Kazuo Ishiguro az internetes lincselőktől félti a feltörekvő írókat

Kazuo Ishiguro az internetes lincselőktől félti a feltörekvő írókat

Az internetes trollok miatt a fiatal szerzők könnyen öncenzúrát gyakorolhatnak – figyelmeztetett 2017 irodalmi Nobel-díjasa, Kazuo Ishiguro.

ro | 2021. március 01. |

Kazuo Ishiguro nevéhez olyan könyvek kötődnek, mint a Napok romjai, a Ne engedj el...vagy Az eltemetett óriás, 2017-ben pedig megkapta az irodalmi Nobelt. Most viszont arra figyelmeztet, hogy a „félelem légköre” miatt fennáll a veszélye annak, hogy néhány író nem fogja papírra vetni mindazt, amit szeretne. Ishiguro attól tart leginkább, hogy „névtelen lincselő tömeg” jelenik meg az interneten, és pokollá teszi a szerzők életét.

„Nagyon aggódom a fiatal írógeneráció miatt”

– nyilatkozta a BBC-nek. A 66 éves szerző a leginkább attól fél, hogy a feltörekvő írók az internetes támadásoktól tartva öncenzúrát gyakorolhatnak, emiatt pedig bizonyos nézőpontokat vagy szereplőket elhagynak a prózájukból. Ezek a fiatal írók úgy gondolhatják, hogy pályájuk és hírnevük még túl törékeny, és egyszerűen nem akarnak majd kockázatot vállalni.

Nagy-Britanniában az elmúlt időszakban több példa is volt rá, amikor bizonyos írók – a BCC név szerint J.K. Rowlingot, Julie Burchillt és Jeanine Cumminst említi – internetes támadások céltáblájává váltak. De nem kell ilyen messzire menni, hiszen legutóbb Tóth Krisztinát találták meg az internetes lincselők, miután a Tizenegyes rovatunknak adott interjújában azt mondta, hogy a maga részéről Az arany embert meg a Bárány Boldizsárt venné le a kötelezők listájáról.

Kazuo Ishiguro amúgy saját maga miatt nem aggódik, és nem tart attól, hogy valamilyen internetes felháborodás hatására megrendülne benne a bizalom és kihátrálnának mögüle a kiadók, irodalmi szervezetek. Azt mondta, lehet, hogy illúzió ezt hinni, de szerinte szerzőként kivételezett és viszonylag védett pozíció az övé. Hozzátette azt is, hogy az íróknak szabadon kellene írniuk, és lehetővé kellene tenni, hogy a legkülönfélébb nézőpontokat képviselhessék műveikben.

Forrás: BBC

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Kazuo Ishiguro először beugratásnak hitte, hogy ő nyerte a Nobelt

...
Általános cikkek

Kazuo Ishiguro kapta az irodalmi Nobel-díjat

...
Hírek

Tíz év után új regénnyel jelentkezik Kazuo Ishiguro

Még több olvasnivaló
...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Nagy

Királynak lenni sosem volt életbiztosítás

Király! – A magyar uralkodók véresen komoly históriája címmel írt könyvet a magyar királyokról Benedek Szabolcs. Interjúnkban szóba került az uralkodással járó kockázat, a nők szerepe és a Trónok harca, és kiderült az is, vajon melyik királyunkat mellőzi az utókor emlékezete.

...
Nagy

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

Milyen lesz az életünk, ha egyszer vége lesz a pandémiának? Mennyire lesz hangsúlyos a vírus és a karantén témája az irodalomban később? Ezeket a kérdéseket járták körbe a Dekameron-projekt című novelláskötet bemutatóján. 

...
Kritika

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

Kína egyik legismertebb kortárs írójának könyve egy kínai parasztember tragédiákkal teli életének bemutatása. Az Élni az elmúlt idő, a vissza nem térő ifjúság, az elherdált lehetőségek, az elveszített családtagok, a keserves tapasztalatok derűs, belenyugvó, mégis torokszorító összegzése.

...
Nagy

Simon Stålenhag: A technológia a túlélés eszköze lehet, de meg is ölhet minket

Kérdeztük a műveiben fellelhető gyerekkori emlékekről, arról, hogy lehet valami egyszerre retro és futurisztikus, hogyan kapcsolódik könyve az E.T-hez és azt is megtudhatjuk, szerinte mi kell ahhoz, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással. Interjú.

...
Nagy

Sorsválasztás az irodalomban – Könyves válaszok Popper gondolataira

Az életünk determináltságát, az irányításban nekünk jutó részt vizsgálta Popper Péter Hogyan választunk magunknak sorsot? című könyve, a témában ugyanakkor rengeteg szépirodalmi mű is íródott, ezek közül mutatunk meg most párat!

A hét könyve
Kritika
Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában
...
Nagy

Tíz éve tudtuk meg, hogy közeleg a Tél

Tíz éve indult világhódító útjára a Trónok harca, így az évforduló alkalmából számba vettük, mi mindent ért el a sorozat, és miben maradt a rajongói adósa.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Csak humorral lehet átvergődni a kamaszkor érzelmi dzsungelén

Marie Pavlenko hőse éppen érettségire készül, ami ismerős helyzet lehet egy csomós végzősnek. De elsősorban nem emiatt emlékezetes az Én vagyok a napod, amely magával ragadó és súlyos, mégis szellemes és vicces regény. U18.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy vicces, ördögi történet lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Ecsédi Orsolya Meleg a helyzet! című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Animációs film készülhet az Apufából

Összesen 42 alkotásnak szavazott meg támogatást a napokban a Nemzeti Filmintézet, így animáció készülhet Kolozsi László Apufa című gyerekkönyvéből is.

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Hírek

Ottlik-másolattal és fantasztikus családi fotókkal érkezik az Esterházy-különszám!

...
Hírek

Nádas Péter, JK Rowling és Thom Yorke másokkal együtt írt Putyinnak levelet

...
Hírek

Meghalt Lengyel Anna dramaturg, aki néven nevezte a gyilkosát

...
Beleolvasó

Törőcsik Mari jelenlétének olyan ereje volt, amitől mindenki rá figyelt

...
Hírek

Meghalt Törőcsik Mari

...
Hírek

Törőcsik és Pilinszky - Csak úgy lettek egymás életében

...
Hírek

Szabó T. Anna: “Ezért az örömért vagyunk a világon, ezért az egymásranevetős, önátadó bizalomért”

...
Hírek

Már biztos, hogy fájdalmas véget ér a várva várt Dűne-film