Budapestről indul a Holtodiglan tematikájú hajótúra

Budapestről indul a Holtodiglan tematikájú hajótúra

ro | 2022. július 29. |
Gillian Flynn
Holtodiglan
Ford. Csonka Ágnes, Alexandra, 2020
-

Tíz éve jelent meg eredetileg a Holtodiglan, mármint a regény, hiszen ugyanezen a címen készült azután belőle egy ugyancsak sikeres film David Fincher rendezésében. Gillian Flynn regénye mindenesetre már a kezdet kezdetén szupernépszerű volt, a könyvnek hamar tekintélyes rajongótábora lett, hiszen volt itt minden: váratlan fordulatok, az egész cselekményt átitató feszültség, és persze a megbízhatatlan narrátor iskolapéldájának is tekinthető főhős. (A Holtodiglan rákerült az évtized legemlékezetesebb világirodalmi könyveit összegző listánkra is.) A könyv magára a zsánerre is rányomta bélyegét, és az írók domestic noir néven emlegetett alműfajban egész sereg könyvet adtak az olvasóknak.

Kerek évfordulót ünnepel tehát az író, ennek örömére pedig szeptemberben egy Holtodiglan tematikájú hajótúrán vehetnek részt a rajongók - mégpedig a Dunán. A nyolcnapos utazás Budapestről indul és a németországi Deggendorf a célállomása, és az író mellett 150 rajongója/olvasója vehet részt rajta. A részletes programból kiderül, hogy a budapesti indulás után az utazók érintik majd Visegrádot, majd többek között Bécs, Krems és Linz szerepel az úticélok között. A rajongók három csomag közül választhatnak, a fenti program összesen 3399 dollárba kerül, ami valamivel több mint 1,3 millió forintra rúg.

Nem annyira ritka amúgy, hogy a hajózási társaságok írótúrákat szervezzenek, hiszen korábban a rajongók már hajózhattak együtt a Szex és New York írójával, Candace Bushnell-lel. Sőt, az egyik cég idén decemberben egy komplett irodalmi fesztivált szervez az Atlanti-óceánon: az egyhetes programon olyan szerzők vesznek majd részt, mint az ókortörténész Mary Beard, a Booker-díjas Bernardine Evaristo vagy A csütörtöki nyomozóklubot jegyző Richard Osman.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Gillian Flynn kiakadt, hogy egy bűnügyben a Holtodiglannal példálóznak

...
Általános cikkek

9 érdekesség a Holtodiglanról

...
Nagy

Domestic noir – Míg a halál el nem választ?

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Zöld

Hogyan olvadunk el 2050-ig? / A JÖVŐ MINISZTÉRIUMA

Az első adásban a házigazda, Litkai Gergely beszélget Szabó M. István újságíróval Kim Stanley Robinson regényéről, A Jövő Minisztériumáról.

Hírek
...
Szórakozás

Magyaros elemekkel megbolygatott westernfilm lesz az új A helység kalapácsa-adaptáció

...
Zöld

Majdnem megkétszereződött a leégett fák mennyisége a világon húsz év alatt

...
Hírek

Rushdie műveiből olvasnak fel szolidaritásból az írók

...
Szórakozás

Koronázási szertartásjáték, Nemes Nagy Ágnes100, Folyami rákok-bemutató [Programajánló]

...
Gyerekirodalom

Attól félünk, amit nem ismerünk - üzeni a Torzonborz-trilógia szerzőjének könyve

...
Beleolvasó

Lackfi János Bejgliköztársaságában a GPS is önálló életre kel

...
Hírek

Egy texasi iskolában betiltották a Bibliát

...
Hírek

Irodalmi pályázatot hirdet a FISZ és a Starbucks

...
Zöld

A természet mindig beszél hozzánk, Peter Wohlleben segít megfejteni

...
Hírek

Elhunyt Nicholas Evans, A suttogó szerzője

...
Hírek

George R.R. Martint eléggé zavarják a halálával kapcsolatos találgatások

...
Promóció

Így válasszuk ki az online kaszinót