Hilary Mantel a halála előtt az egyik leghíresebb Austen-regényt írta volna újra

A soha be nem fejezett mű Mary Bennet szemszögéből mondta volna újra a jól ismert történetet. Egy most közzétett rövid részletből kiderül, hogy az író a könyvében nem kímélte volna Mr. Darcyt.

ro | 2023. április 24. |

Hilary Mantel tavaly szeptemberben hunyt el, ám az emlékére most tartottak egy búcsúztatást. Itt derült ki, hogy a Cromwell-trilógia írója a halálát megelőzően új könyvön dolgozott, ráadásul nem is akármilyenen: új regényében a Büszkeség és balítéletet akarta újragondolni ás újraírni. Utóbbi nagy klasszikus, Jane Austen egyik legismertebb regénye (Az Austen-projekt című podcastsorozatunkban is beszéltünk róla), Mantel ugyanakkor azt tervezte, hogy a kissé jelentéktelennek tartott középső nővér, Mary Bennet szemszögéből mondaná el a történetet. Már a készülő mű címe is beszédes lett volna (Provocation), és Mantel arra készült, hogy egyfajta irodalmi mashup szellemében Austen más regényeinek alakjait is megjelenítette volna benne. Irodalmi ügynöke, Bill Hamilton szerint az író el akart távolodni kicsit a történelmi nagyregényektől, és valami könnyedebb, vidámabb dologra készült.

Mitől olyan izgalmas még ma is Jane Austen? [Az Austen-projekt]
Mitől olyan izgalmas még ma is Jane Austen? [Az Austen-projekt]

Kosztümös love storyk, romantikus lányregények, netán kortárs társadalomkritikák vagy finom humorral megfestett korrajzok – Jane Austen regényeire valamennyi állítás igaz, attól függően, miként és miért olvassuk történeteit. Az életművet feldolgozó Az Austen-projekt utolsó adásában összegeztük, mi mire jutottunk vele kapcsolatban. 

Tovább olvasok

A Provocation című műből 20 ezer szót írt meg, a Guardianen pedig a hétvégén közzétettek ebből két rövid bekezdést - Mantel férje, Gerald McEwen ezeket érezte eléggé befejezettnek ahhoz, hogy megossza a világgal. A többit - 150 darab A5-ös jegyzetfüzettel együtt - elküldte a kaliforniai Huntington Könyvtárnak, amely otthont ad Mantel irodalmi hagyatékának. A jegyzetfüzeteket ugyanakkor - amelyek az íráshoz szükséges és személyes feljegyzéseket is tartalmaznak - csak McEwen halála után lehet elolvasni. Mantel legutolsó jegyzetfüzetét azonban a férj megtartotta magának, mert azt annyira személyesnek ítélte, hogy nem szerette volna, ha akár a halála után bárki elolvasná.

Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller
Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller

Cromwell nem ment volna nyaralni nemzeti krízis idején – nyilatkozta tavaly ősszel Hilary Mantel, súlyos ítéletet mondva ki ezzel a regnáló brit politikai elitre (és akkor a karantén alatt tartott Downing Street-i buliról még szó sem volt). Már ebből a megnyilvánulásból is eléggé egyértelmű, hogy Mantel milyen nagy formátumú államférfinak tartja a 16. századi politikust, akinek trilógiává írta az életét. Igaz, a harmadik Bookert már nem tudta behúzni a Tükör és fény című kötettel, cserébe a történelmi regényeknek járó Walter Scott-díjjal vigasztalódhatott. A több mint ezeroldalas regény egészen mélyre visz a kicsinyes intrikák és nagyhatalmi alkuk világába, így aztán testközelből szemlélhetjük végig egy komplett történelmi korszakot meghatározó férfi felemelkedését és bukását.

Tovább olvasok

A soha el nem készülő regényről a férj még annyit elárult, hogy Mary Bennet - akárcsak a híressé vált történelmi trilógia hőse, Thomas Cromwell, származását tekintve egy kovács fia - kívülálló volt, akárcsak Mantel. "Kívülálló volt a családjában, a szülővárosában, a vallásában, Angliában, és ez lehetővé tette, hogy rendkívül friss szemléletmóddal tekintsen mindenre" - fogalmazott Gerald McEwen. Mantel világéletében szerette Austen könyveit, és a Büszkeség és balítélet volt a kedvence tőle. Habár nem ő az első, aki újragondolja a nagy irodalmi klasszikust, de a férje szerint Mantel azért is vágott bele ennek az austeni műnek a megírásába, mert nem olvasott egy olyan irodalmi spin-off-ot sem, ami tetszett volna neki.

A Guardianen tehát olvasható egy rövid részlet a soha el nem készült műből, amelyben Mantel lényegében megkérdőjelezi Mr. Darcy intellektusát, és felteszi a kérdést: mi van akkor, ha Darcy homlokráncolása nem jelent mást, mint rosszkedvet, ha a komoly és gondterhelt tekintet pusztán elégedetlenséget jelez a jelen körülményekkel szemben, a nőket megfélemlítő hosszú hallgatása pedig csupán azt jelenti, hogy nincs mit mondania?

A részletet - a 11 éves Hilary Mantel egy régi iskolai fogalmazásával együtt, amelyet egy osztálytársa talált nemrég - ITT lehet elolvasni.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Hilary Mantel: Cromwell nem ment volna nyaralni nemzeti krízis idején

A Cromwell-trilógia szerzője Thomas Cromwellt napjaink politikusaival vetette össze, és nem jöttek ki jól a dologból.

...
Hírek

Hilary Mantel megint duplázott

Tizenegy évvel azután, hogy a Farkasbőrben elnyerte a történelmi regényeknek járó Walter Scott-díjat, Hilary Mantel a Tudor-korban játszódó harmadik regényével, a Tükör és fénnyel, ismét behúzta a 25 ezer fonttal járó elismerést.

...
Hírek

Hilary Mantel nem akar több történelmi regényt írni

Hilary Mantel az elmúlt tizenöt évét a Tudor-ház intrikáival töltötte és díjnyertes történelmi regényeket írt. A rajongók azonban nem számíthatnak több ilyen könyvre, az író ugyanis egy edinburgh-i fesztiválon bejelentette, nem akar többé ebben a műfajban alkotni.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit