Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett az Egy nap

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett az Egy nap

Az Egy nap, a Netflix népszerű sorozata Emma és Dexter történetét mutatja be, akik miután együtt töltötték a diplomaosztó utáni éjszakát, külön utakon járnak, de sorsuk továbbra is összefonódik. A sorozat alapját jelentő David Nicholls-regény magyarul is olvasható, de ha ez nem lenne elég, cikkünkben olyan könyveket ajánlunk, amiket egész biztos szeretni fogsz, ha odavagy a romantikus sztorikért.

Nyitókép: Netflix

ko | 2024. február 16. |

Emma Morley és Dexter Mayhew egy júliusi napon összefonódó története megható, érzelmes és egyszerre vicces jelenetek során át mesél egy húsz éven át tartó bonyolult barátságról és szerelemről. A sorozat minden epizódja más évben, de ugyanazon a napon játszódik, és ahogy telik az idő, és a szereplők is idősödnek, úgy lesz a hangulat is egyre szívszorítóbb. A történet alapjául szolgáló regény 2009-ben jelent meg, és magyarra először 2010-ben fordították. Filmadaptáció is készült belőle 2011-ben Anne Hathaway és Jim Sturgess főszereplésével. A Netflix új sorozatában Ambika Mod és Leo Woodall alakítják a szerelmeseket. 

Ha a sorozat rajongója vagy, illetve ha szereted az ehhez hasonló keserédes szerelmi történeteket, akkor mindenképp olvasd el az eredeti regényt és még néhányat az alábbiak közül:

David Nicholls: Egy nap

david nicholls
Egy nap
Ford. Földváry Kinga, General Press, 2024, 496 oldal
David Nicholls: Egy nap könyv

Emma ​és Dexter az egyetemen ismerkednek össze. Eleinte csak kerülgetik egymást, ám a diplomaosztó buli után kalandos éjszakát töltenek együtt. Aztán a sors úgy hozza, hogy bár jó barátok maradnak, az útjaik elválnak: Emma munkát keres, a jómódú családból származó Dexter pedig utazgatni kezd. Szerelmek, konfliktusok, félreértések és tragédiák szálainak bonyolult szövevénye bontakozik ki, ahogy évről évre követjük életük eseményeit. Kacagtató, megható és izgalmas epizódok váltják egymást, melyek során Em és Dex barátsága hol meglazul, hol pedig megerősödik. Végül vajon szenvedélyes szerelem lesz a vonzalmukból? Vagy talán megmaradnak egymás lelki társai, és életük végéig legjobb barátok lesznek, akiket összefűz a közös múlt számtalan öröme és fájdalma? Annyi biztos, hogy aki közhelyes fordulatokra számít, azt számos kellemes – és néhány szívszorító – meglepetés várja.

Sally Rooney: Normális emberek

sally rooney
Normális emberek
Ford. Dudik Annamária Éva, 21. század, 2019
Sally Rooney: Normális emberek e-Könyv

Bámulatos ​és bölcs fejlődésregény, egy magasfeszültséggel lesújtó első szerelem története. Az iskolában Connell és Marianne szinte kerülik egymást. Connell igazi közösségi ember, az iskolai focicsapat sztárja, Marianne magányos, büszke és visszahúzódó lány. Amikor Connell elmegy a Marianne-ék házában dolgozó édesanyjáért, különös, megmásíthatatlan kapcsolat jön létre a két tinédzser között, amelyet eltökélten titkolnak. Érettségi után mindketten az ország legjobb egyetemére, a dublini Trinity College-ba kerülnek ösztöndíjasként. Az egyetemi évek alatt sem sodródnak el egymástól, összetett kapcsolatukban ellentmondásos helyzeteket szül a vonzalmaik és a lehetőségeik közt feszülő különbség. Sally Rooney szűkszavú, visszafogott prózájában briliáns pszichológiai érzékkel, olykor kegyetlen, máskor gyengédebb jelenetekben mutatja be a vidéki kisvárosból származó, eltérő vagyoni helyzetű két fiatal társadalmi beágyazottságát, családi hátterét és baráti körét.

Nick Hornby: Pop, csajok satöbbi

nick hornby
Pop, csajok, satöbbi
Ford. M. Nagy Miklós, Helikon, 2018, 344 oldal
Nick Hornby: Pop, csajok, satöbbi könyv

Te tudod, melyek voltak életed legfájdalmasabb szakításai? Rob tudja. De Laura, akivel éppen most szakított, nincsen köztük. Éppenséggel örül is (egy kicsit), hogy végre szabad: bármikor nyugodtan hallgathatja a kedvenc zenéit, átrendezheti a lemezgyűjteményét... és elmerenghet azon, vajon miért végződik minden kapcsolata szakítással. Sőt, meg is keresheti azokat a nőket, akik a legfájdalmasabb szakítások ötös listáján szerepelnek. De kiderül, hogy mégsem tud továbblépni. Mert a lemez elakadt Lauránál.

Sophie Cousens: Jövőre, veled, ugyanekkor

sophie cousens
Jövőre, veled, ugyanekkor
Ford. Tóth Enikő Mária, Könyvmolyképző, 2023, 408 oldal
Sophie Cousens: Jövőre, veled, ugyanekkor könyv

Quinn és Minnie szilveszter éjszaka születtek, ugyanabban a kórházban, egyetlen perc különbséggel. Az életük egyszerre kezdődött el, de a világuk különbözőbb már nem is lehetne. Harminc év után újra együtt vannak, ugyanabban az időpontban. Mi lesz, ha a sors újra össze akarja boronálni őket? 
Talán ideje lenne még egy esélyt adni a szerelemnek. Megindító, örömteli szerelmi történet. Azt kutatja, miként vezet el a sorsunk azokhoz az emberekhez, akikre a legkevésbé számítunk – bármi legyen is az esélye.

