Irodalmi kéziratok sorozatos lopásával vádolnak egy most letartóztatott férfit

Irodalmi kéziratok sorozatos lopásával vádolnak egy most letartóztatott férfit

Több éve húzódó rejtélyes bűnügy végére tett pontot az amerikai rendőrség, amikor szerdán a New York-i reptéren letartóztatta a 29 éves Filippo Bernardinit, aki kéziratokat csalt ki népszerű és kevésbé ismert szerzőktől.

ro | 2022. január 06. |

Az olasz Filippo Bernardini a brit Simon & Schuster kiadónál dolgozott, szerdán viszont nem sokkal azután, hogy leszállt New Yorkban, bilincs kattant a kezén. Azzal gyanúsítják, hogy neves kiadóknak és ügynököknek adta ki magát, így több száz embert megtévesztett és kicsalta tőlük leendő könyveik kéziratát. A férfi 2016 óta több mint 160 hamis domaint hozott létre, és egyebek között olyan emailcímeket kreált, amelyek első ránézésre egy híres kiadó nevére hasonlítottak, de egy betűt megváltoztatott bennük (@penguinrandomhouse.com helyett például @penguinrandornhouse.com címről küldött levelet). Ezzel sokakat megtévesztett, és nemcsak kéziratokat kapott így, de egy csomó információ birtokába is jutott a könyvtervekről vagy a filmjogokról.

A megtévesztettek között vannak szerzők, ügynökök, scoutok, és még a Booker-díj döntnökei is, és Bernardini olyan szerzők kéziratait próbálta így megszerezni, mint Margaret Atwood, Sally Rooney vagy a színész Ethan Hawke. A Simon & Schustert természetesen sokkolták a történtek, azonnal felfüggesztették Bernardinit, és nem győzték hangsúlyozni, milyen sokat jelent számukra a szerzői jog biztonsága.

A kiadói szakmát évekig foglalkoztatta, mi lehet a csalás hátterében, az elkövető ugyanis soha nem zsarolt vagy követelt egyéb előnyöket a tévesen elküldött kéziratokért cserébe. A könyvek soha nem bukkantak fel azután az interneten, ráadásul Bernardini nemcsak a neves szerzőket vagy a celebritásokat célozta meg, hiszen áldozatai között ugyanúgy megtalálhatók kevésbé ismert szerzők is.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Margaret Atwood emberi jogokról és gyászról is ír új esszékötetében

A Szolgálólány meséje világhírű írója évtizedek óta figyelemmel kíséri olyan ügyeket, illetve problémákat, mint a klímaváltozás, a zsarnokság vagy a női jogok helyzete. A számára (és mindannyiunknak) fontos témákban 50 esszéjét gyűjtötte kötetbe, mi 2022 március 1-jén jelenik meg a Doubleday gondozásában.

...
Hírek

Ethan Hawke új regénye magyarul is megjelenik

A sötétség ragyogó sugara szerelmes levél a színház világához.

...
Hírek

Sally Rooney könyvét választották az év legjobbjának a Goodreadsen

Hová lettél, szép világot választották az év legjobb könyvének az olvasók a Goodreadsen. Sally Rooney regénye a legismertebb külföldi könyvértékelő oldal szavazásán toronymagasan nyerte az irodalom kategóriát, csaknem hetvenezren szavaztak rá.

Olvass!
...
Beleolvasó

A München a világháború előtti utolsó pillanatba vezet, amikor még hittek a békében

1938: Németország bekebelezte Ausztriát. Most a Szudétavidék következik. Hitler háborúra készül, míg az angolok, Chamberlain miniszterelnök vezetésével, a békéért dolgoznak. A helyzet pattanásig feszült, és úgy tűnik, semmi sem tudja visszatartani Európát egy újabb háborútól. Olvass bele a könyvbe!

...
Beleolvasó

Grecsó hősét villámcsapásszerűen éri a felismerés, hogy már nem szeretik

Grecsó Krisztián Valami népi című új kötetének történetei azokról az otthontalan helyzetekről szólnak, amikor azt érezzük, hogy nem vagyunk a helyünkön. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Erdős Virág megmutatja, hogyan hat a biciklis futárkodás a költészetre

Erdős Virág az első karanténidőszakban biciklis futárként dolgozott, új verseskötete ennek a tapasztalatnak a lenyomata. Olvass bele!

...

Tarantino jobban tette volna, ha novellafüzért ír “regény” helyett?

...

Minél kevésbé kompetens valaki egy témában, annál hajlamosabb túlbecsülni a saját tudását

...

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

...

Alex Schulman: Minden írásomban megbocsátok az anyámnak

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller

A Tudor-trilógia harmadik részében Hilary Mantel egészen mélyre visz a kicsinyes intrikák és nagyhatalmi alkuk világába, így aztán testközelből szemlélhetjük végig egy komplett történelmi korszakot meghatározó férfi felemelkedését és bukását.

...
Nagy

10 érdekesség, amit talán nem tudtál Virginia Woolf életéről

140 éve született Virginia Woolf, a 20. századi modern irodalom egyik legfontosabb írója, a Mrs. Dalloway, az OrlandoA világítótorony és a Felvonások között szerzője. Születésének évfordulója alkalmából tíz érdekességet gyűjtöttünk össze az életéről.

...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!