Jo Nesbo elárulta, melyek a kedvenc Harry Hole-könyvei

Forgách Kinga | 2020. január 28. |

nesbo_1_1.jpg

Fotó: Valuska Gábor

Jo Nesbo egy videóban izgalmas részleteket árult el arról, hogy ő melyik Harry Hole-könyveken szeretett a legjobban dolgozni, és arra is kitért, miért szereti annyira Oslót.

A rövid interjúban, amelyet a napokban tettek közzé, arról beszélt, hogy három olyan Harry Hole-regény van, ami számára kiemelkedő. Mindhárom esetében nagyon élvezte az írás folyamatát, és az is közös bennük, hogy közben ismeretlen területekre tévedt, kísérletezett kicsit.

Az egyik ilyen könyv a Vörösbegy volt. Szerinte azért, mert abban a saját családjának második világháborús történeteit használta fel, és így többrétegű lett a cselekmény, több idősíkban és nézőpontból lehetett elmesélni a sztorit. Szintén nagyon szeretett a Hóemberen dolgozni, mert annál a könyvnél kicsit tágította a műfaji határokat; horror elemeket is alkalmazott és fontosabbá vált benne a pszichológia, mint a rendőri munka. A harmadik kedvence a Kísértet, mert abban kapta a szülővárosa, Oslo a legnagyobb szerepet.

„Imádom Oslót. Oslo egy pici, sokak számára békés, szinte az unalmasság határán álló város. Számomra az ellenkezője, talán azért, mert nagyon jól ismerem a várost és ismerem a sötét oldalait is. Azt is tudom, hogy jó ott lenni és élni. Egészen biztonságos, a regényeimben sokkal nagyobb az esélye, hogy meggyilkoljanak valakit Oslóban, mint a való életben.” 

Jo Nesbo tavasszal a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége lesz, ahol bizonyára még sok izgalmas témáról fog mesélni. Már azt is lehet tudni, hogy április 24-én lesz a beszélgetés és dedikálás. (Részletek ITT.)

Nesbonek legutóbb tavaly ősszel jelent meg könyve magyarul, ez volt a Kés. A 12. Harry Hole-könyvről azt írtuk, hogy

"egy okosan adagolt, dinamikusan építkező folytatás, jó nagy csavarral a végén és egy olyan nyitott végű befejezéssel, ami miatt, ha lehetne, most azonnal elkezdenénk olvasni a tizenharmadik kötetet".

A kritikánkért IDE kattintsatok, a kötetbe ITT tudtok beleolvasni!