Houellebecq szerint a vírus után nem változik, csak még rosszabb lesz a világ

Houellebecq szerint a vírus után nem változik, csak még rosszabb lesz a világ

Könyves Magazin | 2020. május 05. |

A francia író szerint a koronavírus után nem fog érdemben változni semmi sem - legfeljebb rosszabb lesz a helyzet. Michel Houellebecq nem gondolja, hogy a pandémia valamiféle fordulópontot jelentene az életünkben, és azt mondja, a másodperc törtrészéig sem hisz azoknak, akik azt hangoztatják, hogy "semmi sem lesz már olyan, mint azelőtt". Szerinte a karantén után nem fogunk egy új világban felébredni - ugyanolyan lesz minden, csak egy kicsit rosszabb - idézi az AFP. A COVID-19-et amúgy egy banális vírusként jellemezte, amely még csak nem is szexuális úton terjed. Ugyanakkor arra intett, hogy a közösségi távolságtartás és a home office, azaz az otthoni munka felgyorsíthatja azt a technológiai nyomást, amely végső soron az emberek izolációját eredményezi.

Milyen gyerek volt Michel Houellebecq? - Könyves magazin

Gyerekkori önmagáról, a boldogság ősi vágyáról, valláshoz való viszonyáról, valamint új regényéről, a Szertoninról is mesélt Michel Houellebecq idén augusztusban a dániai Louisiana irodalmi fesztiválon, ahol Rune Lykkeberg kérdezte őt arról, hogyan vált íróvá. A közel egyórás beszélgetésen a francia botrányíró sok mindent elárult magáról, pályájának indulásáról és azokról a könyvekről, amelyek nagy hatással voltak rá gyerekkorában.

Houellebecq gúnyt űzött azokból az írókból is, akik a jelenlegi helyzetet 2005-ös apokaliptikus regényéhez, az Egy sziget lehetőségéhez hasonlították. Egyidejűleg nem kímélte azokat a kollégáit sem, a francia irodalmi élet sztárjait, akik vidéki vagy tengerparti nyaralóikból nyilatkoznak a jelenlegi válsághelyzetről - az ugyanakkor nem derült ki, hogy ő maga vajon a párizsi lakásában maradt-e. Az viszont egyáltalán nincs ínyére, hogy a szigorú francia karanténszabályok miatt nem mehet hosszabb sétára az otthonától, szerinte ugyanis egy írónak igenis szüksége lenne erre.

Minden, amit Houellebecq-ről tudni kell - Könyves magazin

Magvető, 96 oldal, 2013, 1832 HUF A Magyarországon mostanában leginkább Kiábrándult Értelmiségiként ismert Goncourt-díjas francia botrányszerző lesz a csütörtökön kezdődő 20. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége. Houellebecq a politikai korrektség látszatát is kerülve ír thai szexturizmusról, a pedofíliáról, a globalizációról, a new wave-ről és a vallási fundamentalizmusról is.

Michel Houellebecq 2013-ban volt a budapesti könyvfesztivál díszvendége, akkor interjúztunk is vele. Arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz az orákulumi szerephez, amelynek eredményeként a média bármely társadalmi, kulturális vagy politikai kérdéssel hozzá fordul, a következőt válaszolta:

"Nem válaszolok soha, amikor úgy érzem, nem tudok mit mondani. Nincs kedvem mindig ellenállni, de ahhoz se, hogy mindig a karakteres véleményemért faggassanak. De mikor megjelenik egy könyvem, azt szeretném, ha arról kérdeznének. De nem tudom kikerülni a többi kérdést, túl fárasztó lenne azt ismételgetni, hogy nem beszélek politikai kérdésekről. Úgyhogy inkább válaszolok."

Kapcsolódó cikkek
...
Promóció

A 70 éves Móra ezekkel a könyvekkel készült a virtuális könyvfesztiválra

Hetvenéves idén a Móra Kiadó, amely rengeteg kiadvánnyal és programmal készült az évfordulóra és a könyvfesztiválra, a járvány és a karantén miatt viszont újra kellett tervezniük mindent. Az olvasók viszont így sem maradnak könyvek nélkül, a kiadó most pedig elárulja, mire számíthatunk.

...
Kritika

Houellebecqen a gyógyszer sem segít

...
Hírek

Michel Houellebecq-et francia Becsületrenddel tüntetik ki

...
Zöld

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

Mardos - A bűntudatról kilenc fejezetben címmel jelent meg Réz Anna első kötete. Ennek apropóján beszélgettünk a szerzővel arról, hogyan lehet a vallás és a pszichológia mezsgyéjén kívül értelmezni a szégyen és a bűntudat kérdését, miért van elege az anyai bűntudatkeltésből, a klímaszorongásból vagy az állandó önreflexiós kényszerből.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól

...
Kolozsi Orsolya

Nádas Péter emlékei és a Világló részletek rajzolják ki Újlipótváros rejtett történetét

...
Ruff Orsolya

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

Aranyos állatok, egy hatalmas szívű gazdi, az otthon melege és apró kis konfliktusok Kiss Judit Ágnes új meséjében.

...
Gyerekirodalom

Ecsédi Orsolya hőse csak könyvek szereplőibe tud beleesni

A Juli vagyok, könyvmoly címszereplőjét a valódi, hús-vér fiúk nem érdeklik, még soha nem volt szerelmes. Azaz dehogynem: csak éppen könyvek szereplőibe. Juli mindenesetre most megkapja a lehetőséget, hogy változtasson a dolgok menetén. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Mi a népmesék titka, és hogyan lehet újragondolni ezeket a történeteket? [Bookline Kids]

Zalka Csenge Virág A Százegy ajtajú palota című mesekönyve megőrzi a népmesei elemeket, de sikeresen ötvözi azokat a mai gyerekek számára izgalmas témákkal.

Polc

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...

Stanley Tucci a főzés-ízlelés-evés hármasán szűri át az életet

...

A Szív utca szerzőjének új könyvében a megszállott szenvedélyé a főszerep

...