Az év végén lejárnak A nagy Gatsby szerzői jogai

.konyvesblog. | 2020. január 23. |

gatsby3.gif

Jövőre már nem kell engedélyt kérniük azoknak, akik fel szeretnék dolgozni F. Scott Fitzgerald klasszikusát, 2020 végével ugyanis lejárnak A nagy Gatsby szerzői jogai.

Az író örökösei – érthető okokból – eddig jelentősen megválogatták azt, hogy kiknek engedik adaptálni a művet. Ezzel együtt persze az elmúlt évtizedekben is számos színházi, filmes, zenés, táncos feldolgozása szültetett a történetnek, kezdve Herbert Brenon 1926-os némafilmjétől, egészen a 2013-as Leonardo DiCaprio-féle változatig. 

A partik nagyobbak, az erkölcsök lazábbak - F. Scott Fitzgerald élete

F. Scott Fitzgerlad: A nagy GatsbyEurópa, 240 oldal, 2013, 2380 HUFA maga korában igazi sztár volt, minden téren tékozló és tehetséges, az első valódi irodalmi celeb. Mégis szinte elfeledve hunyt el, alig 44 évesen. F. Scott Fitzgeraldról főleg a Luhrmann-féle új...

Blake Hazard, Fitzgerald dédunokája az Associated Pressnek mesélt a szerzői jogok lejártáról, illetve arról, hogy igykeznek lelkesedéssel tekinteni az új korszakra, ami biztosan sok izgalmas dolgot tartogat. 

Már azt is lehet tudni, hogy mi lesz a soron következő feldolgozása A nagy Gatsby-nek: Fred Fordham készített képregényt a könyv alapján, amely nyáron a Scribnernél fog megjelenni. Fordham volt az is, aki nemrég Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! című regényéből izgalmas képregényt álmodott meg.