Houellebecq szerint a vírus után nem változik, csak még rosszabb lesz a világ

Houellebecq szerint a vírus után nem változik, csak még rosszabb lesz a világ

Könyves Magazin | 2020. május 05. |

A francia író szerint a koronavírus után nem fog érdemben változni semmi sem - legfeljebb rosszabb lesz a helyzet. Michel Houellebecq nem gondolja, hogy a pandémia valamiféle fordulópontot jelentene az életünkben, és azt mondja, a másodperc törtrészéig sem hisz azoknak, akik azt hangoztatják, hogy "semmi sem lesz már olyan, mint azelőtt". Szerinte a karantén után nem fogunk egy új világban felébredni - ugyanolyan lesz minden, csak egy kicsit rosszabb - idézi az AFP. A COVID-19-et amúgy egy banális vírusként jellemezte, amely még csak nem is szexuális úton terjed. Ugyanakkor arra intett, hogy a közösségi távolságtartás és a home office, azaz az otthoni munka felgyorsíthatja azt a technológiai nyomást, amely végső soron az emberek izolációját eredményezi.

Milyen gyerek volt Michel Houellebecq? - Könyves magazin

Gyerekkori önmagáról, a boldogság ősi vágyáról, valláshoz való viszonyáról, valamint új regényéről, a Szertoninról is mesélt Michel Houellebecq idén augusztusban a dániai Louisiana irodalmi fesztiválon, ahol Rune Lykkeberg kérdezte őt arról, hogyan vált íróvá. A közel egyórás beszélgetésen a francia botrányíró sok mindent elárult magáról, pályájának indulásáról és azokról a könyvekről, amelyek nagy hatással voltak rá gyerekkorában.

Houellebecq gúnyt űzött azokból az írókból is, akik a jelenlegi helyzetet 2005-ös apokaliptikus regényéhez, az Egy sziget lehetőségéhez hasonlították. Egyidejűleg nem kímélte azokat a kollégáit sem, a francia irodalmi élet sztárjait, akik vidéki vagy tengerparti nyaralóikból nyilatkoznak a jelenlegi válsághelyzetről - az ugyanakkor nem derült ki, hogy ő maga vajon a párizsi lakásában maradt-e. Az viszont egyáltalán nincs ínyére, hogy a szigorú francia karanténszabályok miatt nem mehet hosszabb sétára az otthonától, szerinte ugyanis egy írónak igenis szüksége lenne erre.

Minden, amit Houellebecq-ről tudni kell - Könyves magazin

Magvető, 96 oldal, 2013, 1832 HUF A Magyarországon mostanában leginkább Kiábrándult Értelmiségiként ismert Goncourt-díjas francia botrányszerző lesz a csütörtökön kezdődő 20. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége. Houellebecq a politikai korrektség látszatát is kerülve ír thai szexturizmusról, a pedofíliáról, a globalizációról, a new wave-ről és a vallási fundamentalizmusról is.

Michel Houellebecq 2013-ban volt a budapesti könyvfesztivál díszvendége, akkor interjúztunk is vele. Arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz az orákulumi szerephez, amelynek eredményeként a média bármely társadalmi, kulturális vagy politikai kérdéssel hozzá fordul, a következőt válaszolta:

"Nem válaszolok soha, amikor úgy érzem, nem tudok mit mondani. Nincs kedvem mindig ellenállni, de ahhoz se, hogy mindig a karakteres véleményemért faggassanak. De mikor megjelenik egy könyvem, azt szeretném, ha arról kérdeznének. De nem tudom kikerülni a többi kérdést, túl fárasztó lenne azt ismételgetni, hogy nem beszélek politikai kérdésekről. Úgyhogy inkább válaszolok."

Kapcsolódó cikkek
...
Promóció

A 70 éves Móra ezekkel a könyvekkel készült a virtuális könyvfesztiválra

Hetvenéves idén a Móra Kiadó, amely rengeteg kiadvánnyal és programmal készült az évfordulóra és a könyvfesztiválra, a járvány és a karantén miatt viszont újra kellett tervezniük mindent. Az olvasók viszont így sem maradnak könyvek nélkül, a kiadó most pedig elárulja, mire számíthatunk.

...
Kritika

Houellebecqen a gyógyszer sem segít

...
Hírek

Michel Houellebecq-et francia Becsületrenddel tüntetik ki

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.

...
Gyerekirodalom

Percy Jackson gyerekbarát tempóban nyomoz Zeusz villáma után

Megnéztük az új adaptációt, ami azt vállalta, hogy sokkal hívebben bemutatja majd Percy Jackson kalandjait, az istenek és a félistenek világát.

Szerzőink

...
Valuska László

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

...
sa

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

...
sa

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Első világháborús harctéren rajzolt mesekönyvet kislányának egy magyar katona

A Zsuzsa Bergengóciában című kötetet sokan az egyik legszebb magyar mesekönyvnek tartják, ami egyben a magyar szecessziós könyvművészet kiemelkedő darabja is. A rajzok a gyimesi havasokon túl, a fronton születtek, a versek megírására Karinthy Frigyest kérték fel.

...
Gyerekirodalom

2024 tavaszán ezeket a gyerek- és ifjúsági köteteket várjuk legjobban

Szokás szerint gyerekkönyvekből sem lesz hiány idén, csak győzzünk válogatni. Listánkon azokat a könyveket gyűjtöttük össze, melyek tavaszi megjelenését már nagyon várjuk. 

...
Gyerekirodalom

Aki elvarázsolja és megnyugtatja a legkisebbeket - Bartos Erika 50

Épp húsz éve jelent meg az első kötete a ma ötvenéves Bartos Erikának. Boldog születésnapot kívánunk neki!

Polc

A diktatúra fenntartóinak süketnéma a lelkiismerete

...

A Hideg krematóriumban pucérra vetkőzik a reménytelenség

...

A háborúban a halál minden sarkon ott leselkedik, és csak a véletlenen múlik, kit visz magával

...

A diktatúra nem emlék, hanem a sötétség mélyén lopakodó szörny

...