Demeter Szilárd szerint mi még mindig csak eljátsszuk az írót

Demeter Szilárd szerint mi még mindig csak eljátsszuk az írót

A kortárs magyar irodalom jelentős része mintha-irodalom - írta a Mandineren megjelent vitairatában Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója, válaszul azokra a heves reakciókra, amelyek korábbi, a kortárs irodalom nagy részének kikukázásáról szóló kijelentésére érkeztek.

ro | 2021. november 11. |

Heves reakciókat váltott ki Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának telexes interjúja, amelyben egyebek között arról beszélt, hogy kikukázná a magyar irodalom 80 százalékát. Az írók és politikusok reagálása után Demeter Szilárd vitairattal jelentkezett a Mandineren, amelyben arról ír, hogy a lengyelek és a románok elvégezték a maguk irodalmi revízióját („Át tudták lépni a nyugati árnyékot”), ellenben a kortárs magyar irodalom jelentős része mintha-irodalom: 

„Mi még mindig csak eljátsszuk az írót. A nagybetűs szakma veregeti egymás vállát, díjazzák egymást, és

önnön fontosságuktól eltelve nagyívben tesznek az olvasóra.” 

Demeter Szilárd felsorolta, hogy az alkotói feltételek jobbítása érdekében ösztöndíjakat, folyóirat-támogatások biztosítanak, segítik a hangoskönyvkiadást, bővítik a Digitális Irodalmi Akadémiát, fejlesztik a Magyar Elektronikus Könyvtárat, és a maga részéről mindezt úgy menedzseli, hogy a személyes ízlésvilágát zárójelbe teszi. „Teljesen érdektelen, hogy ki melyik pártra szavaz, ha jó műveket tesz le az asztalra” – írja, leszögezve azt is, hogy ezek a támogatások nem alanyi jogon járnak. Demeter szerint a szakmából mára eltűnt az igényesség, a teljesítmény helyett ma már a státus számít, és a kulturális elit képmutató. 

A PIM-főigazgató szerint a kultúrbékének vége van („nem mi vetettünk véget neki”), és éppen zárójelezik a nyugati kultúrát, „a jóemberkedő értelmiség meg annak hajol alá, hogy mindent bűnösnek nyilvánítanak, amit fehér bőrű ember alkotott”. Szerinte az irodalmi Nobel-díjaknak (a díjazottak személyén keresztül kinyilvánított) üzenetei alapján is azt lehet valószínűsíteni, hogy világirodalmi szinten sem a teljesítményt értékelik, hanem azzal van elfoglalva a kulturális elit, hogy vélt vagy valós sérelmeket kompenzáljon. 

Demeter szerint nem kell áttérnünk „az új hitre”, és nem kell úgy táncolnunk, ahogyan fütyül „az egyre őrültebb nyugati szél”, viszont a saját tánchoz saját dal szükségeltetik. „Ebben segíthet az irodalom. Mert kevés olyan irodalom van, mondta Illyés, aminek van önmagán túlmutató feladata, de a magyar irodalom ilyen”. Szerinte azért kell ezt felvállalni, mert különben száz év múlva nem lesz magyar irodalom.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Fideszes politikusok is reagáltak Demeter Szilárd kultúrakukázós kijelentéseire

Fürjes Balázs szerint, aki hatalmi pozícióban van, ne akarjon nevelni, Gulyás Dénes levenné a sakktábláról Demetert. Közben Demeter is reagált a kritikákra.

...
Hírek

"Nem irányíthatja a magyar kultúrát, aki vállaltan lenézi azt" - reakciók Demeter Szilárd kijelentéseire

Számos kortárs író, köztük Péterfy Gergely, Závada Péter, Závada Pál és Erdős Virág is tiltakozását fejezte ki Demeter Szilárd kijelentései ellen, miután a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgazója azt nyilatkozta egy interjúban, hogy a magyar irodalom 80%-át kukázná.

...
Hírek

Demeter Szilárd a magyar irodalom 80%-át kikukázná

Interjút készített a Telex Demeter Szilárddal, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójával, aki többek közt arról beszélt, hogy a magyar irodalom 80%-át kikukázná, hogy gyűlöli a színházat, és hogy a magyar filmeket sem szereti.

KÖNYVES ADVENT
...
Könyves Advent

Ezeket a fantasy és sci-fi könyveket tedd a fa alá karácsonykor 

...
Könyves Advent

A randizás új tudománya, avagy miért a nőkön múlik

...
Könyves Advent

Archetipikus szereplők, modern családi dinamikák és identitáskeresés Tasnádi István Héraklész regényében

A hét könyve
Kritika
Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát
...
Szórakozás

Lady Gaga golyóval tesz pontot a Gucci család botrányos történetének a végére

„Amit meg kell értenie a Guccikkal kapcsolatban, hogy teljesen őrültek, hihetetlenül manipulatívak és nem túl okosak. Muszáj, hogy ők irányítsanak, de amint megszerzik, amit akarnak, tönkre is teszik! Pusztító fajták, ez ilyen egyszerű!”, sommázza a véleményét Paolo Gucci neje, Jenny Garwood a Sara Gay Forden által írt A Gucci-ház című könyvben, amely Ridley Scott filmjét ihlette. Jenny ebben a három mondatban tulajdonképpen nagyszerűen össze is foglalja Scott produkciójának lényegét.

...
Szórakozás

Frank, az óriásnyúl 20 éve szólította meg Donnie Darkót

Nyulak, könyvek, harcos kertvárosi anyukák, időutazás és Kiwi! - ez volt a Donnie Darko, ami egyszerre lett generációs kultfilm és szürreális kertvárosi pszichothriller.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

„Nem annyira magamat – a létezést kell kihallgatnom” [Pilinszky 100]

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Egy hűtőberendezés (150.000 Ft)

...
Ruff Orsolya

„Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem”

Hírek
...
Írd meg Európát!

Írd meg Európát, és nyerj egy Kindle-t tele könyvekkel!

...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

...
Hírek

Csányi Vilmos: A vírus jó példa arra, milyenek a hiedelmek

...
Hírek

Pilinszky-verset dolgozott fel a Meg Egy Cukorka

...
Hírek

Az izlandiak még mindig sokat olvasnak, de a statisztikát a nők húzzák fel

...
Nagy

Austen hősnőjének pusztán szórakozás, ami másnak az élet maga [Az Austen-projekt]

...
Hírek

Lomb Kató játéknak, megfejtendő keresztrejtvénynek tekintette a nyelvet

...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

...
Hírek

A Tandori Dezső és Ágnes hagyaték az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára került