Karantén alá kerülnek a könyvek is

A Waterstones 72 órára félre fogja tenni azokat a könyveket, amelyekhez hozzányúltak a vásárlók. Így akarják megvédeni a koronavírus-járványtól a vevőiket.

Könyves Magazin | 2020. május 19. |

-

A Waterstones könyvesbolthálózat vezetője úgy határozott, hogy ha már kinyíthatnak az üzleteik, minden olyan könyvet 72 órára karanténba fognak tenni, amelyekhez vásárolgatás közben hozzányúltak a vevők. A vásárlókat arra fogják kérni, hogy minden olyan könyvet, amelyet megnéztek, tegyenek majd rá a kihelyezett kocsikra. Ezeket el fogják különíteni, és csak később teszik vissza a polcokra. A cél, hogy ezzel is gátolják a koronavírus terjedését.

James Daunt, a Waterstones vezérigazgatója azt nyilatkozta a döntésről, hogy a vírus nem tud sokáig megmaradni a papír, illetve a karton felületén, éppen ezért a könyveknek csak egy kis időre van szükségük a „gyógyuláshoz”. A könyvkarantén mellett más intézkedésekkel is készülnek a vevők és a személyzet védelmére az újranyitás után. Az üzletekben csak egyirányban lehet majd közlekedni és egyelőre a kávézók sem nyitnak ki, de a távolságtartásra is figyelni fognak majd.

A kereskedésnél a könyvesboltok bezárása óta 300%-kal nőtt az online eladások száma. Daunt szerint a karantén alatt az emberek főleg azokat a vaskos klasszikusokat pereferálták, amelyek általában sokaknak szerepelnek a bakancslistáján, például Tolsztoj vagy Proust könyveit. De sokan keresték a járvány témájú könyveket is, például Camus-től A pestist. Az abszolút bestseller viszont náluk Rutger Bregman Humankind című könyve volt az elmúlt hetekben. Mint mondta, a lezárás főként az új könyvek értékesítését nehezítette meg.

Forrás: The Guardian

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A könyvtár hangjai most az otthonodba költöznek

Hiányzik a kedvenc könyvtárad? Otthon túl nagy a csend az olvasáshoz? Ha így érzel, jó hírünk van: a New York Public Library kiadott egy albumot, amelyre a könyvtár neszeit rögzítették, így most a te lakásodban is szólhatnak a könyvimádat egyetemes hangjai.

...
Hírek

A pandémia drámaian megváltoztatta a könyvvásárlási szokásokat

A koronavírus-járvány és az otthonmaradás alapjaiban változtatta meg az emberek könyvvásárlási szokásait. Bár a könyvpiacot a tengerentúlon egyértelműen az Amazon uralja, bizonyos online könyvkereskedések szárnyalni kezdtek az elmúlt hetekben. A kisebb könyvesboltok közben a túlélésért küzdenek.

...
Hírek

A kisebb kiadók a túlélésért küzdenek a koronavírus miatt

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyságban a független könyvkiadók 60%-a tönkremehet őszig.

...
Kritika

Az életünket akkor tudjuk helyre tenni, ha ismerjük a családi múltunkat

Gurubi Ágnes első regénye, a Szív utca egy terápiás munka szépirodalmi lenyomata, melyben a negyvenes éveiben járó, kétgyermekes én-elbeszélő, Anna igyekszik helyre tenni az életét. önmaga megértéséhez pedig a családi múlt megismerésén keresztül közelít.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Szöllősi még sosem írt annyira filmszerűen, mint az Illegálban

...
Forgách Kinga

Az élet egy kártyavár, és nem te osztod a lapokat

...
Valuska László

Mégis minden félbemaradt - Térey János 50

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.