Hilary Mantel a halála előtt az egyik leghíresebb Austen-regényt írta volna újra

A soha be nem fejezett mű Mary Bennet szemszögéből mondta volna újra a jól ismert történetet. Egy most közzétett rövid részletből kiderül, hogy az író a könyvében nem kímélte volna Mr. Darcyt.

ro | 2023. április 24. |

Hilary Mantel tavaly szeptemberben hunyt el, ám az emlékére most tartottak egy búcsúztatást. Itt derült ki, hogy a Cromwell-trilógia írója a halálát megelőzően új könyvön dolgozott, ráadásul nem is akármilyenen: új regényében a Büszkeség és balítéletet akarta újragondolni ás újraírni. Utóbbi nagy klasszikus, Jane Austen egyik legismertebb regénye (Az Austen-projekt című podcastsorozatunkban is beszéltünk róla), Mantel ugyanakkor azt tervezte, hogy a kissé jelentéktelennek tartott középső nővér, Mary Bennet szemszögéből mondaná el a történetet. Már a készülő mű címe is beszédes lett volna (Provocation), és Mantel arra készült, hogy egyfajta irodalmi mashup szellemében Austen más regényeinek alakjait is megjelenítette volna benne. Irodalmi ügynöke, Bill Hamilton szerint az író el akart távolodni kicsit a történelmi nagyregényektől, és valami könnyedebb, vidámabb dologra készült.

Mitől olyan izgalmas még ma is Jane Austen? [Az Austen-projekt]
Mitől olyan izgalmas még ma is Jane Austen? [Az Austen-projekt]

Kosztümös love storyk, romantikus lányregények, netán kortárs társadalomkritikák vagy finom humorral megfestett korrajzok – Jane Austen regényeire valamennyi állítás igaz, attól függően, miként és miért olvassuk történeteit. Az életművet feldolgozó Az Austen-projekt utolsó adásában összegeztük, mi mire jutottunk vele kapcsolatban. 

Tovább olvasok

A Provocation című műből 20 ezer szót írt meg, a Guardianen pedig a hétvégén közzétettek ebből két rövid bekezdést - Mantel férje, Gerald McEwen ezeket érezte eléggé befejezettnek ahhoz, hogy megossza a világgal. A többit - 150 darab A5-ös jegyzetfüzettel együtt - elküldte a kaliforniai Huntington Könyvtárnak, amely otthont ad Mantel irodalmi hagyatékának. A jegyzetfüzeteket ugyanakkor - amelyek az íráshoz szükséges és személyes feljegyzéseket is tartalmaznak - csak McEwen halála után lehet elolvasni. Mantel legutolsó jegyzetfüzetét azonban a férj megtartotta magának, mert azt annyira személyesnek ítélte, hogy nem szerette volna, ha akár a halála után bárki elolvasná.

Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller
Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller

A Tudor-trilógia harmadik részében Hilary Mantel egészen mélyre visz a kicsinyes intrikák és nagyhatalmi alkuk világába, így aztán testközelből szemlélhetjük végig egy komplett történelmi korszakot meghatározó férfi felemelkedését és bukását.

Tovább olvasok

A soha el nem készülő regényről a férj még annyit elárult, hogy Mary Bennet - akárcsak a híressé vált történelmi trilógia hőse, Thomas Cromwell, származását tekintve egy kovács fia - kívülálló volt, akárcsak Mantel. "Kívülálló volt a családjában, a szülővárosában, a vallásában, Angliában, és ez lehetővé tette, hogy rendkívül friss szemléletmóddal tekintsen mindenre" - fogalmazott Gerald McEwen. Mantel világéletében szerette Austen könyveit, és a Büszkeség és balítélet volt a kedvence tőle. Habár nem ő az első, aki újragondolja a nagy irodalmi klasszikust, de a férje szerint Mantel azért is vágott bele ennek az austeni műnek a megírásába, mert nem olvasott egy olyan irodalmi spin-off-ot sem, ami tetszett volna neki.

A Guardianen tehát olvasható egy rövid részlet a soha el nem készült műből, amelyben Mantel lényegében megkérdőjelezi Mr. Darcy intellektusát, és felteszi a kérdést: mi van akkor, ha Darcy homlokráncolása nem jelent mást, mint rosszkedvet, ha a komoly és gondterhelt tekintet pusztán elégedetlenséget jelez a jelen körülményekkel szemben, a nőket megfélemlítő hosszú hallgatása pedig csupán azt jelenti, hogy nincs mit mondania?

A részletet - a 11 éves Hilary Mantel egy régi iskolai fogalmazásával együtt, amelyet egy osztálytársa talált nemrég - ITT lehet elolvasni.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Hilary Mantel: Cromwell nem ment volna nyaralni nemzeti krízis idején

A Cromwell-trilógia szerzője Thomas Cromwellt napjaink politikusaival vetette össze, és nem jöttek ki jól a dologból.

...
Hírek

Hilary Mantel megint duplázott

Tizenegy évvel azután, hogy a Farkasbőrben elnyerte a történelmi regényeknek járó Walter Scott-díjat, Hilary Mantel a Tudor-korban játszódó harmadik regényével, a Tükör és fénnyel, ismét behúzta a 25 ezer fonttal járó elismerést.

...
Hírek

Hilary Mantel nem akar több történelmi regényt írni

Hilary Mantel az elmúlt tizenöt évét a Tudor-ház intrikáival töltötte és díjnyertes történelmi regényeket írt. A rajongók azonban nem számíthatnak több ilyen könyvre, az író ugyanis egy edinburgh-i fesztiválon bejelentette, nem akar többé ebben a műfajban alkotni.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

5 könyvadaptáció a cannes-i filmfesztiválon

Vajon Cannes felkészült Coppola mester Herman Hesse-inspirálta filmjére?

...
Szórakozás

5 könyvből készült film és sorozat, amit májusban nézhetsz a Netflixen

Visszatér egy igazi Netflix-kedvenc, a Bridgerton, de Jeff Bridgest is új sorozatban láthatjuk.

...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.

...
Nagy

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón

Ez történt Benedek Szabolcs, Kemény Lili és a Kovács ikrek könyvbemutatóin.

Szerzőink

...
Horányi Hanna Zelma

„A nyilas korszak kimerevített jelen” - Zoltán, Krusovszky és Kukorelly a Tavaszi Margón

...
Kiss Imola

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

...
Horányi Hanna Zelma

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!