Hírek gasztornómia

Hol ehetünk Dragománt? A Főzőskönyv megfertőzte a profikat is!

vl | 2021. március 04. |

Nem viccelődünk a koronavírussal, de Dragomán György virális hatását képtelenség ellaposítani: a Főzőskönyve hatására az elmúlt napokban váratlan helyekről köszönnek vissza ételei.  Tavaly év végén a megjelenésekor mi is beszéglettünk Dragománnal arról, hogy a szakácskönyv még önéletrajzként is olvasható (itt hallgatható vissza). Beigazolódott az a hipotézisünk is, hogy a Főzőskönyv "nem klasszikus szakácskönyv lesz az előzetes tudásunk szerint, hanem a gasztronómia és az irodalom szerelemgyereke". 

Dragomán György
Főzőskönyv - Írások főzésről és evésről
Magvető, 2021, 423 oldal
-

Hlatky-Schlichter Hubert a Michelin-csillagos Bábel tulajdonosa osztott meg képeket arról, hogy a Kioskból kiszállítják Dragomán fánkját, amiről a könyvben azt írja, hogy "Kevés olyan jó dolog van a világon, mint leülni egy púpozott nagy tál aranyszínűre sült, porcukorral megszórt szalagos fánk elé." A 4 darabos Farsangi fánkot 1450 Forintért rendelhetjük meg március 4-én 21 óriáig, a kiszállítás március 5-7. között lesz.

"Kevés olyan jó dolog van a világon, mint leülni egy púpozott nagy tál aranyszínűre sült, porcukorral megszórt szalagos...

Közzétette: Hubert Hlatky-Schlichter – 2021. február 28., vasárnap

Ennél is váratlanabb számomra, hogy Dragomán séf udontésztája bekerült a napi körforgásba: Gödöllőn nyitott food truckot Bezerics Dani, a Paletta tulajdonosa Palettaco néven. A Streetkichen számolt be az új helyről, és Kalas Györgyi cikkében mi egy dologra kaptuk fel a fejünket: Dragomán receptje alapján készül a Máj Tál levesbe az udontészta, amiről itt írt:

Csináljatok udon tésztát. Mérjetek egy keverőtálba két deci hideg vizet, adjatok hozzá egy csapott evőkanál sót, negyven...

Közzétette: Dragomán György – 2018. február 28., szerda

EBBEN A CIKKBEN SZEDTÜNK ÖSSZE 10 RECEPTET A SÉFTŐL:

10 recept Dragomán séftől a hamarosan megjelenő Főzőskönyv elé - Könyves magazin

Hamarosan megjelenik Dragomán György szakácskönyve, a Főzőskönyv. Aki ismeri az írót, az tudja, hogy rendszeres szerzője gasztromagazinoknak, illetve a Facebookon is meg-megosztja receptjeit, trükkjeit, illetve az ételekhez, főzéshez kapcsolódó novelláit. Mert a Főzőskönyv nem klasszikus szakácskönyv lesz az előzetes tudásunk szerint, hanem a gasztronómia és az irodalom szerelemgyereke.

EBBEN A CIKKBEN MEG ELKÉSZÍTETTÜK A DRAGOMÁN-KENYERET:

Megsütöttük a Dragomán-kenyeret! - Könyves magazin

Évekkel ezelőtt egyszer már megsütöttem Dragomán kenyerét, és arra emlékeztem, hogy jó. Azóta azon gondolkozom, miért nem sütöttem meg gyakrabban. A mostani kenyeret fehér lisztből sütöttem, aminek az az egyszerű oka, hogy nem volt másik itthon.

Olvass minket e-mailben is!

  • Könyves hetilap a postaládádban
  • Kézzel válogatott tartalmak
  • A legérdekesebb, legfontosabb könyves anyagok egy helyen
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...

Dragomán György Máglya című regényéről írt a New York Times

Méltató kritikát kapott Dragomán György Máglyája a New York Timesban. A regényről, amely Ottile Mulzet fordításában jelent meg angolul, Rebecca Makkai írt.

...

Dragomán György megmondta, hogy lehet olvasó embereket nevelni

Egy híján húsz gondolatot osztott meg Dragomán György arról, hogyan lehet olvasóvá nevelni az embereket. 

...

Dragomán György nem érti, miért ér az Irvine Welsh-fordításuk 23000 forintot

Árverésre bocsátotta az Antikvarium.hu Irvine Welsh Acid house című könyvét, amelyet Dragomán György és Polyák Béla fordított magyarra. A licit már 23500 forinton állt tegnap.

...

Kollár Betti: Nincs olyan könyv, ami mindenkinek tetszik

...

Hajdú Balázs humorista: Annyira megfoghatatlan számomra az élet, hogy emiatt minden vicces tud lenni

...

Dr. Bőgel György: A mesterséges intelligencia olyan, mint a klinikai kísérletek nélkül bevezetett gyógyszer // Futurotheca 02.

Kiemeltek
...

Olvass bele 2025 legjobb könyveibe!

Részletek az év legjobb könyveiből!

...

Vida Vera: Ne csak főzni tanuljunk meg, legyen közvetlen kapcsolatunk a természettel!

A Margó Könyvek Podcast legújabb adásában Vida Vera mesélt a gasztronómia és a természet kapcsolatáról.

...

Kőhalmi Zoltán: Nagyon kell a visszajelzés, ezt szoktam meg a színpadról

Vegán disznótor címmel jelent meg Kőhalmi Zoltán humorista harmadik kötete – interjú

Hírek
...

Annie Ernaux fiatalkori abortuszáról beszélt, amibe majdnem belehalt

...

Brit kultzenész csatlakozik a jövő évi Booker-díj zsűrijéhez

...

Jövőre jelenik meg Paul Auster özvegyének megrázó memoárja

...

Több méteres Jókait helyeztek el Budapest szívében

Kollár Betti a Kosársuliról: Mindig merítek a saját életemből

Kollár Betti a Kosársuliról: Mindig merítek a saját életemből

Jóvá lehet-e tenni egy megszakított gyerekkori barátságot? Kiderül Kollár Betti Kosársuli-sorozatából. Podcast.

Szerzőink

Borbély Zsuzsa
Borbély Zsuzsa

Kőhalmi Zoltán: Nagyon kell a visszajelzés, ezt szoktam meg a színpadról

Szabolcsi Alexander
Szabolcsi Alexander

A rothadó Szovjetuniót már csak a mindent odaadó anyák tartják egyben