Kepes, Gárdos, Barabási és Zimbardo új kiadóhoz ment át

Kepes, Gárdos, Barabási és Zimbardo új kiadóhoz ment át

Január 28-án Kepes András hivatalos Facebook-oldalán megírta, hogy nem lehet kapni új könyvét, A boldog hülye és az okos depresszióst a nagy kereskedőknél. Mindezt olyan kontextusba helyezte a népszerű író, mintha valami rosszindulatú akció történne. Valójában egy üzleti döntés áll a háttérben, ami egy fontos könyvpiaci eseményre hívta fel a figyelmet: a Libri kiadói csoport egyik alapítója, igazgatója, Halmos Ádám hagyta el a hét év alatt óriásivá növekedett kiadói csoportot, elindította az Open Booksot, ahova követte őt több sikerszerző is.

vl | 2021. január 29. |

Amikor Kepes kiírta, hogy nem lehet kapni a könyvet, a felháborodás érthetően óriási volt, hiszen nem szoktak eltűnni könyvek a kereskedelemből egyik pillanatról a másikra. Kepes a két Facebook-posztját követően egy harmadikat is közzétett, ebben a békességre hivatkozik, és elárulja, hogy korábbi két posztját levette. 

A Libri-Bookline arra kért, töröljem a velük kapcsolatos két posztomat. Azért, hogy kiderüljön, lám, az „okos” nem csak...

Közzétette: Kepes András hivatalos oldala – 2021. január 28., csütörtök

Mi történt Kepes András könyvével?

Kepes évek óta a Libri sikerszerzője, itt jelent meg a Tövispuszta című regényének átdolgozott kiadása, a Világkép, az Istenek és emberek, illetve a fent említett új kötete, amiről karácsonykor mi is beszélgettünk vele. Annyira sikeres, hogy novemberben második, decemberben első lett a Bookline eladási listáján. Az író posztjában egy másik könyv eltűnéséről is beszámolt: a holokauszttúlélő Edith Eva Eger (interjúnk itt olvasható) könyve, A döntés is  lekerült a polcokról, csak ekönyvben lehetett ezt is megtalálni. 

A Libri-Bookline Zrt. megkeresésünkre elküldte nyilatkozatát, amelynek lényeges pontját kiemeljük: “amennyiben valamely szerző saját kezdeményezése alapján nem kíván a Libri kiadóval a továbbiakban együttműködni, ezt tiszteletben tartva, a könyveket addig megjelentető Libri kiadónak nincs további joga kiadni a műveket. Ilyen esetekben a Libri kiadó a meglévő készleteket optimalizálja annak érdekében, hogy a szükségszerű átmenet minden esetben tiszta és egyszerű lehessen”. 

Ez arra utal, hogy Kepes András nem kívánt a Libri kiadóval együttműködni: a tavaly karácsonyra új kötettel jelentkező szerző tehát saját döntése miatt került egy érdekes helyzetbe. Kepes András egy új kiadóhoz, az Open Bookshoz csatlakozott. 

Miért igazol Kepes egy ismeretlen kiadóhoz? 

Kepes története azért érdekes, mert a háttérben egy óriási könyvpiaci esemény történt, aminek megértéséhez vissza kell mennünk néhány évet. A Libri-Bookline Zrt. 2013-ban jött létre két, saját területén megkerülhetetlen cég fúziója után. A Libri a bolthálózatokat uralta, a Bookline az online kereskedelmet. A könyvkiadó alapítói között volt Halmos Ádám is, aki tavaly decemberben kilépett a cégből és megalapította Open Books nevű kiadóját, ahova követte több sikerszerzője is: Barabási Albert-László, Csányi Vilmos, Edith Eva Eger, Gárdos Péter, Kepes András, dr. Máté Gábor, Rubik Ernő vagy Philip Zimbardo.

Open Books néven új kiadói műhely indul Magyarországon azzal a céllal, hogy tartalmas, igényes és elgondolkodtató...

Közzétette: Open Books – 2021. január 29., péntek

Az Open Books január 29-én indította el Facebook-oldalát, ahol egy rövid beköszöntőt követően megírták, hogy a Libri sikerszerzői közül több az Open Booksba tart Halmos Ádámmal és két cégtársával, a Libri kiadói csoport korábbi pr-vezetőjeként dolgozó Büchler Andrással és Tesfay Sábával. 

A posztból az derül ki, hogy február 1-jétől jelennek meg a szerzők könyvei. Ez minden bizonnyal azt jelenti, hogy az olvasóknak meg kell várniuk, hogy az Open Books kiadja a szerzők könyveit.

Halmos lelép

A Kepes-posztnak érdekes kontextust adott, hogy 2020 őszén megírta a Telex, hogy a Mathias Corvinus Collegium bevásárolja magát a Libri-Bookline Zrt-be: tavaly októberben derült ki, hogy a Mathias Corvinus Collegium azt tervezi, hogy megvásárolja Spéder Zoltán 25,4%-os tulajdonrészét. December 21-én Halmos távozott a cégből (az Open Books egyértelműen utal Halmos Libri előtti könyvkiadójának nevére, a Nyitott Könyvre).