Tia Williams: Hét nap örökké

tia williams
Hét nap örökké
Ford. Réti Blanka, Álomgyár, 2023, 398 oldal
Tia Williams: Hét nap örökké könyv

A brooklyni bestsellerszerző Eva Mercy erotikus témájú könyvei folyamatosan az eladási sikerlisták élén állnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy élete stresszmentes lenne, ugyanis egyedülálló anyaként egyszerre kell a gyereknevelésben és a hivatásában is helytállnia. A szerelem pedig már jó ideje elkerüli. Shane Hall egy visszahúzódó, rejtélyes, díjnyertes szépirodalmi szerző, aki mindenki meglepetésére egyszer csak felbukkan New Yorkban. Amikor a két író váratlanul találkozik egy irodalmi rendezvényen, csak úgy izzik köztük a levegő.

Senki sem tudja, hogy húsz évvel korábban, tinédzserként Eva és Shane egy szerelemtől izzó, őrült hetet töltött el együtt. Lehet, hogy most úgy tesznek, mintha semmit sem jelentenének egymásnak, de nem tagadhatják a kölcsönös vonzalmat – vagy azt, hogy a könyveikben titokban egymásnak írnak. A következő hét napban, a fülledt New York-i nyár közepén Eva és Shane újra egymásra találnak, de az írónő nem biztos benne, hogy megbízhat-e a férfiban, aki egyszer már összetörte a szívét. Úgy érzi, el kell űznie Shane-t a városból, hogy élete visszatérhessen a normális kerékvágásba. De mielőtt régi szerelme újra eltűnne, van néhány kérdés, amire választ kell kapnia.

Catriona Silvey: Találkozzunk egy másik életben

catriona silvey
Találkozzunk egy másik életben
Ford. Dobó Zsuzsanna, Könyvmolyképző, 2023, 351 oldal
Catriona Silvey: Találkozzunk egy másik életben könyv

Két ember. Végtelen életek. Egy lehetetlen döntés. Thora és Santi idegenek egymásnak egy idegen városban, ám egy véletlen találkozás nyomán összefonódik a sorsuk. Azonnal rokon lélekre ismernek a másikban. Kíváncsiságuk egyformán kielégíthetetlen, mindketten többre vágynak annál, mint amit a sors rájuk mért. Azonban alig pár nap után egy tragikus baleset rövidre zárja a történetüket. Ám ez csupán egyetlen a számos kapcsolódási pontból, amin osztoznak.
Csapdába esett bolygókként keringenek egymás körül. Thora és Santi végzete az, hogy újra és újra találkozzanak: tanárként és tehetséges diákként, ápolóként és haldokló betegként, hitetlenként és hívőként.

Számos életük során barátok, kollégák, szerelmesek és ellenségek váltak belőlük. Ahogy a homályos emlékek és a különös mintázatok összeállnak, Thora és Santi megdöbbentő felismerésre jut: rá kell jönniük a titokzatos kapcsolatuk mögött rejlő igazságra, mielőtt életeik végső állomásához érnek. Hol örömteli, hol elkeserítő, hol gyengéd és bölcs történet. Lenyűgöző és magával ragadó olvasmány, döbbenetes fordulatokkal, melyek megmutatják a szeretet erejét, ami időn és téren át összeköt bennünket.

Claire Daverley: Éjszakákon át

claire daverley
Éjszakákon át
Ford. Fügedi Tímea, General Press, 2023, 400 oldal
Claire Daverley: Éjszakákon át könyv

Ismered azt az érzést, amikor valaki, akire addig fel sem figyeltél, hirtelen igazán rád néz, és rádöbbensz, hogy az egész világon ő az egyetlen, aki a lelked mélyére lát? Majd belekezdtek, és innentől nincs megállás: éjszakákon át csak beszélgettek és beszélgettek, mert ő az egyetlen, aki megért, és onnantól a szíveteket örökre láthatatlan kötelék fűzi össze. Egy fiú és egy lány egymásra talál. Ez történik itt is. A tizenhét éves Rosie és a két évvel idősebb Will egy hűvös angliai estén a tengerparti tábortűz mellett melegszenek, beszélgetnek, és csodálkoznak rá egymásra először. Ugyan egy gimnáziumba járnak, és mindketten az érettségijükre készülnek, eddig még sosem szóltak egymáshoz. Hiszen a lány eminens tanuló, a fiú pedig a gimi fekete báránya. Csakhogy a sors most egymás mellé sodorta őket. Ám a sors ugyanígy közbe is szólhat.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Sally Rooney könyvét választották az év legjobbjának a Goodreadsen

Hová lettél, szép világot választották az év legjobb könyvének az olvasók a Goodreadsen. Sally Rooney regénye a legismertebb külföldi könyvértékelő oldal szavazásán toronymagasan nyerte az irodalom kategóriát, csaknem hetvenezren szavaztak rá.

...
Hírek

Sally Rooney idén is felkerült a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listájára

Tavaly mindössze egyetlen író szerepelt a TIME magazin listáján, amelyen a világ 100 legbefolyásosabb emberét szokták összegyűjteni: Sally Rooney. A Baráti beszélgetések, a Normális emberek és a Hová lettél, szép világ szerzője idén is maradt a listán, mellette azonban ezúttal jutott hely más íróknak is

...
Általános cikkek

Hosszú: Nick Hornby újragondolta az elavult Pop, csajok satöbbit

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.