Houellebecq szerint a vírus után nem változik, csak még rosszabb lesz a világ

Houellebecq szerint a vírus után nem változik, csak még rosszabb lesz a világ

Könyves Magazin | 2020. május 05. |

A francia író szerint a koronavírus után nem fog érdemben változni semmi sem - legfeljebb rosszabb lesz a helyzet. Michel Houellebecq nem gondolja, hogy a pandémia valamiféle fordulópontot jelentene az életünkben, és azt mondja, a másodperc törtrészéig sem hisz azoknak, akik azt hangoztatják, hogy "semmi sem lesz már olyan, mint azelőtt". Szerinte a karantén után nem fogunk egy új világban felébredni - ugyanolyan lesz minden, csak egy kicsit rosszabb - idézi az AFP. A COVID-19-et amúgy egy banális vírusként jellemezte, amely még csak nem is szexuális úton terjed. Ugyanakkor arra intett, hogy a közösségi távolságtartás és a home office, azaz az otthoni munka felgyorsíthatja azt a technológiai nyomást, amely végső soron az emberek izolációját eredményezi.

Milyen gyerek volt Michel Houellebecq? - Könyves magazin

Gyerekkori önmagáról, a boldogság ősi vágyáról, valláshoz való viszonyáról, valamint új regényéről, a Szertoninról is mesélt Michel Houellebecq idén augusztusban a dániai Louisiana irodalmi fesztiválon, ahol Rune Lykkeberg kérdezte őt arról, hogyan vált íróvá. A közel egyórás beszélgetésen a francia botrányíró sok mindent elárult magáról, pályájának indulásáról és azokról a könyvekről, amelyek nagy hatással voltak rá gyerekkorában.

Houellebecq gúnyt űzött azokból az írókból is, akik a jelenlegi helyzetet 2005-ös apokaliptikus regényéhez, az Egy sziget lehetőségéhez hasonlították. Egyidejűleg nem kímélte azokat a kollégáit sem, a francia irodalmi élet sztárjait, akik vidéki vagy tengerparti nyaralóikból nyilatkoznak a jelenlegi válsághelyzetről - az ugyanakkor nem derült ki, hogy ő maga vajon a párizsi lakásában maradt-e. Az viszont egyáltalán nincs ínyére, hogy a szigorú francia karanténszabályok miatt nem mehet hosszabb sétára az otthonától, szerinte ugyanis egy írónak igenis szüksége lenne erre.

Minden, amit Houellebecq-ről tudni kell - Könyves magazin

Magvető, 96 oldal, 2013, 1832 HUF A Magyarországon mostanában leginkább Kiábrándult Értelmiségiként ismert Goncourt-díjas francia botrányszerző lesz a csütörtökön kezdődő 20. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége. Houellebecq a politikai korrektség látszatát is kerülve ír thai szexturizmusról, a pedofíliáról, a globalizációról, a new wave-ről és a vallási fundamentalizmusról is.

Michel Houellebecq 2013-ban volt a budapesti könyvfesztivál díszvendége, akkor interjúztunk is vele. Arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz az orákulumi szerephez, amelynek eredményeként a média bármely társadalmi, kulturális vagy politikai kérdéssel hozzá fordul, a következőt válaszolta:

"Nem válaszolok soha, amikor úgy érzem, nem tudok mit mondani. Nincs kedvem mindig ellenállni, de ahhoz se, hogy mindig a karakteres véleményemért faggassanak. De mikor megjelenik egy könyvem, azt szeretném, ha arról kérdeznének. De nem tudom kikerülni a többi kérdést, túl fárasztó lenne azt ismételgetni, hogy nem beszélek politikai kérdésekről. Úgyhogy inkább válaszolok."

Kapcsolódó cikkek
...
Promóció

A 70 éves Móra ezekkel a könyvekkel készült a virtuális könyvfesztiválra

Hetvenéves idén a Móra Kiadó, amely rengeteg kiadvánnyal és programmal készült az évfordulóra és a könyvfesztiválra, a járvány és a karantén miatt viszont újra kellett tervezniük mindent. Az olvasók viszont így sem maradnak könyvek nélkül, a kiadó most pedig elárulja, mire számíthatunk.

...
Kritika

Houellebecqen a gyógyszer sem segít

...
Hírek

Michel Houellebecq-et francia Becsületrenddel tüntetik ki

...
Nagy

Női írók és főhősök, akiknek ott lenne a helyük a kötelezők közt (1. rész)

Ha egy gyerek ma Magyarországon a kötelező olvasmányokon nő fel, akkor szinte csak olyan könyvet fog a kezébe venni, amelyeknek a szerzői férfiak, és amelyekben a főszereplők is fiúk. Éppen ezért most olyan történeteket ajánlunk, amelyeknek a szerzői és/vagy főszereplői lányok, és amelyeknek a kötelezők közt lenne a helye. 

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Nick Hornby Brexit-regényben írta meg, hogyan szakadt szét Anglia

...
Kolozsi Orsolya

Az életünket akkor tudjuk helyre tenni, ha ismerjük a családi múltunkat

...
Ruff Orsolya

Szöllősi még sosem írt annyira filmszerűen, mint az Illegálban

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

"A gyerekek ösztönösen érzik, hogy az éghajlatváltozás rendkívüli hatással lesz a jövőjükre"

Szeptemberben egy klímafikciós ifjúsági regény, Rojik Tamás Szárazsága lett a Szívünk rajta kiemelt könyve. A hónap értékelőjét, M. Kácsor Zoltánt markáns irodalmi képekről és a műfaj felíveléséről faggattuk.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. A felnövés millió kihívásával küszködő tizenéves hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Mutatunk pár könyvet, ami segíti az elfogadást, hiszen lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, tudni kell, hogy a testünk ugyanolyan értékes.

Polc

Mégis minden félbemaradt - Térey János 50

...

Az élet egy kártyavár, és nem te osztod a lapokat

...

Az életünket akkor tudjuk helyre tenni, ha ismerjük a családi múltunkat

...

A Lovecraft földjén a horror és a rasszizmus határait mossa össze

...