Karantén alá kerülnek a könyvek is

A Waterstones 72 órára félre fogja tenni azokat a könyveket, amelyekhez hozzányúltak a vásárlók. Így akarják megvédeni a koronavírus-járványtól a vevőiket.

Könyves Magazin | 2020. május 19. |

A Waterstones könyvesbolthálózat vezetője úgy határozott, hogy ha már kinyíthatnak az üzleteik, minden olyan könyvet 72 órára karanténba fognak tenni, amelyekhez vásárolgatás közben hozzányúltak a vevők. A vásárlókat arra fogják kérni, hogy minden olyan könyvet, amelyet megnéztek, tegyenek majd rá a kihelyezett kocsikra. Ezeket el fogják különíteni, és csak később teszik vissza a polcokra. A cél, hogy ezzel is gátolják a koronavírus terjedését.

James Daunt, a Waterstones vezérigazgatója azt nyilatkozta a döntésről, hogy a vírus nem tud sokáig megmaradni a papír, illetve a karton felületén, éppen ezért a könyveknek csak egy kis időre van szükségük a „gyógyuláshoz”. A könyvkarantén mellett más intézkedésekkel is készülnek a vevők és a személyzet védelmére az újranyitás után. Az üzletekben csak egyirányban lehet majd közlekedni és egyelőre a kávézók sem nyitnak ki, de a távolságtartásra is figyelni fognak majd.

A kereskedésnél a könyvesboltok bezárása óta 300%-kal nőtt az online eladások száma. Daunt szerint a karantén alatt az emberek főleg azokat a vaskos klasszikusokat pereferálták, amelyek általában sokaknak szerepelnek a bakancslistáján, például Tolsztoj vagy Proust könyveit. De sokan keresték a járvány témájú könyveket is, például Camus-től A pestist. Az abszolút bestseller viszont náluk Rutger Bregman Humankind című könyve volt az elmúlt hetekben. Mint mondta, a lezárás főként az új könyvek értékesítését nehezítette meg.

Forrás: The Guardian

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A könyvtár hangjai most az otthonodba költöznek

Hiányzik a kedvenc könyvtárad? Otthon túl nagy a csend az olvasáshoz? Ha így érzel, jó hírünk van: a New York Public Library kiadott egy albumot, amelyre a könyvtár neszeit rögzítették, így most a te lakásodban is szólhatnak a könyvimádat egyetemes hangjai.

...
Hírek

A pandémia drámaian megváltoztatta a könyvvásárlási szokásokat

A koronavírus-járvány és az otthonmaradás alapjaiban változtatta meg az emberek könyvvásárlási szokásait. Bár a könyvpiacot a tengerentúlon egyértelműen az Amazon uralja, bizonyos online könyvkereskedések szárnyalni kezdtek az elmúlt hetekben. A kisebb könyvesboltok közben a túlélésért küzdenek.

...
Hírek

A kisebb kiadók a túlélésért küzdenek a koronavírus miatt

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyságban a független könyvkiadók 60%-a tönkremehet őszig.

...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

Szerzőink

...
Valuska László

Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult

...
Bányász Attila

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

...
Sándor Anna

Vigh Bori: Sokan azt gondolják, hippik vagyunk, pedig a digitális nomádok az egyik legtudatosabb csoport

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.