A Libri-Bookline Zrt. honlapján azt írja, hogy “A cégcsoport kiterjedt kiadói érdekeltségekkel rendelkezik, többségi tulajdonosa a Libri Kiadói Csoportnak (Libri Kiadó, Park Könyvkiadó, Helikon Kiadó, Jelenkor Kiadó, Kolibri Kiadó, Diafilmgyártó), 2015-ben pedig részesedést vásárolt a Jaffa és a Scolar kiadókban. A csoport meghatározó tagja, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. évente mintegy 2,1 millió vásárlót szolgál ki 57 tagú, országos méretű könyvesbolthálózatában”. 

Egy ekkora sztorit épített fel a könyvkiadói szegmensben másokkal együtt Halmos Ádám, és ekkora bizniszt hagyott ott, hogy újrakezdje kis kiadóként. 

Jelenleg a Libri könyvesboltok hálózatában a két szerző minden műve elérhető, A döntés e-könyv, Az ajándék print és e-könyv formájában is, A boldog hülye és az okos depressziós pedig e-könyv formájában megvásárolható. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Kepes András: Meg kell tanulnunk elfogadni, hogy a valóság alaphelyzete a bizonytalanság

Kepes András új esszékötete, A boldog hülye és az okos depressziós nemcsak azt kutatja, hogyan lehetünk boldogok ebben a világban, hanem saját és családja történetének kérdéseire is válaszokat ad. 

...
Nagy

Philip Zimbardo: Hová lettek a férfiak?

...
Nagy

Zimbardo: Régen rémesen unalmas volt a pszichológia

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

Hírek
...
Hírek

A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével díjazták a Természetes fényt a Berlinálén

...
Hírek

Kazuo Ishiguro szerint a mesterséges intelligencia újfajta irodalmat hozhat el

...
Hírek

Colson Whitehead ezeket tanácsolja az írni vágyóknak

...
Hírek

Elkezdték felvásárolni az emberek Dr. Seuss könyveit Amerikában

...
Hírek

Ez Greta Gerwig tíz kedvenc könyve

...
Hírek

Hol ehetünk Dragománt? A Főzőskönyv megfertőzte a profikat is!

...
Hírek

Murakami Haruki flipflopban és rövid nadrágban jár, Olaszországban nyakkendőt köt: itt az Uniqlóval közös kollaborációja

...
Hírek

Woody Allen, Durica Katarina és színészek személyes történetei [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Podcast

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Fehér Boldizsár: Nátán, Súnemből

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2019-beFehér Boldizsár nyerte el Vak majom című regényével, ami a Magvető Kiadónál jelent meg. 2020-ban havonta jelentkezett Hogyan legyünk népszerűek és szerezzünk barátokat című tárcasorozatával.

...
Nagy

"Válaszd a jövőt. Válaszd az életet. De miért akarnék ilyesmit csinálni?" – 25 éves a Trainspotting-film

Idén 25 éves Danny Boyle kultfilmje, a Trainspotting, amely Irvine Welsh azonos című regényéből készült.

...
Kritika

Az apokalipszis mi magunk vagyunk

Florian Herscht leveleket írogat Angela Merkel kancellárasszonynak, hogy figyelmeztesse egy kvantumfizikai problémára, amit egy kisvárosi szabadegyetem fizikatanárától hallott, és amiből arra következtet, hogy a világ el fog pusztulni. A Herscht 07769 a hét könyve, írásunk kisebb szpojlereket tartalmaz.

...
Nagy

A Jókai-rajongók, a kutyaszar és az elnémítás kultúrája

Tóth Krisztinát meglincselik az internetezők, mert Az arany embert kivenné a kötelező olvasmányok listájáról. Olvasás, kánon, cancel culture.

...
Kritika

Kinget idézi, de nem kíván dickensi magasságokba törni J.D. Barker thrillere

Szíve helyén sötétség három az egyben: egy meglepően jól sikerült coming-of-age sztori és egy tipikus barkeri krimi, melyeket megfűszerez a Stephen King-es természetfeletti. 

...
Nagy

Egy sváb-magyar család hajtűkanyarokkal teli 20. századi története

Illés Klára könyvében személyes naplóbejegyzésekből, levelekből, hivatalos dokumentumokból rajzolódik ki egy dunántúli sváb-magyar parasztcsalád huszadik század története.

A hét könyve
Kritika
Lydia Davis a hétköznapi sodródásban is meglátja a rendet
...
Nagy

Miért fordítja el a fejét az ember, amikor a szomszédait felszállítják egy vonatra, amelyről nem tudni, hová indul?

Géraldine Schwarz az Emlékezet nélkül című esszéregénye segít megérteni a múltfeldolgozás és az emlékezetpolitika jelentőségét. Interjú.