Michel Houellebecq szexfilmje körül tovább dagad a botrány

Michel Houellebecq szexfilmje körül tovább dagad a botrány

ko | 2023. március 29. |

A KIRAC nevű holland művészeti csoport bemutathatja azt a kísérleti erotikus filmet, melyben a francia szerző fiatal nőkkel látható intim helyzetben, annak ellenére, hogy az író megpróbálta megállítani a film terjesztését, mondta ki tegnap egy amszterdami bíróság.

Michel Houellebecq pornófilmben vállalt szerepet?

Michel Houellebecq francia író állítólag szerepet vállalt egy pornófilmben, amelynek márciusban lesz a bemutatója.

Tovább olvasok

Amszterdam kerületi bírósága kedden délután elutasította Michel Houellebecq és felesége, Qianyun Lysis keresetét, amely meg akarta akadályozni a KIRAC filmjének értékesítését.

A film előzetese korábban látható volt a csoport honlapján, de már eltávolították. A klipben a francia irodalom 67 éves fenegyereke volt látható pizsamában, amint egy hálóinget viselő nő mellett feküdt, dohányozva és nevetve. "Mondtam neki, hogy sok lányt ismerek Amszterdamban, aki lefeküdne a híres íróval kíváncsiságból." – hangzott eközben a narráció.

A bíróság szerint az ötletet, hogy a Behódolás és az Elemi részecskék szerzője egy kísérleti szexfilmben szerepeljen, elsőként az író felesége vetette fel az egyik rendezőnek tavaly ősszel egy vacsorán, azzal az indokkal, hogy a szerző „rosszkedvét ellensúlyozza”.

Houellebecq és a rendező, Ruitenbeek ezután e-mailben beszélték meg a terveket, hogy olyan "műalkotást hozzanak létre, melyben a fikció és a valóság különbsége úgy ölt testet, mint egy játék az ellenségeid gonosz paranoiájával". Az amszterdami forgatásra érkezve december elsején a francia szerző aláírt egy beleegyező nyilatkozatot, melyben szerepelt, hogy a film "magában foglalhat felnőtt tartalmat". A megállapodásban az egyetlen korlátozás az volt, hogy a filmben nem mutathatják az írót és a nemi szervét egy képben. Ez a terv a bíróság szerint meghagyta volna a bizonytalanságot a nézőben,

és eldönthetetlenné tette volna, hogy tényleg az író szerepel a szexjelenetekben vagy egy dublőr helyettesíti.

December 23-án, a forgatás befejezése előtt három nappal Houellebecq mégis kiszállt a projektből. Egy saját weboldalán közzétett levél szerint azért, mert a holland rendező "művészetfelfogása radikálisan ellenkezett" az övével.

A panaszában kifejtette, hogy a megállapodás aláírásakor depresszióban szenvedett, és több pohár bort megivott. A bíróság ezt orvosi igazolás hiányában elutasította, és rákérdezett, miért az aláírás előtt, és nem utána ivott.

Ebben a hónapban egy másik bíróság Párizsban már visszautasította a panaszt, mely szerint a film trailere tönkretette az író magánéletét, becsületét és hazugságokat terjesztett a feleségéről.

A film tervezett március 11-i premierjét mindazonáltal elhalasztották a két bírósági per miatt. Bár a jogi eljárások késleltetik a KIRAC munkáját, Ruitenbeek májusban szeretné bemutatni a filmet az íróval való nézeteltérés ellenére is.

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Michel Houellebecq nem egy mém, a karantén meg nem katasztrófafilm

Érdemes jobban megismerni vagy megérteni Michel Houellebecq írót? Ez a kérdés foglalkoztatott az új Houellebecq-kötet, az Intervenciók 2020 olvasása közben.

...
Beleolvasó

Houellebecq unortodox tippeket ad a bulizáshoz

Michel Houellebecq esszéit, publicisztikáit, interjúit gyűjti egybe az Intervenciók 2020: a gyakran provokatív,  melankolikus, elgondolkodtató szövegek a provence-i nyugdíjasoktól a világjárványon át az ünnepek megéléséig a legváltozatosabb témákat érintik.

...
Hírek

A fogadóirodáknál egyelőre Michel Houellebecq nyeri a Nobelt

Október 6-án jelentik be, ki nyeri az idei irodalmi Nobelt. A döntés mindvégig zárt ajtók mögött történik, a jelöltek nevét pedig ötven évre titkosítják. Így aztán nem marad más, mint az esélylatolgatás, ami persze teljesen tudománytalan, inkább csak játék, esélylatolgatás.

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Könyves Magazin

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

Hírek
...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

...
Szórakozás

Máté Gábor, Sátántangó, Süsü és Friss Hús [PROGRAMAJÁNLÓ]

Polc

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...

Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről

...

A halál tagadása és a halhatatlanná tétel gesztusa is benne van Ernaux szüleiről szóló kisregényeiben

...