Idén már búcsút inthetünk James Bondnak és a Dűnének. Mozi helyett moziválság vár ránk?

Idén már búcsút inthetünk James Bondnak és a Dűnének. Mozi helyett moziválság vár ránk?

Az elmúlt napokban egyre-másra jelentik be a filmstúdiók blockbustereik elhalasztását. Christopher Nolan Tenetje ugyan ősszel bátran beleállt a koronavírusos helyzetbe, de kevésnek bizonyult, hogy meggyőzze a stúdiókat: ha kevesebb haszonnal is, de megéri kockáztatni. Nem veszik figyelembe a filmipar összefonódó szimbiózisát: ha nincs mit bemutatni, a kutya sem megy be a moziba. Ideje lenne belátni a tényt: a vírus velünk marad! A mozi így azonban már nem sokáig.

Bányász Attila | 2020. október 06. |

Nemigen gondolta volna Ian Fleming író, hogy közel hetven évvel ikonikus karakterének, James Bondnak a megszületése után még mindig virágkorát éli majd figurája. Mi több, a legmacsóbb férfiszínészek versengenek majd a szerepéért, amely rangos szakmai és természetesen anyagi elismeréssel jár együtt. Egészen biztosan hízelgett volna Fleming egójának, hiszen a 007-es karakterét saját magáról mintázta. Azzal viszont nem lett volna elégedett, hogy popkulturális ikonná vált főhősét végül egy parányi vírus futamítja meg.

Felrázva, nem keverve - kalapács alá kerül Ian Fleming összetépett szerelmes levele

Szenvedélyes szerelemről árulkodik az az összetépett, majd újraragasztott levél, amelyet jövő héten bocsátanak árverésre New Yorkban, az antik könyvek vásárán. A levelet a fiatal Ian Fleming írta németül osztrák szerelmének...

 

A 25. Bond film, a Nincs idő meghalni premierjét novemberről a következő év áprilisára halasztotta az MGM filmstúdió.

Pedig olyan nehezen jött össze az új Bond-mozi: Daniel Craig ötvenévesen fontolóra vette, hogy nem kellene-e már szögre akasztania a Walter PPK-t, de szerencsére van az a pénz, amiért nem. Aztán nagyot dobbant a filmrajongók szíve, amikor Danny Boyle, a Trainspotting és a Gettómilliomos rendezője foglalt helyet a direktori székben. Boyle kreatív nézetkülönbségek miatt aztán szedte a sátorfáját (a pletyka szerint hidegre tette volna a világ legmenőbb titkosügynökét), és rövid időre megürült a rendezői poszt. Végül a True Detective sorozat kultikus első évadának rendezője, Cary Fukunaga nyerte el a kegyet, hogy egy Bond-filmmel váltsa valóra álmait. A megjelent előzeteseket látva rendesen bele is merült ebbe az álomvilágba.

Hasonlóan járt az Agatha Christie-adaptáció, a Halál a Níluson is. A főszerepet és a rendezést is magára vállaló Kenneth Branagh ugyan nem ért el osztatlan sikert a 2017-es Gyilkosság az Orient expresszen remake-jével sem szakmai, sem a közönség köreiben (a bajszáról már ne is beszéljünk), de az alapötlet, hogy a Poirot-történetek megkapják megérdemelt helyüket a szélesvásznon, abszolút támogatandó. A Halál a Níluson sztárparádéja Christopher Nolan Tenetjének mozibojkottot megtörő premierje kapcsán még előbbre is vándorolt októberre. Aztán a Disney rükvercbe váltott: előbb a Marvel Fekete Özvegy képregény-adaptációját száműzte jó fél évvel későbbre, majd a Halál a Níluson remake-jét év végére.

 

Amit a mozirajongók számára Nolan Tenetje jelentett a nyáron, ugyanazt képviselte eddig Denis Villeneuve Dűnéje télen: a szabadulás ígéretét a koronavírus által feje tetejére állított valóságból. A Warner Bros. azonban decemberről jövő októberre tolta el a Dűne premierjét. Viszlát, Paul Atreides!

Remélem, hogy fel fog érni Hollywood elefántcsonttornyaiba a Dűne-rajongók heves méltatlankodása. Tartok tőle azonban, hogy mind a Halál a Níluson, mind pedig a decembert még uraló DC-adaptáció, a Wonder Woman 2. része is hamarosan követi a Dűne példáját.

.

