Új fantasyvel érkezik a Vándorsólyom kisasszony írója

Új fantasyvel érkezik a Vándorsólyom kisasszony írója

Nyár végén jelenik meg Ransom Riggs új fantasyje.

sa | 2024. május 05. |

Ransom Riggs a 2010-es évek elején robbant be a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című fantasyjével. A kötet különlegessége az volt, hogy Riggs olyan régi fényképekre építette a II. világháborús Walesben és Londonban játszódó cselekményt, amelyeken hajdani készítői látszólag természetfeletti képességű gyerekeket fotóztak le – természetesen a korai technológiai trükkarzenált bevetve.

A kötetből és folytatásaiból (Üresek városa, Lelkek könyvtára) több millió példány fogyott világszerte, most pedig Riggs egy új univerzumba invitál minket. Szó szerint.

Mi lesz Ransom Riggs új dobása?

Riggs ezúttal Kaliforniában indítja a történetet: a Sunderworld, Vol. 1 The Extraordinary Disappointments of Leopold Berry című kötetben egy Los Angeles-i tinédzser kalandjait követhetjük, aki édesanyja halála után szürreális helyzetekbe keveredik. 

A Sunderworld augusztus 27-én jelenik meg angolul. A szerző ennek kapcsán úgy nyilatkozott, mindig szerette az olyan történeteket, amik más világokba vezetnek. Azt is hozzátette, hogy

az új könyvével az a célja, hogy az olvasók egy kicsit elmenekülhessenek ebből a sötét világból, amiben egy ideje élünk.

Mit érdemes tudnod Ransom Riggsről?

Riggs romantikus módon egy 200 éves marylandi farmon született, Floridában nőtt fel, majd Kaliforniában végzett film szakot.

Egy ideig rövidfilmeket készített az internetre, blogolt, majd 2009-ben megjelent a The Sherlock Holmes Handbook című könyve, ami a Robert Dowley Jr-féle Holmes-film kísérőkötete volt.

Riggs emellett hobbiból érdekes régi fotókat gyűjtött, és amikor már volt egy albumravaló ilyen fényképe, felkereste a kiadóját. Egy szerkesztő viszont azt tanácsolta neki, inkább fűzze fel a képeket egy történet ívére. Így jelent meg 2011-ben a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei, amit mi is beválogattuk az évtized legnépszerűbb könyvei közé.

A könyvből készült filmet 2016-ban Tim Burton rendezésében mutatták be, a főbb szerepeket olyan színészek alakították, mint Eva Green, Asa Butterfield, Rupert Everett, Judi Dench és Samuel L. Jackson.

(AP)

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

A legújabb tündéres fantasy kellemesen borzongat, miközben ősi varázslatok mélyére húz

Érdekel a legújabb tündéres fantasy? Elolvastuk az Emily Wilde tündérenciklopédiáját.

...
Zöld

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság a fantasyben, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is szóba kerül a podcastban.

...
Kritika

A Bábel kreatív bölcsészfantasy, csak nem hisz az olvasójában

A Nebula-díjas Bábel posztkoloniális kritika, szerelmeslevél a bölcsészettudományokhoz és egy fiatalember fejlődéstörténete, akinek szembe kell néznie a totális rendszerrel, amiben él.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...
Szórakozás

„Ez már hosszabb, mint egy házasság” – Megnéztük az 55 éves Kalákáról szóló filmet

Kaláka: a Kárpátoktól a Karib-tengerig nem egyszerűen a zenekar történetét meséli el, hanem egy kontinenseken átívelő út krónikája is.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

...
Horányi Hanna Zelma

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...
sa

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!