Kepes, Gárdos, Barabási és Zimbardo új kiadóhoz ment át

Kepes, Gárdos, Barabási és Zimbardo új kiadóhoz ment át

Január 28-án Kepes András hivatalos Facebook-oldalán megírta, hogy nem lehet kapni új könyvét, A boldog hülye és az okos depresszióst a nagy kereskedőknél. Mindezt olyan kontextusba helyezte a népszerű író, mintha valami rosszindulatú akció történne. Valójában egy üzleti döntés áll a háttérben, ami egy fontos könyvpiaci eseményre hívta fel a figyelmet: a Libri kiadói csoport egyik alapítója, igazgatója, Halmos Ádám hagyta el a hét év alatt óriásivá növekedett kiadói csoportot, elindította az Open Booksot, ahova követte őt több sikerszerző is.

vl | 2021. január 29. |

Amikor Kepes kiírta, hogy nem lehet kapni a könyvet, a felháborodás érthetően óriási volt, hiszen nem szoktak eltűnni könyvek a kereskedelemből egyik pillanatról a másikra. Kepes a két Facebook-posztját követően egy harmadikat is közzétett, ebben a békességre hivatkozik, és elárulja, hogy korábbi két posztját levette. 

A Libri-Bookline arra kért, töröljem a velük kapcsolatos két posztomat. Azért, hogy kiderüljön, lám, az „okos” nem csak...

Közzétette: Kepes András hivatalos oldala – 2021. január 28., csütörtök

Mi történt Kepes András könyvével?

Kepes évek óta a Libri sikerszerzője, itt jelent meg a Tövispuszta című regényének átdolgozott kiadása, a Világkép, az Istenek és emberek, illetve a fent említett új kötete, amiről karácsonykor mi is beszélgettünk vele. Annyira sikeres, hogy novemberben második, decemberben első lett a Bookline eladási listáján. Az író posztjában egy másik könyv eltűnéséről is beszámolt: a holokauszttúlélő Edith Eva Eger (interjúnk itt olvasható) könyve, A döntés is  lekerült a polcokról, csak ekönyvben lehetett ezt is megtalálni. 

A Libri-Bookline Zrt. megkeresésünkre elküldte nyilatkozatát, amelynek lényeges pontját kiemeljük: “amennyiben valamely szerző saját kezdeményezése alapján nem kíván a Libri kiadóval a továbbiakban együttműködni, ezt tiszteletben tartva, a könyveket addig megjelentető Libri kiadónak nincs további joga kiadni a műveket. Ilyen esetekben a Libri kiadó a meglévő készleteket optimalizálja annak érdekében, hogy a szükségszerű átmenet minden esetben tiszta és egyszerű lehessen”. 

Ez arra utal, hogy Kepes András nem kívánt a Libri kiadóval együttműködni: a tavaly karácsonyra új kötettel jelentkező szerző tehát saját döntése miatt került egy érdekes helyzetbe. Kepes András egy új kiadóhoz, az Open Bookshoz csatlakozott. 

Miért igazol Kepes egy ismeretlen kiadóhoz? 

Kepes története azért érdekes, mert a háttérben egy óriási könyvpiaci esemény történt, aminek megértéséhez vissza kell mennünk néhány évet. A Libri-Bookline Zrt. 2013-ban jött létre két, saját területén megkerülhetetlen cég fúziója után. A Libri a bolthálózatokat uralta, a Bookline az online kereskedelmet. A könyvkiadó alapítói között volt Halmos Ádám is, aki tavaly decemberben kilépett a cégből és megalapította Open Books nevű kiadóját, ahova követte több sikerszerzője is: Barabási Albert-László, Csányi Vilmos, Edith Eva Eger, Gárdos Péter, Kepes András, dr. Máté Gábor, Rubik Ernő vagy Philip Zimbardo.

Open Books néven új kiadói műhely indul Magyarországon azzal a céllal, hogy tartalmas, igényes és elgondolkodtató...

Közzétette: Open Books – 2021. január 29., péntek

Az Open Books január 29-én indította el Facebook-oldalát, ahol egy rövid beköszöntőt követően megírták, hogy a Libri sikerszerzői közül több az Open Booksba tart Halmos Ádámmal és két cégtársával, a Libri kiadói csoport korábbi pr-vezetőjeként dolgozó Büchler Andrással és Tesfay Sábával. 

A posztból az derül ki, hogy február 1-jétől jelennek meg a szerzők könyvei. Ez minden bizonnyal azt jelenti, hogy az olvasóknak meg kell várniuk, hogy az Open Books kiadja a szerzők könyveit.

