Karantén alá kerülnek a könyvek is

A Waterstones 72 órára félre fogja tenni azokat a könyveket, amelyekhez hozzányúltak a vásárlók. Így akarják megvédeni a koronavírus-járványtól a vevőiket.

Könyves Magazin | 2020. május 19. |

A Waterstones könyvesbolthálózat vezetője úgy határozott, hogy ha már kinyíthatnak az üzleteik, minden olyan könyvet 72 órára karanténba fognak tenni, amelyekhez vásárolgatás közben hozzányúltak a vevők. A vásárlókat arra fogják kérni, hogy minden olyan könyvet, amelyet megnéztek, tegyenek majd rá a kihelyezett kocsikra. Ezeket el fogják különíteni, és csak később teszik vissza a polcokra. A cél, hogy ezzel is gátolják a koronavírus terjedését.

James Daunt, a Waterstones vezérigazgatója azt nyilatkozta a döntésről, hogy a vírus nem tud sokáig megmaradni a papír, illetve a karton felületén, éppen ezért a könyveknek csak egy kis időre van szükségük a „gyógyuláshoz”. A könyvkarantén mellett más intézkedésekkel is készülnek a vevők és a személyzet védelmére az újranyitás után. Az üzletekben csak egyirányban lehet majd közlekedni és egyelőre a kávézók sem nyitnak ki, de a távolságtartásra is figyelni fognak majd.

A kereskedésnél a könyvesboltok bezárása óta 300%-kal nőtt az online eladások száma. Daunt szerint a karantén alatt az emberek főleg azokat a vaskos klasszikusokat pereferálták, amelyek általában sokaknak szerepelnek a bakancslistáján, például Tolsztoj vagy Proust könyveit. De sokan keresték a járvány témájú könyveket is, például Camus-től A pestist. Az abszolút bestseller viszont náluk Rutger Bregman Humankind című könyve volt az elmúlt hetekben. Mint mondta, a lezárás főként az új könyvek értékesítését nehezítette meg.

Forrás: The Guardian

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A könyvtár hangjai most az otthonodba költöznek

Hiányzik a kedvenc könyvtárad? Otthon túl nagy a csend az olvasáshoz? Ha így érzel, jó hírünk van: a New York Public Library kiadott egy albumot, amelyre a könyvtár neszeit rögzítették, így most a te lakásodban is szólhatnak a könyvimádat egyetemes hangjai.

...
Hírek

A pandémia drámaian megváltoztatta a könyvvásárlási szokásokat

A koronavírus-járvány és az otthonmaradás alapjaiban változtatta meg az emberek könyvvásárlási szokásait. Bár a könyvpiacot a tengerentúlon egyértelműen az Amazon uralja, bizonyos online könyvkereskedések szárnyalni kezdtek az elmúlt hetekben. A kisebb könyvesboltok közben a túlélésért küzdenek.

...
Hírek

A kisebb kiadók a túlélésért küzdenek a koronavírus miatt

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyságban a független könyvkiadók 60%-a tönkremehet őszig.

...
Kritika

Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük

Ha érezted már iszonyú kellemetlenül magad állásinterjún, randin vagy fodrásznál, akkor Fehér Boldizsár második, Nem nagy ügy című novelláskötete neked szól. 

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Vlagyimir Szorokin: Alulértékeltem Putyin őrültségét

...
Sándor Anna

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

...
Ruff Orsolya

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

Ez a jövő már közelebb van, mint gondoljuk. Marcus du Sautoy matematikus A kreativitás kódja - Hogyan tanul a mesterséges intelligencia írni, festeni, gondolkodni című könyvében azt vizsgáltja, hogyan tanítható a gép arra, hogy önállóan kreatívvá váljon.

...
Nagy

Visky András: Van, amikor az Isten egy elveszett gyermek

Az 1956-os forradalom után Visky András református lelkész édesapját huszonkét év börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítélték, édesanyját – hét gyermekükkel együtt – kitelepítették a Duna-deltával határos Bărăgan sztyeppe egyik lágerébe, majd a Lăteşti lágerbe. Kitelepítés című regényének alapját az otthon és az apa elvesztése, valamint a gyerekkori lágerbeli emlékei adják, melyben biblikus narratíva keveredik az elbeszélő hangján testvérei, valamint az édesanya történeteivel. 

...
Kritika

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

Hogyan fér meg egymás mellett az irodalom magánya és az élet? Erre a kérdésre kereste a választ Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író, aki regényével tavaly elnyerte a Goncourt-díjat. Az emberek legtitkosabb emlékezete a hét könyve, amely egy titokzatos afrikai íróról, egy kánonból kimaradt zseniális botránykönyvről és a nagy mű létrejöttének útvesztőjéről mesél.