Miért ne lehetne akár színek szerint rendezni a könyveket a polcon?

Miért ne lehetne akár színek szerint rendezni a könyveket a polcon?

Ha sok a könyvünk, akkor előbb-utóbb elkezdünk valamilyen szempont szerint rendszerezni a könyvespolcunkon. A rendszerező elv lehet a méret, a téma, a műfaj, de akár a könyvek színe is. Te mit gondolsz erről?

ko | 2024. június 02. |

A Book Riot egyik publicistája egy FB-komment kapcsán osztotta meg véleményét a könyvek színek szerinti elrendezéséről. Az újságírót megihlető hozzászólás szerint aki színek szerint rendezi el a könyveit, az nem is érdemli meg, hogy könyvei legyenek. Miért van az, tette fel a kérdést a cikk szerzője, hogy valahányszor egy posztban a polcok színét említik, mindig vitriolos és bántó megjegyzéseket kapnak. És tényleg, miért? Ezen mi is mindig megütközünk a szerkesztőségben.

Miért dühít ez bárkit is?

Egyes kommentelők nemcsak hogy soha nem rendeznék el így a könyveiket, hanem fel is dühödnek, ha bárki, bárhol ezt csinálja a saját köteteivel. Az indoklás általában az, hogy így lehetetlen a könyvek között keresgélni, de közben gond nélkül elfogadnak olyan elrendezéseket (például a könyv mérete, a megjelenés időpontja szerint vagy ha oda tesszük a köteteket, ahol épp akad hely), melyekkel hasonóan nehézkes a keresés. 

Az érzelmek szerepe

A könyv mint tárgy a faragott kőtábláktól a papirusztekercseken át a bőr- és vászonkötésű kötetekig tartó útján eljutott a csúcsformájáig, az e-könyvig. Ez utóbbi pedig, ha racionálisan nézzük, szinte minden szempontból jobb, mint a nyomtatott könyv. Akár egy egész könyvtárat magunkkal vihetünk egyetlen aprócska tárgyban, a betűtípust és -méretet ízlés szerint állíthatjuk be és kereshetünk vagy jegyzetelhetünk is a könyvbe. Sokan mégsem szeretik,

a könyv illatára, fogására, a borító színeire vagy a papír illatára hivatkoznak,

és zárójelbe teszik a racionalitást, előtérbe az érzelmeket. 

Mindenki rendezze úgy, ahogy akarja

De ha a nyomtatott könyvekért a borító, a kötés esetleg a könyv illata, tehát a könyvtárgy esztétikuma miatt rajongunk, akkor miért ne lehetne színek szerint rendezni őket? Ezt a kérdést teszi fel a publicista, és vele együtt mi is, noha egy korábbi cikksorozatunkból kiderül, hogy a szerkesztőségünk tagjai közül senki sem színek szerint rendezi a könyveit.

Van, aki műfajok szerint, van, aki ábécé sorrendben, van, aki oda suvasztja be a könyvet, ahol épp talál neki helyet. De hát nem teljesen mindegy? Minden megoldás elfogadható, nem jár piros lap senkinek, főleg nem azoknak, akiknek annyi könyve van, hogy azokat már rendszerezni kell. 

(Book Riot)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Érzelmi alapon, szabályokat elvetve, hősiesen küzdve - Így rendszerezünk a saját könyvespolcunkon! (Első rész)

Néhány napja már könyvet is lehet kölcsönözni a Tompa17 kávézóban, és miután a könyvtár a Könyves Magazinnal együttműködésben indult el, ez jó alkalmat szolgáltatott arra, hogy szemügyre vegyük a saját polcunkat. Milyen szisztémát követnek a Könyves munkatársai, milyen kötetek kerülnek kiemelt helyre, vagy éppen A Dobozba? A személyes beszámolókat két részletben közöljük - íme az első!

...
Nagy

Suvasztás, nézőpontváltás, emlékidézés - Így rendszerezünk a saját könyvespolcunkon! (Második rész)

Néhány napja már könyvet is lehet kölcsönözni a Tompa17 kávézóban, és miután a könyvtár a Könyves Magazinnal együttműködésben indult el, szerkesztőségünk tagjai is elgondolkodtak azon, mihez kezdenek egyre gyarapodó könyvállományukkal. Az első részben már be is mutattunk pár "módszert", most pedig folytatódnak a személyes beszámolók. 

...
Hírek

Az új TikTok-trend: roskadozó könyvespolcok, mesés otthonok

Új trend jelent meg a TikTok világában: a könyvekkel és műtárgyakkal megpakolt otthon. A „bookshelf wealth”-ként elterjedt stílus lényege, hogy úgy hasson, mint amit hosszú évek hozzáértő gyűjtőmunkája hozott létre.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...
Nagy

Egy gyilkosságról szóló könyvben helyet kell kapnia az életnek is

A Cervantes Intézetben mutatták be a Pulitzer-díjas Cristina Rivera Garza kötetét. A Liliana legyőzhetetlen nyara a szerző 30 éve megölt testvérének történetét meséli el. Szó esett gyászról, utazásról és arról is, hogy teremthet egy gyilkosság közösséget és nyelvet.

Szerzőink

...
hhz

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

...
Sándor Anna

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...
vl

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

Hírek
...
Szórakozás

Nézd meg az első fotót a Hét Királyság lovagjáról a Trónok harca spin-offban

...
Szórakozás

Nézd meg az 1901-es, legkeményebb Dickens-adaptációt az utcaseprővel

...
Beleolvasó

A terápián ülők nem is sejtik, hogy valaki mindent tud a titkaikról – Olvass bele Jen Beagin vicces regényébe!

...
Hírek

Tényleg börtönbe zárhatnak egy indiai írót politikai kijelentése miatt?

...
Nagy

6 botrányos dolog, amit egy új életrajz állít Beckhamékről

...
Szórakozás

Anthony Bourdain képregényének szusiséfje animációs sorozatot kap