Kemény, Grecsó, Kollár-Klemencz – Ezekkel az irodalmi programokkal vár a Margófeszt

Kemény, Grecsó, Kollár-Klemencz – Ezekkel az irodalmi programokkal vár a Margófeszt

Augusztus 11-től ismét megrendezik a zala megyei Szentgyörgyváron a Margófesztet, ahol irodalmi és színházi programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállításokkal, és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket. Ahogy korábban írtuk, a fesztiválon lesz még egy utolsó Rájátszás és lesz Szabó Balázs Bandája-koncert, Analog Balaton, dödölle és grillázs is. Most az irodalmi programokat gyűjtöttük össze nektek.  

fk | 2022. augusztus 01. |

Csikós Attila

-

A Badacsonytördemicen bebíróként élő Csikós Attila legújabb regénye, Az öszvér idén júniusban jelent meg a Cser Kiadónál. Főhőse egy ötvenéves elmúlt, közepes tehetségű, jó pénzért szinte bármire rávehető, ezért tulajdonképpen sikeres, nős, hűséges, ám egykedvűvé vált, unalmas építész, akit a kommunizmushoz a végsőkig hű katonatiszta apja rendszeresen elvert és megalázott. Harminc év után az Oktogonon találkozik kamaszkori szerelmével, aki azóta világlátott, művelt üzletasszony lett. Hagyja magát elcsábítani, egy akkoriban elmaradt szeretkezés, kapcsolatuk most majd bepótolt „nászéjszakájának” ígéretével egy hosszú hétvégére a nyugati határszél melletti kisvárosba, gyerekkoruk színhelyére. A férfi megérkezik, a nő nem.

Csikós Attilával Tallér Edina író beszélget a könyvről.

Mikor? 08. 11. 17:00. Facebook-esemény ITT.

Kemény István

-

Állástalan táncos címmel jelent meg tavaly, Kemény István 60. születésnapjára legfrissebb kötete, amely végre betekintést ad abba, hogyan készülnek a versek. Egy interjúban évekkel ezelőtt azt mondta, hogy „ha jól emlékszem a fiatalkoromra, igazából nem az volt a fejemben, hogy leszek-e példakép, hanem hogy egyszer az életben meg bírok-e írni egy jó verset. Ezzel elvoltam kb. 20 éves koromig, amikor úgy éreztem, hogy végre megvan az a bizonyos „jó vers”. Ezután jött az a szakasz, amikor az lett a kérdés, hogy sikerül-e még egyet írni. És ez a szakasz ma is tart...” A Margófeszten a kötetből kiindulva kérdezik a költőt arról, hogyan jönnek létre a versei. 

Moderátor: Valuska László

Mikor? 08.11. 18:30. Facebook-esemény ITT.

60 éves lett Kemény István, most megtudhatjuk, hogyan keletkeztek a versei
60 éves lett Kemény István, most megtudhatjuk, hogyan keletkeztek a versei

Ma ünnepli 60. születésnapját Kemény István költő. A Magvető az alkalomra egy kötettel készült, amely egyszerre válogatott versek-kötet és beszélgetőskönyv. Olvass bele az Állástalan táncosba!

Tovább olvasok

Szálinger Balázs

-

A Margófeszten mutatják be Szálinger Balázs új kötetét, a Koncentrációt. A mindig is zalai, egy ideje Keszthelyen élő szerzőt Bubits Tünde, a Pannon Tükör főszerkesztője kérdezi majd őt. A Koncentráció „olyasmi, mint egy koncentrátum: sűrítve itt van minden, ami Szálingert az egyik legfontosabb költőnkké teszi ma” (Pál Sándor Attila).

Mikor? 08.11. 20:00. Facebook-esemény ITT.

Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László

-

Hogyan alakítjuk a családi történeteket, és hogyan alakítanak bennünket a családi történetek? A két szerzőt legfrissebb könyveik (Valami népi, illetve Öreg Banda) kapcsán nemzedéken átívelő családi legendák szereplői és mesélői egymásra gyakorolt hatásáról kérdezik a Margófeszten.

Moderátor: Valuska László

Mikor? 08.12. 17:30. Facebook-esemény ITT.

Grecsó Krisztián: A történelem ott van a pórusaimban
Grecsó Krisztián: A történelem ott van a pórusaimban

A szegvári gyerekkor, a néptáncos múlt, Ottlik, Kertész és Móricz neve is szóba került Grecsó Krisztián Valami népi című novelláskötetének kedd esti bemutatóján a Radnóti Színházban. A szerzővel Szilágyi Zsófia irodalomtörténész beszélgetett, közreműködött Szabó Balázs.

Fotó: Hrotkó Bálint/Magvető

Tovább olvasok

Hévíz - Utazik az író - Miért megyünk el, és miért jövünk haza?

-

A repülés áll a megújult Hévíz folyóirat második számának középpontjában. Nyaralás, Ikarosz, angyalok, mennyország keveredik a lapszámban, de most a földi dolgoknál maradva Király Kinga Júliával és Szálinger Balázzsal Vajna Ádám fog beszélgetni arról, milyen szerepet játszik az utazás az ő életükben, hova érdemes utaznia az írónak, és mit lehet kezdeni az útiélményekkel a szövegekben.

