Holle anyó összehoz egy családot, a gyerekeket pedig bevezeti az operák világába

Holle anyó összehoz egy családot, a gyerekeket pedig bevezeti az operák világába

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében lesz az ősbemutatója a Holle anyó című gyerekoperának, ami a Grimm-mesét modern környezetben továbbgondolva szól felnőtté válásról, egymás és önmagunk megismeréséről. A Liza, a rókatündér zenéjét is jegyző Csengery Dániel a Müpa 2020-as zeneműpályázatának gyermekopera kategóriájában díjat nyert a darabbal, aminek librettóját Kiss Viktória írta, most pedig Szemenyei János rendezésében áll színpadra. A Holle anyó a gyerekeknek befogadható és a szülőknek is szórakoztató belépő az operák világába.

Sándor Anna | 2023. április 10. |

Holle anyó gyerekkorunk Grimm-válogatásainak visszatérő darabja: mese a szorgos lányról, akit a mostohaanyja arra kényszerít, hogy a kútba ejtett orsója után ugorjon. Az odalent aztán mágikus módon odafentet is jelent, mert Holle anyó birodalmában, ha a párnákat rázzuk, az emberek világában hull a hó. A szorgos lány a próbákat kiállva végül aranyesővel jutalmazva tér vissza az otthonába. Amikor pedig a mostohája a saját édeslányát is a kútba küldi, ő a saját kelletlensége és lustasága miatt szurtosan ér haza.

-

Holle alakjának története persze mélyre nyúlik vissza az európai történelemben, egyes kutatók szerint egészen az újkőkorig. Később feltételezhetően a germán pantheon egyik nagyhatalmú istennője volt, aki a kereszténység elterjedése után a folklórban élt tovább. Őt ünnepelték például télközép idején: tizenkét napos fesztiváljának emléke a karácsonyi tizenkét napba mentődött át. Úgy tartották, ekkor végiglátogatja az emberek otthonát, megbünteti a lustákat és megjutalmazza azokat, akik segítenek neki. A rokkája és a szövőtudománya miatt a katolikus német hagyományban a boszorkányokhoz kötötték, ő felügyelte a fonással kapcsolatos tevékenységeket és tilalmakat is. Ez itt most azért válik érdekessé, mert a darab kissé jobban támaszkodik Holle legendáira, mint az eredeti mesére. 

A gyerekopera a történetet modern környezetbe helyezi át: “A Grimm-mese klasszikus gonosz mostohája, a lusta és a szorgos lány kissé átalakulnak ebben az előadásban. Egy szövőgyárat üzemeltetnek, és

egy tragikus esemény után a család kedvenc meséje, Holle anyó története segíti őket, hogy életüket rendbe tudják hozni”

mondta Csengery Dániel zeneszerző. A darabban így két díszlet váltakozik, a szövőgyár és Holle anyó mesevilága. A látványra nagy hangsúlyt fektettek, tele van forgással, pörgéssel, repüléssel, havazással, amit színpompás jelmezek és mozgalmas táncos jelenetek egészítenek ki.

“Az előadás rendezője, Szemenyei János tovább bővítette az eredeti koncepciónkat egy kerettörténettel, amiben a meséből teljesen hiányzó apa figurája is megjelenik. Az opera így egy még összetettebb, maibb, a felnőtté válásról, egymás és önmagunk megismeréséről, elfogadásáról szóló történetté vált” - mondta Csengery Dániel, a Holle anyótól pedig egyáltalán nem idegen, hogy reflektíven egyfajta tanulási folyamat részévé tegyük.

Boldizsár Ildikó a Hamupipőke Facebook-profilja című könyvében írja a történetről, hogy

“klasszikus életválság-mese”, amiben meg kell keresnünk azt, ami elveszett.

A szorgalmas lány odalent lehetőséget kap, hogy az alapoktól tegye rendbe az életét (az almák és a kenyerek is erőteljes, ősi életszimbólumok), hogy akkor tegyen meg dolgokat, amikor eljött az idejük (kivenni a kenyereket a kemencéből és megrázni az érett gyümölccsel teli fát). Boldizsár Ildikó szerint még valami fontosat meg kell tanulnia a lánynak, mégpedig az örömre való képességet: “addig nem mehet haza, amíg szépen szállingózó hópihékké nem alakítja a szívére fagyott könnyeket”. Érdekes adalék, hogy a mesekutató szerint a másik lány nem a lustasága miatt lesz szurtos, hanem mert nem a saját életútját követi, valaki másét lemásolva akar boldogulni.

