Harry herceget és a szellemíróját a gyász hozta egymáshoz közel

Harry herceget és a szellemíróját a gyász hozta egymáshoz közel

J. R. Moehringer a The New Yorker hasábjain megjelent esszéjében éjszakába nyúló Zoom-beszélgetéseket idéz fel, megosztja velünk, hogy első pillanattól átélhetőnek és dühítőnek érezte Harry történetét, és arról elmélkedik, hogyan változtatta meg a bulvársajtóhoz való viszonyát a Tartalék.

Vass Norbert | 2023. május 10. |
Harry herceg
Tartalék
Ford.: Németh Anikó Annamária, Szepes András, Corvina, 2023, 407 oldal
-

A Pulitzer-díjas újságíró korábban a teniszcsillag Andre Agassi Open című életrajzi könyvét, valamint a Nike-vezér Phil Knight memoárjait jegyezte szellemíróként, The Tender Bar címmel pedig közreadta a saját visszaemlékezéseit is. Mindhárom kötet a bestseller-listák élére került. Ennek kapcsán Moehringer arra hívja fel a figyelmet, hogy a legjobban fogyó könyveket leggyakrabban nem azok írják, akiknek a fényképe címlapon virít, aztán a szellemíróvá válásának történetébe is beavat. Megtudjuk, hogy egyszerűen imádja hallgatni a sztorikat, és képes rá, hogy a lehető leghűségesebben adja vissza mások szavait.

Kit érdekel Harry herceg memoárja? Londonban jártunk, hogy kiderítsük

Londonba utaztunk, hogy kiderítsük melyik korosztályt és miért hozza lázba minden idők legsikeresebb tényirodalmi kötete, ám kiderült, hogy a királyi család élete már közel sem érdekli annyira a briteket, mint gondolnánk.

Fotó: Simon Eszter

Tovább olvasok

Felidézi, hogy a Covid-járvány közepén keresték meg az ajánlattal Harry herceg ügynökei. „Beleegyeztem a Zoomba” ‒ írja lakonikusan. Aztán hozzáteszi, hogy természetesen kíváncsi is volt. Kíváncsi, hogy mi a herceg igazi története, és arra is, működne-e közöttük a kémia. Aggasztotta viszont, hogy Harry nem volt még biztos benne, mennyit tárna a nyilvánosság elé az élete fejezeteiből. Hasonló fenntartásai voltak Moehringer emlékei szerint Phil Knightnak és Agassinak is, akiknek számos jobbnál jobb sztorija végül a fiókban maradt. Ezért aztán ‒ fejti ki az esszében az újságíró ‒, bármilyen jóleső volt is Harry herceg megkeresése, habozott. Fontos érv volt neki, hogy Harrynek nem volt határideje.

Emellett egyszerűen csak kedveltem a fickót. Rögtön havernak neveztem, és ezen ő kuncogott.

Mindezen túl pedig átélhetőnek és dühítőnek érezte a herceg viszontagságokkal teli történetét. Moehringer említést tesz arról is, hogy a könyv megírása nem ment teljesen zökkenőmentesen – egy késő esti Zoom-üléssel részletesen is foglalkozik. A beszélgetés során alaposan összezördültek („Mennyire furcsa, hogy Harry herceggel kiabálok.”), és úgy érezte, másnaptól elválhatnak az útjaik. Végül sikerült lecsillapodniuk, elsimítani a nézeteltéréseket, és folytatták közösen.

Máté Gábornak mesélt Harry herceg arról, miért nem tartja magát áldozatnak 

Másfél órát beszélgetett élő adásban Harry herceg Dr. Máté Gáborral, ezalatt szó esett Harry droghasználatáról, a katonaságról, a diszfunkcionális családjáról, a Megxit hatásáról, a Dianához kötődő emlékeiről, és arról is, milyen apa szeretne lenni.

