Kepes, Gárdos, Barabási és Zimbardo új kiadóhoz ment át

Kepes, Gárdos, Barabási és Zimbardo új kiadóhoz ment át

Január 28-án Kepes András hivatalos Facebook-oldalán megírta, hogy nem lehet kapni új könyvét, A boldog hülye és az okos depresszióst a nagy kereskedőknél. Mindezt olyan kontextusba helyezte a népszerű író, mintha valami rosszindulatú akció történne. Valójában egy üzleti döntés áll a háttérben, ami egy fontos könyvpiaci eseményre hívta fel a figyelmet: a Libri kiadói csoport egyik alapítója, igazgatója, Halmos Ádám hagyta el a hét év alatt óriásivá növekedett kiadói csoportot, elindította az Open Booksot, ahova követte őt több sikerszerző is.

vl | 2021. január 29. |

Amikor Kepes kiírta, hogy nem lehet kapni a könyvet, a felháborodás érthetően óriási volt, hiszen nem szoktak eltűnni könyvek a kereskedelemből egyik pillanatról a másikra. Kepes a két Facebook-posztját követően egy harmadikat is közzétett, ebben a békességre hivatkozik, és elárulja, hogy korábbi két posztját levette. 

A Libri-Bookline arra kért, töröljem a velük kapcsolatos két posztomat. Azért, hogy kiderüljön, lám, az „okos” nem csak...

Közzétette: Kepes András hivatalos oldala – 2021. január 28., csütörtök

Mi történt Kepes András könyvével?

Kepes évek óta a Libri sikerszerzője, itt jelent meg a Tövispuszta című regényének átdolgozott kiadása, a Világkép, az Istenek és emberek, illetve a fent említett új kötete, amiről karácsonykor mi is beszélgettünk vele. Annyira sikeres, hogy novemberben második, decemberben első lett a Bookline eladási listáján. Az író posztjában egy másik könyv eltűnéséről is beszámolt: a holokauszttúlélő Edith Eva Eger (interjúnk itt olvasható) könyve, A döntés is  lekerült a polcokról, csak ekönyvben lehetett ezt is megtalálni. 

A Libri-Bookline Zrt. megkeresésünkre elküldte nyilatkozatát, amelynek lényeges pontját kiemeljük: “amennyiben valamely szerző saját kezdeményezése alapján nem kíván a Libri kiadóval a továbbiakban együttműködni, ezt tiszteletben tartva, a könyveket addig megjelentető Libri kiadónak nincs további joga kiadni a műveket. Ilyen esetekben a Libri kiadó a meglévő készleteket optimalizálja annak érdekében, hogy a szükségszerű átmenet minden esetben tiszta és egyszerű lehessen”. 

Ez arra utal, hogy Kepes András nem kívánt a Libri kiadóval együttműködni: a tavaly karácsonyra új kötettel jelentkező szerző tehát saját döntése miatt került egy érdekes helyzetbe. Kepes András egy új kiadóhoz, az Open Bookshoz csatlakozott. 

Miért igazol Kepes egy ismeretlen kiadóhoz? 

Kepes története azért érdekes, mert a háttérben egy óriási könyvpiaci esemény történt, aminek megértéséhez vissza kell mennünk néhány évet. A Libri-Bookline Zrt. 2013-ban jött létre két, saját területén megkerülhetetlen cég fúziója után. A Libri a bolthálózatokat uralta, a Bookline az online kereskedelmet. A könyvkiadó alapítói között volt Halmos Ádám is, aki tavaly decemberben kilépett a cégből és megalapította Open Books nevű kiadóját, ahova követte több sikerszerzője is: Barabási Albert-László, Csányi Vilmos, Edith Eva Eger, Gárdos Péter, Kepes András, dr. Máté Gábor, Rubik Ernő vagy Philip Zimbardo.

Open Books néven új kiadói műhely indul Magyarországon azzal a céllal, hogy tartalmas, igényes és elgondolkodtató...

Közzétette: Open Books – 2021. január 29., péntek

Az Open Books január 29-én indította el Facebook-oldalát, ahol egy rövid beköszöntőt követően megírták, hogy a Libri sikerszerzői közül több az Open Booksba tart Halmos Ádámmal és két cégtársával, a Libri kiadói csoport korábbi pr-vezetőjeként dolgozó Büchler Andrással és Tesfay Sábával. 

A posztból az derül ki, hogy február 1-jétől jelennek meg a szerzők könyvei. Ez minden bizonnyal azt jelenti, hogy az olvasóknak meg kell várniuk, hogy az Open Books kiadja a szerzők könyveit.

Halmos lelép

A Kepes-posztnak érdekes kontextust adott, hogy 2020 őszén megírta a Telex, hogy a Mathias Corvinus Collegium bevásárolja magát a Libri-Bookline Zrt-be: tavaly októberben derült ki, hogy a Mathias Corvinus Collegium azt tervezi, hogy megvásárolja Spéder Zoltán 25,4%-os tulajdonrészét. December 21-én Halmos távozott a cégből (az Open Books egyértelműen utal Halmos Libri előtti könyvkiadójának nevére, a Nyitott Könyvre).

A Libri-Bookline Zrt. honlapján azt írja, hogy “A cégcsoport kiterjedt kiadói érdekeltségekkel rendelkezik, többségi tulajdonosa a Libri Kiadói Csoportnak (Libri Kiadó, Park Könyvkiadó, Helikon Kiadó, Jelenkor Kiadó, Kolibri Kiadó, Diafilmgyártó), 2015-ben pedig részesedést vásárolt a Jaffa és a Scolar kiadókban. A csoport meghatározó tagja, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. évente mintegy 2,1 millió vásárlót szolgál ki 57 tagú, országos méretű könyvesbolthálózatában”. 

Egy ekkora sztorit épített fel a könyvkiadói szegmensben másokkal együtt Halmos Ádám, és ekkora bizniszt hagyott ott, hogy újrakezdje kis kiadóként. 

Jelenleg a Libri könyvesboltok hálózatában a két szerző minden műve elérhető, A döntés e-könyv, Az ajándék print és e-könyv formájában is, A boldog hülye és az okos depressziós pedig e-könyv formájában megvásárolható. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Kepes András: Meg kell tanulnunk elfogadni, hogy a valóság alaphelyzete a bizonytalanság

Kepes András új esszékötete, A boldog hülye és az okos depressziós nemcsak azt kutatja, hogyan lehetünk boldogok ebben a világban, hanem saját és családja történetének kérdéseire is válaszokat ad. 

...
Nagy

Philip Zimbardo: Hová lettek a férfiak?

...
Nagy

Zimbardo: Régen rémesen unalmas volt a pszichológia

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

A Hiányzó történetekben az előző század a jelen családi rémálmaként tér vissza

...
Könyvtavasz

Három dietetikus felkészít a menopauzára, már ami a táplálkozásunkat illeti

...
Könyvtavasz

Titokzatos denevér démon lepi meg a 21. századi időutazót

...
Könyvtavasz

Byung-Chul Han az árnyékliliomokban gyönyörködve fejti meg, hogy a lét elbeszélés, nem számszerűsítés

...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

...
Könyvtavasz

Kun Árpád új regényében láncreakciókat indít el egy baleset