Általános cikkek adaptáció gillian flynn

9 érdekesség a Holtodiglanról

.konyvesblog. | 2014. október 01. |

tumblr_nc9jmgVxEn1qbti6eo1_500 (1).gif2012 végén szinte nem is volt olyan könyves sikerlista Amerikában, amiről lemaradt volna Gillian Flynn thrillerje, a chick noirnak titulált Holtodiglan. A regény tavaly magyarul is megjelent, de alig beszéltek róla. Hamarosan viszont minden a feleségeltűnős (vagy eltüntetős?) sztori körül forog majd, mert csütörtökön végre a magyar mozikba is megérezik a David Fincher-féle adaptáció, Ben Affleck-kel a főszerepben. A HuffPost összeszedett 9 dolgot, amit tudnod kell a történetről, a szereplőkről és a forgatásról

Nem filmben minden úgy történik, ahogy a könyvben le van írva

Már egy ideje pedzegetik, hogy Flynn teljesen más véget írt a forgatókönyvnek, sőt maga az író-forgatókönyvíró is azt nyilatkozta, hogy változások még szegény Affleck-et is sokkolták. Az első kritikák alapján viszont kiderült, hogy a film vége nem tér el nagyban a regénytől, mert bár az írónő kihagyott néhány fordulatot, végül ugyanaz történt, ami a regényben olvasató. Munka közben rájött ugyanis arra, hogy nem lehet mondatonként adaptálni a cselekményt. Főleg amiatt aggódott, hogyan tudja megtartani a történet noir jellegét, és nem átfordítani az egészet egy klasszikus whodunit-sztoriba.

Nick és Amy macskája nagyon fontos szereplő

Bár Nick szülei nem nagyon kaptak szerepet a filmváltozatban, a macskát megtartották, hogy csendben végigasszisztálja, a pár házasságának felbomlását. Mivel Nicknek az első tíz percben olyasmit kellett tennie, amivel kivívja a nézők rokonszenvét, megmenti az állatot, ám Affleck szerint nem jött be a manőver, és a film hátralévő részében utálni fogják a figuráját. A macskával szerinte kemény volt együtt dolgozni, és ha egyetlen szóval kellene jellemezni az állatot, azt mondaná, félholt.

tumblr_nc5zi6bTPk1rxjpb7o1_500.gif

David Fincherrel nincs semmi baj

David Fincher állítólag nem bánik kesztyűs kézzel a színészeivel, Afflecknek viszont egy álma vált valóra, amikor kiderült, hogy a kultrendezővel dolgozhat. Az állítja, még a telefonkönyvet is elszínészkedte volna, ha Fincher kéri, de azért megkönnyebbült, amikor kiderült, hogy a forgatókönyv mégsem csak egymás alá írt, ABC-sorrendbe rendezett nevekből áll. Szerinte a rendező egy nagyon vicces és kedves ember, és reméli, nem most dolgozott vele utoljára.

Minden a csapategységen múlik

Fincher az a rendező, aki rengetegszer felvesz egy jelenetet, de fontosnak tartja leszögezni, hogy a helyszínen mindennek csapatban kell történnie. A Holtodiglan jeleneteit átlagosan ötvenszer (!) vették fel. 

A nők utálják NIcket, a férfiak rajonganak érte

A Holtodiglan egy olyan film lett, amiről az emberek még jó sokáig fognak vitatkozni, miután kijöttek a moziból. Affleck szerint a női újságírók azt kérdezgetik tőle, hogy milyen volt egy ekkora gyökeret játszani, míg a férfiak csak annyit mondanak, „Yeah”.

Amy sokkal komplikáltabb karakter, mint amilyennek tűnik

Flynn reméli, hogy a nézők nem csak Nicket, de Amyt is nagyon megosztónak látják majd. Szerinte a nő képes bármilyen szerepet eljátszani a menő csajtól, akivel a férfiak együtt akarnak lógni, egészen a könyörtelen nőig, akitől félnek. Rosamunda Pike épp sokfélesége miatt imádta eljátszani a karaktert, aki szerinte csábító, és ellenálhatatlan. Nem tudja elképzelni ugyanakkor, hogy Amy férfikarakter legyen, mert nagyon női aggyal gondolkodik. Mivel tudja, hogy egy ilyen kijelentés nagy vihart kavarhat, azt is hozzátette, hogy a legtöbb erős női karakter a filmekben férfias tulajdonságokkal rendelkezik, vagy a szexet használja, hogy elérje a célját. Amy is tudja, hogyan használja saját szexualitását, ám ez csak egy része trükkjei tárházának.

tumblr_ncp08lUiSZ1qd6zkvo3_500.gifRosamunda Pike nem akarja, hogy Fincher megnézze a másik új filmjét

Nem a Holtodiglan az egyetlen film, ami Rosamund Pike szereplésével érkezik a mozikba idén ősszel – a What We Did On Our Holiday című moziban David Tennant partnere volt. Miközben a premierelőadást nézte, eszébe jutott, hogy Fincher utálná a filmet, és szerinte aki dolgozott már a rendezővel, az pre- és egy poszt-Fincher időszakban méri a szerepeit.

Pike szerint jó dolog, hogy nincsenek testvérei

A casting során kulcsfontosságú volt, hogy Amy Elliott figurája egyke, csak úgy, mint Pike, aki így remekül illett a szerepbe. Az egyke gyerek Fincher szerint hermetikusan bezárva szocializálódik, Pike szerint csak simán fura.

A Holtodiglant majdnem Affleck rendezte

Mikor Finchert arról kérdezték, hogy miért Afflecket választotta a főszereple, a rendező azzal viccelt, hogy azért, mert ő volt elérhető. A színész épp a Warnernél dolgozott következő rendezésén, a Live By Night-on, a szerep miatt viszont le kellett állítania a forgatást, és haza kellett küldenie az egész stábot. Az is kiderült, hogy akár ő rendezhetett volna filmet Flynn bestselleráéből, ugyanis már elolvasta a könyvet, és Fincher szerint csak neki nem akarta elárulni, de a Fox már fel is ajánlotta neki a rendezés jogát.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.