Mikor? 08.12. 19:00. Facebook-esemény ITT.

Pannon Tükör: Csengey revival

-

Egy évvel ezelőtt mutatták be Másnap címmel azt a zenés előadást, melyet Csengey Dénes és Cseh Tamás eddig nem hallott dalaiból készített Bérczes László és Csengey Balázs. A Pannon Tükör folyóirat pedig idén tavasszal jelentette meg Távmondat címmel a költő válogatott verseinek kötetét. A Margófeszt második napján lesz egy kerekasztal-beszélgetés a Csengey Dénes (1953-1991) költő, író, esszéíró műveiből készült előadás és kötet előadóival és szerkesztőivel. A Másnap két alkotójával-előadójával, Beck Zoltánnal és Szűcs Krisztiánnal valamint a mindkét projektben szerkesztőként résztvevő Csengey Balázzsal zajló beszélgetést Nagygéci Kovács József, a Pannon Tükör Online főszerkesztője vezeti.

Mikor? 08.12. 20:30. Facebook-esemén y ITT.

Szlavicsek Judit

-

A balatoni krimi brandet jegyző Szlavicsek Judit író második, Hullámsír című kötete kapcsán fogják kérdezni a tóhoz való erős kötődéséről, a csendes-haragvó, befogadó-bosszúálló Balatonról, illetve arról, hogyan válnak bűnesetek helyszínévé az eldugott nádasok, elhagyatott öblök, vagy a sokunk számára ismerős partszakaszok.

Moderátor: Szeder Kata

Mikor? 08.13. 16:00. Facebook-esemény ITT.

5 könyv a balatoni strandoláshoz
5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

Nyitókép: Fortepan

Tovább olvasok

Háy János

-

Háy Jánost valós és valótlan időről, az íróban és a művekben járó órákról, pillanatról és rögzítéséről, múlásról és elmúlásról kérdezik a Margófeszten.

Moderátor: Valuska László

Mikor? 08.13. 17:30. Facebook-esemény ITT.

Háy János zsebkendőre írta, majd elégette kamaszkori verseit
Háy János zsebkendőre írta, majd elégette kamaszkori verseit

Petőfi, a kötelező olvasmányok és az elégetett kamaszkori versek is szóba kerültek a Margó FAKT-on, ahol Háy János volt a vendég. A beszélgetést most bárki visszahallgathatja, mi a legérdekesebb megállapításokat pontokba szedtük.

Nyitókép: Posztós János/Margó

Tovább olvasok

Pannon Tükör: Cséby Géza

-

A legfrissebb lapszámokról és a Pannon Tükör Könyvek sorozatban megjelent három kortárs lengyel szerző (Sona Van, Darius Tomas Lebioda, Andrzej Grabowski) kötetéről utóbbiak fordítójával, az idén 75 éves Cséby Gézával, Zala megye „élő lexikonával” Bubits Tünde, a Pannon Tükör főszerkesztője beszélget.

Mikor? 08.13. 19:00. Facebook-esemény ITT.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt Szentgyörgyváron

2022. augusztus 11-13. között második alkalommal várja a látogatókat Zala megye egyik legapróbb településén a régió legszínesebb kulturális fesztiválja, a Margófeszt: a Balatontól negyedórára, az alig 300 lakosú Szentgyörgyvár Kultúrházában, templomkertjében és nagyszínpadain irodalmi és színházi programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállításokkal, és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.

...
Hírek

A zalai Margófeszten lesz még egy utolsó Rájátszás

Margón indult és Margón zárul le: utolsó (utáni) koncerttel jelentkezik augusztusban Zalában a költők és dalszerzők által 2011-ben alapított formáció.

...
Hírek

Zenés portréfilm készült Bereményi Gézáról

Bereményi kalapja címmel készített portréfilmet Papp Gábor Zsigmond, a Budapest retró és A szovjet levelezőpajtás Balázs Béla-díjas rendezője. A zenés dokumentumfilm Bereményi Gézát és sokrétű munkásságát mutatja be – számolt be a Filmhu.

Olvass!
...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

 A Keserű víz Milbacher Róbert eddigi legszemélyesebb és legkatartikusabb könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

Nádasdy Ádám visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, és az, hogy milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. 

...
Gyerekirodalom

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált

Úgy tűnik, a képalkotó mesterséges intelligenciának még vannak meglepő korlátai.

...
Gyerekirodalom

Berta Ádám: A Szöszmösz történetszövésében nem ütköztem korlátokba

Berta Ádám első gyerekkönyvének hőse egy süni, aki a zöld mohavirágot kutatva nagy utazásra indul. Szerencsére nem egyedül, hiszen útitársa egy Szöszmösz nevű tündéregér. Ketten vágnak neki az ismeretlennek, kalandjaik során pedig fura és emlékezetes szerzetek egész sorával találkoznak. A mesét Agócs Írisz illusztrálta, a szerzőt, Berta Ádámot pedig most inspirációról, meseírásról és a mélyből felbukkanó fontos témákról is kérdeztük.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.