Irodalmi kéziratok sorozatos lopásával vádolnak egy most letartóztatott férfit

Irodalmi kéziratok sorozatos lopásával vádolnak egy most letartóztatott férfit

Több éve húzódó rejtélyes bűnügy végére tett pontot az amerikai rendőrség, amikor szerdán a New York-i reptéren letartóztatta a 29 éves Filippo Bernardinit, aki kéziratokat csalt ki népszerű és kevésbé ismert szerzőktől.

ro | 2022. január 06. |

Az olasz Filippo Bernardini a brit Simon & Schuster kiadónál dolgozott, szerdán viszont nem sokkal azután, hogy leszállt New Yorkban, bilincs kattant a kezén. Azzal gyanúsítják, hogy neves kiadóknak és ügynököknek adta ki magát, így több száz embert megtévesztett és kicsalta tőlük leendő könyveik kéziratát. A férfi 2016 óta több mint 160 hamis domaint hozott létre, és egyebek között olyan emailcímeket kreált, amelyek első ránézésre egy híres kiadó nevére hasonlítottak, de egy betűt megváltoztatott bennük (@penguinrandomhouse.com helyett például @penguinrandornhouse.com címről küldött levelet). Ezzel sokakat megtévesztett, és nemcsak kéziratokat kapott így, de egy csomó információ birtokába is jutott a könyvtervekről vagy a filmjogokról.

A megtévesztettek között vannak szerzők, ügynökök, scoutok, és még a Booker-díj döntnökei is, és Bernardini olyan szerzők kéziratait próbálta így megszerezni, mint Margaret Atwood, Sally Rooney vagy a színész Ethan Hawke. A Simon & Schustert természetesen sokkolták a történtek, azonnal felfüggesztették Bernardinit, és nem győzték hangsúlyozni, milyen sokat jelent számukra a szerzői jog biztonsága.

A kiadói szakmát évekig foglalkoztatta, mi lehet a csalás hátterében, az elkövető ugyanis soha nem zsarolt vagy követelt egyéb előnyöket a tévesen elküldött kéziratokért cserébe. A könyvek soha nem bukkantak fel azután az interneten, ráadásul Bernardini nemcsak a neves szerzőket vagy a celebritásokat célozta meg, hiszen áldozatai között ugyanúgy megtalálhatók kevésbé ismert szerzők is.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Margaret Atwood emberi jogokról és gyászról is ír új esszékötetében

A Szolgálólány meséje világhírű írója évtizedek óta figyelemmel kíséri olyan ügyeket, illetve problémákat, mint a klímaváltozás, a zsarnokság vagy a női jogok helyzete. A számára (és mindannyiunknak) fontos témákban 50 esszéjét gyűjtötte kötetbe, mi 2022 március 1-jén jelenik meg a Doubleday gondozásában.

...
Hírek

Ethan Hawke új regénye magyarul is megjelenik

A sötétség ragyogó sugara szerelmes levél a színház világához.

...
Hírek

Sally Rooney könyvét választották az év legjobbjának a Goodreadsen

Hová lettél, szép világot választották az év legjobb könyvének az olvasók a Goodreadsen. Sally Rooney regénye a legismertebb külföldi könyvértékelő oldal szavazásán toronymagasan nyerte az irodalom kategóriát, csaknem hetvenezren szavaztak rá.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.