Biztosan nem József Attila látható a múlt héten publikált fényképen

ko | 2023. április 17. |

Néhány napja mi is beszámoltunk róla, hogy a magyar költészet napja alkalmából egy eddig ismeretlen fényképet osztott meg József Attiláról Harsányi Sulyom László egy Facebook-bejegyzésben. Két nappal később Tverdota György irodalomtörténész reagált a hírre, és azt állította, a fotón látható alak, bár valóban hasonlít, mégsem lehet József Attila. Cikkében részletesen leírta, miért nem valószínű, hogy az 1934-es Könyvhéten a költő Budapesten járt volna.

József Attila nem lehetett Pesten, amikor a neten körbefutó fotó készült “róla”?
Tovább olvasok

Tverdotával ért egyet a szegedi irodalomtörténész, Bíró-Balogh Tamás, aki Facebook-bejegyzésében szintén azt állítja, hogy a közösségi oldalon gyorsan körbefutó fotón nem József Attila látható, és azt is részletesen leírja, kik azonosíthatók a fényképen. Ezek szerint középen Vaszary Gábor író, mellette testvére, Vaszary János író, rendező áll, másik oldalán pedig Szirmai Dezső író, hírlapíró. Az irodalomtörténész állítása alátámasztására más képeket közöl azokról, akik a Harsányi Sulyom László által megosztott fotón szerepelnek. 

A hétvégén posztolt bejegyzésre regáló Harsányi Sulyom László elfogadta Bíró-Balogh Tamás érveit. "Bármennyire is csalódott vagyok a saját "felfedezésem" okán, és elnézést kérek azoktól, akikben magamhoz hasonlóan illúziót ébresztettem, meghajlok az érvek, a tudás és a tudomány érveinek súlya alatt. Gratulálok, hogy kétségtelenül végére járt ennek a történetnek. A magam posztjában is hírt adtam a tudományos megfejtésről. Egy illúzióval kevesebb, egy tudással több!" - fogalmazott hozzászólásában.

Bíró-Balogh Tamás pedig így válaszolt: "Úgy vélem, valójában nem történt hiba. Az emberi emlékezet valóban csalóka, az viszont pontos volt, hogy a kép az 1934-es könyvhéten készül. Sőt, mindenképpen jó a fotó és szép a megörökítés gesztusa: az Ön nagyapja annak idején vagy egy elsőkötetes írót (Vaszary Gábor) fotózott le, vagy tényleg József Attilát látta bele a rá kétségtelenül hasonlító Vaszary Jánosba, ami viszont azt jelenti, hogy a nagyapja már ekkor ismerte (és felismerni vélte) József Attilát, aki pedig ekkor még nem is volt "híres" költő. Vagy egyik, vagy másik történt, mindenképp azt mutatja, hogy az Ön nagyapja érdeklődött a kortárs fiatal írók-költők munkái iránt. Bárcsak több ilyen "lesifotó" készülne manapság is."

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

József Attiláról készült, eddig ismeretlen fotót osztottak meg a költő születésnapján

Új, eddig ismeretlen fotók kerültek elő József Attiláról Harsányi Sulyom László jóvoltából. 

...
Hírek

József Attila nem lehetett Pesten, amikor a neten körbefutó fotó készült “róla”?

Nehéz anyagi helyzete miatt ekkor vidéken élt, és a levelezése nem tanúskodik róla, hogy sikerült volna Budapestre mennie a Könyvhéten.

...
Hírek

Firkálással tüntették el az ajánlást a József Attila-dedikációból

A dedikált könyvek árverésének egyik legérdekesebb tétele az a kötet, amelyet József Attila írt alá, a dedikációt viszont utóbb részben kisatírozták.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Hírek

Steinbeck kutyarágta kézirata is kalapács alá kerül

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

Luiz Schwarcz Sao Paulo egyik legjelentősebb könyvkiadójának alapítója, aki Légszomj című könyvében családjáról és a bipoláris zavarral való küzdelméről is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!