Houellebecq szerint a vírus után nem változik, csak még rosszabb lesz a világ

Houellebecq szerint a vírus után nem változik, csak még rosszabb lesz a világ

Könyves Magazin | 2020. május 05. |

A francia író szerint a koronavírus után nem fog érdemben változni semmi sem - legfeljebb rosszabb lesz a helyzet. Michel Houellebecq nem gondolja, hogy a pandémia valamiféle fordulópontot jelentene az életünkben, és azt mondja, a másodperc törtrészéig sem hisz azoknak, akik azt hangoztatják, hogy "semmi sem lesz már olyan, mint azelőtt". Szerinte a karantén után nem fogunk egy új világban felébredni - ugyanolyan lesz minden, csak egy kicsit rosszabb - idézi az AFP. A COVID-19-et amúgy egy banális vírusként jellemezte, amely még csak nem is szexuális úton terjed. Ugyanakkor arra intett, hogy a közösségi távolságtartás és a home office, azaz az otthoni munka felgyorsíthatja azt a technológiai nyomást, amely végső soron az emberek izolációját eredményezi.

Milyen gyerek volt Michel Houellebecq? - Könyves magazin

Gyerekkori önmagáról, a boldogság ősi vágyáról, valláshoz való viszonyáról, valamint új regényéről, a Szertoninról is mesélt Michel Houellebecq idén augusztusban a dániai Louisiana irodalmi fesztiválon, ahol Rune Lykkeberg kérdezte őt arról, hogyan vált íróvá. A közel egyórás beszélgetésen a francia botrányíró sok mindent elárult magáról, pályájának indulásáról és azokról a könyvekről, amelyek nagy hatással voltak rá gyerekkorában.

Houellebecq gúnyt űzött azokból az írókból is, akik a jelenlegi helyzetet 2005-ös apokaliptikus regényéhez, az Egy sziget lehetőségéhez hasonlították. Egyidejűleg nem kímélte azokat a kollégáit sem, a francia irodalmi élet sztárjait, akik vidéki vagy tengerparti nyaralóikból nyilatkoznak a jelenlegi válsághelyzetről - az ugyanakkor nem derült ki, hogy ő maga vajon a párizsi lakásában maradt-e. Az viszont egyáltalán nincs ínyére, hogy a szigorú francia karanténszabályok miatt nem mehet hosszabb sétára az otthonától, szerinte ugyanis egy írónak igenis szüksége lenne erre.

Minden, amit Houellebecq-ről tudni kell - Könyves magazin

Magvető, 96 oldal, 2013, 1832 HUF A Magyarországon mostanában leginkább Kiábrándult Értelmiségiként ismert Goncourt-díjas francia botrányszerző lesz a csütörtökön kezdődő 20. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége. Houellebecq a politikai korrektség látszatát is kerülve ír thai szexturizmusról, a pedofíliáról, a globalizációról, a new wave-ről és a vallási fundamentalizmusról is.

Michel Houellebecq 2013-ban volt a budapesti könyvfesztivál díszvendége, akkor interjúztunk is vele. Arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz az orákulumi szerephez, amelynek eredményeként a média bármely társadalmi, kulturális vagy politikai kérdéssel hozzá fordul, a következőt válaszolta:

"Nem válaszolok soha, amikor úgy érzem, nem tudok mit mondani. Nincs kedvem mindig ellenállni, de ahhoz se, hogy mindig a karakteres véleményemért faggassanak. De mikor megjelenik egy könyvem, azt szeretném, ha arról kérdeznének. De nem tudom kikerülni a többi kérdést, túl fárasztó lenne azt ismételgetni, hogy nem beszélek politikai kérdésekről. Úgyhogy inkább válaszolok."

Kapcsolódó cikkek
...
Promóció

A 70 éves Móra ezekkel a könyvekkel készült a virtuális könyvfesztiválra

Hetvenéves idén a Móra Kiadó, amely rengeteg kiadvánnyal és programmal készült az évfordulóra és a könyvfesztiválra, a járvány és a karantén miatt viszont újra kellett tervezniük mindent. Az olvasók viszont így sem maradnak könyvek nélkül, a kiadó most pedig elárulja, mire számíthatunk.

...
Kritika

Houellebecqen a gyógyszer sem segít

...
Hírek

Michel Houellebecq-et francia Becsületrenddel tüntetik ki

...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

Szerzőink

...
Závada Péter

Závada Péter: A szenvedő művész mítosza

...
Varró Attila

Poe hamar a mozik sztárja lett, és a saját rémtörténeteiben találta magát

...
Sándor Anna

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

Ötven éve jelent meg Németországban Michael Ende egyik legsikeresebb regénye, a Momo, amelyből - neház tárgyalásokat követően - hamarosan film készülhet.

...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

...
Gyerekirodalom

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

Az Asterix képregénysorozatnak új írója van, Fabcaro, aki jelenleg a széria 40. kötetén dolgozik. Utóbbi várhatóan még az idén megjelenik.

Polc

Donatella Di Pietrantonio: Meg akartam érteni a szeretethiány következményeit

...

Veres Attila Magyarországai nem jó helyek az életre

...

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...