Budapestről indul a Holtodiglan tematikájú hajótúra

Budapestről indul a Holtodiglan tematikájú hajótúra

ro | 2022. július 29. |
Gillian Flynn
Holtodiglan
Ford. Csonka Ágnes, Alexandra, 2020
-

Tíz éve jelent meg eredetileg a Holtodiglan, mármint a regény, hiszen ugyanezen a címen készült azután belőle egy ugyancsak sikeres film David Fincher rendezésében. Gillian Flynn regénye mindenesetre már a kezdet kezdetén szupernépszerű volt, a könyvnek hamar tekintélyes rajongótábora lett, hiszen volt itt minden: váratlan fordulatok, az egész cselekményt átitató feszültség, és persze a megbízhatatlan narrátor iskolapéldájának is tekinthető főhős. (A Holtodiglan rákerült az évtized legemlékezetesebb világirodalmi könyveit összegző listánkra is.) A könyv magára a zsánerre is rányomta bélyegét, és az írók domestic noir néven emlegetett alműfajban egész sereg könyvet adtak az olvasóknak.

Kerek évfordulót ünnepel tehát az író, ennek örömére pedig szeptemberben egy Holtodiglan tematikájú hajótúrán vehetnek részt a rajongók - mégpedig a Dunán. A nyolcnapos utazás Budapestről indul és a németországi Deggendorf a célállomása, és az író mellett 150 rajongója/olvasója vehet részt rajta. A részletes programból kiderül, hogy a budapesti indulás után az utazók érintik majd Visegrádot, majd többek között Bécs, Krems és Linz szerepel az úticélok között. A rajongók három csomag közül választhatnak, a fenti program összesen 3399 dollárba kerül, ami valamivel több mint 1,3 millió forintra rúg.

Nem annyira ritka amúgy, hogy a hajózási társaságok írótúrákat szervezzenek, hiszen korábban a rajongók már hajózhattak együtt a Szex és New York írójával, Candace Bushnell-lel. Sőt, az egyik cég idén decemberben egy komplett irodalmi fesztivált szervez az Atlanti-óceánon: az egyhetes programon olyan szerzők vesznek majd részt, mint az ókortörténész Mary Beard, a Booker-díjas Bernardine Evaristo vagy A csütörtöki nyomozóklubot jegyző Richard Osman.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Gillian Flynn kiakadt, hogy egy bűnügyben a Holtodiglannal példálóznak

...
Általános cikkek

9 érdekesség a Holtodiglanról

...
Nagy

Domestic noir – Míg a halál el nem választ?

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

A hét könyve
Kritika
Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról
...
Kritika

Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról

Botrányhősként indult és sokáig úgy is kezelték, de Virginie Despentes mára a francia irodalom általánosan elismert, egyedi és bátor alkotója. Ebben a folyamatban nagy szerepe volt a Vernon Subutex-trilógiának, amelyben egy totálisan csődbe ment lemezboltos és az egykori vásárlói felszántják Párizst. Miközben ide-oda csapódnak, egy szerteágazó korrajz bontakozik ki a mai Franciaországról, amiben ugyanúgy szerepelnek az elesettek, mint a kiváltságosok, valamint sok drog, erőszak és zene. A Vernon Subutex-trilógia a hét könyve.

Hírek
...
Szórakozás

Regényzene készült az Utas és holdvilághoz

...
Zöld

Öt nap, több ezer halott - 70 éve lepte el Londont a gyilkos szmog

...
Hírek

Márciusban magyarul is megjelenik a Malfoyt játszó Tom Felton memoárja

...
Szórakozás

Neil Gaiman beszélő mongúz lesz a Fodor Nándorról szóló filmben

...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

...
Hírek

Polgár Juditot beiktatták a sakk Hírességek Csarnokába

...
Hírek

Könyvesblokk: Jocó bácsi, Laár és Matthew Perry

...
Könyves Advent

Semmihez sem vagyunk öregek, és sosem késő változtatni

...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

...
Hírek

Erdős Virág petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak