A zalai Margófeszten lesz még egy utolsó Rájátszás

A zalai Margófeszten lesz még egy utolsó Rájátszás

Margón indult és Margón zárul le: utolsó (utáni) koncerttel jelentkezik augusztusban Zalában a költők és dalszerzők által 2011-ben alapított formáció.

Könyves Magazin | 2022. július 20. |

Augusztus 11-13. között a zalai Szentgyörgyváron folytatódik a idei Margó fesztiválok sora. Az elsőként tavaly megrendezett Margófeszt ezúttal is garantált zalai élményekkel, sok-sok irodalommal és még több zenével, kiállításokkal és workshopokkal vár mindenkit az alig 300 fős településre. A fellépők között ott lesz az Analóg Balaton, Szabó Balázs Bandája és a Rájátszás csapata is, hol kisebb, hol pedig teljes felállásban. 

Beck Zoltán (30Y), Egyedi Péter (Óriás), Grecsó Krisztián, Háy János, Jancsovics Máté, Kemény István, Kollár-Klemencz László (Kistehén), Sárközy Zoltán és Szűcs Krisztián (HS7) zenei formációja 2011-ben a Margón alakult és idén pedig ezzel a fesztiválos koncerttel búcsúznak a közönségtől. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program támogatásával megvalósuló eseményre korlátozott számban kaphatóak a bérletek és napijegyek.

A Rájátszás története tehát a 2011-es (budapesti) Margón indult, amikor költők és dalszerzők kezdtek közös alkotásba. Az első műsort újabbak követték, majd a közreműködőkből koncertzenekar alakult, amelynek szinte hitvallásává vált azt boncolgatni, hogyan lesz egy dal nagyon jó. A műhelymunkából két albumnyi dal állt össze, amelyeket régóta „visznek magukkal” az alkotók. Beck Zoltán szerint

„sokszor éppen az a kérdés a dallá válásban, hogy a szöveget ki tudjuk-e mozdítani a maga által konstruált világból, hogy ezáltal ne versként, hanem dalszövegként kezdjen működni. És ez folytonos alkotói dialógus.”

A Rájátszás projekt 2022 áprilisában a Müpában egy búcsúkoncerttel lezárult, most viszont a zalai Szentgyörgyváron még egy epizóddal kiegészül: a fesztivál első napján fellép a zenekar, a további napokon a rájátszók más-más felállásokban adnak elő. Beck Zoli és Szűcs Krisztián bemutatja a Csengey Dénesről szóló Másnap című műsorát, Grecsó Krisztián Hrutka Róberttel tandemezik, Kollár-Klemencz László kamarazenekarával lép fel, de beszélgetünk az írókkal, Háy Jánossal, Grecsóval, Kemény Istvánnal és Kollár-Klemencz Lászlóval is. A Margón kezdődött, a Margón fejeződik be.

A koncert a Margófeszt összművészeti fesztivál első napjának programja lesz: https://fb.me/e/eftZTyqUR 

További információk a fesztiválról, szállás- és utazási lehetőségekről, részletes program itt: www.margofeszt.hu.

Borítóképünkön: Rájátszás az A38-on, 2019 áprilisában.