-

A darab születéséről Csengery Dániel elmesélte, hogy a Vocalise énekegyüttes kereste meg az ötlettel, az együttes egyik tagja, Kiss Viktória pedig meg is írta hozzá a librettót. “Eredetileg egy kisebb léptékű, akár osztályteremben is előadható, zongorakíséretes kamaraoperát terveztünk, ami egyfajta beavató lenne az opera világába a gyerekek számára. Rögtön megfogott a történet szimbolikus, több rétegű értelmezésének a lehetősége, a karakterek, a szituációk valódi operai áriák, együttesek írására csábítottak. Ezt nagyban segítette Kiss Viktória igazi operai vénával megírt inspiráló szövegkönyve. Ez a terv a covid járvány miatt meghiúsult, csak egy kis részét írtam meg a darabnak, de szerencsére pont akkor írt ki a Müpa egy zeneszerző pályázatot, amiben gyerekopera kategória is szerepelt. A már szimfonikus zenekari kísérettel befejezett új változat nagy örömünkre díjat nyert, és a darab bemutatója is létrejött.”

Az ősbemutató április 15-én lesz a Müpában.

Vezényel: Jankó Zsolt

Szereplők:

  • Aliz, a szorgos lány - Süle Dalma
  • Lujza, a lusta lány - Mester Viktória
  • Holle anyó / Özvegy - Meláth Andrea
  • Apa - Kőszegi Ákos

Közreműködők: Budapesti Vonósok, Badora Dance Company
Zene: Csengery Dániel
Librettó: Kiss Viktória
Dramaturg: Tóth Kata
Látvány: MADÁR
Díszlet, jelmez: Kovács Yvette Alida
A rendező munkatársa: Vári János
Koreográfus: Barta Dóra
Rendező: Szemenyei János

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Visky András: Lucifer az embert nem szabaddá, hanem a rombolás „alkoholistájává” akarja tenni

A Bartók Tavasz - Nemzetközi Művészeti Hetek keretében mutatják be azt a különleges zenei produkciót, melynek koncepcióját Visky András alkotta meg. A bemutató előtt őt kérdeztük az ősbemutató előtt álló alkotásról. 

...
Szórakozás

Fekete István történelmi klasszikusa ihlette a Végvárak, vitézeket

Eredics Benjamin a koronavírus-járvány alatti kényszerű bezártság idején olvasta újra A koppányi aga testamentumát, majd Végvárak, vitézek címmel írt – a hivatalos megfogalmazás szerint – táncelőadáshoz szánt kísérőzenét. A bemutató a Bartók Tavasz - Nemzetközi Művészeti Hetek keretében lesz, mi pedig előtte gyerekkori élményekről, újraolvasásról, crossoverről kérdeztük.

...
Nagy

Nemcsak játék és mese - 150 éve halt meg Jacob Grimm

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!

...
Nagy

Vérfertőző, wannabe-sátán és kölyökmedve-tulajdonos – 10 érdekesség a 200 éve elhunyt Byronról

George Byron mindent megvalósított, amit egy romantikus költő ismérvének gondolunk. Halálának 200. évfordulóján tíz érdekességet gyűjtöttünk össze a lírájáról és a botrányairól.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

...
Vass Norbert

Mit szeretnek az emberek a kihalt Balatonban? Ebből az albumból megtudod

...
Vass Norbert

Milyen apa volt Hemingway?

A hét könyve
Kritika
A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról
...
Nagy

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

A pszichológiát és a sötét rejtélyt kiválóan ötvöző krimi, A doboz után a héten került a boltokba A szekta, Läckberg és Fexeus közös regénytrilógiájának második része. Ez alkalomból beszélgettünk a szerzőpárossal.

...

Ezt senki nem mondta – Szabó T. Anna és Dragomán György: Azt terveztük, hogy szabad gyerekeket fogunk nevelni

...

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

...

Ezt senki nem mondta – Dr. Benkovics Júlia: Mi történik a nőgyógyásszal, amikor terhes lesz?