Tovább olvasok

„A memoárírás művészetének a fele, hogy kihagyunk dolgokat” ‒ fogalmazza meg Moehringer, és hozzáteszi: „egy szellemíró munkaköri leírásához hozzátartozik, hogy nagy szája van. Néha nyersz, legtöbbször veszítesz, de folyamatosan nyomulnod kell (…), különben nem vagy más, mint egy megdicsőült gyorsíró, ugyanakkor hűtlen leszel a szerzőhöz és a könyvedhez is. William Blake szerint az ellentét az igazi barátság, és ha választanom kellene egy szellemírói hitvallást, ez lenne az.” Még ha volt is köztük ellentét, Moehringer szerint az édesanyjuk elvesztése miatt érzett gyász volt az az érzés, amely miatt igazán közel tudtak kerülni egymáshoz Harryvel.

Az esszében olvashatunk a készülő kötet hírének kiszivárogtatásáról, a bosszantó félrefordításokról, az írás legemberibb része pedig az, amikor a Tartalék egyes részleteinek félremagyarázását, kontextusból való kiemelését, illetve a közösségi médiában az őt támadó posztokat taglalja a szellemíró. Amikor bedurvult az ügy, Moehringer felhívta Harryt telefonon.

Olyan volt, mintha Taylor Swiftnek mesélnék egy rossz szakításról. Mintha Leonard Cohennek énekelném a Halleluját.

A herceg pontosan értette a szellemíró fejében dúló indulatokat, és azt mondta neki barátian: üdv a világomban! Bár az esszé zárlata azt sejteti, hogy Moehringernek a szellemírásból kicsit elege van, azért nem lennénk meglepve, ha a rekordokat döntő Tartalék után újabb kötet megírásába fogna hamarosan.

Forrás: Kirkus /The New Yorker

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bookline top50: Harry herceg memoárja volt a legnépszerűbb márciusban

Márciusban Harry herceg, Karády Anna, valamint Náray Tamás írásai voltak a legnépszerűbb olvasmányok a Bookline sikerlistája szerint. 

...
Hírek

Máté Gábornak mesélt Harry herceg arról, miért nem tartja magát áldozatnak 

Másfél órát beszélgetett élő adásban Harry herceg Dr. Máté Gáborral, ezalatt szó esett Harry droghasználatáról, a katonaságról, a diszfunkcionális családjáról, a Megxit hatásáról, a Dianához kötődő emlékeiről, és arról is, milyen apa szeretne lenni.

...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Hírek

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

...
Hírek

Népmesék, megelevenedő nevek és a víz történetei [Programajánló]

...
Gyerekirodalom

Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai

...
Hírek

Munkába állnak a hollywoodi forgatókönyvírók

...
Hírek

Bret Easton Ellis: Minden könyvemet magamnak írtam, soha nem másoknak

...
Hírek

Bödőcs Tibor: A népi-urbánus vita itt zajlik, bennem

...
Hírek

Múló idő, várandósság és beszélgetés önmagunkkal - magyar irodalom a Könyvfesztiválon

...
Gyerekirodalom

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics” - Idén tízévesek a kuflik

...
Podcast

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

Beszélgetés Benedek Ágotával fogselymezésről, sorozatfejlesztésről, a felboncolt testéről, a köldöknézegetésről és arról a 3 évről, ami 3 könyvet hozott. A legutolsó októberben jelenik meg Akkor inkább már most megdöglök címmel, amiben a teremtéstörténetben is megjelenik a menstruáció, a hormonok szétvernek mindent, de még űrkaják is szerepelnek benne.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

...
Vass Norbert

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

...
Ruff Orsolya

Rébecca Dautremer: A jó képeskönyv olyan, mint egy színházi előadás

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

...
Nagy

Karinthy a Micimackót akkora szenzációnak érezte, mint „Mikimauz” megjelenését

Magyarországon a Micimackó Karinthy Frigyes fordításában lett borzasztóan népszerű. De hogyan bukkant az író Milne gyerekkönyvére, ő maga mit gondolt a kötetről, és milyenek voltak a korabeli kritikák? Cikkünkben ennek járunk utána.