Váratlan bejelentést tett az Egy nap szerzője

Váratlan bejelentést tett az Egy nap szerzője

Az Egy nap című regény, és a belőle készült Netflix-sorozat egy teljes generációt fakasztott könnyekre, megmutatva a szerelem keserédességét, csúcs- és mélypontjait is. A szerzővel készült interjúból szemezgettünk, melyből az is kiderül, nem akar több love storyt írni.

ko | 2024. április 22. |

David Nichollsnak fárasztó éve volt, még akkor is, ha bizonyos értelemben az ő éve volt a tavalyi, hiszen az Egy nap adaptációja óriásit tarolt, hatodik regényét újra kiadták, A nagy kvízválasztó című alkotásából pedig musicalt készítettek.

david nicholls
Egy nap
Ford. Földváry Kinga, General Press, 2024, 496 oldal
David Nicholls: Egy nap könyv

Hétköznapi, mégis sikeres történetek

Amikor ügynöke húsz évvel ezelőtt elolvasta Nicholls egyik kéziratát, „azonnal érezte, hogy hihetetlen képessége van olyan történeteket írni, amelyek a valódi életet tükrözik”. Aztán hamar rájött, hogy nincs egyedül ezzel az érzéssel,

az író könyvei ugyanis több mint 9 millió példányban keltek el világszerte, 40 különböző nyelven.

Egyedül az Egy napból több mint 6 millió darabot adtak el, és a Netflix-adaptáció sikere miatt jelenleg ismét bestseller a kötet. A sorozatot egyébként az első hónapban több mint 15 millióan nézték meg, köztük Kim Kardashian, aki 364 millió követőjének ajánlotta az Instagramon, ezzel a megjegyéssel: „Ha akarsz egy jót sírni”. Volt olyan rajongó, aki rom-com helyett a rom-trag kifejezést használta a szívfájdító sorozatra. 

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett az Egy nap
Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett az Egy nap

Az Egy nap, a Netflix népszerű sorozata Emma és Dexter történetét mutatja be, akik miután együtt töltötték a diplomaosztó utáni éjszakát, külön utakon járnak, de sorsuk továbbra is összefonódik. A sorozat alapját jelentő David Nicholls-regény magyarul is olvasható, de ha ez nem lenne elég, cikkünkben olyan könyveket ajánlunk, amiket egész biztos szeretni fogsz, ha odavagy a romantikus sztorikért.

Tovább olvasok

Magányos séták

Nicholls húsz éve él együtt Hanna nevű párjával, akivel két kamaszt nevelnek. Gyakran indul kisebb túrákra a parton vagy a London melletti otthonához közeli tájakon, hogy gondolkodhasson. Bár mindig is utálta a sportot, a hosszú séta nincs ellenére, szereti a magányt és a melankóliát. Ezeken a sétákon egy kis füzetet is hord magánál, ha eszébe jutna valami, de igazából tíz éve nem írt semmit a jegyzettömbbe, meséli az interjúban.

Majdnem színész lett

A most 57 esztendős író az egyetem után nyert egy ösztöndíjat New Yorkba, ahol színészetet tanult. Amikor visszatért Angliába, csaposként dolgozott, miközben színészi szerepekre jelentkezett.  A színészkarrier helyett azonban főleg rossz capuccinókat készített és hosszú, egyszerre költői és vicces leveleket írt a barátainak. Bár elvétve kapott kisebb színészi szerepeket, de érezte, hogy nem erre született. Aztán rájött, hogy bár a színpadon nem mindig tudja, mit kell csinálni, a forgatókönyveket mindig ki tudja javítani.

Sokat tanult a színészetből, mégis az írás felé fordult,

37 évesen írta meg első regényét, de az igazi hírnevet a harmadik regénye, a 2009-ben megjelent Egy nap hozta meg számára. Tudja, hogy mekkora hatást gyakorolt Emma és Dexter története az emberekre, mégis úgy érzi, az azóta írt könyvei mind jobbak.

Szerelem különböző életkorokban

A kötetein végignézve rájött, hogy a szerelem minden szakaszáról írt, van olyan könyve, ahol 16-17 évesek a szereplők, és olyan is, a Mi című regénye, ahol 58 évesek és éppen válnak. Jól tudja, hogy az életkorral változik a szerelem is, de a minket körülvevő világ is rendre megváltoztatja a szerelem koncepcióját. Jelenleg úgy érzi, inkább filmezéssel foglalkozna, de ha belevág az új regényébe, az már valószínűleg nem a szerelemről fog szólni:

„nem írok még egy love storyt”.

Nyitókép: Netflix

(Guardian)

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett az Egy nap

Az Egy nap, a Netflix népszerű sorozata Emma és Dexter történetét mutatja be, akik miután együtt töltötték a diplomaosztó utáni éjszakát, külön utakon járnak, de sorsuk továbbra is összefonódik. A sorozat alapját jelentő David Nicholls-regény magyarul is olvasható, de ha ez nem lenne elég, cikkünkben olyan könyveket ajánlunk, amiket egész biztos szeretni fogsz, ha odavagy a romantikus sztorikért.

...
Podcast

Sigríður Hagalín Björnsdóttirt a Tüzek írásakor a szerelem romboló ereje érdekelte

A Margó fesztiválon mutatták be az izlandi Sigríður Hagalín Björnsdóttir Tüzek című regényét. A szerzővel és magyar fordítójával, Patat Bencével Ott Anna beszélgetett, melyet most teljes egészében meghallgathatsz.

...
Könyvtavasz

Mit kezdjünk magunkkal, ha a szenvedélyből szenvedés, az együttlétből magány, a szerelemből veszteség lett?

Dr. Csigó Katalin klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, az Átkelők az első regénye, hőse pedig egy olyan nő, aki magányos szenvedéséből kilépve végül szakember segítségét kéri. Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Könyvtavasz

Kiskamaszként akkor sem könnyű az élet, ha cirkuszos családban élsz - Olvass bele Turbuly Lilla könyvébe!

...
Nagy

7 történelmi könyv a Tudor-korról, ha tetszett a Shardlake

...
Könyvtavasz

Hogy nyomozol ki egy kettős gyilkosságot a háború poklában? - Olvass bele az ex-nyomozó krimijébe!

...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs és Puskás Panni a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíj győztesei

...
Hírek

Egy nő gyerekkönyvet írt a gyászról, miután a gyanú szerint megmérgezte a férjét

...
Hírek

Stephen Kingnek 45 évébe telt megírni a legújabb történetét

...
Hírek

Robert Fico támadója saját könyvét is magával vitte ajándékba a merénylet napján

...
Gyerekirodalom

Szabó T. Anna új gyerekversei segítenek megpihenni a nagy pörgésben

...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

...
Vass Norbert

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

...
Vass Norbert

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!