Biztosan nem József Attila látható a múlt héten publikált fényképen

ko | 2023. április 17. |

Néhány napja mi is beszámoltunk róla, hogy a magyar költészet napja alkalmából egy eddig ismeretlen fényképet osztott meg József Attiláról Harsányi Sulyom László egy Facebook-bejegyzésben. Két nappal később Tverdota György irodalomtörténész reagált a hírre, és azt állította, a fotón látható alak, bár valóban hasonlít, mégsem lehet József Attila. Cikkében részletesen leírta, miért nem valószínű, hogy az 1934-es Könyvhéten a költő Budapesten járt volna.

József Attila nem lehetett Pesten, amikor a neten körbefutó fotó készült “róla”?

Nehéz anyagi helyzete miatt ekkor vidéken élt, és a levelezése nem tanúskodik róla, hogy sikerült volna Budapestre mennie a Könyvhéten.

Tovább olvasok

Tverdotával ért egyet a szegedi irodalomtörténész, Bíró-Balogh Tamás, aki Facebook-bejegyzésében szintén azt állítja, hogy a közösségi oldalon gyorsan körbefutó fotón nem József Attila látható, és azt is részletesen leírja, kik azonosíthatók a fényképen. Ezek szerint középen Vaszary Gábor író, mellette testvére, Vaszary János író, rendező áll, másik oldalán pedig Szirmai Dezső író, hírlapíró. Az irodalomtörténész állítása alátámasztására más képeket közöl azokról, akik a Harsányi Sulyom László által megosztott fotón szerepelnek. 

A hétvégén posztolt bejegyzésre regáló Harsányi Sulyom László elfogadta Bíró-Balogh Tamás érveit. "Bármennyire is csalódott vagyok a saját "felfedezésem" okán, és elnézést kérek azoktól, akikben magamhoz hasonlóan illúziót ébresztettem, meghajlok az érvek, a tudás és a tudomány érveinek súlya alatt. Gratulálok, hogy kétségtelenül végére járt ennek a történetnek. A magam posztjában is hírt adtam a tudományos megfejtésről. Egy illúzióval kevesebb, egy tudással több!" - fogalmazott hozzászólásában.

Bíró-Balogh Tamás pedig így válaszolt: "Úgy vélem, valójában nem történt hiba. Az emberi emlékezet valóban csalóka, az viszont pontos volt, hogy a kép az 1934-es könyvhéten készül. Sőt, mindenképpen jó a fotó és szép a megörökítés gesztusa: az Ön nagyapja annak idején vagy egy elsőkötetes írót (Vaszary Gábor) fotózott le, vagy tényleg József Attilát látta bele a rá kétségtelenül hasonlító Vaszary Jánosba, ami viszont azt jelenti, hogy a nagyapja már ekkor ismerte (és felismerni vélte) József Attilát, aki pedig ekkor még nem is volt "híres" költő. Vagy egyik, vagy másik történt, mindenképp azt mutatja, hogy az Ön nagyapja érdeklődött a kortárs fiatal írók-költők munkái iránt. Bárcsak több ilyen "lesifotó" készülne manapság is."

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

József Attiláról készült, eddig ismeretlen fotót osztottak meg a költő születésnapján

Új, eddig ismeretlen fotók kerültek elő József Attiláról Harsányi Sulyom László jóvoltából. 

...
Hírek

József Attila nem lehetett Pesten, amikor a neten körbefutó fotó készült “róla”?

Nehéz anyagi helyzete miatt ekkor vidéken élt, és a levelezése nem tanúskodik róla, hogy sikerült volna Budapestre mennie a Könyvhéten.

...
Hírek

Firkálással tüntették el az ajánlást a József Attila-dedikációból

A dedikált könyvek árverésének egyik legérdekesebb tétele az a kötet, amelyet József Attila írt alá, a dedikációt viszont utóbb részben kisatírozták.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

És egyszer csak: 5 író, akinek Carrie Bradshaw olvassa a könyveit a sorozatban

...
Hírek

Megújul a Libri-díj, más elv alapján osztják ki a Könyvhéten

...
Zöld

Papír vagy e-könyv­ – mi jobb a klímának?

...
Hírek

Az Egy nap írója nem ajánlja, hogy útikönyvként használd az új regényét

...
Hírek

Kiss Noémi a Nádas-ügyről: Dogmatikus módon osztják a nemzetközi irodalmi díjakat

...
Hírek

Szabó Lőrinc özvegye névjegykártyán reklamált a szomszédjának

...
Nagy

A papírtáskában felejtett díj, a titkos könyv és a harmadik kiadás – Sántakutya a Margón

...
Zöld

Erre a 7 barátra van szükséged

...
Könyvtavasz

Kiskamaszként akkor sem könnyű az élet, ha cirkuszos családban élsz - Olvass bele Turbuly Lilla könyvébe!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!