Tagadja a vádakat a kéziratlopással vádolt kiadói alkalmazott

Tagadja a vádakat a kéziratlopással vádolt kiadói alkalmazott

ro | 2022. január 10. |

Egy különös csalássorozat végére tett pontot az FBI a múlt héten azzal, hogy a New York-i reptéren letartóztatott egy 29 éves olasz férfit. Filippo Bernardini ügyében még csak nem is az a legfurcsább, hogy magát ügynöknek és neves kiadók munkatársának kiadva irodalmi kéziratokat szerzett meg, az már sokkal inkább, hogy ezekkel a jelek szerint semmit sem kezdett.

A múlt héten mi is írtunk róla, hogy a brit Simon & Schuster kiadónál dolgozó Bernardini az elmúlt években több száz szakembert megtévesztett, és kéziratokat csalt ki tőlük. A BBC most arról ír, hogy a férfi ugyanakkor tagadja a vádakat, és ártatlannak vallja magát. Bernardini jelenleg is Amerikában van, az útlevelét át kellett adnia a hatóságoknak, és 300 ezer dolláros óvadék fejében védekezhet szabadlábon. Mindenesetre letartóztatásakor értetlenségét fejezte ki, és azt kérdezgette, hogyan emelhetnek vádat ellene az Egyesült Államokban, ha nem amerikai állampolgár. Ügyvéde arról számolt be, hogy Bernardini nagyon megalázónak éli meg a helyzetet, amit komolyan fog venni.

Az ügyészség azzal vádolja, hogy a férfi hivatalosnak tűnő emailcímekről írt leveleivel irodalmi ügynököket, szerkesztőket, Booker-döntnököket tévesztett meg, így olyan szerzők kéziratait igyekezett megkaparintani, mint Margaret Atwood, Sally Rooney és a színész Ethan Hawke. Atwood még 2019-ben egy Bookseller-interjúban beszélt arról, hogy a megjelenése előtt „összehangolt erőfeszítéssel” próbálták meg ellopni a Testamentumok című regényének a kéziratát.

A Szolgálólány már nem mese
A Szolgálólány már nem mese

Bármilyen egyértelműnek tűnik, annyira kockázatos is volt, amikor Margaret Atwood úgy döntött, hogy könyvben is folytatja A Szolgálólány meséjét. Utóbbi az elmúlt években abszolút meghatározta a könyvpiacot és a politikai közbeszédet is, amit csak erősített, amikor a Hulu leforgatta az azonos című sorozatot, amiből már lement a harmadik évad is. Mindenesetre, ha 2017-et egyetlen könyvvel kellene megjeleníteni, akkor az nagy valószínűséggel Atwood disztopikus regénye lenne. Holott egy olyan könyvről beszélünk, amelynek eredeti megjelenési éve 1985 (csak hogy időben el tudjuk helyezni: ebben az évben Ronald Reagannek hívják az Egyesült Államok elnökét, még áll a berlini fal, az afrikai éhezők megsegítésére egy rakás híresség elénekli a We Are the Worldöt, és a mozikban bemutatják a Vissza a jövőbent). A 2010-es évek politikai és társadalmi változásai ugyanakkor mintha újrapozicionálták volna a Szolgálólányt, mondanivalója pedig minden addiginál jobban rezonált az olvasókban. A nagy kérdés ugyanakkor az volt, mit tud ehhez hozzátenni egy esetleges folytatás, és több vagy kevesebb lesz-e általa az eredeti mű. A Testamentumok a hét könyve. 

Tovább olvasok

A férfi munkahelye, a Simon & Schuster amúgy semmilyen szerepet nem játszott a csalássorozatban, a hivatalos papírokban a kiadót nem is nevesítik. Közleményében a cég azt írta, sokkolták a történtek, és az eljárás idejére felfüggesztették Bernardinit. A kiadói szóvivő leszögezte, hogy a Simon & Schuster számára elsődleges fontosságú a szerzői szellemi tulajdonjogának megőrzése, hozzátéve: hálásak az FBI-nak, amiért kivizsgálja az eseteket.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Irodalmi kéziratok sorozatos lopásával vádolnak egy most letartóztatott férfit

Több éve húzódó rejtélyes bűnügy végére tett pontot az amerikai rendőrség, amikor szerdán a New York-i reptéren letartóztatta a 29 éves Filippo Bernardinit, aki kéziratokat csalt ki népszerű és kevésbé ismert szerzőktől.

...
Hírek

Ethan Hawke új regénye magyarul is megjelenik

A sötétség ragyogó sugara szerelmes levél a színház világához.

...
Hírek

Sally Rooney nem járul hozzá új könyve héber fordításához

Sally Rooney az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos álláspontja miatt egyelőre nem járult hozzá ahhoz, hogy héberre is lefordítsák a Hová lettél, szép világot.

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Zöld

A háború miatt már több mint 3000 delfin elpusztulhatott a Fekete-tengerben

...
Szórakozás

Hallgasd meg Taylor Swifttől az Ahol a folyami rákok énekelnek betétdalát!

...
Hírek

Ukrán író nyerte a 2022-es német békedíjat

...
Hírek

Aldous Huxley a saját vízióját a jövőről jobbnak találta Orwellénél

...
Hírek

Tompa Andrea és Nemes Nagy Ágnes kötete is felkerült egy rangos német toplistára

...
Könyvtavasz

Emma különösen érzékeny kislány, aki csak az állatok között érzi jól magát

...
Könyvtavasz

A Másodvirágzás a sírfeliratok mögött megbúvó életek regénye

...
Hírek

Lappangó Weöres Sándor-vers került elő

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?