Megérkezett Frank Herbert klasszikus sci-fijéből forgatott mozifilm, a Dűne első előzetese - Könyves magazin

Denis Villeneuve rendező négy évvel ezelőtt remek érzékkel vászonra vitte Ted Chiang Életed története című novelláját (amely a film kapcsán átkeresztelődött Érkezésre), majd a Szárnyas fejvadász hibátlan folytatását követően lehetőséget kapott Frank Herbert ikonikus Dűnéjének az adaptálásához. Kemény fába vágta a fejszét, amelynek mozgóképes átdolgozásába a kultrendező David Lynch-nek 1984-ben már majdnem beletört a bicskája. A film első előzetese, amelyet most itt láthattok, monumentális alkotást sejtet, amely minden mozirajongó szívét megdobogtatja.

Végigtekintve az idei hátralévő filmek listáján, a helyzet több, mint siralmas. És nemcsak nézőként! James Bond idei távozásával a világ második legnagyobb mozilánca, a brit Cineworld – amelynek tulajdonában áll a hazai Cinema City is – átmenetileg bezárja a brit és amerikai moziait. A hvg.hu kérdésére a Cinema City marketing és PR igazgatója, Buda Andrea válaszolt: itthon szó sincs mozibezárásokról.

 

Ha a moziknak nem lesz mivel becsalogatniuk a nézőket, akkor válságba kerülhet a mozis szakma. Valahol érthető a százmilliós befektetéseiket védő filmstúdiók álláspontja, de idővel nekik is be kell látniuk: a koronavírus még jó ideig velünk marad, és ahogy nekünk, úgy nekik is meg kell tanulniuk együtt élni vele.

Persze a hollywoodi blockbustereken kívül is van élet. Sőt! A hazai mozik és filmforgalmazók rendkívül innovatív módon keresték a vírus első hulláma alatt is a kapcsolatot a közönséggel: Video on Demand (VoD), web-streaming, online videótéka és távmozi nyitotta meg kapuit a virtuális térben. A nyáron a kertmozik népszerűsége nőtt.

Hollywood nagyjai, a világhírű filmrendezők az amerikai kongresszushoz intézett nyílt levélben kérnek segítséget a csődbe került amerikai mozik megsegítéséhez. James Cameron, Martin Scorsese, Clint Eastwood, Christopher Nolan és még sokan mások írták alá azt a petíciót, amelyet a nagy filmstúdiókhoz sem ártana eljuttatni. Ha nincsenek új bemutatók, akkor a mozik, amelyek a járványügyi intézkedéseket betartva még dacolnak a koronavírussal, előbb-utóbb lehúzhatják a rolót, és hosszabb időre elköszönhetünk a moziélménytől.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Megérkezett Frank Herbert klasszikus sci-fijéből forgatott mozifilm, a Dűne első előzetese

Frank Herbert ikonikus sci-fijéből, a Dűnéből készült már számos filmváltozat, de ilyen még nem: a részben nálunk forgatott mozifilm első előzetese ámulatba ejtő monumentalitást ígér!

...
Hírek

Felrázva, nem keverve - kalapács alá kerül Ian Fleming összetépett szerelmes levele

...
Hírek

Danny Boyle jövőre ígéri a Trainspotting folytatását

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Hírek
...
Hírek

Labrisz: Billogot ütne a fogyasztóvédelem az LMBTQI szereplőket is bemutató könyvekre

...
Hírek

Nem kerülhet be a párizsi Panthéonba Rimbaud és Verlaine

...
Hírek

Ősszel lesz a könyvfesztivál, nyáron az Ünnepi Könyvhét

...
Hírek

Amanda Gorman a legfiatalabb költő valaha, aki verset mondhat amerikai elnök beiktatásán

...
Hírek

Kormányhivatal: tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a Meseországot kiadó Labrisz

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

...
Hírek

Amerikában nyílt levélben tiltakoznak egy esetleges Trump-memoár ellen

...
Hírek

Vihart kavart és rímes riposztokat ihletett Lackfi János rendőrös verse

...
Nagy

Versterápia: „Minden fehér, csakhogy törékeny,/ kemény fehér ez, nem puha.”

Polc

Egy karambol miatt négy sors csúszik ki a megszokott útról Kiss Tibor Noé regényében

...

Hidegrázós élmény Ulickaja Csak egy pestisét olvasni

...

Családi ügyek, viharok és a klímakatasztrófa érdekelte legjobban a sci-fi írókat 2019-ben

...

2020 hangulata a magyar fantasztikus kisprózákba is beszűrődik

...
20/20
...
20/20

Grecsó Krisztián: A szegénység fonalai

...
20/20

Karafiáth Orsolya: Idegenek

...
20/20

Szabó T. Anna: Kő, könyv