Milyen az, amikor a politika működteti a popzenét?

A rendszerváltás előtti magyar poptörténetbe nyújt betekintést Lévai Balázs friss interjúkötete, az Azok a régi csibészek. A színpadon rögzített életútinterjúkból megismerhetjük a nyolcvanas évek popzenei szcénájának működését, viszonyát a politikához és a társadalomhoz. Az online könyvbemutatót ajánljuk.

vl | 2020. július 30. |

Lévai Balázs évek óta foglalkozik zenével: írt könyvet Lovasi Andrásról, fikciós művet Beállás címmel, rendezett dokumentumfilmet a Most múlik pontosanról, a pécsi zenei életről és Juliról is, annak idején a tévében a Dob+basszust készítette. A Rockmúzeum élő beszélgetéseket vezet, amelyeknek a szerkesztett leiratai gyűjtötték most kötetbe. A zenetörténeti beszélgetések során már eljutottak a rendszerváltásig, az utolsó zenekar az Első emelet, amely még a nyolcvanas években kezdte működését, de a rendszerváltás után fejezte be.

Lévai Balázs
Azok a régi csibészek
Kossuth Kiadó, 2020, 330 oldal

"A befutott popsztárok életét vizsgáltuk meg az átkosban" - foglalja össze röviden Lévai Balázs a könyvet. Az életútinterjúkban azokat a kérdéseket vizsgálták, hogy a Kádár-rendszerben kiből lehetett zenész, mennyi tehetségre vagy szerencsére volt szükség, hogy valaki befusson, hogy működött akkor a zenei világ és a klubélet, valamint kirajzolódik egy popkulturális háló, amely megmutatja, hogyan jöttek létre és alakultak zenekarok. Az interjúk állandó szereplője a magát csak popcézárként jellemző Erdős Péter, aki minden interjúban előkerül, és többször nem negatív kontextusban. Egy komoly, politikai ambíciókkal rendelkező karrierista volt Erdős Péter a hatvanas évektől a nyolcvanas évekig, aki nem tudott befutni országos politikusként, viszont a Magyar Hanglemezgyártó vállalatban élet és halál ura volt, mert a szocializmusban az létezett, akinek megjelent nagylemeze, és arról Erdős döntött. Ő volt az, aki megzsarolta Cserháti Zsuzsát, hogy álljon be a Neoton Famíliába, a Beatrice sem lehetett diszkózenekar, így lett Nagy Feróból a nemzet csótánya. Lévai szerint a kötetből kirajzolódik, hogy Erdős egy összetett karakter volt, akire sokan felnéztek, művelt, kulturált embernek tartották.

A szerkesztő szerint egy történelmi tablót is kiolvashatunka kötetből. A interjúalanyok: Szikora Róbert, Karácsony János, Novai Gábor, Bornai Tibor, Várkonyi Mátyás, D. Nagy Lajos, ef Zámbó István, Varga Miklós, Berkes Gábor és Geszti Péter, Soltész Rezső, Szigeti Ferenc és Takáts Tamás. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Podcast

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

Érvényesülni nehéz, az introveráltaknak különösen. László Móni szerint a személyes márkaépítés nem az extrovertáltak privilégiuma. Podcastban beszélgettünk vele.

Olvass!
...
Beleolvasó

Hodorkovszkij: Navalnijnak az volt a bűne, hogy rámutatott a putyini korrupcióra

Hodorkovszkij páratlan éleslátással leplezi le a putyini maffia-klán vágyait és erkölcstelenségeit, és bemutatja a nyugati közönség számára, hogy miért muszáj szembeszállni a Kremllel. Olvass bele!

...
Promóció

Álarcok, meghasonulások és pörgés – az Egy kozmetikus tükre bemutatja a szépségipar mindennapjait

Gyakran vágyunk arra, hogy a kulisszák mögé nézhessünk, hogy titkokat tudhassunk meg és mindezt észrevétlenül. Erre kínál lehetőséget Kiss Henrietta első könyve, az Egy kozmetikus tükre, mely a szépségipar személyességén keresztül mutatja be a hölgyeket. Olvass bele! (x)

...
Beleolvasó

A parancsokat kételyek nélkül végrehajtó tömeggyilkos fejlődéstörténete

Az Auschwitz parancsnoka voltam egyedülálló betekintést enged az áldozatos hazafi, a szerető családapa, a pedáns tisztviselő és hatékony mészáros élettörténetébe. Olvass bele a világtörténelem tán legnagyobb gyilkosa, Rudolf Höss visszaemlékezéseibe.

Hírek
...
Szórakozás

„Én vagyok a Marvel-Jézus” – itt a Deadpool & Rozsomák szinkronos előzetese

...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Nagy

Szabad ember volt és nagy író – Erich Kästner 125

...
Nagy

Egy hős, akit nehéz nem félreérteni – Szakáll Polett befejezése a Völgyhídhoz

...
Hírek

Alan Moore utolsó képregénye ősszel érkezik

...
Hírek

Adrian Tchaikovsky a botrány miatt érvénytelennek tartja a Hugo-díját

...
Szórakozás

Hétköznapi csodák, valós látomások, határátlépések [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Panodyssey

Ráday Zsófia: Embercsinálók

...
Promóció

Álarcok, meghasonulások és pörgés – az Egy kozmetikus tükre bemutatja a szépségipar mindennapjait

Polc

A diktatúra fenntartóinak süketnéma a lelkiismerete

...

A Hideg krematóriumban pucérra vetkőzik a reménytelenség

...

A háborúban a halál minden sarkon ott leselkedik, és csak a véletlenen múlik, kit visz magával

...

A diktatúra nem emlék, hanem a sötétség mélyén lopakodó szörny

...