Biztosan nem József Attila látható a múlt héten publikált fényképen

ko | 2023. április 17. |

Néhány napja mi is beszámoltunk róla, hogy a magyar költészet napja alkalmából egy eddig ismeretlen fényképet osztott meg József Attiláról Harsányi Sulyom László egy Facebook-bejegyzésben. Két nappal később Tverdota György irodalomtörténész reagált a hírre, és azt állította, a fotón látható alak, bár valóban hasonlít, mégsem lehet József Attila. Cikkében részletesen leírta, miért nem valószínű, hogy az 1934-es Könyvhéten a költő Budapesten járt volna.

József Attila nem lehetett Pesten, amikor a neten körbefutó fotó készült “róla”?
Tovább olvasok

Tverdotával ért egyet a szegedi irodalomtörténész, Bíró-Balogh Tamás, aki Facebook-bejegyzésében szintén azt állítja, hogy a közösségi oldalon gyorsan körbefutó fotón nem József Attila látható, és azt is részletesen leírja, kik azonosíthatók a fényképen. Ezek szerint középen Vaszary Gábor író, mellette testvére, Vaszary János író, rendező áll, másik oldalán pedig Szirmai Dezső író, hírlapíró. Az irodalomtörténész állítása alátámasztására más képeket közöl azokról, akik a Harsányi Sulyom László által megosztott fotón szerepelnek. 

A hétvégén posztolt bejegyzésre regáló Harsányi Sulyom László elfogadta Bíró-Balogh Tamás érveit. "Bármennyire is csalódott vagyok a saját "felfedezésem" okán, és elnézést kérek azoktól, akikben magamhoz hasonlóan illúziót ébresztettem, meghajlok az érvek, a tudás és a tudomány érveinek súlya alatt. Gratulálok, hogy kétségtelenül végére járt ennek a történetnek. A magam posztjában is hírt adtam a tudományos megfejtésről. Egy illúzióval kevesebb, egy tudással több!" - fogalmazott hozzászólásában.

Bíró-Balogh Tamás pedig így válaszolt: "Úgy vélem, valójában nem történt hiba. Az emberi emlékezet valóban csalóka, az viszont pontos volt, hogy a kép az 1934-es könyvhéten készül. Sőt, mindenképpen jó a fotó és szép a megörökítés gesztusa: az Ön nagyapja annak idején vagy egy elsőkötetes írót (Vaszary Gábor) fotózott le, vagy tényleg József Attilát látta bele a rá kétségtelenül hasonlító Vaszary Jánosba, ami viszont azt jelenti, hogy a nagyapja már ekkor ismerte (és felismerni vélte) József Attilát, aki pedig ekkor még nem is volt "híres" költő. Vagy egyik, vagy másik történt, mindenképp azt mutatja, hogy az Ön nagyapja érdeklődött a kortárs fiatal írók-költők munkái iránt. Bárcsak több ilyen "lesifotó" készülne manapság is."

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

József Attiláról készült, eddig ismeretlen fotót osztottak meg a költő születésnapján

Új, eddig ismeretlen fotók kerültek elő József Attiláról Harsányi Sulyom László jóvoltából. 

...
Hírek

József Attila nem lehetett Pesten, amikor a neten körbefutó fotó készült “róla”?

Nehéz anyagi helyzete miatt ekkor vidéken élt, és a levelezése nem tanúskodik róla, hogy sikerült volna Budapestre mennie a Könyvhéten.

...
Hírek

Firkálással tüntették el az ajánlást a József Attila-dedikációból

A dedikált könyvek árverésének egyik legérdekesebb tétele az a kötet, amelyet József Attila írt alá, a dedikációt viszont utóbb részben kisatírozták.

Hírek
...
Hírek

Darvasi László kapta idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

...
Nagy

Az utolsó rózsa és a megvakult angyalok – Nyolc izgalmas könyvheti verskötetet ajánlunk

...
Gyerekirodalom

Távozik a Móra Kiadó főszerkesztője

...
Beleolvasó

A nagyszerűséget ragadja meg a mongolok uralta Kínában a lány, akinek a semmilétet jósolták

...
Hírek

Annie Ernaux életébe „bombaként” csapódott az irodalmi Nobel-díj

...
Hírek

Joanne Harris: A nők elleni erőszak megelőzésében segít, ha a fiúk lányokról is olvasnak

...
Hírek

Takács Zsuzsa és Takáts József kapta idén a Szinva Irodalmi Díjat

...
Panodyssey

Milyen történeteket mesél egy város vagy egy falu? Írd meg a Panodyssey pályázatára!

...
Szórakozás

Mi köze az Utódlásnak egy Pulitzer-díjas amerikai költőhöz?

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

Olvass!
...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

Nádasdy Ádám visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, és az, hogy milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa, mennyire más a mező napfényben, mint naplementében, és merre oson az esti sötétben a róka? Rachel Williams altatóverseiből kiderül - olvass bele!