Kepes, Gárdos, Barabási és Zimbardo új kiadóhoz ment át

Kepes, Gárdos, Barabási és Zimbardo új kiadóhoz ment át

Január 28-án Kepes András hivatalos Facebook-oldalán megírta, hogy nem lehet kapni új könyvét, A boldog hülye és az okos depresszióst a nagy kereskedőknél. Mindezt olyan kontextusba helyezte a népszerű író, mintha valami rosszindulatú akció történne. Valójában egy üzleti döntés áll a háttérben, ami egy fontos könyvpiaci eseményre hívta fel a figyelmet: a Libri kiadói csoport egyik alapítója, igazgatója, Halmos Ádám hagyta el a hét év alatt óriásivá növekedett kiadói csoportot, elindította az Open Booksot, ahova követte őt több sikerszerző is.

vl | 2021. január 29. |

Amikor Kepes kiírta, hogy nem lehet kapni a könyvet, a felháborodás érthetően óriási volt, hiszen nem szoktak eltűnni könyvek a kereskedelemből egyik pillanatról a másikra. Kepes a két Facebook-posztját követően egy harmadikat is közzétett, ebben a békességre hivatkozik, és elárulja, hogy korábbi két posztját levette. 

A Libri-Bookline arra kért, töröljem a velük kapcsolatos két posztomat. Azért, hogy kiderüljön, lám, az „okos” nem csak...

Közzétette: Kepes András hivatalos oldala – 2021. január 28., csütörtök

Mi történt Kepes András könyvével?

Kepes évek óta a Libri sikerszerzője, itt jelent meg a Tövispuszta című regényének átdolgozott kiadása, a Világkép, az Istenek és emberek, illetve a fent említett új kötete, amiről karácsonykor mi is beszélgettünk vele. Annyira sikeres, hogy novemberben második, decemberben első lett a Bookline eladási listáján. Az író posztjában egy másik könyv eltűnéséről is beszámolt: a holokauszttúlélő Edith Eva Eger (interjúnk itt olvasható) könyve, A döntés is  lekerült a polcokról, csak ekönyvben lehetett ezt is megtalálni. 

A Libri-Bookline Zrt. megkeresésünkre elküldte nyilatkozatát, amelynek lényeges pontját kiemeljük: “amennyiben valamely szerző saját kezdeményezése alapján nem kíván a Libri kiadóval a továbbiakban együttműködni, ezt tiszteletben tartva, a könyveket addig megjelentető Libri kiadónak nincs további joga kiadni a műveket. Ilyen esetekben a Libri kiadó a meglévő készleteket optimalizálja annak érdekében, hogy a szükségszerű átmenet minden esetben tiszta és egyszerű lehessen”. 

Ez arra utal, hogy Kepes András nem kívánt a Libri kiadóval együttműködni: a tavaly karácsonyra új kötettel jelentkező szerző tehát saját döntése miatt került egy érdekes helyzetbe. Kepes András egy új kiadóhoz, az Open Bookshoz csatlakozott. 

Miért igazol Kepes egy ismeretlen kiadóhoz? 

Kepes története azért érdekes, mert a háttérben egy óriási könyvpiaci esemény történt, aminek megértéséhez vissza kell mennünk néhány évet. A Libri-Bookline Zrt. 2013-ban jött létre két, saját területén megkerülhetetlen cég fúziója után. A Libri a bolthálózatokat uralta, a Bookline az online kereskedelmet. A könyvkiadó alapítói között volt Halmos Ádám is, aki tavaly decemberben kilépett a cégből és megalapította Open Books nevű kiadóját, ahova követte több sikerszerzője is: Barabási Albert-László, Csányi Vilmos, Edith Eva Eger, Gárdos Péter, Kepes András, dr. Máté Gábor, Rubik Ernő vagy Philip Zimbardo.

Open Books néven új kiadói műhely indul Magyarországon azzal a céllal, hogy tartalmas, igényes és elgondolkodtató...

Közzétette: Open Books – 2021. január 29., péntek

Az Open Books január 29-én indította el Facebook-oldalát, ahol egy rövid beköszöntőt követően megírták, hogy a Libri sikerszerzői közül több az Open Booksba tart Halmos Ádámmal és két cégtársával, a Libri kiadói csoport korábbi pr-vezetőjeként dolgozó Büchler Andrással és Tesfay Sábával. 

A posztból az derül ki, hogy február 1-jétől jelennek meg a szerzők könyvei. Ez minden bizonnyal azt jelenti, hogy az olvasóknak meg kell várniuk, hogy az Open Books kiadja a szerzők könyveit.

Halmos lelép

A Kepes-posztnak érdekes kontextust adott, hogy 2020 őszén megírta a Telex, hogy a Mathias Corvinus Collegium bevásárolja magát a Libri-Bookline Zrt-be: tavaly októberben derült ki, hogy a Mathias Corvinus Collegium azt tervezi, hogy megvásárolja Spéder Zoltán 25,4%-os tulajdonrészét. December 21-én Halmos távozott a cégből (az Open Books egyértelműen utal Halmos Libri előtti könyvkiadójának nevére, a Nyitott Könyvre).

