Októbertől látogatható lesz Charles Dickens kísértetjárta háza

Októbertől látogatható lesz Charles Dickens kísértetjárta háza

Simon Eszter | 2022. augusztus 12. |

Kiállítás nyílik Charles Dickens londoni házában, ahol a szerző egyik eredeti kézirata és levelezései is megtekinthetőek – írja a The Guardian.

A kísértetházakat a legtöbben nagy ívben elkerüljük, Charles Dickens azonban vadászott a misztikus helyekre.

A brit szerző egész életében rajongott a paranormális jelenségekért, ez az érdeklődés pedig a műveiből is visszaköszön, hiszen gyakran írt szellemekről, fantomokról és megmagyarázhatatlan jelenségekről. Az októberben nyíló kiállításon bárki megtekintheti, milyen kísérteties körülmények között élt a szerző, aki családjával 1830-ban költözött a házba.

A kiállított tárgyak között látható lesz Dickens eddig sosem látott leleve, amit író barátjának, William Howittnak küldött. A levélben Dickens arról kérdezi Howittot, – aki szintén hitt a természetfeletti jelenségekben – hogy ismer-e olyan kísértetházat az Egyesült Királyságban, ahol a különös lényektől senki nem tud élni, enni, inni, állni, feküdni vagy aludni, mert őt és barátját John Hollingshead-et érdekelné. 

Dickens, Hollingshead és a kísértetekért szintén rajongó író, Wilkie Collins több kísértetjárta házat is meglátogattak, mire rátaláltak egy épületre a hertfordshire-i Cheshuntban, ami olyannyira misztikusnak bizonyult, hogy kiderült, nem is létezik. Így a három csalódott szellemvadásznak meg kellett elégednie egy jó ebéddel a közeli fogadóban – mesélte Emily Dunbar, a kiállítás kurátora.

Dickens megszállottsága a különös jelenségek és szellemek iránt gyerekkorában kezdődött, amikor dajkája esténként szellemtörténeteket mesélt neki. Később buzgón olvasta a The Terrific Register című heti horror magazint, ami saját bevallása szerint időnként halálra rémisztette. 

A Charles Dickens Múzeum kurátora szerint az írót bár egyértelműen érdekelték és lenyűgözték a természetfeletti erők, mindig szkeptikus maradt. 

„Nem igazán hitt a különös lények létezésben, az viszont lázba hozta, hogy mások félnek a szellemtörténetektől.” 

Dickens 1870-es halála után barátja és a The life of Charles Dickens című önéletrajzi kötet szerzője John Forster azt írta róla, hogy ugyan egész életében kísértetek és spirituális történetek után kutatott, a józan ész mindig erős visszatartó erő maradt számára.

A brit szerző művei közt húsz olyan történeteket is találunk, – a Karácsonyi ének, Pickwick Klubot, The Singal-Man, és a The Haunted Man – amelyek valahogy kapcsolódnak a szellemekhez és a természetfeletti erőhöz. Dickens örömét lelte abban, hogy közönség előtt is előadja a rémisztő történeteket, feleségének írt leveleiben azzal dicsekedett, hogy valaki elsírta magát félelmében egy felolvasása közben. Néha azonban már Dickens is aggódott, hogy túl rémisztő jeleneteket ír, így volt ezzel a Twist Olivér írása közben is. 

Emily Dunbar szerint Dickens pontosan tudta, hogy az olvasóknak mire van szüksége. „Nemcsak az írásban volt tehetséges, de Dickens az üzlethez is remekül értett. Kapcsolatban volt a közönségével, és az akkori popkultúrális közegben is magabiztosan mozgott” – meséli a múzeum kurátora. 

A kiállításon látható lesz a The Haunted Man eredeti kézirata, amiből Dickens maga olvasott fel a közönségnek. A kéziratban különböző színű tinták jelölik a kihúzott jeleneteket, és a szerző kiemelte az érzelemmel teli szövegrészeket is. Az író személyes tárgyai, könyvek, levelek, poszterek is mind arra utalnak, hogy 

Dickens egész életében válaszokat keresett a természetfeletti világ megértésére. 

A kurátor szerint az embereket akkor is vonzzák a szellem történeteket ha nem hisznek benne, és azt is elmondta, hogy kiállítás összeállítása során végzett kutatások alapján kiderült, hogy többen hisznek a szellemekben, mint gondolnánk. 

Ha érdekel Charles Dickens titkos gyorsírása, arról ebben a cikkünkben olvashatsz, ebben a videóban pedig bejárhatod az író londoni házát.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Egy programozónak sikerült megfejtenie Charles Dickens gyorsírását

Megoldódott a 160 éves rejtély, egy programozónak sikerült megfejtenie Charles Dickens gyorsírásának titkát.

...
Hírek

Járd végig Charles Dickens otthonát szobáról szobára!

Charles Dickens lenyűgöző londoni otthonában, a Doughty Street 48.-ban írta meg több fontos művét. Egy szuper videó révén most mi is „körbejárhatjuk” a házat, amely ma múzeumként működik, és ahol az író számos személyes tárgya látható.

...
Hírek

Charles Dickens aggódott, hogy a Twist Olivér egyik jelenete halálra rémiszti az olvasókat

Amikor Dickens megírta a Twist Olivér egyik keményebb jelenetét, aggódni kezdett, hogy az olyan rémisztő lesz az olvasók számára, hogy szó szerint halálra rémülnek. A szöveget végül a saját barátain tesztelte, a kísérleten egy orvos is jelen volt.

Hírek
...
Hírek

Tintin 35 év után visszatér a képregényes standokra

...
Hírek

Kölcsey eddig ismeretlen versét találták meg: áthúzta, hogy más ne olvashassa

...
Podcast

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...
Hírek

Habsburg Ottó csak Magyarországról hatezer emberrel levelezett, most online olvashatod a sorait

...
Gyerekirodalom

Ötven könyv, amelyet minden gyereknek el kellene olvasnia

...
Hírek

Cseh Tamás és Csengey Dénes közös estjéről 1985-ben még részletes jelentés készült

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

...
Nagy

Visky András: Istennel ültem le kártyázni a regényt írva

Szerdán Margó Olvasókör lesz: Visky András a regény kezdeteiről, “révült írás-lelkigyakorlatról” és a bibliapókerről is mesélt előzetesen.

...
Panodyssey

Moskát Anita: Írói félelmek kalendáriuma, az év minden napjára

"Félek, hogy önmagamat fogom ismételni, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, és észre sem veszem." Moskát Anita műhelynaplóját olvashatjátok az írói hivatáshoz kapcsolódó félelmekről.

...
Nagy

Szvoren Edina sokáig hanyagolta a magyar kortárs irodalmat, aztán jött Esterházy, aki áttörte a falat

Az talán nem meglepő, hogy a Mondatok a csodálkozásról szerzőjét elemi szinten izgatják a mondatok. Szvoren Edina a Müpa Literárium-estjén arról mesélt, hogy miben különbözik az a nyelv, amelyen zsemlét kér, attól, amelyen ír, de az is szóba került, hogyan hagyta maga mögött a tulajdonnevektől való félelmét.

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

Szerzőink

...
Závada Péter

Závada Péter: A szenvedő művész mítosza

...
Varró Attila

Poe hamar a mozik sztárja lett, és a saját rémtörténeteiben találta magát

...
Sándor Anna

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait