Kepes, Gárdos, Barabási és Zimbardo új kiadóhoz ment át

Kepes, Gárdos, Barabási és Zimbardo új kiadóhoz ment át

Január 28-án Kepes András hivatalos Facebook-oldalán megírta, hogy nem lehet kapni új könyvét, A boldog hülye és az okos depresszióst a nagy kereskedőknél. Mindezt olyan kontextusba helyezte a népszerű író, mintha valami rosszindulatú akció történne. Valójában egy üzleti döntés áll a háttérben, ami egy fontos könyvpiaci eseményre hívta fel a figyelmet: a Libri kiadói csoport egyik alapítója, igazgatója, Halmos Ádám hagyta el a hét év alatt óriásivá növekedett kiadói csoportot, elindította az Open Booksot, ahova követte őt több sikerszerző is.

vl | 2021. január 29. |

Amikor Kepes kiírta, hogy nem lehet kapni a könyvet, a felháborodás érthetően óriási volt, hiszen nem szoktak eltűnni könyvek a kereskedelemből egyik pillanatról a másikra. Kepes a két Facebook-posztját követően egy harmadikat is közzétett, ebben a békességre hivatkozik, és elárulja, hogy korábbi két posztját levette. 

A Libri-Bookline arra kért, töröljem a velük kapcsolatos két posztomat. Azért, hogy kiderüljön, lám, az „okos” nem csak...

Közzétette: Kepes András hivatalos oldala – 2021. január 28., csütörtök

Mi történt Kepes András könyvével?

Kepes évek óta a Libri sikerszerzője, itt jelent meg a Tövispuszta című regényének átdolgozott kiadása, a Világkép, az Istenek és emberek, illetve a fent említett új kötete, amiről karácsonykor mi is beszélgettünk vele. Annyira sikeres, hogy novemberben második, decemberben első lett a Bookline eladási listáján. Az író posztjában egy másik könyv eltűnéséről is beszámolt: a holokauszttúlélő Edith Eva Eger (interjúnk itt olvasható) könyve, A döntés is  lekerült a polcokról, csak ekönyvben lehetett ezt is megtalálni. 

A Libri-Bookline Zrt. megkeresésünkre elküldte nyilatkozatát, amelynek lényeges pontját kiemeljük: “amennyiben valamely szerző saját kezdeményezése alapján nem kíván a Libri kiadóval a továbbiakban együttműködni, ezt tiszteletben tartva, a könyveket addig megjelentető Libri kiadónak nincs további joga kiadni a műveket. Ilyen esetekben a Libri kiadó a meglévő készleteket optimalizálja annak érdekében, hogy a szükségszerű átmenet minden esetben tiszta és egyszerű lehessen”. 

Ez arra utal, hogy Kepes András nem kívánt a Libri kiadóval együttműködni: a tavaly karácsonyra új kötettel jelentkező szerző tehát saját döntése miatt került egy érdekes helyzetbe. Kepes András egy új kiadóhoz, az Open Bookshoz csatlakozott. 

Miért igazol Kepes egy ismeretlen kiadóhoz? 

Kepes története azért érdekes, mert a háttérben egy óriási könyvpiaci esemény történt, aminek megértéséhez vissza kell mennünk néhány évet. A Libri-Bookline Zrt. 2013-ban jött létre két, saját területén megkerülhetetlen cég fúziója után. A Libri a bolthálózatokat uralta, a Bookline az online kereskedelmet. A könyvkiadó alapítói között volt Halmos Ádám is, aki tavaly decemberben kilépett a cégből és megalapította Open Books nevű kiadóját, ahova követte több sikerszerzője is: Barabási Albert-László, Csányi Vilmos, Edith Eva Eger, Gárdos Péter, Kepes András, dr. Máté Gábor, Rubik Ernő vagy Philip Zimbardo.

Open Books néven új kiadói műhely indul Magyarországon azzal a céllal, hogy tartalmas, igényes és elgondolkodtató...

Közzétette: Open Books – 2021. január 29., péntek

Az Open Books január 29-én indította el Facebook-oldalát, ahol egy rövid beköszöntőt követően megírták, hogy a Libri sikerszerzői közül több az Open Booksba tart Halmos Ádámmal és két cégtársával, a Libri kiadói csoport korábbi pr-vezetőjeként dolgozó Büchler Andrással és Tesfay Sábával. 

A posztból az derül ki, hogy február 1-jétől jelennek meg a szerzők könyvei. Ez minden bizonnyal azt jelenti, hogy az olvasóknak meg kell várniuk, hogy az Open Books kiadja a szerzők könyveit.

Halmos lelép

A Kepes-posztnak érdekes kontextust adott, hogy 2020 őszén megírta a Telex, hogy a Mathias Corvinus Collegium bevásárolja magát a Libri-Bookline Zrt-be: tavaly októberben derült ki, hogy a Mathias Corvinus Collegium azt tervezi, hogy megvásárolja Spéder Zoltán 25,4%-os tulajdonrészét. December 21-én Halmos távozott a cégből (az Open Books egyértelműen utal Halmos Libri előtti könyvkiadójának nevére, a Nyitott Könyvre).

A Libri-Bookline Zrt. honlapján azt írja, hogy “A cégcsoport kiterjedt kiadói érdekeltségekkel rendelkezik, többségi tulajdonosa a Libri Kiadói Csoportnak (Libri Kiadó, Park Könyvkiadó, Helikon Kiadó, Jelenkor Kiadó, Kolibri Kiadó, Diafilmgyártó), 2015-ben pedig részesedést vásárolt a Jaffa és a Scolar kiadókban. A csoport meghatározó tagja, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. évente mintegy 2,1 millió vásárlót szolgál ki 57 tagú, országos méretű könyvesbolthálózatában”. 

Egy ekkora sztorit épített fel a könyvkiadói szegmensben másokkal együtt Halmos Ádám, és ekkora bizniszt hagyott ott, hogy újrakezdje kis kiadóként. 

Jelenleg a Libri könyvesboltok hálózatában a két szerző minden műve elérhető, A döntés e-könyv, Az ajándék print és e-könyv formájában is, A boldog hülye és az okos depressziós pedig e-könyv formájában megvásárolható. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Kepes András: Meg kell tanulnunk elfogadni, hogy a valóság alaphelyzete a bizonytalanság

Kepes András új esszékötete, A boldog hülye és az okos depressziós nemcsak azt kutatja, hogyan lehetünk boldogok ebben a világban, hanem saját és családja történetének kérdéseire is válaszokat ad. 

...
Nagy

Philip Zimbardo: Hová lettek a férfiak?

...
Nagy

Zimbardo: Régen rémesen unalmas volt a pszichológia

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Hírek

Szvoren Edina az ambivalens hatásnak örül

...
Hírek

Babiczky a megszólalás szabadságát fedezte fel Szapphóban

...
Hírek

Itt Az utolsó szerelmes levél első előzetese!

...
Hírek

Filmre vele! - Hat kortárs magyar művet ajánlanak a filmeseknek

...
Hírek

Nem lehet vitatkozni, hogy az áldozatok leszármazottai számára a turul mit jelent

...
Nagy

Spiró György: Azért nem lettem sznob, mert nem mondták meg, mi a jó

...
Hírek

Fábián Janka: Nem dolgom utólag beleavatkozni a történelembe

...
Nagy

Keresztury Tibor: Ebben a könyvben a halálfélelemmel akartam szembenézni

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

Orosz István grafikusművész első regénye, a Páternoszter több nézőponton, többszörös elbeszélésen keresztül világítja meg, milyen volt az élet az 50-es évek Magyarországán, és milyen abszurd, groteszk vagy tragikomikus eseményeket idézett elő a Rákosi-korszak személyi kultusza.

...
Nagy

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

Perintfalvi Rita könyvében a Magyar Katolikus Egyházon belüli szexuális bántalmazási ügyeket vizsgálja. Nemcsak áldozatokat szólaltat meg, hanem kutatási eredmények és szakértők bevonásával feltárja a visszaélések mögött húzódó pszichológiai és rendszerszintű okokat is. Interjú.

...
Nagy

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

Finy Petra Kerti szonáta című regénye három női generáció történetén keresztül mesél a világháború traumáiról, az ötvenes évek félelemmel vegyes légköréről, és a rendszerváltást megelőző ellenzéki megmozdulások konspirációval teli hónapjairól. Az íróval a regény egyik kulcshelyszíne közelében beszélgettünk, közben szóba kerültek traumák és rendszerellenes csúcsteljesítmények, elfeledett és máig élő városi történetek is.

...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

...
Nagy

Bojár Gábor: Mindenki az erő jelének veszi, ha az ember szembenéz a saját hibáival

Bojár Gábor a Graphisoft alapítójaként ikonikus név és hivatkozási pont a hazai vállalkozói világban. De mit tud adni második könyvével annak, aki nem üzletember. A válasz: meglepően sokat. Interjú.

...
Kritika

Mit árul el egy ezeréves levél egy keresztény nőről, aki zsidó férfit szeretett?

Egy meneküléssel töltött élet krónikája és e krónika megalkotásának története A hét könyve, A fordult szív.

A hét könyve
Kritika
A regénybeli Kafka mögött felsejlik Borbély Szilárd alakja is
...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

EGYPERCES NOVELLÁK EGY SZOBÁBÓL
...
Nagy

Egyperces novellák egy szobából
Dániel András: A fikusz meg ő

...
Nagy

Egyperces novellák egy szobából
Lackfi János: Mi lenne, ha?

...
Nagy

Egyperces novellák egy szobából
Szabó T. Anna: Árnyékszínház