Halmos lelép

A Kepes-posztnak érdekes kontextust adott, hogy 2020 őszén megírta a Telex, hogy a Mathias Corvinus Collegium bevásárolja magát a Libri-Bookline Zrt-be: tavaly októberben derült ki, hogy a Mathias Corvinus Collegium azt tervezi, hogy megvásárolja Spéder Zoltán 25,4%-os tulajdonrészét. December 21-én Halmos távozott a cégből (az Open Books egyértelműen utal Halmos Libri előtti könyvkiadójának nevére, a Nyitott Könyvre).

A Libri-Bookline Zrt. honlapján azt írja, hogy “A cégcsoport kiterjedt kiadói érdekeltségekkel rendelkezik, többségi tulajdonosa a Libri Kiadói Csoportnak (Libri Kiadó, Park Könyvkiadó, Helikon Kiadó, Jelenkor Kiadó, Kolibri Kiadó, Diafilmgyártó), 2015-ben pedig részesedést vásárolt a Jaffa és a Scolar kiadókban. A csoport meghatározó tagja, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. évente mintegy 2,1 millió vásárlót szolgál ki 57 tagú, országos méretű könyvesbolthálózatában”. 

Egy ekkora sztorit épített fel a könyvkiadói szegmensben másokkal együtt Halmos Ádám, és ekkora bizniszt hagyott ott, hogy újrakezdje kis kiadóként. 

Jelenleg a Libri könyvesboltok hálózatában a két szerző minden műve elérhető, A döntés e-könyv, Az ajándék print és e-könyv formájában is, A boldog hülye és az okos depressziós pedig e-könyv formájában megvásárolható. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Kepes András: Meg kell tanulnunk elfogadni, hogy a valóság alaphelyzete a bizonytalanság

Kepes András új esszékötete, A boldog hülye és az okos depressziós nemcsak azt kutatja, hogyan lehetünk boldogok ebben a világban, hanem saját és családja történetének kérdéseire is válaszokat ad. 

...
Nagy

Philip Zimbardo: Hová lettek a férfiak?

...
Nagy

Zimbardo: Régen rémesen unalmas volt a pszichológia

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

Hírek
...
Nagy

5 dolog, amit nem tudtál a Száz év magányról

...
Szórakozás

Neil Gaiman: Vége a sorozatok aranykorának

...
Szórakozás

Visky András, Cseh Tamás, Bereményi és pöttyös meg csíkos könyvek [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Gyerekirodalom

Ebben a múzeumban a kedvenc mesekönyveik lapjain találják magukat a gyerekek

...
Nagy

Megnéznéd a felújított Beatles-dokut? 4 könyvet ajánlunk mellé, amit minden rajongónak olvasni kell

...
Hírek

Ezek a 300 éves levelek elárulják, milyen volt egy fiatal élete Londonban

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

...
Szórakozás

Nézd meg a Márquez Száz év magányából készült sorozat előzetesét!

...
Gyerekirodalom

Tetszett J.K. Rowling gyerekkönyve? Akkor van egy jó hírünk

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Mit szeretnek az emberek a kihalt Balatonban? Ebből az albumból megtudod

Bartha Dorka kötete a Balaton-part eltűnőben lévő épített örökségét és múlhatatlanságát mutatja meg. A történész-újságíró szerzővel egy nyikorgós Csepel bringáról, fotózásról, történetek utáni kutatásról, illetve a déli part felfedezetlen értékeiről beszélgettünk.

...
Nagy

Milyen apa volt Hemingway?

A Nobel-díjas Ernest Hemingwaynek Papa volt a beceneve. De vajon hogy osztotta be az idejét, ha az írás és az apai teendők között kellett választania?

...
Nagy

Orsós Julianna: Mariella Mehr erőt kovácsolt a szenvedéséből [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Orsós Julianna Mariella Mehr regényét választotta.

...
Kritika

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – Zsigó Jenő a Tények és tanúk sorozatban

Zsigó Jenő a magyarországi cigány mozgalom egyik legkiemelkedőbb alakjaként évtizedeken át dolgozott a hazai közéletben. Életinterjú-kötetén keresztül egy elkötelezett, soha meg nem alkuvó ember munkásságát ismerjük meg.

...
Nagy

Ayhan Gökhan: A fal című regényben a kívülállóság markánsan képviselteti magát [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Ayhan Gökhan Marlen Haushofer egyik regényéről írt.

...
Nagy

Bánhidi Lilla: Még másfél nap

„Bemegy a próbafülkébe. Levetkőzik, belebújik a farmerruhába. Tetszik magának” ‒ Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a második rész.

A hét könyve
Kritika
A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Szabó T. Anna és Dragomán György: Azt terveztük, hogy szabad gyerekeket fogunk nevelni

Az Ez senki nem mondta! a gyerekvállalás és az alkotás kapcsolatáról szól. A podcast legújabb epizódjában Ott Anna Szabó T. Annával és Dragomán Györggyel beszélgetett.