Kazuo Ishiguro az internetes lincselőktől félti a feltörekvő írókat

Kazuo Ishiguro az internetes lincselőktől félti a feltörekvő írókat

Az internetes trollok miatt a fiatal szerzők könnyen öncenzúrát gyakorolhatnak – figyelmeztetett 2017 irodalmi Nobel-díjasa, Kazuo Ishiguro.

ro | 2021. március 01. |

Kazuo Ishiguro nevéhez olyan könyvek kötődnek, mint a Napok romjai, a Ne engedj el...vagy Az eltemetett óriás, 2017-ben pedig megkapta az irodalmi Nobelt. Most viszont arra figyelmeztet, hogy a „félelem légköre” miatt fennáll a veszélye annak, hogy néhány író nem fogja papírra vetni mindazt, amit szeretne. Ishiguro attól tart leginkább, hogy „névtelen lincselő tömeg” jelenik meg az interneten, és pokollá teszi a szerzők életét.

„Nagyon aggódom a fiatal írógeneráció miatt”

– nyilatkozta a BBC-nek. A 66 éves szerző a leginkább attól fél, hogy a feltörekvő írók az internetes támadásoktól tartva öncenzúrát gyakorolhatnak, emiatt pedig bizonyos nézőpontokat vagy szereplőket elhagynak a prózájukból. Ezek a fiatal írók úgy gondolhatják, hogy pályájuk és hírnevük még túl törékeny, és egyszerűen nem akarnak majd kockázatot vállalni.

Nagy-Britanniában az elmúlt időszakban több példa is volt rá, amikor bizonyos írók – a BCC név szerint J.K. Rowlingot, Julie Burchillt és Jeanine Cumminst említi – internetes támadások céltáblájává váltak. De nem kell ilyen messzire menni, hiszen legutóbb Tóth Krisztinát találták meg az internetes lincselők, miután a Tizenegyes rovatunknak adott interjújában azt mondta, hogy a maga részéről Az arany embert meg a Bárány Boldizsárt venné le a kötelezők listájáról.

Kazuo Ishiguro amúgy saját maga miatt nem aggódik, és nem tart attól, hogy valamilyen internetes felháborodás hatására megrendülne benne a bizalom és kihátrálnának mögüle a kiadók, irodalmi szervezetek. Azt mondta, lehet, hogy illúzió ezt hinni, de szerinte szerzőként kivételezett és viszonylag védett pozíció az övé. Hozzátette azt is, hogy az íróknak szabadon kellene írniuk, és lehetővé kellene tenni, hogy a legkülönfélébb nézőpontokat képviselhessék műveikben.

Forrás: BBC

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Kazuo Ishiguro először beugratásnak hitte, hogy ő nyerte a Nobelt

...
Általános cikkek

Kazuo Ishiguro kapta az irodalmi Nobel-díjat

...
Hírek

Tíz év után új regénnyel jelentkezik Kazuo Ishiguro

Még több olvasnivaló
...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

...
Nagy

Nixon nem úszta meg a lehallgatási botrányt - 50 éves a Watergate

1972. június 17-ére virradó éjjel pattant ki az Egyesült Államokban a Watergate-ügy, amelynek nyomán Richard Nixon - az amerikai elnökök közül egyedüliként - kénytelen volt lemondani tisztségéről. Az ügyről két könyvet is írt a botrányt kirobbantó két újságíró, Bob Woodward és Carl Bernstein - utóbbival volt szerencsénk már interjúzni is.

A hét könyve
Zöld
Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

Holden Rose ifjúsági regénye borzongató nyári olvasmány, amelyben egy szellemalak keseríti meg a főhős életét, de a fantasy szálon kívül fontos témája még a kötetnek a zaklatás, a barátság és a bizalom is.

...
Gyerekirodalom

„Van a kezemben olyasmi, amivel meg tudom nevettetni az embereket” - 95 éves lenne Dargay Attila

...
Gyerekirodalom

Könyvesblokk: A TikTok-sikertől a görög istennőkig

A Könyvesblokkba mindig a legújabb megjelenések közül válogatunk, és ezúttal a friss ifjúsági kötetek közül hoztunk hármat.

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Hírek

75 éve jelent meg először Anne Frank naplója

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Zöld

Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Szórakozás

A Semmi kezdetben botrányt okozott, most film készült belőle

...
Hírek

Ne dobd ki a megunt könyveket!

...
Hírek

Amber Heard könyvben írná meg a Johnny Depp-pel való kapcsolatát

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?