Milyen az, amikor a politika működteti a popzenét?

A rendszerváltás előtti magyar poptörténetbe nyújt betekintést Lévai Balázs friss interjúkötete, az Azok a régi csibészek. A színpadon rögzített életútinterjúkból megismerhetjük a nyolcvanas évek popzenei szcénájának működését, viszonyát a politikához és a társadalomhoz. Az online könyvbemutatót ajánljuk.

vl | 2020. július 30. |

Lévai Balázs évek óta foglalkozik zenével: írt könyvet Lovasi Andrásról, fikciós művet Beállás címmel, rendezett dokumentumfilmet a Most múlik pontosanról, a pécsi zenei életről és Juliról is, annak idején a tévében a Dob+basszust készítette. A Rockmúzeum élő beszélgetéseket vezet, amelyeknek a szerkesztett leiratai gyűjtötték most kötetbe. A zenetörténeti beszélgetések során már eljutottak a rendszerváltásig, az utolsó zenekar az Első emelet, amely még a nyolcvanas években kezdte működését, de a rendszerváltás után fejezte be.

Lévai Balázs
Azok a régi csibészek
Kossuth Kiadó, 2020, 330 oldal
-

"A befutott popsztárok életét vizsgáltuk meg az átkosban" - foglalja össze röviden Lévai Balázs a könyvet. Az életútinterjúkban azokat a kérdéseket vizsgálták, hogy a Kádár-rendszerben kiből lehetett zenész, mennyi tehetségre vagy szerencsére volt szükség, hogy valaki befusson, hogy működött akkor a zenei világ és a klubélet, valamint kirajzolódik egy popkulturális háló, amely megmutatja, hogyan jöttek létre és alakultak zenekarok. Az interjúk állandó szereplője a magát csak popcézárként jellemző Erdős Péter, aki minden interjúban előkerül, és többször nem negatív kontextusban. Egy komoly, politikai ambíciókkal rendelkező karrierista volt Erdős Péter a hatvanas évektől a nyolcvanas évekig, aki nem tudott befutni országos politikusként, viszont a Magyar Hanglemezgyártó vállalatban élet és halál ura volt, mert a szocializmusban az létezett, akinek megjelent nagylemeze, és arról Erdős döntött. Ő volt az, aki megzsarolta Cserháti Zsuzsát, hogy álljon be a Neoton Famíliába, a Beatrice sem lehetett diszkózenekar, így lett Nagy Feróból a nemzet csótánya. Lévai szerint a kötetből kirajzolódik, hogy Erdős egy összetett karakter volt, akire sokan felnéztek, művelt, kulturált embernek tartották.

A szerkesztő szerint egy történelmi tablót is kiolvashatunka kötetből. A interjúalanyok: Szikora Róbert, Karácsony János, Novai Gábor, Bornai Tibor, Várkonyi Mátyás, D. Nagy Lajos, ef Zámbó István, Varga Miklós, Berkes Gábor és Geszti Péter, Soltész Rezső, Szigeti Ferenc és Takáts Tamás. 

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

A hét könyve
Kritika
Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei
...
Nagy

Csillag Péter: Egy nap a mai futballviszonyok értékelése is biztosan érdemes lesz az utókor figyelmére

Az Ady stoplisban című kötetben magyar irodalmi alakok futballhoz való viszonya, a Kapufák és kényszerítők című könyvben a sport és a történelem kölcsönhatása került terítékre, a Hátsó füves című fotóalbum pedig a mai vidéki focira és a sport társadalmi vetületeire irányítja a reflektort. Interjú.

Olvass!
...
Beleolvasó

A tárgyalóteremben az igazság néha különösen rossz védelem

Graham Moore egy olyan „ki tette?” típusú krimit alkotott, ami mindamellett, hogy fontos témákat boncolgat a törvény, igazságosság, lelkiismeret és rasszizmus tengelyén, veszettül szórakoztató is - írtuk kritikánkban a Bűnösökről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A régi Budaörsöt fedezi fel magának Závada Pál Wandererje

Závada Pál legújabb regényében a budaörsi történelem évtizedeinek és évszázadainak időrétegein utazik keresztül egy-egy alakért, arcért, történetért. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Végre itt a lehetőség, hogy megmentsük Nemecsek Ernőt!

Interaktív könyv készültt Molnár Ferenc kultikus regénye nyomán. A Pál utcai küldetésben az olvasónak minden fordulópontnál lehetősége van dönteni arról, hogy miként folytatódjon a történet. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Woody Allen: Mindig utáltam a valóságot, de máshol nem lehet jó csirkeszárnyat kapni

Októberben magyarul is megjelenik Woody Allen életrajza, amelyben a rendező családról, forgatásokról, filmekről, barátokról és filmes barátokról mesél. Amerikában a könyv megjelenését kisebb botrány övezte, ti viszont már bele is olvashattok - mutatunk egy részt az Apropó nélkülből!

...
Beleolvasó

Hogyan őrizzük meg humorunkat és ép eszünket vesztegzár idején?

Mihez kezd egy nagymama, ha karanténba kerül? Pataki Éva sok humorral átszőtt regényéből ez is kiderül. Mutatunk egy részt belőle.

...
Beleolvasó

Már megjelenésekor az amerikai kortárs költészet klasszikusaként emlegették

A háború utáni amerikai és egyetemes líra legnagyobb hatású alkotóinak egyikeként tartják számon John Ashberyt, akinek végre magyarul is megjelent az Önarckép konvex tükörben című könyve.

Hírek
...
Hírek

Dragomán egypercesben írta meg az SZFE körüli helyzetet

...
Hírek

Újra streamel a Radnóti Színház!

...
Hírek

Minisorozatot készít az HBO Nesbo A fiújából

...
Hírek

Nem jelenhetett meg a Péterfy-Novák Évával készült interjú a 168 órában

...
Hírek

Jövőre két Philip Roth-életrajz jön Amerikában

...
Hírek

A cyberpunktól a Dűnéig - Hétfőtől ismét Világok Találkozása

Polc

Mégis minden félbemaradt - Térey János 50

...

Az élet egy kártyavár, és nem te osztod a lapokat

...

Az életünket akkor tudjuk helyre tenni, ha ismerjük a családi múltunkat

...

A Lovecraft földjén a horror és a rasszizmus határait mossa össze

...
Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

...
Hírek

7+1 adaptáció, amelyet érdemes megnézni októberben

...
Hírek

Újra streamel a Radnóti Színház!