Harry herceget és a szellemíróját a gyász hozta egymáshoz közel

Harry herceget és a szellemíróját a gyász hozta egymáshoz közel

J. R. Moehringer a The New Yorker hasábjain megjelent esszéjében éjszakába nyúló Zoom-beszélgetéseket idéz fel, megosztja velünk, hogy első pillanattól átélhetőnek és dühítőnek érezte Harry történetét, és arról elmélkedik, hogyan változtatta meg a bulvársajtóhoz való viszonyát a Tartalék.

Vass Norbert | 2023. május 10. |
Harry herceg
Tartalék
Ford.: Németh Anikó Annamária, Szepes András, Corvina, 2023, 407 oldal
-

A Pulitzer-díjas újságíró korábban a teniszcsillag Andre Agassi Open című életrajzi könyvét, valamint a Nike-vezér Phil Knight memoárjait jegyezte szellemíróként, The Tender Bar címmel pedig közreadta a saját visszaemlékezéseit is. Mindhárom kötet a bestseller-listák élére került. Ennek kapcsán Moehringer arra hívja fel a figyelmet, hogy a legjobban fogyó könyveket leggyakrabban nem azok írják, akiknek a fényképe címlapon virít, aztán a szellemíróvá válásának történetébe is beavat. Megtudjuk, hogy egyszerűen imádja hallgatni a sztorikat, és képes rá, hogy a lehető leghűségesebben adja vissza mások szavait.

Kit érdekel Harry herceg memoárja? Londonban jártunk, hogy kiderítsük

Londonba utaztunk, hogy kiderítsük melyik korosztályt és miért hozza lázba minden idők legsikeresebb tényirodalmi kötete, ám kiderült, hogy a királyi család élete már közel sem érdekli annyira a briteket, mint gondolnánk.

Fotó: Simon Eszter

Tovább olvasok

Felidézi, hogy a Covid-járvány közepén keresték meg az ajánlattal Harry herceg ügynökei. „Beleegyeztem a Zoomba” ‒ írja lakonikusan. Aztán hozzáteszi, hogy természetesen kíváncsi is volt. Kíváncsi, hogy mi a herceg igazi története, és arra is, működne-e közöttük a kémia. Aggasztotta viszont, hogy Harry nem volt még biztos benne, mennyit tárna a nyilvánosság elé az élete fejezeteiből. Hasonló fenntartásai voltak Moehringer emlékei szerint Phil Knightnak és Agassinak is, akiknek számos jobbnál jobb sztorija végül a fiókban maradt. Ezért aztán ‒ fejti ki az esszében az újságíró ‒, bármilyen jóleső volt is Harry herceg megkeresése, habozott. Fontos érv volt neki, hogy Harrynek nem volt határideje.

Emellett egyszerűen csak kedveltem a fickót. Rögtön havernak neveztem, és ezen ő kuncogott.

Mindezen túl pedig átélhetőnek és dühítőnek érezte a herceg viszontagságokkal teli történetét. Moehringer említést tesz arról is, hogy a könyv megírása nem ment teljesen zökkenőmentesen – egy késő esti Zoom-üléssel részletesen is foglalkozik. A beszélgetés során alaposan összezördültek („Mennyire furcsa, hogy Harry herceggel kiabálok.”), és úgy érezte, másnaptól elválhatnak az útjaik. Végül sikerült lecsillapodniuk, elsimítani a nézeteltéréseket, és folytatták közösen.

Máté Gábornak mesélt Harry herceg arról, miért nem tartja magát áldozatnak 

Másfél órát beszélgetett élő adásban Harry herceg Dr. Máté Gáborral, ezalatt szó esett Harry droghasználatáról, a katonaságról, a diszfunkcionális családjáról, a Megxit hatásáról, a Dianához kötődő emlékeiről, és arról is, milyen apa szeretne lenni.

Tovább olvasok

„A memoárírás művészetének a fele, hogy kihagyunk dolgokat” ‒ fogalmazza meg Moehringer, és hozzáteszi: „egy szellemíró munkaköri leírásához hozzátartozik, hogy nagy szája van. Néha nyersz, legtöbbször veszítesz, de folyamatosan nyomulnod kell (…), különben nem vagy más, mint egy megdicsőült gyorsíró, ugyanakkor hűtlen leszel a szerzőhöz és a könyvedhez is. William Blake szerint az ellentét az igazi barátság, és ha választanom kellene egy szellemírói hitvallást, ez lenne az.” Még ha volt is köztük ellentét, Moehringer szerint az édesanyjuk elvesztése miatt érzett gyász volt az az érzés, amely miatt igazán közel tudtak kerülni egymáshoz Harryvel.

Az esszében olvashatunk a készülő kötet hírének kiszivárogtatásáról, a bosszantó félrefordításokról, az írás legemberibb része pedig az, amikor a Tartalék egyes részleteinek félremagyarázását, kontextusból való kiemelését, illetve a közösségi médiában az őt támadó posztokat taglalja a szellemíró. Amikor bedurvult az ügy, Moehringer felhívta Harryt telefonon.

Olyan volt, mintha Taylor Swiftnek mesélnék egy rossz szakításról. Mintha Leonard Cohennek énekelném a Halleluját.

A herceg pontosan értette a szellemíró fejében dúló indulatokat, és azt mondta neki barátian: üdv a világomban! Bár az esszé zárlata azt sejteti, hogy Moehringernek a szellemírásból kicsit elege van, azért nem lennénk meglepve, ha a rekordokat döntő Tartalék után újabb kötet megírásába fogna hamarosan.

Forrás: Kirkus /The New Yorker

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bookline top50: Harry herceg memoárja volt a legnépszerűbb márciusban

Márciusban Harry herceg, Karády Anna, valamint Náray Tamás írásai voltak a legnépszerűbb olvasmányok a Bookline sikerlistája szerint. 

...
Hírek

Máté Gábornak mesélt Harry herceg arról, miért nem tartja magát áldozatnak 

Másfél órát beszélgetett élő adásban Harry herceg Dr. Máté Gáborral, ezalatt szó esett Harry droghasználatáról, a katonaságról, a diszfunkcionális családjáról, a Megxit hatásáról, a Dianához kötődő emlékeiről, és arról is, milyen apa szeretne lenni.

...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

Hírek
...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

...
Szórakozás

Máté Gábor, Sátántangó, Süsü és Friss Hús [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.