A Libri-Bookline Zrt. honlapján azt írja, hogy “A cégcsoport kiterjedt kiadói érdekeltségekkel rendelkezik, többségi tulajdonosa a Libri Kiadói Csoportnak (Libri Kiadó, Park Könyvkiadó, Helikon Kiadó, Jelenkor Kiadó, Kolibri Kiadó, Diafilmgyártó), 2015-ben pedig részesedést vásárolt a Jaffa és a Scolar kiadókban. A csoport meghatározó tagja, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. évente mintegy 2,1 millió vásárlót szolgál ki 57 tagú, országos méretű könyvesbolthálózatában”. 

Egy ekkora sztorit épített fel a könyvkiadói szegmensben másokkal együtt Halmos Ádám, és ekkora bizniszt hagyott ott, hogy újrakezdje kis kiadóként. 

Jelenleg a Libri könyvesboltok hálózatában a két szerző minden műve elérhető, A döntés e-könyv, Az ajándék print és e-könyv formájában is, A boldog hülye és az okos depressziós pedig e-könyv formájában megvásárolható. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Kepes András: Meg kell tanulnunk elfogadni, hogy a valóság alaphelyzete a bizonytalanság

Kepes András új esszékötete, A boldog hülye és az okos depressziós nemcsak azt kutatja, hogyan lehetünk boldogok ebben a világban, hanem saját és családja történetének kérdéseire is válaszokat ad. 

...
Nagy

Philip Zimbardo: Hová lettek a férfiak?

...
Nagy

Zimbardo: Régen rémesen unalmas volt a pszichológia

Hírek
...
Podcast

Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

...
Könyves Advent

Ezekkel a pszichológiai könyvekkel ajándékozd meg magadat és másokat karácsonykor

...
Hírek

Mario Vargas Llosa új regényében az 1954-es guatemalai puccsról ír

...
Szórakozás

Nicolas Cage játssza Drakulát a Universal új feldolgozásában

...
Szórakozás

December 9-én dupla epizóddal érkezik a Szex és New York folytatása

...
Hírek

Ridley Scott elsimerte, jön a Szárnyas fejvadász-sorozat

...
Nagy

Versterápia: „Hogy mennyire szeretlek,/ arra gondoltam, s hogy együtt leszünk/ az ünnepen”

...
Beleolvasó

Visszaveheti valaki a saját történetét a rózsák erejével?

...
Szórakozás

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem”

Jón Kalman Stefánsson és Sigrídur Hagalín Björnsdóttir az izlandi irodalom aktuálisan legizgalmasabb power couple-ja, az őszi Margón az új regényeik mellett a versekről és a hiányzó apafigurákról beszélgettünk velük. Közben kiderült, miért okosabbak a könyvek, mint az íróik, és miért igazi történetmesélő nép az izlandi.

...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

...
Nagy

Karen Dionne: Sokaknak lehetett már dolga pszichopatával anélkül, hogy tudtak volna róla

A lápkirály leányának írója, Karen Dionne az új regényében, A bűnös nővérben a gyermekkori pszichopátiát a családtagok nézőpontjából vizsgálja. A szerzőt inspirációkról, motivációkról, váltott nézőpontokról és a pszichopátiáról kérdeztük.

...
Alkotótárs

André Ferenc: Antropocén ima [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek negyedik darabját olvashatjátók most, mégpedig André Ferenctől.

...
Kritika

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

„Eltűnik majd az összes kép” – ezzel a mondattal nyit Annie Ernaux Évek című könyve, amely akár egy régi fényképalbum, úgy tárja elénk egy élet szakaszainak változásait és az elmúlt évtizedek nagy korszakváltó pillanatait. A kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb írójának rendhagyó önéletírása a hét könyve. 

A hét könyve
Kritika
A rózsák sem gyógyítják meg a lelket és a farkat
...
Kritika

„Nem annyira magamat – a létezést kell kihallgatnom” [Pilinszky 100]

Száz évvel ezelőtt született Pilinszky János, a 20. század egyik legjelentősebb magyar költője. A centenáriumra megjelent életének egyik legérdekesebb irodalmi kísérlete, az Önéletrajzaim, amelyet ő „vertikális regényként” emlegetett, és amelyben nem a saját életének konkrét történéseit, hanem „figyelme önéletrajzát” akarta megírni. 

KÖNYVES ADVENT
...
Könyves Advent

Ezekkel a pszichológiai könyvekkel ajándékozd meg magadat és másokat karácsonykor

...
Könyves Advent

Ezeket a fantasy és sci-fi könyveket tedd a fa alá karácsonykor 

...
Könyves Advent

A randizás új tudománya, avagy miért a nőkön múlik