A könyvek segíthetnek a gyerekeknek túllépni a nemi sztereotípiákon

Egy friss pszichológiai kutatás szerint sokat segíthet a gyerekeken, ha olyan könyveket olvasnak, amelyek felülírják a nemekkel kapcsolatos előítéleteket. Ha a lányok például olyan női karakterekkel találkoznak az olvasmányaikban, akik a matekot használják és problémákat oldanak meg, akkor nagy eséllyel később is jobban érdeklődnek majd a reál tudományok iránt.

fk | 2022. augusztus 23. |

A kísérleteket az Amszterdami Egyetem, a Western Washington Egyetem, a British Columbia és a Torontói Egyetem kutatóiból álló csoport végezte el. A kutatások során arra keresték a válaszokat, hogy miért érdeklődik kevesebb lány a reál tudományok iránt, ugyanis rendszerint sokkal kevesebb lány jelentkezik az úgynevezett MTMI-osztályokba (ide tartozik a tudomány, a technológia, a mérnöki ismeretek és a matematika), ennek eredményeként pedig később is sokkal kevesebb nő fut be karriert ezeken a területeken.

Női írók és főhősök, akiknek ott lenne a helyük a kötelezők közt (2. rész)
Női írók és főhősök, akiknek ott lenne a helyük a kötelezők közt (2. rész)

Ha egy gyerek ma Magyarországon a kötelező olvasmányokon nő fel, akkor szinte csak olyan könyvet fog a kezébe venni, amelyeknek a szerzői férfiak, és amelyekben a főszereplők is fiúk. De milyen női szerepmintákat láthatnak ma a lányok, ha a kötelezőkben alig találkoznak nőkkel? Milyen reményekkel, lehetőségekkel indulhat el az írói pályán később egy nő, ha azt tanulja meg az iskolában, hogy az írók alatt csak férfiakat értünk és az irodalomban az ágensek csak fiúk lehetnek? Ezekről a kérdésekről pár hete Bán Zsófiával beszélgettünk, aki éppen erről a Hézagról mesélt, illetve arról, miért káros a minta, az előkép hiánya, és miért lenne szükség rendszerszintű változtatásra. A múlt héten már készítettünk egy összeállítást általános iskolások számára, most pedig a gimnazistáknak gyűjtöttünk össze olyan könyveket, amelyeknek a szerzői és/vagy főszereplői nők, és amelyek szerepelhetnének a kötelezők közt (jelenleg csak Agatha Christie és Szabó Magda van benne a kerettantervben.)

Tovább olvasok

A kutatók azt vizsgálták meg, hogy kevesebb-e a nemekkel kapcsolatos sztereotípia azokban a gyerekekben, akiknek olyan könyveket olvasnak, amelyekben a női főhősök érdeklődnek a matematika vagy a természettudományok iránt. A kísérlet abból állt, hogy könyveket olvastak fel 6 és 11 év közötti gyerekeknek, majd megkérték őket egy-egy teszt elvégzésére, amellyel a nemi alapú sztereotip gondolkodást mérték fel. A kutatók összesen több mint 300 gyereknek olvastak fel, és három különböző könyvet használtak: az elsőben egy fiatal férfi karakter szerepelt, aki jól teljesít matematikából; a másodikban egy fiatal női karakter volt a középpontban, aki szintén jó volt matekból; a harmadikat pedig semlegesnek szánták, ezekben mindkét nemhez tartozó, különféle sportok iránt érdeklődő szereplőkkel találkozhattak a gyerekek.

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk
Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

A nők társadalmi helyzete sokáig nem tette lehetővé, hogy belépjenek az irodalmi életbe, vagy hogy egyenrangú partnerként vegyenek részt benne. Mindennek a nyomai a mai napig megvannak, számos női író életműve feledésbe merült, kiadatlan vagy kevésbé kutatott maradt, az iskolában pedig szinte csak férfi szerzőkről tanulunk. A Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával megvalósuló podcast-sorozatunkban olyan női írók és költők pályájáról beszélgettünk, akik még mindig nem nyerték el méltó helyüket a kánonban, pedig fontos műveket hagytak ránk. Elindult a N/ők is írtak.

Tovább olvasok

Az adatok elemzése során a kutatók arra jutottak, hogy azok a gyerekek, akiknek a női főszereplős könyveket olvasták, kevésbé voltak fogékonyak a lányokkal, nőkkel kapcsolatos nemi alapú előítéletekre a kontrollcsoporthoz képest. A kutatás tehát azt sugallja, hogy gyerekkorban a nemi sztereotípiákhoz való hozzáállás még alakítható, éppen ezért nem mindegy, hogy a gyerekeknek milyen történeteket olvasunk vagy adunk a kezébe.

Forrás: Phys.org

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

...
Nagy

Női írók és főhősök, akiknek ott lenne a helyük a kötelezők közt (2. rész)

Olyan könyveket ajánlunk, amelyeknek szerzői és/vagy főszereplői nők, és amelyeknek a kötelezők közt lenne a helye. 

...
Nagy

Női írók és főhősök, akiknek ott lenne a helyük a kötelezők közt (1. rész)

Ha egy gyerek ma Magyarországon a kötelező olvasmányokon nő fel, akkor szinte csak olyan könyvet fog a kezébe venni, amelyeknek a szerzői férfiak, és amelyekben a főszereplők is fiúk. Éppen ezért most olyan történeteket ajánlunk, amelyeknek a szerzői és/vagy főszereplői lányok, és amelyeknek a kötelezők közt lenne a helye. 

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

Polc

Donatella Di Pietrantonio: Meg akartam érteni a szeretethiány következményeit

...

Veres Attila Magyarországai nem jó helyek az életre

...

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...
Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

Ötven éve jelent meg Németországban Michael Ende egyik legsikeresebb regénye, a Momo, amelyből - neház tárgyalásokat követően - hamarosan film készülhet.

...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

...
Gyerekirodalom

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

Az Asterix képregénysorozatnak új írója van, Fabcaro, aki jelenleg a széria 40. kötetén dolgozik. Utóbbi várhatóan még az idén megjelenik.

...
Zöld

Megjelent Greta Thunberg új könyve, mégsem ezzel került a hírekbe

Cikkünkben áttekintjük, miért is vették őrizetbe a klímaaktivistát, mit érdemes tudni az új kötetről és felidézzük Thunberg 2019-es, emblematikus TED Talkját is.