Októbertől látogatható lesz Charles Dickens kísértetjárta háza

Októbertől látogatható lesz Charles Dickens kísértetjárta háza

Simon Eszter | 2022. augusztus 12. |

Kiállítás nyílik Charles Dickens londoni házában, ahol a szerző egyik eredeti kézirata és levelezései is megtekinthetőek – írja a The Guardian.

A kísértetházakat a legtöbben nagy ívben elkerüljük, Charles Dickens azonban vadászott a misztikus helyekre.

A brit szerző egész életében rajongott a paranormális jelenségekért, ez az érdeklődés pedig a műveiből is visszaköszön, hiszen gyakran írt szellemekről, fantomokról és megmagyarázhatatlan jelenségekről. Az októberben nyíló kiállításon bárki megtekintheti, milyen kísérteties körülmények között élt a szerző, aki családjával 1830-ban költözött a házba.

A kiállított tárgyak között látható lesz Dickens eddig sosem látott leleve, amit író barátjának, William Howittnak küldött. A levélben Dickens arról kérdezi Howittot, – aki szintén hitt a természetfeletti jelenségekben – hogy ismer-e olyan kísértetházat az Egyesült Királyságban, ahol a különös lényektől senki nem tud élni, enni, inni, állni, feküdni vagy aludni, mert őt és barátját John Hollingshead-et érdekelné. 

Dickens, Hollingshead és a kísértetekért szintén rajongó író, Wilkie Collins több kísértetjárta házat is meglátogattak, mire rátaláltak egy épületre a hertfordshire-i Cheshuntban, ami olyannyira misztikusnak bizonyult, hogy kiderült, nem is létezik. Így a három csalódott szellemvadásznak meg kellett elégednie egy jó ebéddel a közeli fogadóban – mesélte Emily Dunbar, a kiállítás kurátora.

Dickens megszállottsága a különös jelenségek és szellemek iránt gyerekkorában kezdődött, amikor dajkája esténként szellemtörténeteket mesélt neki. Később buzgón olvasta a The Terrific Register című heti horror magazint, ami saját bevallása szerint időnként halálra rémisztette. 

A Charles Dickens Múzeum kurátora szerint az írót bár egyértelműen érdekelték és lenyűgözték a természetfeletti erők, mindig szkeptikus maradt. 

„Nem igazán hitt a különös lények létezésben, az viszont lázba hozta, hogy mások félnek a szellemtörténetektől.” 

Dickens 1870-es halála után barátja és a The life of Charles Dickens című önéletrajzi kötet szerzője John Forster azt írta róla, hogy ugyan egész életében kísértetek és spirituális történetek után kutatott, a józan ész mindig erős visszatartó erő maradt számára.

A brit szerző művei közt húsz olyan történeteket is találunk, – a Karácsonyi ének, Pickwick Klubot, The Singal-Man, és a The Haunted Man – amelyek valahogy kapcsolódnak a szellemekhez és a természetfeletti erőhöz. Dickens örömét lelte abban, hogy közönség előtt is előadja a rémisztő történeteket, feleségének írt leveleiben azzal dicsekedett, hogy valaki elsírta magát félelmében egy felolvasása közben. Néha azonban már Dickens is aggódott, hogy túl rémisztő jeleneteket ír, így volt ezzel a Twist Olivér írása közben is. 

Emily Dunbar szerint Dickens pontosan tudta, hogy az olvasóknak mire van szüksége. „Nemcsak az írásban volt tehetséges, de Dickens az üzlethez is remekül értett. Kapcsolatban volt a közönségével, és az akkori popkultúrális közegben is magabiztosan mozgott” – meséli a múzeum kurátora. 

A kiállításon látható lesz a The Haunted Man eredeti kézirata, amiből Dickens maga olvasott fel a közönségnek. A kéziratban különböző színű tinták jelölik a kihúzott jeleneteket, és a szerző kiemelte az érzelemmel teli szövegrészeket is. Az író személyes tárgyai, könyvek, levelek, poszterek is mind arra utalnak, hogy 

Dickens egész életében válaszokat keresett a természetfeletti világ megértésére. 

A kurátor szerint az embereket akkor is vonzzák a szellem történeteket ha nem hisznek benne, és azt is elmondta, hogy kiállítás összeállítása során végzett kutatások alapján kiderült, hogy többen hisznek a szellemekben, mint gondolnánk. 

Ha érdekel Charles Dickens titkos gyorsírása, arról ebben a cikkünkben olvashatsz, ebben a videóban pedig bejárhatod az író londoni házát.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Egy programozónak sikerült megfejtenie Charles Dickens gyorsírását

Megoldódott a 160 éves rejtély, egy programozónak sikerült megfejtenie Charles Dickens gyorsírásának titkát.

...
Hírek

Járd végig Charles Dickens otthonát szobáról szobára!

Charles Dickens lenyűgöző londoni otthonában, a Doughty Street 48.-ban írta meg több fontos művét. Egy szuper videó révén most mi is „körbejárhatjuk” a házat, amely ma múzeumként működik, és ahol az író számos személyes tárgya látható.

...
Hírek

Charles Dickens aggódott, hogy a Twist Olivér egyik jelenete halálra rémiszti az olvasókat

Amikor Dickens megírta a Twist Olivér egyik keményebb jelenetét, aggódni kezdett, hogy az olyan rémisztő lesz az olvasók számára, hogy szó szerint halálra rémülnek. A szöveget végül a saját barátain tesztelte, a kísérleten egy orvos is jelen volt.

Hírek
...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

...
Zöld

Alig mozognak a magyarok, pedig tovább szeretnének élni

...
Hírek

Benedek Elek születésnapjára Király kis Miklós is emlékérmére kerül

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

...
Hírek

Ezeréves keresztény kéziratot kapott vissza Görögország Amerikától

...
Hírek

Hét csapás sújtja jelenleg a könyvszakmát

...
Hírek

Négynapos munkahetet vezet be a Libri-Bookline

...
Hírek

A könyvtárak adnak menedéket Angliában a megélhetési válsággal küszködőknek

...
Hírek

Sally Rooney idén is felkerült a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listájára

...
Hírek

Judith Schalansky új könyvét csak száz év múlva lehet elolvasni

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

...
Hírek

Hogyan látja egy brit történész a Habsburgokat?

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Podcast

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

Záró epizódjához érkezett a Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk. Utolsó vendégünk Pető Andrea történész, a 20. századi társadalomtörténet és a társadalmi nemek történetének nemzetközileg ismert kutatója. 

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

Felfoghatatlan volt számomra, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát – mondta interjúnkban a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, akivel a háborúról, a női narratíva fontosságáról, és egy felfüggesztett filmprojektről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...
Simon Eszter

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

...
Sándor Anna

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul