Írni csak a gyilkosságról és a szerelemről érdemes - Jo Nesbo 60 éves
Hírek jo_nesbo animus

Írni csak a gyilkosságról és a szerelemről érdemes - Jo Nesbo 60 éves

Jo Nesbo ma 60 éves, ezért 30 pontban szedtük össze, mit kell róla, Harry Hole-ról, Doktor Proktorról és a többiekről tudni.

Könyves Magazin | 2020. március 29. |
 1. Oslóban született 1960. március 29-én, de a közép-norvégiai Romsdalsfjord északi partján, Moldéban nőtt fel.

 2. Az írás, történetek kitalálása kiskorától foglalkoztatta, élénk fantáziájának köszönhetően barátait gyakran szórakoztatta izgalmas sztorikkal:  " után még mindig nem nagyon tudom ezt az egészet munkának tekinteni."

 3. Tinédzserként a foci volt mindene, a norvég első osztályban szereplő helyi csapatban csatárként futballozott, de egy térdsérülés miatt le kellett mondania a sportkarrierről.

 4. Mivel lusta volt tanulni, három évre katonának szerződött Norvégia távoli északi részére. Az ott töltött idő alatt az éjszakákat áttanulva pótolta hiányosságait, Hemingway és Knut Hamsun műveit bújta. Leszerelése után a bergeni gazdasági egyetemen közgazdász diplomát szerzett.

 5. Végzése után Oslóban szabadúszó újságíróként, majd pénzügyi elemzőként dolgozott,

 6. 1992-ben öccsével Di Derre néven rockegyüttest alapítottak, amelynek énekese, dalszerzője, gitárosa is ő volt. Az együttes népszerű lett, díjakat nyertek és egy számuk a slágerlista éléig jutott, 2012-ben Budapesten is felléptek egy zártkörű rendezvényen

 7. Íme a Jenter című dal:

 8. Nesbo 1997-ben a nappali munkától és az éjszakai zenei fellépésektől kimerülve fél évre Ausztráliába utazott, vagy inkább menekült.

 9. A hosszú repülőúton kezdte írni első regényét és alkotta meg az alkoholizmussal küzdő, önfejű, szabályokkal nem törődő, de munkájában zseniális Harry Hole nyomozó alakját: "Harry egy olyan figura, aki állandóan háborúban áll, tehát az erkölcsre ő lehet, hogy másként tekint, mint a többi ember. Harrynak az okoz nagy küzdelmet, hogy olyan ember legyen, amilyen lenni szeretne. A hősökről szóló sztorikban nem az az érdekes, hogy fizikailag túlélik-e a kalandot, hanem hogy részesülnek-e a megváltásban. Hogy pokolra jutsz-e, abban nagy szerepet játszik, hogy a kritikus pillanatokban vajon a megfelelő erkölcsi döntést hozod-e meg."

 10. Indulás előtt egy kiadó felkérte, írjon könyvet arról, milyen az élet turné közben, de ő úgy döntött, írni csak a gyilkosságról és a szerelemről érdemes:  "A repterek a kedvenc helyeim az írásra. Jó a kávé, felteszem a fülhallgatómat, bekapcsolok valami zenét, az emberek pedig jönnek-mennek körülöttem. Ez egyfajta tranzitállapot, és az is benne van, hogy két dolgot csinálhatok egyszerre: várok a gépemre és írok."

 11. A kéziratot álnéven küldte el egy kiadóhoz, hogy a bírálatot ismertsége ne befolyásolja. A Denevérember 1997-ben jelent meg (Magyarországon 2012-ben adták ki), ebben nyomoz először Harry Hole, mégpedig a Nesbo által személyesen is feltérképzett távoli Ausztráliában. A krimi zajos sikert aratott, 1998-ban elnyerte az Üvegkulcsot, a legjobb skandináv krimiért járó díjat.

 12. Harry Hole azóta még tizenegy krimiben tért vissza: Csótányok, Vörösbegy, Nemeszisz, Boszorkányszög, A megváltó, Hóember, Leopárd, Kísértet, Police, Szomjúság és a tavaly publikált Kés című regényekben.

 13. Harry Hole jövője"Amikor a harmadik regényemet, a Vörösbegyet írtam, készítettem egy történetvázlatot Harry életéről. Ehhez a storyline-hoz tartom magam, ez azonban nem azt jelenti, hogy feltétlenül végig is kell követnem, hiszen a sorozatot még azelőtt be tudnám fejezni, hogy a végére érnék. De van egy tervem Harryval kapcsolatban."

 14. A sorozat hetedik kötetét, a The New York Times bestseller listájára is felkerült Hóembert 2017-ben vitték filmvászonra Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg és Val Kilmer főszereplésével, de a sztárparádé ellenére a kritikusok és Nesbo-rajongók is fanyalgással fogadták, mert hiányzott belőle a regények atmoszférája.

 15. Nesbo a krimiken kívül gyermekkönyveket is ír, természetesen ezek sem nélkülözik a fordulatos cselekményszövést és az abszurd humort.

 16. Először kislányának mesélt Doktor Proktorról, a kétbalkezes professzorról, aki feltalálja és rendszeresen használja a pukiport, valamint két kisiskolás segítőjével, Nillyvel és Lisával keveredik izgalmas, mindig új találmányokkal kapcsolatos kalandokba. "A Doktor Proktor-köteteket ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor az ember elmegy egy dzsesszklubba a barátaival. Itt annyira nem szoktam előre tervezni, a cselekmény egyszerűbb. Harry Holénél például megtervezem, hogy az adott fejezetben mettől meddig fogok eljutni, a Doktor Proktornál pedig nagyjából tudom ezt, és ott sokkal több is az improvizáció. Azt is mondanám, hogy sokkal mulatságosabb a Doktor Proktort írni, és jobban is érzem magam éjszaka, ha a Doktor Proktor-történetek írása után bújok ágyba."

 17. A gyermekregényekből 2007 óta öt kötet jelent meg, Norvégiában mesefilm is készült belőlük, idehaza a budapesti Kolibri Színház 2014-ben Doktor Proktor és a Holdkaméleonok címmel a harmadik részt adaptálta színpadra.

 18. 2015-ben publikálta a Vér a havon és a folytatás, a Fehér éjszaka című krimiket, amelyek két bérgyilkos történetét mesélik el különleges szemszögből.

 19. A 2008-ban megjelent Fejvadászokat 2011-ben Norvégiában filmesítették meg nagy sikerrel, ezt első norvég filmként jelölték a brit filmdíjakra (BAFTA), a filmjogokat egy amerikai stúdió is megszerezte.

 20. 2014-ben jelent meg A fiú

 21. 2018 a Macbeth, annak a projektnek a részeként, amelyben a Hogarth kiadó a kortárs irodalom nagyjait kérte fel Shakespeare műveinek újraírására. Nesbo modern környezetbe helyezve mesél bűnről, erőszakról, korrupcióról, hőse egy bűn uralta kisváros kezdetben tisztességes rendőre, akin úrrá lesz a hatalomvágy és úgy süllyed egyre mélyebbre, ahogy egyre magasabbra emelkedik, majd elbukik.

 22. Nesbo regényeinek erőssége a duplacsavaros, izgalmas cselekmény mellett az, hogy műveit társadalmi problémák és összetett karakterek köré építi.

 23. Bátran közelít olyan témákhoz, mint a korrupció, a prostitúció, a neonáci mozgalmak, a bevándorlás vagy a drogfüggőség, a bűnüggyel egyenlő fontosságú miliő a szereplők sorsán keresztül tárul fel. Egy interjúban azt mondta: "A bűntettet elkövetik, és tisztában vagy vele, hogy a végére felgöngyölítik. Ezért kell, hogy a történet a puszta cselekményen túl is érdekes legyen". 

 24. A Vörösbegy című regényben például Norvégia náci múltját és az idegengyűlöletet járja körül, felhasználva apja drámai történetét is, aki a második világháborúban a németek oldalán harcolt Sztálingrádnál, mert meggyőződése volt, hogy Sztálin nagyobb veszélyt jelent az emberiségre nézve, mint Hitler.

 25. Nesbo könyveit már több mint 45 millió példányban adták el világszerte

 26. Könyveit 50 nyelvre fordították le.

 27. Az írás mellett a sziklamászás szerelmese.

 28. Telente Thaiföldön hódol szenvedélyének.

 29. Regényeinek visszatérő helyszínén, Oslóban él elvált felesége és lánya közelében:  "Oslóban több kábítószerfüggő van, és több ember hal meg túladagolásban, mint bármely másik városban.

(MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.