Felrázva, nem keverve - kalapács alá kerül Ian Fleming összetépett szerelmes levele

.konyvesblog. | 2014. március 27. |

Szenvedélyes szerelemről árulkodik az az összetépett, majd újraragasztott levél, amelyet jövő héten bocsátanak árverésre New Yorkban, az antik könyvek vásárán. A levelet a fiatal Ian Fleming írta németül osztrák szerelmének, Edith Morpurgónak. Ebben Fleming egyebek között azt írja, hogy azt szeretné, ha a nő boldog lenne, egyidejűleg azonban fájdalmat is szeretne okozni neki, mivel szerinte megérdemli. Emellett kiderül, hogy Fleming féltékeny volt a lány barátaira, de tisztában volt azzal is, hogy szerelmét nem tarthatja kalitkában, mint egy madarat.

Hogy mégis mennyire odavolt a nőért, az kiderül az alábbi sorokból: „Szeretnék csak egyszer együtt aludni veled: semmit sem csinálnék, csak átölelnélek, és szorosan tartanálak, és amikor felébrednék, te ott lennél mellettem. Fleming két rajzot is mellékelt a levélhez: az egyiken azt ábrázolta, hol illetné csókokkal a nőt (a rajzból elég egyértelműen kiderül, hogy nem csak a száján), a másik pedig azt sugallja, hogy mit tenne Fleming a nővel (ezen egy ajtó látható, rajta a Ne zavarj táblával, előtte pedig két pár cipővel).

A leveleken nincs dátum, de azok keletkezésének idején Fleming bankárként dolgozott a Cull & Co. cégnél. A 007-es ügynök atyja a húszas évek végén egy darabig Ausztriában időzött, ott tanult meg németül. Ott ismerkedett meg Edith Morpurgóval is, aki azután a harmincas évek végén egy Julius Jakob David Essinger nevű férfihez ment feleségül. A házaspárt és kétéves kislányukat a háború alatt Auschwitzba hurcolták, és 1942-ben ott veszítették életüket.

A levelek és fotók jelenleg egy könyvkereskedő tulajdonában vannak, aki arra számít, hogy a jövő heti árverésen a ritka dokumentumokért befolyó összeg meghaladhatja a 47 ezer fontot.

Forrás: Guardian