Demeter Szilárd szerint mi még mindig csak eljátsszuk az írót

Demeter Szilárd szerint mi még mindig csak eljátsszuk az írót

A kortárs magyar irodalom jelentős része mintha-irodalom - írta a Mandineren megjelent vitairatában Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója, válaszul azokra a heves reakciókra, amelyek korábbi, a kortárs irodalom nagy részének kikukázásáról szóló kijelentésére érkeztek.

ro | 2021. november 11. |

Heves reakciókat váltott ki Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának telexes interjúja, amelyben egyebek között arról beszélt, hogy kikukázná a magyar irodalom 80 százalékát. Az írók és politikusok reagálása után Demeter Szilárd vitairattal jelentkezett a Mandineren, amelyben arról ír, hogy a lengyelek és a románok elvégezték a maguk irodalmi revízióját („Át tudták lépni a nyugati árnyékot”), ellenben a kortárs magyar irodalom jelentős része mintha-irodalom: 

„Mi még mindig csak eljátsszuk az írót. A nagybetűs szakma veregeti egymás vállát, díjazzák egymást, és

önnön fontosságuktól eltelve nagyívben tesznek az olvasóra.” 

Demeter Szilárd felsorolta, hogy az alkotói feltételek jobbítása érdekében ösztöndíjakat, folyóirat-támogatások biztosítanak, segítik a hangoskönyvkiadást, bővítik a Digitális Irodalmi Akadémiát, fejlesztik a Magyar Elektronikus Könyvtárat, és a maga részéről mindezt úgy menedzseli, hogy a személyes ízlésvilágát zárójelbe teszi. „Teljesen érdektelen, hogy ki melyik pártra szavaz, ha jó műveket tesz le az asztalra” – írja, leszögezve azt is, hogy ezek a támogatások nem alanyi jogon járnak. Demeter szerint a szakmából mára eltűnt az igényesség, a teljesítmény helyett ma már a státus számít, és a kulturális elit képmutató. 

A PIM-főigazgató szerint a kultúrbékének vége van („nem mi vetettünk véget neki”), és éppen zárójelezik a nyugati kultúrát, „a jóemberkedő értelmiség meg annak hajol alá, hogy mindent bűnösnek nyilvánítanak, amit fehér bőrű ember alkotott”. Szerinte az irodalmi Nobel-díjaknak (a díjazottak személyén keresztül kinyilvánított) üzenetei alapján is azt lehet valószínűsíteni, hogy világirodalmi szinten sem a teljesítményt értékelik, hanem azzal van elfoglalva a kulturális elit, hogy vélt vagy valós sérelmeket kompenzáljon. 

Demeter szerint nem kell áttérnünk „az új hitre”, és nem kell úgy táncolnunk, ahogyan fütyül „az egyre őrültebb nyugati szél”, viszont a saját tánchoz saját dal szükségeltetik. „Ebben segíthet az irodalom. Mert kevés olyan irodalom van, mondta Illyés, aminek van önmagán túlmutató feladata, de a magyar irodalom ilyen”. Szerinte azért kell ezt felvállalni, mert különben száz év múlva nem lesz magyar irodalom.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Fideszes politikusok is reagáltak Demeter Szilárd kultúrakukázós kijelentéseire

Fürjes Balázs szerint, aki hatalmi pozícióban van, ne akarjon nevelni, Gulyás Dénes levenné a sakktábláról Demetert. Közben Demeter is reagált a kritikákra.

...
Hírek

"Nem irányíthatja a magyar kultúrát, aki vállaltan lenézi azt" - reakciók Demeter Szilárd kijelentéseire

Számos kortárs író, köztük Péterfy Gergely, Závada Péter, Závada Pál és Erdős Virág is tiltakozását fejezte ki Demeter Szilárd kijelentései ellen, miután a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgazója azt nyilatkozta egy interjúban, hogy a magyar irodalom 80%-át kukázná.

...
Hírek

Demeter Szilárd a magyar irodalom 80%-át kikukázná

Interjút készített a Telex Demeter Szilárddal, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójával, aki többek közt arról beszélt, hogy a magyar irodalom 80%-át kikukázná, hogy gyűlöli a színházat, és hogy a magyar filmeket sem szereti.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.

...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

...
Sándor Anna

Ungváry: Mindszenty helyett igazi példaképeket is találhatna az emlékezetpolitika

Hírek
...
Hírek

Meghalt Vajda Mihály

...
Zöld

Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

...
Hírek

Ferenc pápa levelet írt a Nobel-díjas Jon Fossénak

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

...
Hírek

Megsemmisült Gáza városának legjelentősebb közkönyvtára