Tagadja a vádakat a kéziratlopással vádolt kiadói alkalmazott

Tagadja a vádakat a kéziratlopással vádolt kiadói alkalmazott

ro | 2022. január 10. |

Egy különös csalássorozat végére tett pontot az FBI a múlt héten azzal, hogy a New York-i reptéren letartóztatott egy 29 éves olasz férfit. Filippo Bernardini ügyében még csak nem is az a legfurcsább, hogy magát ügynöknek és neves kiadók munkatársának kiadva irodalmi kéziratokat szerzett meg, az már sokkal inkább, hogy ezekkel a jelek szerint semmit sem kezdett.

A múlt héten mi is írtunk róla, hogy a brit Simon & Schuster kiadónál dolgozó Bernardini az elmúlt években több száz szakembert megtévesztett, és kéziratokat csalt ki tőlük. A BBC most arról ír, hogy a férfi ugyanakkor tagadja a vádakat, és ártatlannak vallja magát. Bernardini jelenleg is Amerikában van, az útlevelét át kellett adnia a hatóságoknak, és 300 ezer dolláros óvadék fejében védekezhet szabadlábon. Mindenesetre letartóztatásakor értetlenségét fejezte ki, és azt kérdezgette, hogyan emelhetnek vádat ellene az Egyesült Államokban, ha nem amerikai állampolgár. Ügyvéde arról számolt be, hogy Bernardini nagyon megalázónak éli meg a helyzetet, amit komolyan fog venni.

Az ügyészség azzal vádolja, hogy a férfi hivatalosnak tűnő emailcímekről írt leveleivel irodalmi ügynököket, szerkesztőket, Booker-döntnököket tévesztett meg, így olyan szerzők kéziratait igyekezett megkaparintani, mint Margaret Atwood, Sally Rooney és a színész Ethan Hawke. Atwood még 2019-ben egy Bookseller-interjúban beszélt arról, hogy a megjelenése előtt „összehangolt erőfeszítéssel” próbálták meg ellopni a Testamentumok című regényének a kéziratát.

A Szolgálólány már nem mese
A Szolgálólány már nem mese

Bármilyen egyértelműnek tűnik, annyira kockázatos is volt, amikor Margaret Atwood úgy döntött, hogy könyvben is folytatja A Szolgálólány meséjét. Utóbbi az elmúlt években abszolút meghatározta a könyvpiacot és a politikai közbeszédet is, amit csak erősített, amikor a Hulu leforgatta az azonos című sorozatot, amiből már lement a harmadik évad is. Mindenesetre, ha 2017-et egyetlen könyvvel kellene megjeleníteni, akkor az nagy valószínűséggel Atwood disztopikus regénye lenne. Holott egy olyan könyvről beszélünk, amelynek eredeti megjelenési éve 1985 (csak hogy időben el tudjuk helyezni: ebben az évben Ronald Reagannek hívják az Egyesült Államok elnökét, még áll a berlini fal, az afrikai éhezők megsegítésére egy rakás híresség elénekli a We Are the Worldöt, és a mozikban bemutatják a Vissza a jövőbent). A 2010-es évek politikai és társadalmi változásai ugyanakkor mintha újrapozicionálták volna a Szolgálólányt, mondanivalója pedig minden addiginál jobban rezonált az olvasókban. A nagy kérdés ugyanakkor az volt, mit tud ehhez hozzátenni egy esetleges folytatás, és több vagy kevesebb lesz-e általa az eredeti mű. A Testamentumok a hét könyve. 

Tovább olvasok

A férfi munkahelye, a Simon & Schuster amúgy semmilyen szerepet nem játszott a csalássorozatban, a hivatalos papírokban a kiadót nem is nevesítik. Közleményében a cég azt írta, sokkolták a történtek, és az eljárás idejére felfüggesztették Bernardinit. A kiadói szóvivő leszögezte, hogy a Simon & Schuster számára elsődleges fontosságú a szerzői szellemi tulajdonjogának megőrzése, hozzátéve: hálásak az FBI-nak, amiért kivizsgálja az eseteket.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Irodalmi kéziratok sorozatos lopásával vádolnak egy most letartóztatott férfit

Több éve húzódó rejtélyes bűnügy végére tett pontot az amerikai rendőrség, amikor szerdán a New York-i reptéren letartóztatta a 29 éves Filippo Bernardinit, aki kéziratokat csalt ki népszerű és kevésbé ismert szerzőktől.

...
Hírek

Ethan Hawke új regénye magyarul is megjelenik

A sötétség ragyogó sugara szerelmes levél a színház világához.

...
Hírek

Sally Rooney nem járul hozzá új könyve héber fordításához

Sally Rooney az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos álláspontja miatt egyelőre nem járult hozzá ahhoz, hogy héberre is lefordítsák a Hová lettél, szép világot.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

...
Nagy

Veres Attila: A célom az volt, hogy a novellák a saját jogukon működjenek angol nyelven

2022-ben jelenik meg Veres Attila angol nyelvű debütáló kötete,  a The Black Maybe a Valancourt Booksnál. Az Éjféli iskolák és az Odakint sötétebb írója ezzel az első magyar SFF szerző lesz, aki teljes kötettel jelenik meg Amerikában. Interjú. 

...
Nagy

Joós Andrea: Akkor vagyok jó tanár, ha önazonos vagyok emberként

A Delonghival közös új podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast sorozatindító beszélgetésének vendége Joós Andrea tanár, tudománykommunikációs szakember volt, most pontokba szedtük, mi mindenről volt szó a beszélgetésben, amit természetesen meg is hallgathatsz.

...

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal

...

Bartók Imre és egy író önboncolása 2021 legjobb magyar regényében

...

Vonnák Dianát érdekelte, mit lehet kezdeni a hatalmas hullámzó történeti pillanatokkal

...

Ellis Island története rajzolódik ki Gaëlle Josse díjnyertes könyvéből [FRA]

Hírek
...
Hírek

Ők kapják 2022-ben a Baumgarten-emlékdíjat

...
Hírek

Ezek a 2022-es Könyvfesztivál és Könyvhét időpontjai

...
Szórakozás

Megérkezett a Csongor és Tünde alapján készülő animációs film előzetese

...
Hírek

Szabó Magda találta ki Omikront

...
Hírek

Bookline: ez volt a 100 legnépszerűbb könyv 2021-ben

...
Hírek

Angolul is megjelent Borbély Szilárd posztumusz kötete

...
Hírek

Ezért ér egymilliárd forintot a Pókember egyetlen oldala

...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

...
Hírek

Nagyot nőttek a könyveladások, mégis kevesebbet olvasnak az emberek Amerikában