A Grimm fivérek elveszett kötetei kerültek elő, de nem azok, amikre gondolsz

A Grimm fivérek elveszett kötetei kerültek elő, de nem azok, amikre gondolsz

Egy lengyel könyvtárban a közelmúltban 27 elveszettnek hitt könyvet fedeztek fel, ami rávilágított a német Grimm testvérek munkásságának széleskörű voltára.

ko | 2024. június 04. |

Jacob Ludwig Carl Grimm és Wilhelm Carl Grimm, ismertebb nevükön a Grimm testvérek, életük során több száz, felnőttek által elmondott szóbeli történetet gyűjtöttek és szerkesztettek össze, és lejegyezték az olyan, szájhagyomány útján terjedő történeteket mint a Hamupipőke, a Piroska és a farkas vagy a Jancsi és Juliska.

Nemcsak népmesegyűjtők, nyelvészek is voltak

Mesegyűjteményük történetei egyszerű erkölcsi tanulságokat közvetítettek, amelyek mindenkit megérintettek és mindenki kedvenceivé váltak. A Grimm testvérek úgy gondolták, hogy a történetek és az általuk képviselt morális alapelvek fontosak, és

meg akarták őket őrizni, mielőtt örökre elvesznek.

De a fivérek nem csupán a történeteket gyűjtő folkloristák voltak, hanem nyelvészek is, akik sokat tettek a német klasszikus irodalom és a német nyelv tanulmányozásának fejlődéséért.

A testvérpár kezdett el dolgozni a Deutsche Wörterbuchon, amely az első szótár volt, és ma is a legnagyobb német szótár. Olyan klasszikus magyarázó szótárról van szó, amely teljes alapossággal ismerteti minden egyes német szó eredetét és jelentését. A szótár céljául tűzték ki, hogy segítségével még a legegyszerűbb német polgár is el tudjon igazodni a német nyelvben. 

Ez a hatalmas lexikon – amelyet több mint egy évszázaddal később fejeztek be olyan tudósok, akik elhatározták, hogy végigviszik a Grimm fivérek által megkezdett munkát – 32 kötetet, több mint 331 000 címszót és körülbelül 4 000 hivatkozott forrást tartalmaz.

Hatalmas könyvtáruk volt

Folklór- és nyelvtudományi kutatásaikat 8000 könyvből álló magánkönyvtáruk segítette. Ewa Konarzewska-Michalak, az Adam Mickiewicz Egyetem (AMU) munkatársa szerint ma ezeknek a könyveknek a többsége egy berlini könyvtárban található, miután Wilhelm fia, Hermann áthelyezte őket oda. Mások szétszóródtak és elvesztek az évtizedek során.

Tavaly azonban a Grimm testvérek magángyűjteményéből 27 mű került elő a lengyelországi AMU poznańi könyvtárában. Az 1400-as évektől az 1800-as évekig keletkezett alkotások három kategóriába sorolhatók: ősnyomtatványok, nyomatok és könyvek. Renata Wilgosiewicz-Skutecka, az AMU kurátora szerint a könyvtárosok

a Grimm fivérek kézzel írt jegyzeteinek köszönhetően tudták azonosítani a könyveket.

A jegyzetek betekintést engednek Grimmék munkamódszerébe, valamint munkásságuk témái és motívumai közé. 

A tudósok szerint a most megtalált kötetek valószínűleg a második világháborúban kerültek Lengyelországba, amikor a könyvtárosok meg akarták védeni a könyveket a szövetségesek légicsapásaitól, és elküldték őket Lengyelországba.

A művek az AMU-ban maradnak, a könyvtár digitalizálja és nyilvánosan elérhetővé teszi őket az interneten. Eliza Pieciul-Karmińska, az AMU nyelvésze reményét fejezte ki, hogy ez a felfedezés csak a kezdete annak, hogy jobban megértsük a Grimm testvéreket, mint az első német szótár létrehozóit.

(Smithsonian Magazine)

Nyitókép: Elisabeth Jerichau-Baumann festménye/Wikipedia

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Nemcsak játék és mese - 150 éve halt meg Jacob Grimm

...
Szórakozás

Holle anyó összehoz egy családot, a gyerekeket pedig bevezeti az operák világába

A Holle anyó a Grimm-mesét modern környezetben továbbgondolva szól felnőtté válásról, egymás és önmagunk megismeréséről. 

...
Könyvtavasz

Kertész Erzsi új mesekönyve kedves mitológiai alakokkal űzi el a búbánatot – Olvass bele!

Miközben a mesekönyvben elkísérjük Pánt, hogy kiderítse, hová tűnt az erdőből a jókedv, és visszahozza oda, a klasszikus mitológia alakjait is lehetőségünk van jobban megismerni. Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Beleolvasó

Papp-Zakor Ilka megfejtette, mit szimbolizál Martyna Bunda regényének kék macskája [MARGÓ KÖNYVEK]

...
Zöld

Naomi Klein és V. V. Ganeshananthan nyerte idén a brit Női Irodalmi Díjat

...
Hírek

Indul a foci Eb, a legjobb európai regényt keressük!

...
Hírek

Nádasdy Ádám a Könyvhéten: A gazdagokat nem megítélni kell, hanem megírni

...
Szórakozás

A Coraline rendezője készít filmet Neil Gaiman legszemélyesebb könyvéből

...
Szórakozás

Íme, a Netflix top10: a legnépszerűbb műsorok 60 százaléka adaptáció

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

Ahol most élek, az az otthonom, Magyarország meg a hazám - mondja Görcsi Péter, akivel íróvá válásról, önéletrajziságról, kivándorlásról és irodalomról is beszélgettünk.

...
Nagy

„Az élet abszurditása az idő” – Bemutatták Kertész Imre Lét és írás című művét

A kötetet Kertész Imre állította össze a Sorstalanság 1973-as visszautasítását követően, a mű születéséhez kapcsolódó dokumentumokból.

...
Nagy

Darvasi László alázatos szörnyetegként írta meg monumentális regényét

A 20. század első felét elbeszélő, nagyformában megírt Neandervölgyiek azt bizonyítja, hogy Darvasi László nagy formában van. És a kötetbemutatón úgy fogalmazott, a közel kézezer oldalas trilógia folytatásából is elkészített már néhány részletet.

Polc

A gyásznak teremt nyelvet Cristina Rivera Garza Pulitzer-díjas kötete

...

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

...

Otthonosság és idegenség Görcsi Péter debütáló regényében – Olvass bele!

...