkosban" - foglalja össze röviden Lévai Balázs a könyvet. Az életútinterjúkban azokat a kérdéseket vizsgálták, hogy a Kádár-rendszerben kiből lehetett zenész, mennyi tehetségre vagy szerencsére volt szükség, hogy valaki befusson, hogy működött akkor a zenei világ és a klubélet, valamint kirajzolódik egy popkulturális háló, amely megmutatja, hogyan jöttek létre és alakultak zenekarok. Az interjúk állandó szereplője a magát csak popcézárként jellemző Erdős Péter, aki minden interjúban előkerül, és többször nem negatív kontextusban. Egy komoly, politikai ambíciókkal rendelkező karrierista volt Erdős Péter a hatvanas évektől a nyolcvanas évekig, aki nem tudott befutni országos politikusként, viszont a Magyar Hanglemezgyártó vállalatban élet és halál ura volt, mert a szocializmusban az létezett, akinek megjelent nagylemeze, és arról Erdős döntött. Ő volt az, aki megzsarolta Cserháti Zsuzsát, hogy álljon be a Neoton Famíliába, a Beatrice sem lehetett diszkózenekar, így lett Nagy Feróból a nemzet csótánya. Lévai szerint a kötetből kirajzolódik, hogy Erdős egy összetett karakter volt, akire sokan felnéztek, művelt, kulturált embernek tartották.

A szerkesztő szerint egy történelmi tablót is kiolvashatunka kötetből. A interjúalanyok: Szikora Róbert, Karácsony János, Novai Gábor, Bornai Tibor, Várkonyi Mátyás, D. Nagy Lajos, ef Zámbó István, Varga Miklós, Berkes Gábor és Geszti Péter, Soltész Rezső, Szigeti Ferenc és Takáts Tamás. 

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

A hét könyve
Kritika
Lydia Davis a hétköznapi sodródásban is meglátja a rendet
...
Nagy

Lee és Andrew Child: Jack Reacher a közös családi tulajdonunkká vált

Lee Child már a visszavonulást tervezgeti, ezért legnépszerűbb sorozatát, a Jack Reacher-krimiket öccsére bízta. A történet folytatását, Az Őrszemet most még együtt írták meg. Interjúnkban a közös munkáról és Jack Reacher jövőjéről is meséltek. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Oravecz Imre azután kezdett el naplót írni, hogy kicsúszott a lába alól a talaj

A Kedves John. Levelek Kaliforniába egyszerre önéletrajzi vallomás és a rendszerváltozás korrajza. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szobotka hősei sokat adnak a látszatra, de emiatt sosem lehetnek igazán boldogok

Zsúfolt budai társbérletek, elfojtott vágyak és félelmek, bonyolult emberi kapcsolatok, szövevényes szerelmek tárulnak elénk Szobotka Tibor klasszikussá vált, 1956-ban játszódó regényében. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

A post-truth mágikus világában elmosódik a tények és a vélemények közti különbség

Vajon miért dőlünk be az álhíreknek és összeesküvés-elméletnek? Krekó Péter Tömegparanoia 2.0 című könyvében azt járja körbe, mit is jelent a post-truth, illetve a dezinformáció kora, és miért virágzik a mai álhír-ipar. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Rinocéroszok alakítják Európa és a nyugati civilizáció históriáját

Schein Gábor új verses regénye azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel.

...
Beleolvasó

Verses-novellás szakácskönyv készült Bodor Ádám 85. születésnapjára

Bodor Ádám 85. születésnapjára harmincöt szerző írt egy-egy, az írásművészete előtt tisztelgő receptes mesét, amelyek akár Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának.Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaadható-e egy gyerek?

Egy kiskamasz egyik napról a másikra elveszít mindent - az otthonát, a legjobb barátnőit, a szülei feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. Olvass bele A visszaadott lány történetébe!

Hírek
...
Hírek

Bookline top50: Kepes volt februárban a legnépszerűbb

...
Hírek

Öngyilkos gondolatai voltak Meghan Markle-nak

...
Hírek

Női szerzők könyvcímeit festették a Glücklich Vilma lépcső fokaira

...
Hírek

Octavia E. Butlerről nevezték el a Mars-leszállóhelyet

...
Hírek

Újra elérhető az 5mondatok

...
Hírek

A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével díjazták a Természetes fényt a Berlinálén

...
Hírek

Colson Whitehead ezeket tanácsolja az írni vágyóknak

...
Hírek

Ez Greta Gerwig tíz kedvenc könyve

...
Hírek

Woody Allen, Durica Katarina és színészek személyes történetei [PROGRAMAJÁNLÓ]

Polc

A medvék szemében az ember csak egy kizsákmányoló, oktondi lény

...

Trevor Noah a dél-afrikai apartheidben született, Hollywoodban ért a csúcsra

...

Ez itt a Déli Krónika, a hírmondó: Tom Hanks

...

Ian McEwan új könyvével eléggé kiborította a sci-fi rajongókat

...
Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

A vezércsel írója éppen olyan kívülálló zseni volt, mint Beth Harmon

...
Hírek

Dragomán, Esterházy és Kosztolányi: ezt nézzük a színházban februárban

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet